Skuggälskande Inomhusväxter (43 Bilder): Färgnamn För Mörka Rum Som Inte Behöver Solljus. Val För Hall Och Lägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Skuggälskande Inomhusväxter (43 Bilder): Färgnamn För Mörka Rum Som Inte Behöver Solljus. Val För Hall Och Lägenhet

Video: Skuggälskande Inomhusväxter (43 Bilder): Färgnamn För Mörka Rum Som Inte Behöver Solljus. Val För Hall Och Lägenhet
Video: Low Light Indoor Plants | Easy to Grow 2024, Maj
Skuggälskande Inomhusväxter (43 Bilder): Färgnamn För Mörka Rum Som Inte Behöver Solljus. Val För Hall Och Lägenhet
Skuggälskande Inomhusväxter (43 Bilder): Färgnamn För Mörka Rum Som Inte Behöver Solljus. Val För Hall Och Lägenhet
Anonim

Skuggälskande och skuggtoleranta inomhusväxter kan bli en riktig dekoration av en lägenhet där det inte finns tillräckligt med solljus. Sådana växter kan lätt tolerera både ljus nyans och tät skymning. Vilka växter rekommenderas för att anlägga mörka hörn av en lägenhet?

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alla representanter för världen av dekorativ flora, experter som kan växa och utvecklas utan problem vid brist på belysning, indelar experter i:

  • skuggtolerant;
  • skuggälskande.

Skuggtoleranta växter är de som kan växa och utvecklas i både soliga och skuggiga områden.

Bristen på belysning påverkar i regel inte negativt varken hastigheten på deras tillväxt och utveckling eller dekorativitet . Skuggtoleranta växter har vanligtvis breda och släta blad i ett plan (detta arrangemang kallas "bladmosaik"). Med detta arrangemang skuggar bladen nästan inte varandra och kan ta emot den mängd solljus som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa skuggtoleranta växter som växer i ljusa förhållanden börjar lövverk och stjälkar ta en brunbrun eller lila-röd nyans. Färgförändringen i detta fall förklaras av det faktum att ett speciellt pigment, antocyanin, produceras i bladen och stjälkarna på sådana växter i ljuset . Det är anmärkningsvärt att i ett antal andra representanter för skuggtoleranta växter blir lövverk i starkt ljus tvärtom blekt, litet och oansenligt.

De mest kända skuggtoleranta inomhusväxterna är balsamer, vissa typer av begonier och viol, oxalis.

Skuggtoleranta trädgårdsbuskar är också mycket populära bland blomsterhandlare inomhus - fuchsia och dicentra, som slår ordentligt och växer hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggälskande växter i naturen växer vanligtvis i områden där solljus knappast tränger in. Att odla sådana representanter för flora på öppna soliga platser påverkar inte bara deras utseende utan också deras allmänna tillstånd negativt . Mycket ofta i skuggälskande växter orsakar direkt solljus allvarliga brännskador. De mest kända skuggälskande växterna är ormbunkar och mossor. Selaginella är en mycket intressant representant för skuggälskande inomhusväxter, som utmärks inte bara av sin fantastiska anspråkslöshet, utan också av sitt ursprungliga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Konventionellt kan hela sortimentet av skuggälskande och skuggtoleranta hemblommor delas in i flera kategorier baserat på särdragen i deras struktur och utveckling, samt krav på belysning och andra häktningsvillkor. Vissa representanter för dessa grupper värderas av växtförädlare för deras förmåga att blomma effektivt även i dålig belysning, andra för deras fantastiska dekorativitet, ursprungliga form och färg på lövverk och andra för deras anspråkslöshet och uthållighet.

Bild
Bild

Blomning

Bland de skuggtoleranta företrädarna för prydnadsfloran finns det många växter som under blomningen kan radikalt omvandla även en mycket blygsam inredning.

Begonias

Begonia är mycket populära och opretentiösa krukväxter som växer, trivs och blommar bäst i ljus halvskugga. När de växer i starkt ljus förlorar dessa representanter för prydnadsfloran sin attraktivitet och sitt spektakulära utseende. I direkt solljus blir ljusa mönstrade begoniablad små, bleka, oansenliga.

Sådana sorter och hybrider av begonier som "Rex", "Odorata", "Mason", "Drege" anses vara de mest populära inom växter inomhus.

Bild
Bild

Usambar fioler

Uzambara violer är vackert blommande dekorativa perenner som är populära bland både nybörjare och erfarna odlare. Under gynnsamma förhållanden kan fiolerna blomma större delen av året . Erfarna odlare rekommenderar att Saintpaulias placeras på fönsterbrädorna i den västra eller östra delen av huset, vilket ger mycket mjuk, diffus belysning för växterna.

Direkt solljus kan bränna löv och till och med döda växter.

Bild
Bild

Anthurium

Anthurium är en mycket effektiv representant för Aroid -familjen, vars blomningstid kan nå flera veckor. Denna anläggning anses vara mycket krävande när det gäller att hålla förhållanden. För att anthurium ska må bra måste rumstemperaturen hållas vid 23 ° C på sommaren och 17 ° C på vintern . Samtidigt, för hela utvecklingen av växten, behövs diffust ljus. Det tolererar anthurium och lätt skuggning, men under sådana förhållanden kommer det att bilda sällsynta och inte särskilt stora blommor.

Ljus sol för denna rumskultur är kontraindicerad.

Bild
Bild

Clivia

Clivia är en exotisk inomhus- och växthusväxt som blommar två gånger om året (tidigt på våren och sen höst). Under blomningsperioden bildar clivia saftiga ribbade peduncles som är cirka 27 centimeter höga . I det här fallet kan från 10 till 25 knoppar bildas på en peduncle. För full utveckling och välbefinnande behöver denna växt värme, regelbunden vattning och mjukt ljus. I direkt solljus bildas svåra brännskador på cliviaens ljusa smaragdblad. Växten tolererar lätt skuggning.

Bild
Bild

Cyklamen

Cyclamen är en opretentiös representant för skuggtoleranta inomhusväxter, värderade för sin opretentiöshet att hålla förhållanden och mycket spektakulär blomning. Tål inte direkt solljus. Cyklamen blommor är stora, enkla, formade som klockor eller silhuetter av fjärilar . Färgen på blommorna sträcker sig från vitrosa till rödbrun och lila-violett. De mest populära sorterna är persiska, cypriotiska, koskiska cyklamen.

Bild
Bild

Fuchsia

Fuchsia är en blommande flerårig inomhus, uppskattad för sin rikliga och långa blomning. Trots att denna växt anses vara ljusälskande kan den utvecklas väl och blommar rejält i skugga och halvskugga. Färgen på blommorna sträcker sig från krämig rosa till crimson röd och lila-violett . Tvåfärgade storblommiga fuchsior är mycket populära i växter inomhus.

Bild
Bild

Dicenter

Dicentra är en spektakulär trädgårdsväxt som är populär inom inomhusodling. Den växer och utvecklas bäst på halvskuggiga och skuggiga platser. Höjden på inomhusarter och sorter av dicentra överstiger vanligtvis inte 30-50 centimeter . Blomningsperioden kan vara upp till flera månader. Blommorna i centrumet är små, platta, hjärtformade. Färgen på blommorna sträcker sig från vitrosa till rosa-lila.

Bild
Bild

Dekorativ lövfällande

Denna grupp av skuggtoleranta, icke-blommande växter är utbredd inom inomhusodling på grund av dess dekorativa egenskaper. Även i avsaknad av blomning ser dessa inomhusväxter mycket imponerande och sofistikerade ut .… De kan användas för att dekorera nästan alla skuggade platser i lägenheten, vare sig det är en entré, en balkong eller ett sovrum.

Klorofytum

Chlorophytum är ett släkte av opretentiösa, mycket attraktiva växter med långa hängande blad, samlade i basala klasar. Föredrar halvskuggiga platser, tolererar inte starkt solljus. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att du placerar klorofytumkrukor på fönsterbrädorna i den västra eller östra delen av huset.

Odling av klorofytum är också tillåten på fönsterbrädorna i bostadens norra sida. Chlorophytumblad är saftiga, långa, xiphoid, mörkgröna. Bladen på vissa sorter av denna växt är dekorerade med en mjölk-silveraktig rand som löper längs mitten av bladplattan.

Bild
Bild

Sansevieria

Sansevieria är ett släkte av mycket attraktiva och opretentiösa växter som har vunnit stor popularitet inom inomhusodling. Den mest kända arten är den trefeliga sansevieria, känd för bladets ursprungliga "marmor" -färg . Växtens blad är starka, kraftiga, xiphoid, smaragdgröna, dekorerade med vågiga tvärgående ränder av pärlgrå färg. Denna växt uppskattas bland blomsterodlare inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för dess förmåga att rengöra luften från giftiga föroreningar.

Det bör noteras att sansevieria renar luften och berikar den med syre bara på natten (i mörkret). Av denna anledning rekommenderas att denna blomma placeras i sovrum och andra skuggade områden i huset.

Bild
Bild

Aspidistra

Aspidistra är en härdig prydnadsväxande lövväxt som inte ställer särskilda krav för att hålla förhållanden. Även med minimal omsorg kan denna inomhusperenner leva i ungefär ett sekel . Den genomsnittliga växthöjden varierar från 50 till 70 centimeter. Bladen är stora (upp till 50 centimeter höga), mörkgröna, blanka, elliptiska eller lansettformade. Aspidistra utvecklas och växer bra både i förhållanden med mjuk diffus belysning och i skuggan.

Bild
Bild

Aglaonema

Aglaonema är ett släkte av anspråkslösa exotiska perenner med mycket vackra stora blad. Vissa representanter för detta släkt, som finns i naturen, kan växa under akut brist på solljus . Hemodlade aglaonem kan variera i höjd från 25 till 80 centimeter.

Bladen är stora, släta, elliptiska eller ovala avlånga. Färgen på bladen är oftast brokig, "marmor". Hemma kan aglaonema odlas i skuggade områden som sällan utsätts för solljus.

Bild
Bild

Lianor, klättring och rikliga växter

Klättrande inomhusväxter som tål brist på ljus är idealiska för att dekorera lägenheter på husets skuggiga sida. Brist på belysning har vanligtvis ingen negativ inverkan på utvecklingen och tillväxttakten för dessa opretentiösa representanter för prydnadsfloran.

Murgröna

Gemensam murgröna (hedera) är en graciös klätterväxt, utbredd inom inomhusodling. I naturen finns denna opretentiösa liana i skogar, lågland och foten . Hon älskar att växa på platser med en mjuk sällsynt nyans, så det är bättre för henne att ta ut svagt upplysta platser i lägenheten. För att växten inte ska tappa sin dekorativa effekt rekommenderas att placera ett fast vertikalt stöd bredvid den.

Ivy är idealiska för att dekorera mörka hörn och väggar i rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia

Tradescantia är en skuggtolerant krukväxt som kräver minimalt underhåll. I växtodling inomhus är arter och sorter av tradescantia med krypande och klättrande stjälkar utbredda . Dessa växter ställer inga specifika krav för att hålla förhållanden, tolererar lätt skugga och lätt torka. I direkt solljus förlorar Tradescantia -blad snabbt sin dekorativa effekt, bleknar och vissnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tetrastigma

Tetrastigma är ett släkte av mycket spektakulära klätterväxter, som är medlemmar i familjen Vinogradov. Inom blommodling inomhus är de mest populära tetrastigma lansettformade och Vuanye . Dessa kraftfulla vinstockar utvecklas aktivt och växer även under svagt ljus. Under det starka solljuset tappar tetrastigmans smaragdlöv sin ursprungliga dragningskraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmer och stora träd

Till denna grupp inkluderar odlare skuggtoleranta buskar eller små träd som, när de odlas hemma, kan nå en höjd av flera meter. Designers rekommenderar att du använder höga skuggtoleranta växter för att dekorera rymliga, svagt upplysta rum i huset.

Ficus Benjamin

Ficus Benjamin är en av de mest populära representanterna för exotisk dekorativ flora, som ofta används inom fytodesign. Benjamin ficus sorter med mörkgröna blad rekommenderas att odlas i halvskugga och sorter med brokigt lövverk - i förhållanden med mjuk diffus belysning . Med rätt vård kan inomhusfikus av denna typ nå en höjd av 2-2,5 meter eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hamedorea

Hamedorea är ett släkte av lågväxande träiga växter som är medlemmar i familjen Palm. Till de obestridliga fördelarna med hamedorea inkluderar blommodlare fantastisk uthållighet och anspråkslöshet, attraktivt utseende och torkmotstånd . Dessa graciösa handflator trivs i brister i dagsljus.

Direkt solljus påverkar både deras välbefinnande och dekorativitet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av blommor som tål halvskugga

Många inomhusblommor trivs och trivs i ljusa nyansförhållanden. Ett litet underskott av solljus påverkar inte deras hälsa, tillväxt, dekorativa egenskaper negativt.

Dekorativ

Frizee

Frizee (Vriezia) är en original krukväxt, infödd i länderna i Syd- och Centralamerika. Trots sitt exotiska ursprung behöver Frizee inte ett överflöd av solljus och tolererar lätt halvskugga. Huvudkraven i sin odling är regelbunden vattning och hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ormbunkar

Ormbunkar är dekorativa lövväxter som växer i naturen i skuggiga och halvskuggiga skogar. När de hålls inomhus rekommenderas ormbunkar att odlas i förhållanden med svagt ljus, eftersom starkt solljus är destruktivt för dem . Direkt solljus orsakar allvarliga brännskador på de känsliga ormbunksbladen, vilket kan leda till att växten dör.

Erfarna odlare rekommenderar att man placerar ormkrukor i öster, väster eller norr om huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd

Thuja är ett släkte av graciösa vintergröna barrträd som finns i naturen i Nordamerika. Vissa underdimensionerade arter och sorter av thuja är utbredda inte bara inom landskapsdesign, utan också inom inomhusodling . Till fördelarna med dessa opretentiösa växter inkluderar blomsterodlare uthållighet, attraktivt utseende, förmågan att rengöra luften från skadliga föroreningar.

Hemodlade thujas behöver inte starkt och rikligt ljus . I direkt solljus börjar växternas smaragdnålar bli gula och förlorar sin attraktivitet. Dessutom, när du är i extrem värme på en öppen, solig plats kan thuja få allvarliga brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för urval och odling

När du väljer skuggtoleranta och / eller skuggälskande växter för huset, bör belysningsgraden och området för de utrustade lokalerna beaktas. Så, i små rum med lätt gles penumbra kommer Saintpaulias och begonier, anthuriums och spathiphyllums, fuchsior och cyklamener att kännas bra.

I de rymliga vardagsrummen på husets skuggiga sida rekommenderar designers att placera medelstora och lågväxande palmer, stora växter, opretentiösa dekorativa lövgrödor. Växter som dessa hjälper till att fylla i det tomma utrymmet i ett mörkt rum, vilket gör atmosfären bekvämare.

När du väljer inomhusväxter för svagt upplysta balkonger och loggior är det värt att ge företräde åt klättring och rikliga grödor.

Så med hjälp av vanlig murgröna kan du effektivt dekorera ett fult mörkt hörn på en balkong eller dekorera en tom vägg. Ivy kan planteras både i en hängande planter och i en golvbehållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klättrande och rikliga växter är perfekta för att dekorera små och svagt upplysta rum i huset . - korridorer, små sovrum, omklädningsrum. Ivy- eller Tradescantia -behållare kan placeras på väggarna i dessa rum. Detta tillåter inte bara att uppdatera det inre i ett litet rum, utan också att rationellt använda det tillgängliga utrymmet.

Vid odling av skuggtoleranta och skuggälskande växter bör deras krav för att hålla förhållanden beaktas . Så de flesta prydnadsgrödor som föredrar att växa i svagt ljus tolererar inte kyla och drag dåligt.

De mest smärtsamma effekterna av låga temperaturer och drag uppfattas av begonier, uzambaravioler, spathiphyllums och anthuriums.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man växer växter i svagt ljus är det viktigt att ta hänsyn till luftfuktigheten inomhus. Mycket ofta orsakar brist på solljus i kombination med hög luftfuktighet utvecklingen av svampsjukdomar i inhemska blommor. För att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar hos inomhusväxter bör man inte bara kontrollera luftfuktigheten i rummet utan också observera den rekommenderade vattningsfrekvensen.

Regelbunden utfodring gör att du kan behålla intensiteten i bladfärgen i skuggälskande och skuggtoleranta växter. Så att lövverket av gröna husdjur inte förlorar sin dekorativa effekt rekommenderar erfarna blomsterhandlare att ibland ge plantorna gödningsmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor.

Rekommenderad: