Ljusälskande Inomhusväxter (32 Bilder): Beskrivning Av Solälskande Blommor Som älskar Värme Och Direkt Solljus

Innehållsförteckning:

Video: Ljusälskande Inomhusväxter (32 Bilder): Beskrivning Av Solälskande Blommor Som älskar Värme Och Direkt Solljus

Video: Ljusälskande Inomhusväxter (32 Bilder): Beskrivning Av Solälskande Blommor Som älskar Värme Och Direkt Solljus
Video: 10 ACTUALLY Low Light Houseplants | Low Light Tolerant Indoor Plants! 2024, Maj
Ljusälskande Inomhusväxter (32 Bilder): Beskrivning Av Solälskande Blommor Som älskar Värme Och Direkt Solljus
Ljusälskande Inomhusväxter (32 Bilder): Beskrivning Av Solälskande Blommor Som älskar Värme Och Direkt Solljus
Anonim

Om dina fönster vetter mot södra sidan eller en av de intilliggande riktningarna kan du starta opretentiösa ljusälskande kulturer. De kommer att glädja dig med enkel vård och vackra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För full utveckling, tillväxt och blomning behöver varje växt naturligt solljus. Vissa kulturer föredrar starkt direkt solljus, andra gillar diffust ljus, och andra trivs i skuggade områden och tål inte stark belysning.

Ljusälskande inomhusväxter är en specifik kategori av grödor som särskilt behöver långsiktig, ljus naturlig eller konstgjord belysning .… Att placera inomhusblommor korrekt så att de är bekväma är en av alla odlares huvuduppgifter. I naturen växer ljusälskande växter främst i tropiska och subtropiska klimat, där det finns mycket sol och fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fullt möjligt att hålla sådana växter hemma . Om du känner till deras funktioner, behov, egenskaper, regler för vård och placering, kan till och med en nybörjare blomälskare klara denna uppgift. Oftast har ljusälskande växter släta, smala, avlånga, runda läderaktiga eller något pubescenta blad. Lätt fluff på bladen sprider direkt solljus, skyddar plantans yta från brännskador.

Ljusälskande växter bäst placerad i områden där det finns gott om dagsljus . Under vintern-höstperioden, när det inte finns tillräckligt med solljus, börjar lätt svält i sådana grödor, deras löv tappar sin ljusa färg, knoppar bildas inte, växten förlorar gradvis sina naturliga egenskaper, blir blekna och tröga och kan sträcka ut sig.

För att undvika detta rekommenderas det att använda extra belysning med lysrör på vintern. Så dagsljuset för ett husdjur förlängs till 10-12 timmar. Ett ännu bättre alternativ skulle vara speciella biolampor för växter med ett speciellt spektrum, så nära solstrålning som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt plats för en ljusälskande växt måste du ta hänsyn till flera faktorer:

  • antalet soliga dagar per år i bostadsregionen;
  • hur intensiv solens strålar är;
  • säsonger;
  • växtens individuella egenskaper och behov.

Under vår-sommarperioden kan ljusälskande växter hållas på de sydöstra eller sydvästra fönsterbrädorna; på vintern och hösten är det bättre att flytta sådana grödor till södra sidan .… Växter placerade på solsidan måste vattnas och sprutas i tid minst en gång om dagen (om kulturen kräver det). Jorden i krukor torkar snabbt, blir tät och klumpig, vilket påverkar växtens välbefinnande negativt. Underlaget måste lossas minst en gång i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Vissa växters vackra utseende och rikliga blomning beror direkt på mängden solljus de får. Men inte alla solälskande blommor tål direkt starkt solljus, vissa föredrar diffust ljus.

Begonia

En växt vars familj innehåller flera hundra sorter. Varje art har sina egna yttre särdrag, liksom individuella egenskaper och innehållsbehov. Stora arter av familjen kan bli upp till 2-3 meter höga, de minsta dvärgvarianterna överstiger inte 20 cm . Blomman är mycket förtjust i diffust ljus och gynnar inte särskilt direkt solljus.

Växten växer bra inte bara i krukor, utan också utomhus där det har mer utrymme för rotsystemet. Att ta hand om begonia innebär att det absorberar spritt solljus i en uppmätt dos, du behöver inte ha det i direkt solljus dygnet runt. Älskar regelbunden riklig vattning, lös fluffig jord, frisk luft, men inga drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium

Han älskar ljus mycket, perfekt för södra fönster, på mycket soliga dagar måste det vara lite skuggat så att de vackra flätiga bladen inte brinner. Geranium föddes i Sydafrika, så att allt starkt ljus kan bära det, känns ganska bekvämt. Blomman älskar öppen mark, växer bra till hösten, varefter den ska grävas upp och läggas i en kruka för att hållas i fönsterbrädan. Föredrar måttlig vattning, tolererar inte vattenloggning därför måste ett dräneringssystem läggas ut i krukans botten. För riklig blomning krävs näringsjord och regelbunden utfodring.

Blomman ska inte sprutas med vatten, eftersom bladets övre yta är pubescent, vatten kan samlas på hårstrån, vilket kan påverka deras utseende negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalanchoe

En vacker prydnadsväxt, älskar starkt ljus, tål lätt direkt solljus, perfekt för en lägenhet med söderläge fönster. Känns bra utomhus, älskar regelbunden vattning, lös jord, mineralgödsling, fuktig luft . Denna växt älskar att sprutas med vatten, den är mycket produktiv, små barn växer på kryddnejlika på varje blad, som faller i marken och rotar på egen hand och börjar växa snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Coleus

Den spektakulära dekorativa blomman har snidade långsträckta löv av otrolig skönhet, i ett brokigt färgschema av vilka perfekta kombinationer av gröna, rosa, röda och gula nyanser samlas. Ytan på varje blad är täckt med små villi. Växten är lättskött, det viktigaste är att ge honom värme och tillräcklig mängd ljus . Utan intensiv belysning börjar plantans löv att blekna, den ljusa brokiga färgen försvinner.

Växten kan hänföras till grödor som älskar sol och värme. För ett bekvämt liv behöver Coleus ett varmt rum, konstant luftfuktning och sprutning med vatten vid rumstemperatur. Tål dåligt torr luft och torr jord.

Växten är perfekt för en rabatt i ett privat hus, kompositioner från Coleus i olika färger ser spektakulära och ädla ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pedilanthus

Tillhör familjen Molochaev, ursprungligen från Latinamerika. På det öppna fältet förvandlas det till en vacker spridande buske, har vackra ovala löv i vita och ljusgröna färger. Hemförhållandena för att hålla en sådan växt är i en konstant belysningskälla utan direkt solljus, placera den i öster eller väster om lägenheten, måttlig vattning, regelbunden beskärning för att bilda en dekorativ buskform, periodisk matning.

På våren och sommaren älskar han en varm regim, på vintern är det svalt. Behöver konstant tillförsel av frisk luft. Rummet där denna blomma ligger måste ventileras oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Phalaenopsis

Denna orkidé är en otroligt vacker och exotisk växt. Den omfattar cirka 70 arter som växer i naturen i Australien och Asien . Varje typ av phalaenopsis har sina egna krav på belysning och vattning. Vissa arter är inte rädda för den ljusa solen, andra föredrar skuggade platser för en bekväm tillvaro. Fotofila orkidéer behöver under långa dagsljus, bra vattning, fuktig luft … Krav på jordens sammansättning tolererar inte frekventa transplantationer.

Det tar flera månader för en orkidé att slå rot på en ny plats .… På vintern måste dagsljuset artificiellt förlängas med hjälp av ytterligare lampbelysning. Under perioden mellan blomningen älskar den värme, under blomningen föredrar den svalhet.

Bild
Bild

Ficuses

En vacker ljusälskande växt, infödd i heta länder, en mängd olika arter och sorter skiljer denna kultur från andra som den. Ficus kan vara i form av ett träd, buske eller liana. Beroende på art kan plantens löv vara monokromatiska eller brokiga, stora ovala eller små smala. Älskar solen, men tål inte direkt solljus, bra regelbunden vattning, sprutning med vatten vid rumstemperatur.

Växtens vackra läderaktiga löv bör torkas med en fuktig trasa en gång i veckan för att avlägsna damm från dem. Behöver värme, tål inte drag och kyla . På vintern, på grund av brist på solljus, behöver växten ytterligare konstgjord belysning. Brist på ljus påverkar kulturens liv negativt, dess vackra löv bleknar, torkar ut och faller av.

Bild
Bild

Cyperus

En flerårig prydnadsväxt, ursprungligen från Madagaskar, växer i naturen längs floder, reservoarer och bildar täta tjocklekar. Den har ett spektakulärt utseende, tunna långa stjälkar kröns med smala löv som växer från knölar och liknar mycket ett öppet paraply. Älskar solljus, våta platser. Förbrukande av fukt, förångar cyperus det i luften och återfuktar det, vilket har en gynnsam effekt på utvecklingen och tillväxten av andra växter i närheten.

Föredrar placering på södra eller västra fönsterbrädor; det är bättre att skugga växten något från direkt solljus. Gillar riklig vattning, en stabil termisk regim på minst 20 grader Celsius på sommaren, behöver svalka på vintern … Älskar frisk luft, vanlig luftfuktning.

Bild
Bild

Tecken på otillräcklig belysning

Brist på naturligt ljus påverkar utvecklingen och tillväxten av någon växt negativt. För att skapa en bekväm miljö lägger odlarna artificiellt ljus till naturlig belysning. Det är bäst om belysningen träffar växten uppifrån och inte från sidan . Varje kultur dras till ljuskällan. Följande tecken indikerar brist på ljus.

  • Glesa, ojämnt fördelade blad . När det inte finns tillräckligt med ljus bildas de antingen inte alls eller faller snabbt av.
  • Avlånga tunna, svaga skott och blad på dem . Detta indikerar att växten kämpar för att nå ljuskällan.
  • Blad och blommor är bleka … Vissa grödor, i avsaknad av korrekt belysning, kan inte mätta sina löv med sin naturliga färg. Växten får ett tråkigt, smärtsamt utseende.
  • Växtsläppta blomstjälkar och formade knoppar falla av utan att öppna .

Med brist på naturligt ljus kan fotofila växter inte helt producera klorofyll, bilda vackra knoppar och ge bladen en exotisk ljus färg.

Bild
Bild

Exempel på

Spektakulär och kompakt begonia - en frekvent besökare till våra fönster. Hon kommer att glädja dig med frodig blomning och anspråkslöshet. På vintern behöver den en viloperiod på minst 2 månader.

Bild
Bild

Förtrollande pelargonlock traditionellt dekorera varannan balkong. Spektakulär och ljus färg gör att blomman kan bli en märkbar accent av interiören. Geranium bidrar till ett gynnsamt mikroklimat i huset och rengör luften perfekt.

Bild
Bild

Graciösa blommande buketter med ljusa blomställningar och blanka blad presenteras ofta som knappt blommande för semestern … Dessa kompakta krukor kan ofta ses som bordsdekorationer. Men det är bättre att ge Kalanchoe tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Dekorativ bladnässla kommer att förlåta eventuella misstag till den mest oerfarna blomsterhandlaren. Den växer snabbt och kommer att glädja dig med ljusa färger på löv med tillräcklig belysning året runt.

Bild
Bild

En sådan buske kommer att dekorera alla rum och är lämplig för olika typer av interiörer .… För att växten ska behålla den bladiga färgen på sina blad är det nödvändigt att ge mycket diffust ljus.

Bild
Bild

Underbara orkidéer är ganska nyckfulla . Men med rätt vård kommer de att glädja dig med lyxiga blommor. Uppfödare tröttnar inte på att skapa alla nya uttrycksfulla sorter.

Bild
Bild

Ficuses är olika . Idag är det inte bara en gummilik sort med flera tjocka, köttiga blad "som en mormors", utan också dussintals spektakulära sorter för varje smak.

Rekommenderad: