Gör-det-själv-pool På Landet (75 Bilder): Hur Man Bygger-steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör En Inomhuspool, Självkonstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-pool På Landet (75 Bilder): Hur Man Bygger-steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör En Inomhuspool, Självkonstruktion

Video: Gör-det-själv-pool På Landet (75 Bilder): Hur Man Bygger-steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör En Inomhuspool, Självkonstruktion
Video: Poolbygge, steg för steg (murad pool på betongplatta) 2024, Maj
Gör-det-själv-pool På Landet (75 Bilder): Hur Man Bygger-steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör En Inomhuspool, Självkonstruktion
Gör-det-själv-pool På Landet (75 Bilder): Hur Man Bygger-steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör En Inomhuspool, Självkonstruktion
Anonim

Dacha är en plats där vi tar en paus från stadens liv och rörelse. Den kanske mest avslappnande effekten är vatten. Genom att bygga en pool på landet”dödar du två fåglar i en smäll”: du ger din bakgård ett lyxigt utseende och njuter av att simma i klart vatten.

Särdrag

Byggandet av ett objekt kan beställas från företag som är direkt involverade i denna typ av tjänster, men en oberoende lösning på problemet blir mycket mer intressant och mer budgetmässigt. Dessutom är det inte så svårt att bygga en pool med egna händer som det verkar vid första anblicken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på livslängd fördela tillfälliga och stationära pooler … Var och en av dem har sina egna egenskaper som måste beaktas när du väljer ett eller annat alternativ. Stationära strukturer är robusta strukturer som inte rör sig från en plats till en annan. Deras skål är en monolit av betong, tegel etc. Att flytta ett sådant föremål kommer att orsaka dess förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tillfälliga poolen kan tas bort när sommarsäsongen är över och användas igen nästa år. Denna kategori inkluderar uppblåsbara pooler och ramkonstruktioner. Deras livslängd är 2-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för att välja plats

För en pool som bara kommer att användas på sommaren kommer alla platser att göra. Uppblåsbara pooler är ett billigt alternativ som inte kräver drastiska förändringar på webbplatsen.

Bild
Bild

Om du valde en stationär pool, innan du gräver ut den, måste du välja rätt plats på webbplatsen. När allt kommer omkring kommer det inte att fungera att flytta en sådan struktur efter att allt arbete med dess skapande har slutförts.

Bild
Bild

Det finns flera viktiga punkter att tänka på:

  • Träd . De ska inte vara nära poolen av två skäl. Det första är rotsystemet, vilket påverkar vattentätningen av poolen negativt. Det andra är lövverk som förorenar vattenytan. Om bladen inte tas bort i tid "blommar" vattnet och poolen förlorar sin attraktivitet.
  • Jordtyp . Perfekt om din webbplats har lerjord. Det tillåter inte att vatten passerar igenom, vilket är viktigt om plötsligt skador på vattentätningen inträffar.
Bild
Bild
  • Vindens riktning . Poolen kommer på något sätt att bli igensatt av vindblåsta skräp. Det kommer att spikas till en viss tavla. Se därför till att det är där som rengöring av poolen är så bekvämt som möjligt och du kan snabbt ta bort det medförda lövverket, grässtrån etc. Här bör dräneringssystemet också placeras.
  • Vatten rör . Genom att placera poolen nära vattenförsörjningen ser du till att skålen fylls snabbt och enkelt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att installera en rampool, försök att se till att ytan avsatt för den är helt plan. Grytor, oegentligheter, bucklor, rester av trädrötter - allt detta borde inte vara. Helst är platsen betongad, vilket skapar en smidig bas för poolen.

Olika sorter

Den monolitiska poolen är en tät struktur i ett stycke med eget dräneringssystem. Skapad med dina egna händer, det kommer inte bara att spara pengar, utan också låta dig utrusta webbplatsen på bästa sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en monolitisk konstruktion är uppenbara. Jämfört med alla möjliga poolalternativ är den monolitiska den mest hållbara. Dess livslängd överstiger 50 år. Strukturer är inte rädda för temperaturfall, mekanisk påfrestning. Om jorden på platsen är "problematisk" är en monolitisk pool det enda alternativet som kan användas i landet.

En annan fördel med en monolitisk pool är olika former. Koppen kan göras antingen i rätt form eller av en ovanlig, vilket kommer att se väldigt imponerande ut. Med hjälp av olika efterbehandlingsmaterial (mosaik, kakel, sten) gör du poolen till ett riktigt mästerverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter slutet av badsäsongen tappas vattnet, en del av utrustningen tas bort. Om dacha för vintern lämnas utan ägare, ingenting hotar poolen, är det helt enkelt omöjligt att stjäla den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För nybörjare som inte har tillräckligt med erfarenhet inom konstruktion kommer det att verka svårt att göra ett sådant objekt. Vissa finansiella kostnader kommer att krävas. Det rekommenderas inte att spara samtidigt, eftersom detta kan orsaka driftstörningar och reparationer kan leda till allvarliga förluster. Därför använder vi endast material av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggandet utförs steg för steg . Inledningsvis grävs en grop, sedan skapas ett dräneringssystem, värmeisolering är utrustad. Strukturen är förseglad och förstärkt, skålen hälls. Sista etappen är avslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En monolitisk pool kan skapas på två sätt: att hälla betong i formen eller använda polystyrenskumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga det första alternativet. Inledningsvis bestämmer vi storleken (stor, medium, mini) och formen på den framtida poolen. Naturligtvis, ju större struktur, desto mer byggmaterial och medel kommer att krävas. Gropen bör vara något större än de avsedda måtten, eftersom botten och väggarna tar cirka 50 cm tjocklek.

Bild
Bild

Projektet med poolvattenförsörjning och dräneringssystem håller på att utvecklas. Detta är en förutsättning för att anläggningen ska fungera korrekt.

Bild
Bild

Så att väggarna i den grävda gropen inte smulas, är de gjorda i en lutning på 5 grader. Efter att gropen är klar fortsätter vi med att återfylla botten, tampa och vattentätas. Sand hälls på botten (skikttjocklek - 15 cm), sedan krossad sten (tjocklek - 15 cm). Skikten komprimeras noggrant, ett vattentätande dubbelskikt av takmaterial läggs på dem. Dess kanter ska överlappa väggarna med 20 cm.

Bild
Bild

Innan du fortsätter med att hälla skålen är det nödvändigt att göra en metallramkonstruktion av beslag i A3 -klass. Endast tråd används för att fästa armeringen. Svetsarbete är oacceptabelt, eftersom lederna rostar med tiden. Avståndet mellan de horisontella varierar från 10 till 50 cm, de vertikala - från 20 till 30.

Bild
Bild

Förstärkning i ett pass anses vara idealiskt. Denna metod gör strukturen så stark och stabil som möjligt. Men i verkligheten är en sådan process svår att genomföra. Därför hälls botten av skålen först och sedan väggarna. Det är viktigt att tänka på att botten inte ska vara helt plan. Det är nödvändigt att göra en liten lutning på 3 grader och fixera avloppsröret vid poolens lägsta punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen stelnar i 1-1, 5 veckor. För att förhindra sprickbildning under torkningsprocessen, blöt poolen med vatten. Medan poolen torkar kan du börja ordna kommunikation: gräva en gräv för avloppsröret, lägg det snett.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man fyller väggarna med murbruk krävs det att man bygger en träform. Det är lämpligt att fylla lösningen med hjälp av speciella vibrationsanordningar. Detta är vad som kommer att göra poolen hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När lösningen har torkat, börja slutföra poolen: lederna mellan sömmarna är täta, ytan är täckt med vattenavvisande impregneringar. För att vattnet i poolen ska lysa blått används PVC -film med motsvarande färg. Detta kommer inte bara att göra poolen otroligt vacker, utan också ge ytterligare tätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget är installation av utrustning som kommer att leverera, rena och desinficera vatten. Poolen kan dekoreras med fina och användbara tillbehör: trappor, stegar, belysning etc.

Bild
Bild

Poolen kan också tillverkas med hjälp av polystyrenskumblock. De första stadierna är identiska med de som beskrivs ovan: vi gräver en grundgrop, skapar ett dräneringssystem, sträcker avloppsledningen, fyller botten med betongbruk.

Bild
Bild

Efter att botten av skålen har torkat läggs block av expanderad polystyren runt dess omkrets. Materialet är lätt, lätt att ansluta. Blockhöjden är standard - 25 cm. Att beräkna mängden förbrukningsartiklar är enkelt: poolens höjd divideras med 25. Så vi får reda på hur många rader som krävs för att bygga skålens väggar. Blocken har vertikala hål för armeringsstavar. Betongen hälls efter att armeringen har installerats

Bild
Bild
Bild
Bild

Blockväggarna är täckta med ett lager vattenavvisande gips. När det har torkat, börja sluta. Som i det första fallet kan du använda PVC -film, kakel.

Bild
Bild

I det sista steget installerar vi utrustning för att fylla, rengöra och desinficera vatten i poolen. Poolen kan göras inomhus om du bygger en baldakin. För att hålla vattnet tillräckligt varmt, använd specialutrustning för att värma upp det.

Bild
Bild

Att bygga av expanderade polystyrenblock är mycket lättare än att förstärka väggar och botten med betong. Det kan dock inte kallas ekonomiskt.

Bild
Bild

En hemlagad pool på flera nivåer ser inte bara väldigt imponerande ut. Dess väggar ser ut som steg, smidigt vrider sig in i botten. Denna design är idealisk om familjen har barn. De kommer gärna att plaska i vattnet och sitta på trappan på ett säkert djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har bestämt dig för poolens form och antal nivåer börjar vi gräva en grop. Vi gräver ut stegen gradvis. Vi gräver nästa steg först efter att det föregående har gjutits. Var noga med att göra ett testvatteninlopp som låter dig veta om strukturen är lufttät.

Bild
Bild

Ingen ytterligare hårdvaruinstallation krävs. Detta är det enklaste och billigaste alternativet. Periodiskt pumpas vatten ut med en nedsänkbar pump och ersätts med färskt vatten.

En pool på flera nivåer kan göras inte bara av betong. Det finns många material för dess skapande. Konstruktionen av polypropen är inte mindre tillförlitlig.

Bild
Bild

Vi väljer en plats för den framtida poolen, utför alla nödvändiga åtgärder för markering och börjar gräva en grundgrop. Skålens botten är formad av flera lager. Den första bildas av geotextiler. Detta följs av krossad sten (skikttjocklek 30 cm). Skiktet av gjuten betong bör vara 20 cm. Innan du häller betongen ska du skapa ett armeringsnät med celler på 25x25 cm. Nätet ska inte placeras direkt på betongen. Vi lägger tegelstenar under den.

Bild
Bild

Botten måste fyllas på en gång . Mycket betong kommer att krävas, så att beställa blandningen från en mixer är en idealisk lösning. Vi köper polypropen i olika tjocklekar: 5 mm och 8 mm. Den första är mer plast, böjer lätt. Därför kommer vi att använda den för att bygga trappan. Polypropylendelar är anslutna med hjälp av en svetssprutmaskin. Botten är svetsad i själva gropen.

Bild
Bild

När du svetsar väggarna till botten, se till att de inte rör sig. Använd träbjälkar för att fixa det. Stegen fästs sist. Vidare, på utsidan av strukturen, är förstyvningar fästa (vi använder åtta millimeter polypropen), avståndet mellan som är 60 cm. Dessa 60 cm är fyllda med skumisolering.

Bild
Bild

Efter att rörledningssystemet har lagts fylls poolen med betong utifrån i flera steg längs omkretsen. Ett steg - ett lager med en höjd av 30 cm. I detta fall bör formen placeras både på utsidan och på insidan av poolen. Således deformeras inte polypropen av betong. Det är också nödvändigt att samla vatten i etapper i skålen, vars nivå kommer att vara lika hög i nivå med betongskiktet utanför.

Bild
Bild

För att dekorera den färdiga poolen, använd tillgängliga verktyg och föremål: stolar med mysiga kuddar, solstolar, parasoller etc.

Bild
Bild

Den dekorativa poolen är liten i storlek . Det jämförs ofta med en damm. Det är inte svårt att göra ett sådant objekt själv, kostnaden för dess skapande är minimal. Det kommer att bli en riktig höjdpunkt i din sommarstuga. Och eftersom du kommer att adla och dekorera det efter eget gottfinnande, kommer dammen att vara exklusiv.

Vi väljer en plats för en dekorativ damm på ett sådant sätt att solen belyser dess yta bara för hälften av dagen. För mycket sol påverkar hälsan för hela ekosystemet i reservoaren negativt. Dammens form och platsens stil bör vara en. Cirkeln är idealisk för landskapsarkitektur i engelsk stil, och ovalen används för kinesisk och japansk design.

Bild
Bild

Inledningsvis gräver vi en grundgrop som motsvarar storleken och formen på din reservoar. Minsta djup är 1 meter, dess yta är 4 kvadratmeter. m. Om du gör en damm från ett bad, måste poolens form motsvara den. Bli inte avskräckt om du inte har en skål redo. Du kan bygga en dekorativ pool av alla former, även den mest otroliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att botten av gropen ska vara jämn: inga stenar, trädrötter, vassa föremål. Vi använder sand som dräneringsskikt. Därefter läggs ett kompositmaterial - en stark film. Konventionell polyeten är inte lämplig för sådana behov, eftersom den inte skiljer sig åt i styrka. Idealiska alternativ är PVC eller butylgummi. Butylgummi har olika tjocklekar, vilket gör att du kan välja den optimala beläggningen för din damm.

Bild
Bild

Filmens kanter ska gå bortom gropens kanter så att de kan fixeras med stora stenar och täckas med spillror eller småsten. Dammen behöver en anordning som cirkulerar vatten. Annars kommer vattnet i din reservoar snabbt att "blomma" och dammen förlorar sin attraktivitet. Dammen kommer inte att störas av belysningssystemet, vilket effektivt kommer att markera det på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge dammen ett naturligt och estetiskt utseende läggs botten med vackra stenar. Vi placerar växter runt omkretsen (krypande och buskar är idealiska) och olika dekorativa element: trädgårdsfigurer, blommor av plast, lyktor.

Bild
Bild

För att en damm alltid ska vara vacker måste du hålla ett öga på den. På våren gör vi den första inspektionen av reservoaren. Vi kontrollerar hur växterna övervintrat, om dammen har smulat, tar bort lövverket som har fallit sedan hösten. Med värmens ankomst kompletterar vi området runt dammen med nya växter.

Bild
Bild

På sommaren är det nödvändigt att noggrant övervaka vattennivån i poolen, eftersom avdunstningen är intensiv under värmen. Området intill dammen är av med ogräs. På hösten förbereder vi dammen för vintern: vi tar bort det torkade gräset, överför blommorna i krukorna till hemmets värme.

Bild
Bild

Rengöringssystem

Att ordna poolen är omöjligt utan ett rengöringssystem. Om du inte använder en speciell enhet blir vattnet i poolen smutsigt och det kommer en obehaglig lukt. En specifik plack kommer att visas på dess yta.

Bild
Bild

Det mest budgetmässiga alternativet är att använda en pump för att pumpa ut vatten . Du tömmer det förorenade vattnet helt och fyller poolen med rent vatten. Men denna metod har en nackdel: det kommer att ta tid innan vattnet värms upp igen.

Du kan installera en speciell installation med ett filter för rengöring. Två rör levereras till pumpen. En av dem tömmer vattnet, den andra matar det renade och filtrerade vattnet tillbaka till poolen. Filtren är sand, patron, kiselgur.

Bild
Bild

Kemikalier används också för rengöring och desinfektion. Dessa inkluderar klor, brom, overhydrol eller medel som är speciellt utformade för detta. Var noga med att läsa instruktionerna före användning.

Bild
Bild

Rengör skräpet som blåses med vinden för hand med en sil.

Vackra exempel och alternativ

En ram utomhuspool är en bra lösning för en sommarstuga. Det är hållbart, enkelt att montera och demontera. Det är en budget och enkelt sätt att unna dig själv och din familj med fantastiska utomhusaktiviteter. Ett särdrag hos en sådan pool är dess höga sidor, som inte alltid ser estetiskt tilltalande ut. Men detta ger obegränsat utrymme för fantasi att dölja sidorna och ge objektet ett vackert utseende.

Bild
Bild

Skapa en yta av ljusa stenar runt poolen. Blommor placerade i krukor av olika storlekar kommer att ge en touch av grönska. Observera samtidigt färgskalaens enhet. De bruna krukorna ser lämpliga ut, i harmoni med poolens yttre beklädnad och en trätrappa.

Bild
Bild

Om rambassängen är helt nedsänkt i gropen, omkretsen trimmas med mosaik eller sten, och plantorna planteras, får du ett mycket vackert alternativ för alla förortsområden.

Bild
Bild

För en liten rampool kan du bygga en baldakin. Tack vare detta kan du njuta av att simma i alla väder, även i regnväder. Skenet av ett tält ser särskilt intressant ut.

Bild
Bild

Ramen behöver inte täckas. Bygg en plattform som rymmer poolen. Gör plattformens kanter i form av ett gitterstaket. Täck den nedre delen från nyfikna ögon med ett överflöd av blommor och växter.

Bild
Bild

En pool med glasväggar ser särskilt imponerande ut. Naturligtvis krävs speciella kunskaper och färdigheter för att skapa den.

Bild
Bild

Olika färger av belysning gör poolen till en fantastisk och romantisk plats att njuta av även på natten.

Bild
Bild

Utomhuspooler är slående i sina olika former. Fiolpoolen kommer att uppskattas av kreativa och kreativa människor.

Bild
Bild

Ofta dekorerar ägarna sina pooler med miniatyrfall, alpina rutschbanor och gör dem till ett riktigt mästerverk. Flera separata skålar placeras på olika nivåer.

Bild
Bild

Ett ovanligt inslag i inredningen är bron som delar reservoaren i två zoner.

Rekommenderad: