Gör-det-själv-bastu (55 Bilder): Bastuprojekt I En Lägenhet, Hur Man Gör En Struktur Med En Pool, Hur Man Bygger Ett Infrarött ångbad

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-bastu (55 Bilder): Bastuprojekt I En Lägenhet, Hur Man Gör En Struktur Med En Pool, Hur Man Bygger Ett Infrarött ångbad

Video: Gör-det-själv-bastu (55 Bilder): Bastuprojekt I En Lägenhet, Hur Man Gör En Struktur Med En Pool, Hur Man Bygger Ett Infrarött ångbad
Video: How to Build a Sauna on a Budget DIY 2024, April
Gör-det-själv-bastu (55 Bilder): Bastuprojekt I En Lägenhet, Hur Man Gör En Struktur Med En Pool, Hur Man Bygger Ett Infrarött ångbad
Gör-det-själv-bastu (55 Bilder): Bastuprojekt I En Lägenhet, Hur Man Gör En Struktur Med En Pool, Hur Man Bygger Ett Infrarött ångbad
Anonim

Vem har inte drömt om att ha en egen bastu i närheten? Svaret är naturligtvis ja, eftersom fördelarna med en hemmabastu är uppenbara. Först och främst är det vila och avkoppling. Dessutom kan du i ångrummet sitta perfekt med en vän, få njutning, dessutom är ångbadets helande effekt otvivelaktig.

Särdrag

I den moderna perioden behöver du inte gå ut ur staden eller besöka offentliga platser för en sådan semester, eftersom du kan utrusta ett ångbad i närheten. Det är inte nödvändigt att göra detta i en separat byggnad. Bastu av liten storlek kan mycket väl passa in i ett vardagsrum eller på landet. En bastu som ligger hemma är vanligtvis byggd i form av en stuga av trämaterial och är färdig på ett sådant sätt att den bättre håller värmen och skapar ånga. Men om så önskas kan ångrummet placeras i en separat byggnad.

Tvillingkonfigurationer kan också vara olika . Men samtidigt är det nödvändigt att bygga strukturer med olika konfigurationer enligt samma princip och enligt samma ordning. Och du kan klara sådant arbete på egen hand utan att ta hjälp av specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker med att välja ett rum som är lämpligt för ångrummet - det måste vara stängt och torrt. Det är också nödvändigt att vatten och el levereras till rummet, ventilation uppmuntras. I det här fallet är det möjligt att placera en ångbastu i den. Det återstår att fylla på med en avgörande inställning, verktyg och material, studera teorin och påbörja det praktiska genomförandet av din plan.

När du bygger en bastu måste du ta hänsyn till ett antal funktioner som en bastudesign har . De bestämmer byggnadens tillförlitlighet och tidpunkten för dess service. Och det här är ganska viktigt, så låt oss lista dem. För det första, när bänkarnas placering är stegvis bör det vara minst 40 centimeter från en bänk till en annan. Detta avstånd är det mest praktiska för dem som ska ta ett ångbad. För det andra måste ångrummets hörn vara utrustade med belysningsarmaturer. Ljuset kommer att falla så att nästan hela området i ångrummet kommer att belysas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För enkelhets skull måste bänkar vara utrustade med rygg eller vertikal mantel . Detta ger komfort för alla besökare och låter dig koppla av så mycket som möjligt. Det är bättre att täcka golven med kakel av keramik eller annat material, det viktigaste är att det tål höga temperaturer, liksom konstant fukt. Endast ett sådant golv kan tjäna länge. Men det bör noteras att de platser längs vilka det ska flyttas måste vara av trä. Trädet värms inte så mycket, så det kommer att vara möjligt att flytta runt i ångrummet med största komfort.

Om du bestämmer dig för att göra en sådan enhet hemma måste alla standarder uppfyllas. Lämpligt tillstånd måste inhämtas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och design

Ångrummets stil och design behöver naturligtvis tänkas in i minsta detalj. Först måste du överväga utformningen av rummet. Vanligtvis används den klassiska versionen av ett ångrum med tre rum - ett omklädningsrum eller omklädningsrum, ett tvätt- eller duschrum och själva ångrummet. Traditionella ryska bad innehåller vanligtvis två rum, eftersom ångbad och dusch vanligtvis kombineras. Därför måste detta faktum beaktas när du väljer ett ångrum i rysk stil. Om du vill och om du har pengar kan du lägga till ett antal valfria rum i bastun. Till exempel är det möjligt att utrusta ett teckensnitt eller en pool, ett spelrum - ett biljardrum eller liknande rum, du kan också lägga till ett kök, ett rekreationsområde, ett toalett eller ett rökrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt kan bastuens stillösning också vara annorlunda. Till exempel den ryska stilen, som redan nämnts tidigare. Det kännetecknas av återhållsamhet och kortfattadhet i detaljer. Som regel är detta ett massivt bord, många bänkar och soffor, björkkvastar, trätunnor och slevar. En sådan interiör kan göras modern med hjälp av biljard eller till exempel en TV.

Den gamla stilen är också populär för att dekorera ett ångbad . Ofta åtföljs det av smidda föremål, träredskap och andra liknande föremål. Kännetecknande för denna stil är närvaron av invecklade sniderier på träelement. Dessutom kan du hänga ek- eller björkkvastar på väggen. De kan också representeras av doftande gräs. Allt detta kan användas i praktiken och ångas eller sparas som dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man bygga av?

Du måste bygga en bastu om du har en viss uppsättning verktyg och material. Det är nödvändigt att ha ett snickeriverktyg, en skottkärra, en spade, en betongblandare, en murslev, en byggnadsnivå och en behållare där lösningen kommer att förberedas. I detta fall kräver manuell blandning av lösningen användning av en metallbehållare och en spade. Alternativt kan du använda en konstruktionsblandare, liksom en elektrisk borrmaskin. Detta kommer att kräva mycket kraft och ett speciellt munstycke. Dessutom måste du använda en elektrisk sticksåg när du bygger ett ångrum. Tack vare honom kan du göra ett snitt, klippa och liknande. De kan användas för praktiska ändamål eller som dekorativa föremål.

Bild
Bild

Du behöver också lack, impregnering och färg. Detsamma är nödvändigt för dekoration.

Om vi pratar om material måste du vara uppmärksam på det faktum att du inte kan undvika ved när du bygger en bastu, särskilt om du har en vedeldad panna som har en termostat. Detta är det mest optimala materialet som vanligtvis används i bad, ångrum och bastur. De bästa basturna är gjorda av lind, abasha och asp. Sådant trä är också lämpligt för att utrusta ett ångrum i vardagsrummet. Det är värt att notera att du inte kan använda olika träslag. Men alla kan välja den ras som passar honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä kan vara lämpligt för en bastu

  • Skandinavisk tall . En speciell egenskap är rosa nyans, vilket skapar en dekorativ effekt. Samtidigt har tallvirke nästan inga knutar, men ett mönster i form av ringar syns tydligt. Men samtidigt, med tiden, börjar trädet mörkna och åldras snabbt. Därför anser inte alla tall som ett lämpligt alternativ.
  • Al . Detta träd kännetecknas av hög densitet, liksom närvaron av en ljusrosa-brun nyans. Trä kommer också att glädja ögat med ett invecklat ringmönster. Men vanligtvis är ytans yta i ångrummet trimmad med al.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Odört . Denna träslag kännetecknas av en rosa-brun nyans. Dessutom har trädet inget harts och knutar. Men det finns ett mönster - parallella linjer.
  • Skandinavisk gran . Skuggan är ljusgul. Samtidigt finns ofta små knutar på träet.
  • Lindar . Lindeträ har inga knutar och inget harts. Och detta är utan tvekan ett plus. Detta material kan användas i alla värmare som har en regulator.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Asp . Detta träd kommer inte heller att vara hartsartat. Dessutom kommer aspet inte att ruttna. Aspen kännetecknas också av en ljus beige färg.
  • Abashi . Detta är afrikanskt ek, som kännetecknas av dess densitet, jämn struktur, låg värmeledningsförmåga, samt ljusbruna nyanser och mörka spetsar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Byggandet av själva ångrummet bör föregås av utformningen av projektet. Du kan göra den på beställning, rita den själv eller leta efter en färdig prototyp. För att inte göra designfel rekommenderas det att bestämma hur många personer bastun kommer att vara avsedd för. Man bör komma ihåg att en person i genomsnitt kommer att behöva cirka 2 kvadratmeter. Därför behöver du i genomsnitt 12 kvadratmeter av den totala ytan vid beräkningen för sex gäster.

Baserat på beräkningen av den totala ytan bestäms vilken effektnivå värmeutrustningen kommer att krävas för att uppnå önskad temperatur i ångrummet. Det är också bättre när man planerar att ange hur badhyllorna ska placeras. Det ska vara ungefär en meter från dem till ugnen. Det är också en bra idé att tänka efter och beräkna det optimala avståndet från hylla till hylla och till bänken när du planerar. Det är lika viktigt att bestämma platsen för rören som tillför vatten, ventiler och avlopp. När du ansluter alla dessa system måste du vara extremt försiktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att inkludera belysning i denna lista, liksom att ta hänsyn till området för rum med ytterligare funktioner. En infraröd lampa kan också läggas till. Skissering av skisser och ritningar bör utföras i enlighet med layouten.

Oavsett bastuens placering måste du först lägga grunden - häll grunden eller golvet . Om det är tänkt att hälla ett betonggolv, måste man komma ihåg att ett sådant lager måste torka till slutet innan något annat arbete kan utföras i rummet. Som regel sker fullständig torkning på fyra veckor. Dessutom läggs takmaterial på betongytan i flera lager. I det här fallet, innan du häller, är det möjligt att tillhandahålla närvaro av ventilationsrör för ytterligare ventilationsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter installerar vi stängerna . Rekommenderade storlekar är 15 x 15 eller 20 x 20 centimeter. Det är bättre att utesluta kontakten mellan balkarna och fundamentet, därför läggs först skenan på betongen, sedan balken. Det tomma utrymmet mellan träelementen måste fyllas med värmeisolerande material, till exempel kan du använda skum eller jutetätningar. Det är viktigt att säkert ansluta stavarna till varandra. Därför rekommenderas det inte att använda metallfästen - de interagerar inte bra med hög temperatur och luftfuktighet. Men det är fullt möjligt att använda spår och stift.

Ovanpå balkarna är det nödvändigt att fixa starka brädor och takmaterial. Efter det rekommenderas att inte röra någonting på 0,5 år, för att låta virket sitta ner. Därefter kan du göra dörr- och fönsteröppningar och montera dem. Det bör noteras att dyrt högkvalitativt timmer inte tar tid att krympa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma den antiseptiska och brandhämmande behandlingen av trä, annars kommer rasen inte att vara resistent mot fukt. Dessa är impregneringsmedel som kan användas på materialet eller redan på färdiga väggar, golv, tak och hyllor.

Efterbehandling av lokalerna bör utföras med träpaneler . - cederträ eller granfoder. Valet av just detta material kommer att vara det mest optimala. I det här fallet är det lämpligt att välja ett material som det inte kommer att finnas harts och knutar på. I detta fall måste taket och väggarna, även innan ångbadets efterbehandling, isoleras, isoleras från ånga med hjälp av mineralull och ytterligare ett lager isolering. Då kan du redan använda fodret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golven måste avslutas med ett speciellt material, som måste väljas enligt förmågan att klara hög temperatur och luftfuktighet, vilket är oumbärligt i ett ångrum. Till exempel är keramiska plattor eller liknande material ett bra val. Installation av kakel utförs med ett standardschema. Först jämnas basen ut, sedan fixeras plattorna. För detta är det bäst att använda ett speciellt bindemedel.

Det är lämpligt att göra bastugolvet trä eller med träelement . Att använda träplankor är ett bra alternativ. I det här fallet används stockar som fästelement. Det är mer optimalt att använda brädor fem centimeter tjocka. För att få vätskan att försvinna snabbare kan du lämna ett litet avstånd mellan brädorna eller spendera tid på att bygga en separat lucka, som stängs av ett perforerat galler. Du kan också bygga utflöden till avloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När golvet i bastun är klart kan du tänka på huvudelementet i ångrummet - spisen. Det är värt att notera att innan du installerar ugnen måste du börja ordna basen. Stiftelser varierar i typ och storlek. Du kan välja rätt med hänsyn till värmeutrustningens individuella egenskaper. Det bästa valet skulle vara att köpa en liten metallugn. Det är bäst att använda flodblock som värmare. Detta val beror främst på att kullerstenen är tillgänglig för alla, tål ganska höga temperaturer och inte börjar spricka samtidigt.

Att göra en finsk bastu hemma på landet kommer sannolikt inte att skilja sig mycket från ovanstående ., med undantag för att ta hänsyn till markens egenskaper, syfte och besöksfrekvens. I allmänhet förblir principerna desamma. Du kan också utrusta den steg för steg direkt i lanthuset, till exempel i badrummet eller på källargolvet eller i ett fristående rum. Var noga med att isolera väggarna och organisera ett dräneringssystem av hög kvalitet i det andra fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara små saker

Det är bättre att utrusta bastun med ventilationshål. Samtidigt bör var och en av rummen i ångrummet ventileras. Det enklaste sättet att utrusta det är att skapa ett avgashål nästan i själva taket, samt skapa en inloppskanal bredvid golvet. Du kan göra ventilation på ett annat sätt. Glöm inte heller att ordna möblerna korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av lampor i ångrummet kommer också att vara användbar . Detta kan skapa en speciell, makalös atmosfär i ångrummet. Det är bättre att utrusta dem med speciella ramar för att skydda dem mot hög luftfuktighet och temperatur. För samma ändamål stängs armaturen med ett förseglat lock.

Det är också användbart att uppmärksamma motståndsklasserna vid köp, vilket bör anges på förpackningen eller i instruktionerna.

Du måste vara försiktig och välja rätt lampor. Det är lämpligt att hålla ett avstånd på 30 centimeter från taket till armaturen. Och det är i allmänhet förbjudet att installera lampor ovanför värmeenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikala hyllor kan också vara användbara . Kvastar, hinkar, behållare, tillbehör och andra redskap kan placeras på dem. De kan tillverkas med hjälp av träblock. Det rekommenderas inte heller att använda metallfästen här. Enligt den ryska traditionen bör hyllorna placeras på väggen mittemot spisen. Hyllorna måste också vara mantlade med trä för att hålla luckorna för att fukten ska torka ut snabbare. Ett fotstöd eller nackstöd kommer också att vara en användbar liten sak.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Redan innan du använder ångbadet bör du bekanta dig med reglerna som gör att du kan besöka det utan att skada din hälsa.

Riktlinjerna kommer att vara följande regler:

  • innan du börjar ånga ska du inte vägra att använda en varm dusch utan tvål;
  • du kan inte omedelbart placeras på den övre hyllan, eftersom detta kommer att påverka huden negativt, det måste vara berett på temperaturförändringar;
  • ångande när du står eller sitter är ohälsosamt; för maximal tillfredsställelse är det bättre att göra det medan du ligger;
  • vid minsta obehag från ångrummet är det bättre att lämna omedelbart, konsekvenserna kan vara irreversibla;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas kategoriskt inte att sitta i bastun i mer än femton minuter, det är ohälsosamt;
  • strax efter bastun är det bäst att ta en dusch för att tvätta bort svetten, varefter du omedelbart kan använda poolen;
  • efter ångbadet är det användbart att använda tjänster från en massageterapeut, tack vare vilken du kan förbättra blodcirkulationen;
  • det är användbart att dricka vatten, och ju mer, desto bättre;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • att dricka alkohol i bastun kommer bara att leda till negativa konsekvenser, så det är bättre att vägra det;
  • du ska inte ta på dig kläder de första tjugo minuterna, eftersom kroppen behöver tid att torka.

Glöm inte heller att barn som är under fyra år inte kan skickas till ångbadet. Ta hand om din hälsa och hälsan hos människor i din närhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Ett av de framgångsrika exemplen på att placera ett ångbad ligger bredvid en dusch i en stadslägenhet. Detta alternativ är särskilt bekvämt för dem som vill koppla av i ångbadet på vardagar efter jobbet.

Naturligtvis är det bättre att bygga en bastu av trä. Dessutom är alla hyllor och behållare - skopor, fat, etc. också bättre att välja bland naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bygger ett bad med dina egna händer kan du visa enastående designkunskaper. Bastu kan bli en verklig plattform för implementering av konstnärliga idéer. Så till exempel kan du ordna väggarna i en cirkel, som på bilden.

Det är värt att notera att utbudet av alternativ är stort, så bara du måste göra ett val. Ta samtidigt hänsyn till dina egna önskningar, behov och glöm inte heller de tillgängliga ekonomiska möjligheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så att bygga en bastu själv är en invecklad verksamhet, där expertråd inte kommer att störa. Men enligt instruktionerna ovan är det fullt möjligt att bygga din egen bastu bredvid ditt hem eller precis i den. Du behöver bara ha tålamod, köpa kvalitetsmaterial och börja arbeta. Resultatet kommer säkert att glädja dig, eftersom du kommer att få ett bra ställe att koppla av, varva ner och träffa dina nära och kära.

Rekommenderad: