Gör-det-själv-betongpool (47 Foton): Bygga En Pool Från En Betongring. Välja Betongbetyg Och Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-betongpool (47 Foton): Bygga En Pool Från En Betongring. Välja Betongbetyg Och Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner

Video: Gör-det-själv-betongpool (47 Foton): Bygga En Pool Från En Betongring. Välja Betongbetyg Och Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner
Video: VI BYGGER EN POOL- DEL 1 (2020-2021) | 4k 2024, Maj
Gör-det-själv-betongpool (47 Foton): Bygga En Pool Från En Betongring. Välja Betongbetyg Och Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner
Gör-det-själv-betongpool (47 Foton): Bygga En Pool Från En Betongring. Välja Betongbetyg Och Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner
Anonim

I vårt land anses det fortfarande vara ett tecken på lyx att ha en egen pool, och det är inte särskilt klart varför - om en person har råd med en personlig tomt och byggt ett hus på den med alla bekvämligheter, är det inte så att lägga till ett annat objekt svår. Självklart kommer tjänsterna för hyrda arbetare att kosta mycket, men för en person som är van att arbeta med sina egna händer kommer uppgiften att vara genomförbar även om det inte finns så mycket pengar för byggande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av enheten i en betongpool

Oavsett var din pool kommer att ligga - på gatan, i ett badhus eller i ett hus måste du börja bygga den med ett adekvat projekt. Ritningen måste innehålla en hänvisning till alla planerade detaljer, inklusive en angivelse av de exakta måtten. Först efter att ha kontrollerat flera gånger och kontrollerat att ritningen inte innehåller fel kan du börja bygga.

En betongpool i landet skiljer sig inte från byggnader gjorda av andra material i någonting, förutom i själva verket att den är gjord av betong. Det viktigaste är en skål som inte tillåter vatten att gå ner i marken utan tillstånd . Obligatorisk pooldetalj Det måste finnas kommunikationer som är utformade för att pumpa in vatten i behållaren och ta ut det därifrån efter användning.

Om du inte vill ha några problem med det medföljande vattnet är det nödvändigt att dessutom installera pumpar (för ett stabilt högt tryck), filter (för rengöring från oönskade föroreningar), termostatiska enheter (som regel talar vi om en panna för uppvärmning till behaglig temperatur).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är den minsta uppsättning obligatoriska detaljer, utan vilka poolen inte kommer att fungera. Men ingen stör ägaren av territoriet för att utöka projektet och lägger till ytterligare bekvämligheter där i form av undervattens- eller ytbelysning, skumdispensrar, underhållningsglas, hopp och vattenfall . Observera att alla dessa delar installeras sist i en redan fungerande pool, men installationen måste anges på ritningen, annars riskerar du att inte passa in i måtten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Betong är inte det enda materialet för att göra en poolskål, därför bör alla de främsta fördelarna och nackdelarna med detta material övervägas för att uppnå det angivna målet.

Låt oss börja med det goda:

  • gjuten betongskål är annorlunda enastående hållbarhet , tål betydande belastningar, vilket innebär att den har betydande livslängd utan byte eller reparation;
  • betong kan användas både inomhus och utomhus - det är ett mycket tåligt, mångsidigt material;
  • eftersom betongblandningen ursprungligen hälls i flytande form kan du experimentera fritt med skålens storlek och form - din pool kan lätt visa sig vara helt unik;
  • kan installeras ovanpå betong estetisk efterbehandling av nästan alla slag .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla fördelar saknar betongpooler uppenbara nackdelar. Först, var beredd på att kostnaden för sådan konstruktion blir betydande - materialet är mycket tungt och kräver antingen byggutrustning eller mycket mödosamt manuellt arbete. Det är nödvändigt att arbeta med det noggrant och strikt enligt teknik, annars kan den ökända styrkan och hållbarheten visa sig vara fiktion. För betongpool förstärkt vattentätning krävs , men även detta sparar inte 100% från att svampen sprider sig bra på betongytan, vilket innebär att behållaren måste rengöras och desinficeras regelbundet.

Om strukturen uppförs utomhus, för skönhet och större säkerhet, trimmas den ofta med mosaik eller kakel, men i det här fallet bör du definitivt inte spara på högkvalitativt lim, annars kommer du mycket snabbt att möta det faktum att beklädnaden faller av och skålen ser inte längre estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Även om konceptet med en betongpool i sig verkar vara ganska rymligt och i detalj beskriver strukturen, klassificeras faktiskt sådana VVS -strukturer enligt andra kriterier. Minst betongskålar kan variera i storlek och form, design, installationsplats - för vart och ett av dessa kriterier kan du komma med många alternativ. De är ofta uppdelade i allmänhet, vilket knappast är relevant i landet och hushållet.

Det finns också pooler (vägens exakta avstånd är viktigt, ett betydande djup är karakteristiskt), tonåringar och barn (har minskad storlek och djup), liksom de pooler som inte är avsedda för en ålderskategori - deras botten kan till och med vara på flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckelkriteriet för klassificering kallas ofta sätt att tömma överflödigt vatten . Det så kallade skummarsystemet förutsätter att minst en av väggarna har ett hål som kan jämföras med ett överflöde för ett badkar. Ett sådant hål ligger i den övre delen av skålen, det ger att fylla poolen med vatten över denna nivå helt enkelt inte kommer att fungera. Från skummaren (detta är det rätta namnet på ett sådant överflöde) fukt kommer nästan omedelbart till rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pooler med överflödessystem arrangerat lite mer komplicerat, och det är ganska sällsynt att se en betongkonstruktion av denna typ. Sådana typsnitt är fyllda med vatten till yttersta kanten, men längs det, i omedelbar närhet av poolkanten, finns dräneringsbrickor stängda med galler - enligt principen för ett gatusystem för dränering av regnvatten.

Eftersom överflöd kan uppstå från olika sidor av poolen samtidigt, visar sig en sådan överfyllningsskydd vara mer komplicerad, och vattnet på väg till reningsverket övervinner en svårare väg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Betongpooler beskrivs ofta som den mest pålitliga och hållbara , trots allt, en sådan design kan tjäna ett hundra år, medan den billigare och enklare polypropen - högst trettio. Ändå kommer det att vara möjligt att uppnå sådana imponerande indikatorer bara om du inte sparar på betong och väljer rätt komposition.

Först och främst krävs den högsta betongtätheten - varumärket bör vara minst M350, och ännu bättre kommer det att styras av M400 Portland cement . Vattentätheten för det senare materialet måste vara minst W6, se också till att materialet har bra indikatorer på frostbeständighet - inte lägre än F100 . Om konstruktionen byggs upp i ett uppvärmt rum kan det sista kravet minskas något, men det är fortfarande inte värt att bli alltför lockad med besparingar.

Även bra, tung betong hindras inte av ytterligare tillsatser - mjukgörare och hydrofober.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Proportionerna kan fluktuera något beroende på under vilka förhållanden typsnittet kommer att användas, vilka mått det kommer att ha, men experter råder att spendera följande ingredienser som ett bra "recept" för en betongbit:

  • Portlandcement - 6 centners;
  • medelstor sand - 16 centners;
  • glasfiber - 8 centner;
  • mikrosilika - 60 kg;
  • mjukgörare - 1 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att fylla en betongpool, experimentera inte med användning av andra material som används i konstruktionen - till exempel med luftbetong, komposit, expanderad lera och andra block, samt brunnringar. Trots deras tveklösa värde vid byggandet av byggnader är de fortfarande inte anpassade för konstruktion av konstgjorda behållare, de kan absorbera och passera fukt.

Det tillåtna maxvärdet för deras användning är som permanent formning, som är dold inuti strukturen , men även i det här fallet måste du välja den mest täta och hållbara versionen av produkten. Inför behovet av att spendera betydligt på en sådan formning kommer du troligen helt enkelt att ge upp ett sådant åtagande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggteknik

För att uppnå det mest positiva resultatet måste du följa några enkla regler, vars försummelse säkert kommer att resultera i efterföljande problem under drift. Först och främst, som redan nämnts, måste du rita upp en kompetent och detaljerad ritning med dimensioner. Det är nödvändigt att göra alla beräkningar och kontrollera dem igen på diagrammet, och inte efter att arbetet har slutförts. Du måste ta hänsyn till absolut allt, inklusive tjockleken på de inbäddade väggarna och botten, och välja en plats så att den, med hänsyn till tjockleksmarginalen, ligger ganska långt från stora träd - deras rötter kan förvärra livslängden kraftigt.

Oavsett hur högkvalitativ betonglösningen kan tyckas för dig när du bygger en pool på gatan du måste använda tillsatser … Med deras hjälp kommer du att uppnå minsta porositet och öka massans plasticitet.

Betong kommer att bli mer tillförlitlig för att fästa vid armeringsburen och förvärva hydrofoba egenskaper, samt lära sig att motstå temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En betongpool anses vara monolitisk, men det finns faktiskt en söm - mellan botten och väggarna . Det måste förseglas noggrant - för detta behandlas fogen med ämnen som ökar vidhäftningen och fylls sedan med en speciell sladd som har möjlighet att expandera vid hög luftfuktighet. Ett tillräckligt lager vattentätt tätningsmedel måste appliceras över sladden.

Vänd mot skålen på egen hand, du måste bara använda tåligt, vattentätt lim . För hela styrkan i betongskålen är det kakelfodret som utför den huvudsakliga skyddsfunktionen mot vattendestruktion, därför måste inte bara lim, utan alla dessa injekteringar och plåster också vara strikt vattentäta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

Poolkonstruktion börjar med design - om teckensnittet ligger i huset är det bättre att bygga det samtidigt som byggnaden . Med sådana Napoleon -planer är det bättre att överlåta designen till specialister, men projektet med en utomhuspool kan göras själv. Fundera över om sidorna ska vara över marknivå eller i nivå med det, beräkna spegelns yta, med hänsyn till standarden 5 x 2 meter för varje person . I en pool utan språngbräda överstiger djupet vanligtvis inte en och en halv meter, om det finns en språngbräda är minst 2,5 meter nödvändigt, medan vid utmatningspunkten kan djupet vara cirka 20% större. Tjockleken på väggarna och botten beror på jorden - om den lyfter bör den göras tjockare. Bestäm hur du kommer in i poolen - trappor eller trappsteg. Standardparametrar är väggtjocklek 20 cm och botten 25 cm.

Gräva en grop med en anständig marginal - vattentätning bör också passa där, vid ytan bör diametern vara mycket bredare så att jorden inte faller av väggarna . Utjämna botten och tampa, fyll sedan i en kudde av ett 35 cm lager grus eller krossad sten och täck med folier eller takmaterial med en överlappning på upp till 20 cm och en vertikal böj runt kanterna, du kan limma geotekstiler.

Bild
Bild

Utför sedan förstärkning av skålen med ett tåligt metallnät med celler på 20 x 20 eller 25 cm . Beslagen behöver räfflad, med en diameter på minst 12 mm, de måste skäras, eftersom de säljs i spolar. Det är korrekt att börja förstärkningen från botten och lägga gallret på de placerade tegelstenarna, efter avslutad bör botten omedelbart betongas och jämnas. Medan botten torkar, gå vidare till montering av väggarmering.

Väggarna kan inte hällas förrän botten är helt torr . - det kan ta en hel månad, och även speciella tillsatser löser inte problemet på mindre än en vecka eller två. Ovanpå förstärkningen från brädor, plywood och andra liknande material monteras formen enligt väggarnas framtida form, vilket förstärker den var 50 cm med förstyvningar. Hällning sker inom en dag, betongen genomborras med en pinne för bättre komprimering och täcks med folie. Du kan ibland blöta betongen för att göra den starkare. Formen tas bort efter en eller en och en halv vecka, men väggarna bör ta längre tid att torka . Stegen, om några, hälls först efter att hela skålen har torkat, de är gjorda enligt samma schema: ram - formning - hällning, betong behövs av samma märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför är skålen vattentät med cement med polymerer och armeringsnät. Flytande gummi är också lämpligt, vilket inte spricker även när skålen krymper. Från insidan kan du täcka skålen med filmrulltätning, men en annan finish kommer att behövas ovanpå den - du måste måla eller gipsa skålen inuti. Låt alla beredningar torka, kontrollera sedan skålen genom att hälla vatten i den.

Endast om ingen läcka hittas, tappas vattnet och går vidare till nästa steg. Dessa inkluderar isolering mot värmeförlust, ånga och läckage. Därefter är poolen klar och eventuella extra tillbehör installerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av avlopp

I designprocessen är det mest rimligt att tänka omedelbart 2 sätt att tömma vatten - om en går sönder kommer den andra att säkerhetskopiera den . Det enklaste dräneringsalternativet är att installera en bottenanslutning med avloppet, då kan vattnet komma ut även under eget tryck, särskilt om botten faller från alla sidor till området med ett avlopp. Avloppsröret måste gå ner i en vinkel, annars tömmer du inte vattnet utan att installera pumparna. För pooler av liten storlek kan det vara lämpligt att tömma i en cesspool eller septiktank.

anteckna det att använda poolvatten för att bevattna trädgårdsbäddarna eller tömma det i naturliga vattendrag är inga bra idéer - det finns mycket desinfektionsmedelkemi. Installationen av filtreringsutrustning och skapandet av en sump kan delvis lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För en bekväm användning av poolen måste skålen hållas ren. Stort skräp kan fångas med ett nät, väggarna kan rengöras med en speciell skrapa, botten rengörs med en speciell bottendammsugare . Filter måste sköljas regelbundet, annars täpps de till och slutar fungera. Glöm inte att kontrollera vattnets sammansättning med speciella indikatorremsor, vid upptäckt av föroreningar, desinficera vätskan med väteperoxid eller klor.

För att stänga sprickan, om den visas, måste du omedelbart - hartslösning introduceras där. Om skadans storlek är liten är det bättre att omedelbart slå på omgivningen för att krossa den spruckna betongen, rengöra den 30 cm i varje riktning, belägga den med epoxi tre gånger. Klädseln, om sådan finns, ska limmas tillbaka på samma sätt som den ursprungligen limmades - säkert i en helt torr skål. Om du ser poolen läcker dränera vattnet och undersök väggarna noggrant för sprickbildning, vid upptäckt, fortsätt enligt beskrivningen ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om poolen var utformad utan att ta hänsyn till badandet av små barn, men nu du måste skapa säkra förhållanden för spädbarn, minska djupet rimligen med hjälp av en speciell prefabricerad botten . Denna design liknar mycket förvaringspallar och är tillverkad av olika material. Dess fördel är att den falska botten snabbt kan tas bort när som helst och sättas ihop igen, monterad från delar som gör det möjligt att grovt anpassa den nya botten till formen av en konstgjord behållare. Om nödvändigt du kan kontakta tillverkaren för att beställa en falsk botten, perfekt anpassad till storleken och dimensionerna på just din pool.

Rekommenderad: