Väteperoxid För Poolen: Hur Man Använder Den För Rengöring? Hur Mycket Ska Man Lägga Till? Användningsinstruktioner. Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Väteperoxid För Poolen: Hur Man Använder Den För Rengöring? Hur Mycket Ska Man Lägga Till? Användningsinstruktioner. Recensioner

Video: Väteperoxid För Poolen: Hur Man Använder Den För Rengöring? Hur Mycket Ska Man Lägga Till? Användningsinstruktioner. Recensioner
Video: How To Keep a Crystal Clear Clean Pool (Just a few minutes a day) 2024, Maj
Väteperoxid För Poolen: Hur Man Använder Den För Rengöring? Hur Mycket Ska Man Lägga Till? Användningsinstruktioner. Recensioner
Väteperoxid För Poolen: Hur Man Använder Den För Rengöring? Hur Mycket Ska Man Lägga Till? Användningsinstruktioner. Recensioner
Anonim

Väteperoxid har nyligen använts för att rengöra pooler. Det är billigt och effektivt. Vissa kallar detta läkemedel för en tidsbomb, andra kallar det en universell uppfinning, men i alla fall är det viktigt att känna till reglerna för att arbeta med detta läkemedel.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Poolväteperoxid används främst för att desinficera vatten. Det har reducerande och oxiderande egenskaper. Oftast väljs denna rengöringsmetod för små konstgjorda reservoarer i landet.

Om du gör allt rätt är perhydrol inte skadligt för människor. Det är värt att komma ihåg att vid interaktion med andra reagenser sönderfaller peroxid. Om det förvaras stängt i ett svalt rum, förlorar det inte sina egenskaper på länge.

Det är omöjligt att tala med fullt förtroende om produktens ofarlighet. Liksom all annan kemi har peroxid både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

  • det finns ingen skarp lukt;
  • lätt att använda;
  • grönalger missfärgas vid interaktion med produkten;
  • skadar inte miljön;
  • vid användning ändras inte vattnets pH;
  • låg kostnad;
  • hög effektivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • effektiviteten av det använda medlet beror på temperaturen på vattnet i poolen;
  • kan inte användas tillsammans med klor och kalk;
  • sönderfaller efter minst 12 timmar, oftare först efter 72 timmar.
Bild
Bild

Vad är koncentration?

För rengöring av poolen levereras väteperoxid i stora behållare. Deras volym kan vara från 10 till 30 liter.

Det finns teknisk och medicinsk (37%) väteperoxid . Medicinskt produceras enligt GOST 177-88, teknisk - enligt det, men det är märkt A.

Det höga intresset kommer från Finland. Dess förpackning säger 60%. Det finns också 40% peroxid till salu.

Man tror att den medicinska apparaten är renare, men om vi överväger det inom ramen för rengöring av poolen, har detta faktum ingen betydande roll

Det måste sägas att det finns 90% peroxid i butikshyllorna. Den innehåller natriumpyrofosfat. Utan det är ämnet instabilt.

Denna peroxid säljs uteslutande i aluminiumkolvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Den idealiska lösningen för rengöring av en konstgjord behållare anses vara perhydrol med hög koncentration. Om en sådan produkt kommer på huden eller slemhinnorna orsakar det omedelbart en brännskada. Det är därför det är så viktigt att vidta försiktighetsåtgärder.

Skruva loss locket långsamt. Före det det är värt att uppmärksamma om behållaren är svullen och om dess väggar är varma.

Arbeta med peroxid med glasögon och handskar. Det är värt att komma ihåg att dess specifika vikt är större, därför blandas det inte bra med vatten, det är nödvändigt att blanda det noggrant. Det är att föredra att rengöra med ett fungerande filter.

Det är strängt förbjudet att låta barn närma sig produkten och smaka på den

Redan i koncentrerad form (60%) klassificeras peroxid som ett explosivt ämne. Om det blir smutsigt, sedan i en sluten behållare, sönderdelning i sådana beståndsdelar som vatten och syre börjar. Spontan förbränning kan förekomma.

I detta tillstånd ökar perhydrol -temperaturen till 1000 grader. Det släppta vattnet tar omedelbart form av ånga, och det har en volym på 7 tusen gånger vätskan.

Det är därför det är säkert att endast arbeta med en produkt med lägre koncentration.

Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du använder perhydrol är det viktigt att studera bruksanvisningen i detalj. Du kan bara arbeta med produkten om poolskålen inte är mer än 85 kubikmeter i volym. m.

Bearbetningen är säker endast om peroxiden används korrekt, samtidigt som koncentrationen bibehålls. För olika volymer kommer flödeshastigheten att skilja sig åt.

Var noga med att förpacka produkten med en etikett som anger:

  • koncentration;
  • utgångsdatum;
  • satsnummer;
  • GOST.
Bild
Bild

Beräkning

Beroende på föroreningsgraden i poolen måste dosen per kub vatten beräknas korrekt. Perhydrolkoncentration, vattentemperatur och andra faktorer spelar en större roll.

Om du i förväg känner till vätskevolymen som placeras i en konstgjord behållare och graden av föroreningar, kan du enkelt oberoende beräkna mängden väteperoxid som krävs för rengöring.

Formeln för rengöring av poolen ser väldigt enkel ut: du måste multiplicera förbrukningshastigheten med den tillgängliga volymen.

Bild
Bild

Hur man odlar?

Med en sådan produkt är det mycket viktigt att hålla proportionerna korrekt så att peroxiden är säker och uppfyller uppgiften.

Bild
Bild

Svag förorening

Med ljusföroreningar per 1 cu. m, är en dos av 500-700 g väteperoxid tillräcklig. Det måste förstås att botemedlet bör vara 38%.

Om du använder en 60% lösning reduceras mängden som hälls i samma volym. I detta fall är dosen 400-500 g.

Det kommer att vara möjligt att simma i vattnet på 24 timmar

Detta är tillräckligt med tid för att peroxiden sönderfaller.

Bild
Bild

Genomsnitt

När poolen kan bedömas som måttligt smutsig bör dosen perhydrol för samma volym vatten ökas till 800-1100 g vid en koncentration av 38%.

En starkare lösning på 60% räcker och 600 g

Perioden för fullständig sönderdelning är minst 48 timmar.

Bild
Bild

Stark

Vid allvarlig kontaminering av behållaren ökar förbrukningen till 1200-1400 g, om det är en 38% lösning, och upp till 800 g, om 60% perhydrol används.

Det kommer att vara möjligt att simma i reservoaren först efter 72 timmar

Det är alltid bäst att hålla den längre än den angivna tiden för att undvika hudbrännskador. Du måste tillsätta produkten genom ett filter eller hälla den över ytan så att den löser sig bättre.

Bild
Bild

Poolförberedelse

Innan rengöringen påbörjas ska du ta bort allt skräp från vattnet. Du kan använda ett landningsnät för detta. När det inte finns löv och grenar i vattnet måste du ta en skrapa och ta bort plack från poolens väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring

Du kan snabbt rengöra en konstgjord behållare med ett sådant verktyg utan att spendera mycket ansträngning. Den beredda lösningen hälls helt enkelt med en cirkulationspump som arbetar i filtreringsläge.

Före det vattenintagsröret måste sänkas ner i en behållare där peroxid hälls … Om det inte finns någon pump, delas den beredda produkten upp i två portioner och hälls i vatten på olika ställen genom volymen med hjälp av en enkel vattenkanna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

De som ännu inte har använt peroxid gör ofta klassiska misstag som hade kunnat undvikas om du läste instruktionerna:

  • Efter behandling kan poolen inte täckas med en markis, eftersom syre frigörs under sönderdelningen av peroxid;
  • arbeta med produkten uteslutande med handskar och med annat skydd av slemhinnan och huden;
  • du kan simma i vatten först efter att perhydrolen har sönderdelats helt, nämligen efter 72 timmar, annars är sådant vatten farligt för hälsan.
Bild
Bild

Lagring

Hållbarheten för väteperoxid föreskrivs i GOST och beror på koncentrationen av medlet.

Om denna koncentration är 3 och 5%, kan perhydrol användas från och med det att förpackningen öppnades inom 36 månader. I detta fall måste behållaren vara väl stängd. Om förpackningens integritet kränks reduceras hållbarheten till en månad. Om en lösning med väteperoxid används är dess hållbarhet bara 24 timmar.

Industriella koncentrationer är farliga och starkt oxidativa. Om den förvaras felaktigt kan en sådan produkt bli explosiv. Efter att behållaren har öppnats är det tillåtet att använda peroxid i sex månader. Med lösningen, som i föregående fall, är hållbarheten bara en dag.

Det finns några funktioner som påverkar hållbarheten

  • Behållaren är viktig, därför säljs produkten oftast i flaskor med mörkt glas eller i ogenomskinliga plastbehållare.
  • Lufttemperaturen för peroxid med låg koncentration bör inte vara mer än 23 grader. Det är bäst att använda ett kylskåp för detta.
  • Det är förbjudet att sänka föremål i den allmänna behållaren och sedan stänga den, eftersom eventuell smuts leder till aktivering av sönderfallsprocessen och sedan blir ämnet explosivt.
Bild
Bild

Granska översikt

Även om väteperoxid relativt nyligen används för att rengöra konstgjorda reservoarer har många sommarboende redan uppskattat dess oföränderliga fördelar.

Det viktigaste är att använda perhydrol med försiktighet och använda personlig skyddsutrustning . Det är strängt förbjudet att arbeta med peroxid med händerna; vid hög koncentration kan du få en allvarlig brännskada.

Den andra viktiga regeln är att inte använda behållaren förrän det fullständiga förfallet har passerat. Därför är det viktigt att varna barn för detta och se till att de inte kommer till poolen.

Enligt recensioner, perhydrol är idealisk för vattenrening av olika grader av föroreningar , men om du inte tar hänsyn till särdragen i lagring (inklusive på vintern) och användningen av produkten, kan du stöta på problem.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du använder väteperoxid korrekt i din pool nedan.

Rekommenderad: