Poolvärmeväxlare: Effektberäkning. Tallrik Och Andra Modeller. Hur Väljer Man? Kopplingsschema

Innehållsförteckning:

Video: Poolvärmeväxlare: Effektberäkning. Tallrik Och Andra Modeller. Hur Väljer Man? Kopplingsschema

Video: Poolvärmeväxlare: Effektberäkning. Tallrik Och Andra Modeller. Hur Väljer Man? Kopplingsschema
Video: 11Kw pool heater wiring and installation coasts 220v 240v connecting to electric panel box 2024, Maj
Poolvärmeväxlare: Effektberäkning. Tallrik Och Andra Modeller. Hur Väljer Man? Kopplingsschema
Poolvärmeväxlare: Effektberäkning. Tallrik Och Andra Modeller. Hur Väljer Man? Kopplingsschema
Anonim

För många är poolen en plats där du kan koppla av efter en hård dags arbete och bara ha det bra och koppla av. Men den höga kostnaden för att driva denna struktur ligger inte ens i mängden pengar som spenderas på dess konstruktion. Vi talar om uppvärmning av vatten av hög kvalitet, eftersom dess volym är stor och värmeförlusten är mycket hög. Den bästa lösningen på detta problem skulle vara konstant cirkulation av vatten vid olika temperaturer. Och en värmeväxlare för en pool klarar denna uppgift. Låt oss försöka ta reda på vad det är och vilka typer det kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det bör förstås att uppvärmning av en pool med en stor mängd vatten inte är ett billigt nöje. OCH Det finns tre sätt att göra detta idag:

  • användning av en värmepump;
  • användning av en elektrisk värmare;
  • installation av en skal-och-rör-värmeväxlare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av dessa alternativ är det bästa att använda en värmeväxlare på grund av följande funktioner:

  • dess kostnad är relativt låg;
  • den förbrukar mindre ström än 2 andra enheter;
  • den kan användas med alternativa värmekällor, vars kostnad blir lägre;
  • har en liten storlek;
  • den har en hög genomströmning och utmärkta hydrauliska egenskaper (när det gäller uppvärmning);
  • hög motståndskraft mot korrosion under påverkan av fluor, klor och salter.

I allmänhet, som du kan se, tillåter funktionerna i denna enhet oss att säga att det idag är den bästa lösningen för uppvärmning av vatten i poolen.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Låt oss nu ta reda på hur en poolvärmeväxlare fungerar. Om vi pratar om designen, så är den gjord i form av en cylindrisk kropp, där det finns 2 konturer . I den första, som är enhetens direkta hålighet, cirkulerar vatten från poolen. I den andra är en anordning belägen där varmt vatten flyttas, vilket i detta fall fungerar som en värmebärare. Och i rollen som en enhet för uppvärmning av en vätska kommer det att finnas antingen ett rör eller en tallrik.

Bild
Bild

Det bör förstås att själva värmeväxlaren värmer inte vattnet … Med hjälp av externa kopplingar på den andra kretsen är den ansluten till värmesystemet. På grund av detta förmedlar det värmeöverföring. Först går vatten dit från poolen, som rör sig längs kroppen värms upp på grund av kontakt med värmeelementet och återvänder tillbaka till poolskålen. Det bör tilläggas att ju större kontaktytan värmeelementet är, desto snabbare överförs värmen till kallt vatten.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det ska sägas att det finns olika typer av värmeväxlare. Som regel skiljer de sig enligt följande kriterier:

  • med fysiska dimensioner och volym;
  • med makt;
  • av materialet från vilket kroppen är gjord;
  • efter typ av arbete;
  • efter typen av internt värmeelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu säga lite mer om varje typ.

Efter volym och storlek

Det måste sägas att poolerna skiljer sig åt i design och i volymen vatten som placeras. Beroende på detta finns det olika typer av värmeväxlare . Små modeller klarar helt enkelt inte av en stor volym vatten, och effekten av deras användning kommer att vara minimal.

Det händer ofta att du måste utföra beräkningar för en specifik pool och beställa en värmeväxlare speciellt för den.

Bild
Bild

Med makt

Modellerna skiljer sig också i kraft. Här måste du förstå att på marknaden kan du hitta prover med en effekt på 2 kW och 40 kW, och så vidare. Medelvärdet ligger någonstans runt 15–20 kW. Men, som regel beräknas också den erforderliga effekten beroende på volymen och storleken på poolen där den ska installeras . Här måste du förstå att modeller med en effekt på 2 kW inte effektivt kommer att klara en stor pool.

Bild
Bild

Efter kroppsmaterial

Värmeväxlarna för poolen är också olika i kroppens material. Till exempel kan deras kropp vara gjord av olika metaller. De vanligaste är titan, stål, järn . Många försummar denna faktor, vilket inte bör göras av 2 skäl. För det första reagerar någon av metaller annorlunda vid kontakt med vatten, och att använda en kan vara bättre än den andra när det gäller hållbarhet.

För det andra är värmeöverföringen för var och en av metallerna olika. Så om du vill kan du hitta en modell vars användning avsevärt minskar värmeförlusten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av arbete

Enligt typ av arbete är värmeväxlare för poolen elektriska och gas. Normalt används automatisering i båda fallen. En mer effektiv lösning när det gäller uppvärmningshastighet och energiförbrukning skulle vara en gasapparat . Men det är inte alltid möjligt att leverera gas till den, varför populariteten hos elektriska modeller är högre. Men den elektriska analogen har en hög energiförbrukning, och den värmer vattnet lite längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av internt värmeelement

Enligt detta kriterium kan värmeväxlaren vara rörformig eller platt. Plåtmodeller är mer populära på grund av att här kommer kontaktytan för kallt vatten med växelkammaren att vara större . En annan anledning är att det kommer att bli ett lägre motstånd mot vätskeflöde. Och rören är inte så känsliga för eventuell kontaminering, till skillnad från plattorna, vilket gör det onödigt för preliminär vattenrening.

I motsats till dem täpps tallriksmotståndarna mycket snabbt, varför det inte är meningsfullt att använda dem för stora pooler.

Bild
Bild

Beräkning och urval

Det bör noteras att det inte är så enkelt att välja rätt värmeväxlare för poolen som det kan tyckas vid första anblicken. För att göra detta måste du beräkna ett antal parametrar.

  • Poolskålens volym.
  • Den tid det tar att värma vattnet. Denna punkt kan hjälpas av det faktum att ju längre vattnet värms upp, desto lägre blir enhetens effekt och dess kostnad. Normal tid är 3 till 4 timmar för full uppvärmning. Det är sant att för en utomhuspool är det bättre att välja en modell med högre effekt. Detsamma gäller när värmeväxlaren kommer att användas för saltvatten.
  • Vattentemperaturkoefficienten, som ställs in direkt i nätverket och vid utloppet från kretsen på den använda enheten.
  • Mängden vatten i poolen som passerar genom enheten under en viss tidsperiod. I detta fall är en viktig aspekt att om det finns en cirkulationspump i systemet, som renar vatten och sedan cirkulerar det, kan arbetsmediets flödeshastighet tas som den koefficient som anges i pumpens datablad.
Bild
Bild

Kopplingsschema

Här är ett diagram över installationen av en värmeväxlare i systemet. Men innan det kommer vi att överväga alternativet när det beslutades att göra den här enheten på egen hand. Detta är enkelt med tanke på enkelheten i dess design. För att göra detta måste vi ha till hands:

  • anod;
  • ett rör av koppar;
  • en cylinderformad tank av stål;
  • effektregulator.

Först måste du göra 2 hål i tankens ändsidor. Det ena kommer att fungera som ett inlopp genom vilket kallt vatten från poolen kommer att strömma, och det andra kommer att fungera som ett utlopp, varifrån uppvärmt vatten kommer att strömma tillbaka till poolen.

Bild
Bild

Nu ska du rulla kopparröret till en slags spiral, som kommer att vara ett värmeelement. Vi fäster den på tanken och för båda ändarna till tankens yttre del, efter att ha gjort motsvarande hål i den. Nu ska effektregulatorn anslutas till röret och anoden placeras i tanken . Det senare behövs för att skydda behållaren från extrema temperaturer.

Det återstår att slutföra installationen av värmeväxlaren i systemet. Detta bör göras efter installation av pump och filter, men innan de olika dispensrarna installeras. Elementet av intresse för oss är vanligtvis installerat under rören, filtren och luftventilen.

Bild
Bild

Installationen utförs i horisontellt läge. Tanköppningarna är anslutna till poolkretsen, och utloppet och utloppet på värmeröret är anslutet till värmebärarkretsen från värmepannan. Det mest pålitliga för detta är gängade anslutningar. Alla anslutningar görs bäst med avstängningsventiler . När kretsarna är anslutna bör en reglerventil utrustad med en termostat installeras på värmebärarens inlopp från pannan. En temperaturgivare bör installeras vid vattenutloppet till poolen.

Det händer att kretsen från värmepannan till värmeväxlaren är för lång. I detta fall är det nödvändigt att dessutom tillföra en pump för cirkulation så att systemet fungerar smidigt.

Rekommenderad: