Chistets (46 Bilder): Beskrivning Av Kärr- Och Skogsstackar, Direkta Och årliga, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Chistets (46 Bilder): Beskrivning Av Kärr- Och Skogsstackar, Direkta Och årliga, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Chistets (46 Bilder): Beskrivning Av Kärr- Och Skogsstackar, Direkta Och årliga, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: Plantering 2024, Maj
Chistets (46 Bilder): Beskrivning Av Kärr- Och Skogsstackar, Direkta Och årliga, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Chistets (46 Bilder): Beskrivning Av Kärr- Och Skogsstackar, Direkta Och årliga, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Chistets är ett släkte av ört- och halvbuske prydnadsväxter. I dag innehåller de cirka 300 sorter. Ganska ofta är hushållstomter dekorerade med chastets. I vår artikel kommer vi att överväga egenskaper hos växter, deras sorter, liksom subtiliteterna vid plantering och ytterligare vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Chisetz (det andra namnet är stachis) är en ganska populär växt som odlas för olika ändamål. Dess huvudsakliga syfte är att användas som inredning, dekoration av bakgårdens territorium. Denna växt kallas ofta "fåröron" eftersom markdelen är ganska tjock och fluffig.

Det är värt att överväga närmare beskrivningen av denna ovanliga kultur. Handväskan är en flerårig växt. Den har ganska stora blad av avlång form, medan de avsmalnar nedåt. Växten når vanligtvis en meter i längd. Blommor kan ha olika färger - vita, gula, lila, rosa eller med en lila nyans. Deras nyans beror på sorten. Blommorna samlas i falska virvlar och bildar blomställningar som liknar spikelets. Frukten av stachis är en triangulär nöt, som har en ovoid eller avlång form . Blomningen varar vanligtvis från försommaren till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att inte alla sorter är efterfrågade, eftersom en av dem tillhör ogräset - årliga stachis . Det är en tvåbladig växt som fyller stora områden ganska snabbt.

Detta ogräs finns ofta i skogsstegsområden, det skadar grödorna av spannmålsgrödor. Den växer vanligtvis på lös jord med måttlig fukt.

Bild
Bild

Typer och sorter

Som det sades finns chastetz i mer än 300 sorter. Tänk på de mest kända och populära typerna, som främst används som ett dekorativt element.

Ullig

Det speciella med denna art är att bladen kännetecknas av en tjock hög med tillräcklig längd. Det brukar kallas "kaninöron ". Skott i längd varierar från 20 till 40 centimeter. Denna växt glädjer ögonen på de som är runt med blommor av en lila-rosa nyans, tål perfekt stora frost och behöver inte noggrann vård. I genomsnitt varar blomperioden från 40 till 50 dagar.

Bild
Bild

Denna sort innehåller följande sorter:

  • Silvermatta - plantans höjd är upp till 15 cm, på grund av dess kompakthet bildar den en silverfärgad matta;
  • Stora öron - kompakta skott, blad med god hårighet når en längd på högst 25 centimeter;
  • Randig fantom - bladen har vita längsgående ränder;
  • Sheila macqueen - ett särdrag är att det inte finns några blommor, medan skotten är låga och bladen är pubescenta;
  • Bomullsboll - blommorna liknar utvändigt bomullssnallar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skog

Vanligtvis växer skogsjakten i skogar, och den finns inte bara i Europa, utan också i västra Asien. Detta är den vanligaste typen av växter. Upprätta stjälkar har luddiga löv av mörkgrön färg och blomställningar av en ljus crimson nyans.

Denna typ används som lugnande och hemostatiska läkemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bysantinsk

En örtartad art som har raka stjälkar, deras längd når 60 centimeter. Denna sort är vanlig i Sydasien.

Det är populärt på grund av det faktum att det innehåller en enorm mängd eteriska oljor och C -vitamin.

Bild
Bild

Årlig

Denna sort presenteras också som en ört. Vita eller blekgula blomställningar med röda fläckar kännetecknas av en stark doft, och bladen präglas av prakt . Denna art anses vara en utmärkt honungsväxt, men den används inte för medicinska ändamål. Gräset når en höjd av 20 till 50 cm. Växten blommar hela sommaren och tidig höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baikal

Det är en mycket attraktiv art, som är upp till 50 cm hög. Den har lansettbladigt blad med en vitaktig hög. Blommorna är ganska stora, de skiljer sig i lila-röda eller lila blomställningar.

Växter av denna sort används ofta för att behandla högt blodtryck och kan också användas som ett kraftfullt läkemedel för att lugna nervsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

Denna art är ganska hög eftersom stammen når över en meter. Bladen innehåller små dentiklar på sidorna. Stjälken är täckt med hårda villi riktade nedåt. Växten blommar hela sommaren, samtidigt som de glädjer ögonen på dem runt den med lila-lila blommor.

Stachys palustris används ofta för att stoppa blodflödet och läka sår snabbt. Denna art har också sådana namn som törnbär, galler, svartgräs och seg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storblommig

En sådan handväska finns i Mindre Asien och Kaukasus. Flerårig når en längd på 20-30 cm. Bladen kan vara runda, hjärtformade eller långbladiga. Blommorna är ganska stora och samlas i stora blomställningar. Denna sort representeras av följande dekorativa former:

  • " Alba " - blommorna är snövit;
  • " Superba " - färgen på blommorna kan vara från rosa till lila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fält

Fältpungen är en årlig vårgräs. Den krypande växten har pubescenta löv. Stammen når inte mer än 30 cm i längd. Blad kan ha olika former från runda till hjärtformade, men med en lila blomning. Ljusrosa blommor kan ses från sommar till höst.

Denna art kan lätt hanteras om åtgärder vidtas i tid för att förstöra den.

Bild
Bild

tysk

Detta är en flerårig växt som är ganska hög, eftersom den 4-sidiga tjocka stammen når en längd av 60 till 120 cm. De ovala bladen har en hjärtformad bas. Tysk chastetz är täckt med vit filt . De röda blommorna ger denna look en sofistikerad känsla. Växtens blomning kan observeras från juni till september.

Arten finns på stenbackar och skogskanter på Krim. Denna växt har medicinska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetabiliska

Denna art kallas också den kinesiska kronärtskockan, eftersom Kina och Japan är dess hemland. Grönsaksskal är en flerårig art, presenterad som en stark buske upp till 70 cm hög . Hela busken är täckt med tuffa villi. I utseende kan en grönsaksnässla lätt förväxlas med döva nässlor. Blommande representeras av små lila eller rosa blommor.

Du bör inte föröka den med frön, det är bättre att använda knölar som växer på stoloner. Det är de som har näringsvärde, varför växten fick namnet grönsak.

Bild
Bild

Monier "Hummelo"

Denna sort tillhör fleråriga växter. Ett dekorativt lummigt utseende förvärvas ofta för att dekorera det lokala området . Den har en lång blomningstid och lockar uppmärksamhet med lila-röda blommor, medan storleken på en är 2 cm. Flera dussin blommor bildar en blomställning som bildas på en lång stjälk.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan puristens plantor planteras bör jorden förberedas. Den optimala tiden är juli. För 1 m² mark krävs följande komponenter:

  • kaliumsulfat - 20 gram;
  • superfosfat - 50 gram.
Bild
Bild
Bild
Bild

Området för plantering bör grävas noggrant och komponenterna ovan bör läggas till ett djup av cirka 30 cm. Om ogräsrötter finns i det öppna fältet bör de kasseras och även organisk utfodring läggas till - 10 kilo.

Redan i augusti är det möjligt att plantera plantor på den förberedda jordblandningen . Avståndet mellan växterna bör vara cirka 30-40 cm.

Marken ska dräneras, lätt och utan överskott av vatten, eftersom växten inte gillar hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Puristen är en ganska opretentiös växt som inte behöver noggrann vård, men det är värt att uppmärksamma några punkter för att ta hand om honom.

  • Belysning . Chistets växer utmärkt i områden med god belysning. Även om lite skugga är tillåtet. De kan planteras både under olika buskar och på öppen mark.
  • Temperatur . Puristen växer bra vid en lufttemperatur på +20 till +24 grader Celsius. Om det är utomhus kan temperaturen vara något högre. Växten är inte rädd för frost, tål dem vanligtvis under snön. Det tappar inte lövverk för vintern, men redan på våren kännetecknas det inte av attraktivitet. Många trädgårdsmästare tar bort en del av lövverket.
  • Jorden . Chisetz växer utmärkt på olika jordar. Om det finns ett val, är det bättre att föredra ljusa jordar, som kännetecknas av måttlig fertilitet. På alltför bördig jord blir växten ljusgrön och förlorar sin silverfärgade färg.
  • Vattning . Växten behöver måttlig vattning. Det lider inte av tillfällig torka, men vattendämpning undviks bäst så att ruttna inte uppstår. Du kan bara fortsätta till nästa vattning om jordens översta lager är ordentligt torrt.
  • Toppdressing . Växten bör befruktas så att den blommar rejält och växer snabbt. Med hjälp av toppdressing kan rengöringsmedlet samla styrka för att överleva vintern normalt. På våren måste du gödsla jorden 2 gånger med humus från ko- eller kycklinggödsel och ammoniumnitrat. Om så önskas kan mineralkomplex användas istället för organiskt material.
  • Beskärning . Var noga med att ta bort bladen som har torkat och pedunclesna efter att växten slutar blomma. Vanligtvis påverkar denna process negativt utseendet på mejseln, eftersom dess stjälkar är utsträckta och nakna på sina ställen. Det finns fall där specialister hindrar en växt från att blomma. Efter att knopparna bildats skärs de av. Således behåller de låga skotten attraktiva löv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

"Fåröron" kan förökas på flera sätt, som alla har sina egna egenskaper. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Sticklingar

Den nedre delen av skottet fungerar som en skärning. Den ska ha 2-4 blad eller enskilda blad som kommer från de nedre rosetterna. De bör rotas i en speciell jordblandning av torv och sand. Det är värt att vara mycket försiktig med att vattna sticklingarna, eftersom de börjar ruttna ganska lätt . Efter cirka 2-3 veckor kommer rötterna att dyka upp och sedan börjar skott att dyka upp.

Bild
Bild

Dela busken

Detta uppfödningsalternativ kan användas när som helst på året, men det är bättre att avstå från vintern. Det är inte nödvändigt att gräva upp hela busken. Vissa odlare använder bara en del av rotsystemet för att transplantera till en ny plats. Om du gräver upp hela växten måste du först bli av med jorden, dela försiktigt rotsystemet med dina händer . Remsorna bör planteras på ett avstånd av 15-20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Reproduktion av "kaninöron" med frön är den mest populära metoden. Den optimala månaden för plantering är mars, även om denna metod kan användas för höstplantering . I regioner med hårda vintrar odlas växten för plantor. De första skotten börjar dyka upp efter cirka 3 veckor. Det är värt att notera att unga skott skiljer sig från vuxna växter, de är särskilt märkbara i bladens utseende. Unga växter har luddfria blad, så ofta tror trädgårdsmästare att de gjorde ett misstag när de valde frön för plantering.

Redan i slutet av maj blir plantorna starka, vilket gör att de kan planteras i öppen mark . Det är mycket viktigt att klumpen med jord förblir intakt vid transplantation. På det öppna fältet under solen börjar växten ta ett attraktivt utseende, bladen får hårighet och silverfärg. Närmare hösten bildar växterna en utsökt matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planterar ett plantorengöringsmedel är det värt att förbereda lådor fyllda med fuktig jord från torv och sand. De första skotten är redan synliga från 5 till 10 dagar. Växter behöver inte transplanteras i en annan behållare. Om det finns många plantor, tunnas de helt enkelt ut. Om så önskas kan handväskan transplanteras 2-3 gånger från vår till höst.

Sjukdomar och skadedjur

Mejseln är ganska resistent mot olika skadedjur och sjukdomar, vilket är en av dess starka sidor. Om du tar hand om honom korrekt, då blir han inte alls sjuk.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ofta används pubescenta växter när man skapar landskapsdesign. De täcker hela jorden och skapar en fantastisk "duk". Eftersom väskan bildar en silverfärgad "matta" är den idealisk för att skapa kontrasterande kompositioner med andra växter. Till exempel, "kaninöron" ser bra ut i en ensemble med en yaskolka eller ett tvåfärgat kors. De bildar en underbar tandem med en Karpaterklocka eller lavendel. Kombinationen av silverfärgade stachis och orange ringblommor ser väldigt fin ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ullnät används för mattplantering eller för bildandet av gränser i rabatter och rabatter. Denna växt ser bra ut i rockeries, den kan användas för alpina objektglas, eftersom den skapar en kontrast med sten och är också opretentiös för ljus och jord.

Stachis blomma stjälkar används för att skapa buketter. Sammetslen blad med silverhåriga hår används som grund för en bukettarrangemang. De ger den färg och prakt.

Rekommenderad: