Ett Skumblockbad (97 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med En Skumblockdesign - Efter 10 år, Hur Man Bygger Med Egna Händer - Steg För Steg -instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Ett Skumblockbad (97 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med En Skumblockdesign - Efter 10 år, Hur Man Bygger Med Egna Händer - Steg För Steg -instruktioner

Video: Ett Skumblockbad (97 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med En Skumblockdesign - Efter 10 år, Hur Man Bygger Med Egna Händer - Steg För Steg -instruktioner
Video: Fördelar och nackdelar med gymnasiet 2024, Maj
Ett Skumblockbad (97 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med En Skumblockdesign - Efter 10 år, Hur Man Bygger Med Egna Händer - Steg För Steg -instruktioner
Ett Skumblockbad (97 Bilder): Fördelarna Och Nackdelarna Med En Skumblockdesign - Efter 10 år, Hur Man Bygger Med Egna Händer - Steg För Steg -instruktioner
Anonim

Ingen kan förneka fördelarna med ett bad för en persons fysiska och emotionella hälsa. Bad har varit populärt bland olika människor i många århundraden. Och nu åtnjuter hon välförtjänt popularitet. Många människor vill ha ett badkomplex för personligt bruk, på sin webbplats. Tyvärr, på grund av den ganska höga kostnaden för trä, har inte alla råd att bygga ett klassiskt badhus. I det här fallet hjälper ett alternativ från modernt material - skumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Nästan vem som helst kan bygga en liten bastu av skumblock. På grund av sin låga vikt kommer det samtidigt inte att ta mycket tid att lägga ut väggar från skumblock. Observera all konstruktionsteknik, den tid som kommer att läggas på det kommer att ta ungefär en halvmåne, medan strukturen kommer att vara av hög kvalitet och ha hållbarhet.

Skumblock är ett byggmaterial tillverkat av en blandning av en viss andel cement och sand med tillsats av en luftbildande substans blandad med vatten.

Hålrum i kroppen av skumblock fungerar som en extra källa till hög värmekapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att badet är ett föremål där hög temperatur och luftfuktighet används . Med hänsyn till dessa faktorer måste skumblock köpas av märket M25, medan det är önskvärt att deras densitet är D700. Deras kostnad är något dyrare, men detta uppvägs av hållbarheten och styrkan i badet som byggs. För att minimera den destruktiva effekten av vatten på byggmaterialet måste väggarna vara mycket väl vattentäta från insidan och utsidan.

De positiva egenskaperna med användningen av skumblock vid konstruktionen av ett bad inkluderar, som redan nämnts, kostnaden för byggmaterial. För jämförelse: kostnaden för ett timmerhus av trä är dubbelt så hög som kostnaden för en struktur byggd av skumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrkan hos detta byggmaterial skiljer sig på ett positivt sätt . Bad kan byggas av det i två, eller till och med tre våningar. Skumblockens värmeledningsförmåga kan jämföras med träets värmeledningsförmåga, till skillnad från tegelstenar, vars prestanda är tre gånger sämre.

På grund av skumblockens lätthet på grund av lufthålen i betongen kan konstruktion utföras utan inblandning av extern hjälp och specialutrustning - med egna händer och relativt snabbt.

Ett betydande plus är också miljövänligheten hos det använda materialet.

Jämfört med de flesta träslag är skumblock icke-radioaktiva, har inga farliga eller giftiga föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träbad kännetecknas av en ökad brandrisk, medan ett skumbetongbad tvärtom inte brinner, inte kan upprätthålla förbränning och antändas. Det ruttnar inte heller, gnagare och insekter häckar inte i skumbetongbyggnader, skumbetong är inte mottagligt för svampangrepp.

På grund av enkel bearbetning skärs skumblocken perfekt med en enkel såg, installationen är praktiskt taget inte svår. Alla byggnadselement är lätta att skära ur vilken form och storlek som helst, varefter de limmas ihop med en lämplig specialblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag är materialets motståndskraft mot deformation , blocken vrider sig inte eller spricker, sväller inte under påverkan av temperaturfluktuationer och hög luftfuktighet.

Tyvärr absorberar materialets porer fukt, i detta avseende är det nödvändigt att köpa block för sådana strukturer, som behandlas med en speciell komposition i form av en vattenavvisande jord. Kostnaden för ett sådant material kommer att bli dyrare, men det kommer att löna sig på grund av byggnadens hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också några nackdelar. Dessa inkluderar låg hållfasthet vid böjning av materialet, heterogenitet i porstrukturen, vilket skapar vissa problem med kvarhållande av fästelement. I sådana fall är det önskvärt att använda hårdvara (pluggar, ankare) avsedda specifikt för fastsättning i porösa strukturer.

Avvikelser i materialets densitet är möjliga på grund av de olika teknikerna som används för deras tillverkning och kränkningar av proportionerna, liksom otillräcklig blandning av blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion rekommenderas att utföras vid positiva temperaturer . på grund av det faktum att limets egenskaper försvagas avsevärt eller försvinner helt under frostiga förhållanden. Om du följer alla rekommendationer kommer strukturen att se ut som ny och efter nio år kommer nackdelarna att vara osynliga.

Eftersom blocken på grund av deras porösa struktur absorberar fukt, är det nödvändigt att dessutom vattentäta väggarna och skiljeväggarna som sätts upp och även applicera lämplig efterbehandling av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Precis som för vilken konstruktion som helst, innan du börjar bygga ett bad, måste du välja en plats, noggrant planera, välja och beräkna nödvändigt material. Ta också reda på vad taket blir, till exempel ett sluttande tak.

Det är lämpligt att omedelbart föreställa sig vad du vill se i utformningen av ditt bad . I den klassiska versionen, på ritningarna av nästan alla bad finns det ett ångbad och ett handfat, ett avslappningsrum är också önskvärt. Utrymmen i olika fall fördelas enligt de framkommande förfrågningarna. Det kan finnas alternativ med ett stort ångbad och ett litet handfat, även med omvänd distribution, ett stort relaxrum är möjligt och många andra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja ett lämpligt alternativ kommer inte att vara svårt. Varje person har sin egen uppfattning om funktionalitet, korrekt användning och organisation av byggnadens lokaler.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt konstruktionen av vestibulen om du planerar att använda badet för avsett ändamål på vintern. Dörrarnas placering är också av liten betydelse, de måste planeras så att de inte tar för mycket plats.

Kaminen måste väljas med hänsyn till ångrummets volym, inte att glömma att den vanligtvis värms upp från omklädningsrummet, därför går en del av värmen till uppvärmning. Baserat på dessa parametrar väljs ugnens effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande används badet inte bara för tvätt, det används ofta för känslomässig och psykologisk lättnad. Utifrån kraven väljs och genomförs ett byggprojekt.

Det kan inkludera inte bara den klassiska uppsättningen: ångbastu, tvättrum, omklädningsrum, men detta kan omfatta lokalerna i vilrummet, terrassen, vinden, poolen.

Det mest ekonomiska alternativet skulle vara att genomföra ett projekt för att bygga ett badhus med tre rum.

Storleken på ett sådant bad är cirka 400x400 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns väldigt många badprojekt, bland dem är de vanligaste de där vilarummet kombineras med omklädningsrummet. Samtidigt är det önskvärt att göra det större än andra rum, i samband med placering av nödvändiga möbler i det.

Badplaner med terrasser är mycket vanliga . Terrasser är utrustade med nödvändiga möbler i form av stolar och bord, grillar och grillugnar installeras. Byggnaden utförs under ett enda tak och motsvarande design. Istället för en terrass kan du lägga till exempelvis ett garage eller annan bilaga. Den ursprungliga idén är ett lanthus, kombinerat med en bastubyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta byggs en vindsvåning som andra eller tredje våningen . Denna tvåvåningsbyggnad kan användas som vardagsrum eller rum, eller för avkoppling efter procedurer. Sådana strukturer kan också vara en våning. De vanligaste storlekarna är 6 x 4, 3 x 5 och 6 x 6 meter.

Med allt ansvar måste du närma dig valet av byggarbetsplats. Webbplatsen måste följa alla brandsäkerhetsregler och kraven i SNiP 30-02-97.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på dessa krav måste byggnaden ligga på en meters avstånd från staketet, medan grannhuset måste vara minst åtta meter, inklusive fem meter till platsens gräns.

Platsen bör väljas på en torr, helst platt plats på grund av att skumblocken är hygroskopiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Beroende på vilket material som användes i konstruktionen beror det på hur funktionellt och hållbart det kommer att vara. Du bör vara mycket uppmärksam på tiden då blocken tillverkades. Skumblockens erforderliga hållfasthet fastställs efter 28 dagar från tillverkningstillfället. Därför rekommenderas det inte att använda block som inte har passerat härdningsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera faktorer att tänka på

  • Det är lämpligt att köpa produkter från betrodda företag som värdesätter deras auktoritet. Dessa företag utför laboratorietester av sina produkter och säljer dem därefter tillsammans med lämpliga kvalitetscertifikat.
  • Kostnaden för inköpt material bör inte skilja sig väsentligt från marknadsgenomsnittet. Annars bör du ta reda på orsaken till rabatten för att inte köpa material av låg kvalitet.
  • Var uppmärksam på förpackningens täthet och förvaringsförhållanden på en torr plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också önskvärt att genomföra en visuell inspektion av det inköpta materialet, medan det är nödvändigt att bestämma vad som är strukturen för blockens porer, är detta tydligt synligt på det delade blocket. I ett högkvalitativt material är de inre och yttre ytorna desamma, medan porerna är isolerade och små i storlek. Om porerna är anslutna är skumblocken hygroskopiska, med en stor porstorlek reduceras produktens hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste köpa materialet i grått, vilket motsvarar GOST 25485-89 om färgen är ljus kan den signalera en överträdelse av proportioner och en minskning av kvaliteten. Det är också nödvändigt att kontrollera hur korrekt formen på de köpta produkterna är. För att göra detta sammanfogas två eller tre sidor och förekomsten av luckor mellan dem kontrolleras. Om det finns luckor krävs en ökad förbrukning av limmassa.

Du kan själv beräkna den erforderliga mängden material för konstruktion. Detta kräver data om måtten på det framtida badet och måtten på enheten för det tillämpliga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna det totala antalet skumblock, beräknas först antalet block i väggen . Väggens bredd divideras med storleken på blocklängden, badets höjd divideras med storleken på skumblockets höjd, sedan multipliceras båda resultaten. Baserat på det erhållna resultatet beräknas omkretsen. Följaktligen beräknas antalet skumblock i skiljeväggarna. Därefter måste du beräkna hur många skumblock som innehåller fönster- och dörröppningar och öppningar för ugnen, subtrahera dem från det totala resultatet, alla väggar och skiljeväggar. Så här upptäcks den exakta mängden material som krävs för att bygga ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat utförs beräkningen av det erforderliga antalet balkar för spärrar och golv, plywood, Mauerlat, fästelement, nödvändiga isolerings- och efterbehandlingsmaterial.

Skumblocket kan alltid ersättas med ett gasblock, vilket framgår av byggnadsarbetarnas recensioner. Det viktigaste är att materialets tjocklek väljs korrekt. Glöm inte heller att isolera byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger med egna händer?

När du har bestämt mängden nödvändigt material och nödvändiga verktyg fortsätter vi till konstruktionen. Detta kräver steg-för-steg-instruktioner. Du kan göra en sådan byggnad själv, även om du inte har några speciella färdigheter.

På grund av det faktum att skumblock är ett lätt material är det möjligt att göra en inte särskilt dyr remsunderlag, och det kommer att räcka.

Först och främst bestämmer vi jordens densitet på byggarbetsplatsen, beroende på detta förlitar vi oss på fundamentets djup: ju lösare jorden är, desto djupare grunden.

Badets hållbarhet och funktionalitet beror på fundamentets styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden läggs lite mer än bredden på skumblocket. På djupet beaktas en sand- och gruskudde som läggs direkt under betongen.

När du har bestämt vilket djup grunden ska vara är det nödvändigt att markera det framtida badet med garn och insatser. Därefter grävs en dike, beroende på marken: upp till en meter djup och cirka 40 cm bred. Den hällda sandkudden tampas och grus hälls ovanpå, läggs med svetsade beslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen slås av från skrotmaterial, för att inte glömma ventilationshålen. Den beredda betongen hälls, helst med en kvalitet på minst M200. Det är nödvändigt att vänta tills betongen härdar helt. Om möjligt placeras vattentätning i form av takpapp eller tak på botten av grävd gräv, vilket förhindrar att grundtejpen blir våt från marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en högkvalitativ grund hälls betong åt gången och avbryts under drift i högst tre timmar. Under de två första dagarna fuktas betongen med vatten upp till tre gånger om dagen för att undvika sprickbildning, och den bör också skyddas mot solljus.

Formen tas bort efter tre dagar.

Komplett härdning av betong kan ta upp till sex veckor vid ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det nödvändigt att fylla basen för installation av ugnen och ledning av tekniska nätverk för att organisera dränering av det använda vattnet. För att göra detta, förbered ett avlopp eller utrusta en speciell grop, om möjligt är avloppsutloppet anslutet till det centrala avloppssystemet. I alla fall skapas en speciell kanal med en liten lutning inuti området som är inhägnat av fundamentet. När golvet byggs kommer ett speciellt hål att byggas in i det för att tömma det använda vattnet från lokalerna. Glöm inte att en grop eller annan anordning för utflöde av vatten är utrustad utanför konturerna av badhuset som uppförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du sätter upp väggar måste du isolera fundamentet med polyeten, taktak eller takmaterial. Du kan också belägga med bitumenmastik.

För att lägga ut den första raden måste du dra fiskelinan eller garnet längs nivån och sedan börja lägga ut skumblocken med cementmurbruk, en liknande som används för tegel. Det är viktigt att lägga ut den första raden korrekt, kvaliteten på hela strukturen beror på den. För att undvika oegentligheter och skillnader i blockens höjd används en gummiklubba, med hjälp av vilken de slås ut till önskad höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att börja den andra raden kommer att göra det lättare att arbeta. Det är här appliceringen av det speciella limet börjar. Beredningen av limmet är inte svårt; för detta behöver blandningen helt enkelt kombineras med vatten och omröras. Limmet appliceras i ett jämnt tunt lager, ca 0,5 cm.

För att göra väggarna mer hållbara läggs armering eller förstärkt nät med några rader . Om badets höjd och storlek är ganska stor, används metallförstärkning, läggs i speciella urtag i blocken, när förstärkning av hörn och skiljeväggar avrundas armeringen utan att skära. Vid borttagning av fönster- och dörröppningar används speciella inteckningar, implementerade med skumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad konstruktion av väggen är det nödvändigt att motstå upp till fem dagar så att de är helt torra, efter att ha täckt hela strukturen med en speciell film. Under denna tid ökar lådans styrka, och du kan börja göra taket.

För byggnader som är byggda av skumblock görs vanligen ett vanligt gaveltak. När du väljer takbjälkar måste du ta hänsyn till badets bredd, sluttningens avsedda lutning. Benen i skridskan är förenade med en torn-spåranslutning. I detta fall är det lämpligt att ordna taköverhänget ovanför väggarna cirka 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket är byggt av träelement och täckt med wellpapp . Ändarna sys upp med takpapp eller takmaterial. Överlappningen mellan taket och det direkt under taket isolerade från insidan med hjälp av skumplast på grund av dess lätthet och icke-hygroskopicitet. För att ta bort överflödig ånga görs hål i taket, så att det finns god ventilation, det är nödvändigt att installera ventiler och galler. För dataägarna bör strukturen inte glömma alla dessa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heminredning

På grund av fuktinnehållet i skumblocken är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt dekorationen av badets väggar. För att göra detta måste du göra ånga. Isoleringen av skumblockens inre yta utförs för att undvika kondens från varm ånga. För isolering används aluminiumfolie i form av en reflekterande skärm för värme eller ett speciellt ånggenomsläppligt membran. I förväg måste blocken impregneras med ett fuktavvisande medel och torkas.

Det är nödvändigt att utföra en kompetent isolering av badet . Värmeisolering utförs i flera steg. Grunden och hela underjordiska området är förisolerade. Fundamentet är isolerat med mineralull, medan undergolvet är isolerat med expanderad lera och slagg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trämaterial används för att dekorera väggarna i baden, det kan vara en bräda, foder och andra typer av virke. Trähöljet fästs på den installerade ramen, medan avståndet från manteln till väggen bör vara minst fem cm. För efterbehandling används också keramiska plattor eller gips som sedan målas.

För golv använder de huvudsakligen slipade brädor, liksom speciella ojämna plattor för säkerheten för att undvika skador. Vid användning av brädor staplas de på stockar. Kaklet läggs på en betongbeläggning, sedan appliceras nödvändigtvis en fuktresistent injekteringsmedel, annars förstörs underlaget i sömmarna och plattan flyttar sig från basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bibehålla varm ånga i ångrummet görs golvnivån i det högre än i resten av badet, med cirka 20 cm.

Det rekommenderas att endast använda trä för att dekorera ångrummets väggar ., och helst lövträ. Sådana träslag är motståndskraftiga mot sönderfall vid hög luftfuktighet, om möjligt kan du använda trä av exotiska arter, varav många, vid uppvärmning, bildar specifika aromer, de kan också användas för att göra golv eller hyllor i en ångbastu.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exteriör design

Ytterväggarna förbereds preliminärt genom utjämning och fyllning av flis, bucklor och oegentligheter med en murbruk, som används för att lägga block, och gnidas med en flottör.

Damm på väggarna avlägsnas och ett första lager av gips appliceras. Armeringsnät appliceras och pressas in i det färska gipset med en metallspackel.

En primer appliceras på det pressade nätet, efter att ha väntat på att det ska torka, och avslutas med ett tunt dekorativt lager av gips. Om så önskas ges en viss textur till den med en skrapa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badets yttre dekoration är utrustad med användning av gångjärnsventilerade dekorativa fasader . Användningen av en sådan finish hjälper till att avlägsna överflödig fukt, detta hjälper till att på ett tillförlitligt sätt skydda ångrummets väggar från ogynnsamma yttre förhållanden.

Badhuset har byggts. Det återstår att installera fönster och dörrar utanför, göra bänkar, hyllor. Sätt på ugnen. Utför det första testet och njut av resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

  • Ett skumblockbad kan vara litet. En sådan struktur tar inte mycket plats, men det kommer att ge maximalt nöje.
  • En sådan struktur kan bestå av själva badet, liksom en vacker veranda. Du kan ta te på terrassen och svalka dig lite.
  • Om utrymme tillåter kan du skapa ett helt badkomplex av skumblock.

Rekommenderad: