TV -delare: Antenndelare För 2 TV -apparater Och Kabeldelare För 3 TV -apparater, Andra Alternativ. Vilken är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: TV -delare: Antenndelare För 2 TV -apparater Och Kabeldelare För 3 TV -apparater, Andra Alternativ. Vilken är Bättre Att Välja?

Video: TV -delare: Antenndelare För 2 TV -apparater Och Kabeldelare För 3 TV -apparater, Andra Alternativ. Vilken är Bättre Att Välja?
Video: Best Cable Splitter for Internet and TV (2020) 2024, Maj
TV -delare: Antenndelare För 2 TV -apparater Och Kabeldelare För 3 TV -apparater, Andra Alternativ. Vilken är Bättre Att Välja?
TV -delare: Antenndelare För 2 TV -apparater Och Kabeldelare För 3 TV -apparater, Andra Alternativ. Vilken är Bättre Att Välja?
Anonim

Det har länge blivit vanligt att ha flera tv -apparater i huset samtidigt. För att dela signalen som går in i bostaden i flera punkter används en speciell enhet - den kallas en TV -kabeldelare . Med en sådan enhet kan du titta på flera tv -program samtidigt, medan kvaliteten på den överförda video- och ljudsekvensen förblir på en hög nivå.

Vilka typer av delare finns, vilken är bättre att välja - vi kommer att överväga dessa och många andra frågor i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Med en splitter för en TV -kabel kan du distribuera en signal till flera TV -mottagare samtidigt. Vanligtvis är den inbäddad i kabeln mellan TV -kabeln och tunern.

Visuellt ser strukturen ut som en kompakt låda gjord av silumin, mässing eller annan lättmetall. Den har F-kontakter och så kallade klackar för fixering.

Bild
Bild

Å ena sidan finns det en kontakt för den inkommande ledningen, å andra sidan ett par eller flera kontakter för anslutning av TV -enheter. Delarens kropp är förseglad och helt förseglad. Vanligtvis limmas en etikett på den övre panelen, som anger modellnamnet och dess grundläggande tekniska parametrar.

  • Bandbredd . Det återspeglar frekvensområdet som delas av. Som regel, för mark-TV, varierar standardfrekvensen i korridoren från 5 till 1000 MHz, för satellit är detta intervall 5-2500 MHz. Satellitkrabbor används ofta för att sända analoga och digitala sändningar.
  • Antalet utgångar . En vanlig antenndelare kan innehålla upp till 8 utgångar. Utrustningen måste väljas utifrån antalet anslutna TV -repeaters i huset. Om du förväntar dig att utöka ditt tv -nätverk inom en snar framtid kan du ansluta en enhet med lite fler hål i förväg - detta kommer inte att försvaga signalkvaliteten på något sätt.
  • Dämpningsnivå . En av de viktigaste parametrarna som bestämmer mängden effektreduktion i signalen som passerar genom delaren. Beroendet här är direkt - ju lägre denna parameter är, desto mindre del av signalen går förlorad.
  • Närvaron av en högfrekvensförstärkare … En sådan delare kallas "aktiv", den är utformad inte bara för att behålla den inkommande signalens effekt, utan också för att öka den flera gånger. Sådana modeller är dyra, medan de bara kan dela signalen mellan 2 TV -apparater. Om detta antal utgångar inte räcker för dig är det bättre att välja en splitter med flera motstånd anslutna i tur och ordning.
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Om du tror att du kan ansluta ett par kablar parallellt och få en annan signalkälla, då har du ett djupt misstag .… Som ett resultat av ett sådant anslutningsschema kommer du att se en bild av extremt låg kvalitet: kontrasten minskar i den, multikontur kommer att visas och några andra störningar kommer att märkas. därför det är mycket viktigt att använda antenndelaren, populärt kallad "krabba ".

Om signalkällan är bra, kan den vanligtvis bestämmas visuellt, eller tidigare fanns det bara en TV i lägenheten, då kan du använda en "krabba" monterad på basis av flera motstånd. En sådan klyvare fick namnet passiv . Trots att den ger en högkvalitativ sändning av signalen, introducerar den fortfarande en viss dämpning i den, som är direkt proportionell i sin styrka till det totala antalet utgångar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta alternativ för delare manifesterar sig perfekt i en megalopolis eller närliggande områden, där tv -signalens utsändningseffekt är ganska hög.

Om du har ett stort antal mottagare är det bättre att ge företräde antennförstärkare av aktiv typ . Funktionsprincipen för en sådan anordning bygger på att separera den inkommande signalen och parallellt med en betydande ökning av dess effekt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns tre alternativ för delare, alla är ansvariga för vissa funktioner hos dessa enheter. Beroende på de mål och mål som ställts upp för utrustningen kan följande vara inblandade:

  • splitter;
  • kopplare;
  • diplexer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi föreslår att du gör dig mer förtrogen med var och en av dem.

Delare

Delaren är bättre känd som en splitter, den låter dig jämnt dela upp den inkommande signalen i flera kanaler samtidigt. Låt oss förklara med ett exempel: om insignalen har parametrar på 12 dB kan den delas in i två TV -apparater på 6 dB vardera. Om du måste dela upp signalen i ett T-stycke, kommer varje tv-repeater att ha 4 dB respektive, för fyra konsumenter delas signalen med 3 dB per kanal.

Bild
Bild

Kranar

Dessa enheter är oumbärliga för tv -signalens huvudsakliga distribution; de används oftast i flerbostadshus. Kommunikationsschemat i detta fall förutsätter det signalen som kommer från antennen distribueras golv för golv genom delarna, och där möts den av kopplingarna, som delar den i alla lägenheter på platsen.

Observera att en av sorterna av en sådan kopplare utför funktionen som en blockerare.

Används vanligtvis av kabel -TV -operatörer - Med en sådan enhet kan du separera betalda och sociala paket för att ansluta kanaler.

Bild
Bild

Adders

Sådana delare kallas också diplexrar. De används när det i en tråd är nödvändigt att kombinera signaler som tas emot från både mark- och satellitantenner. Adderaren kan förresten också fungera som en normal separator - kabeln för den inkommande signalen till en sådan enhet kan delas upp i 2 TV -enheter.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Var särskilt uppmärksam: trots att i allmänhet är utsignalnivån vid användning av en splitter fortfarande ganska hög det försvagas . Om antennen ger en signal till två TV -mottagare försvagas den med hälften. Om delaren har en utgång till tre repeaters kommer var och en bara att ha en tredjedel av den ursprungliga kabel -TV -signalen eller antennen.

När signalen initialt är ganska hög är detta helt acceptabelt . Men ofta, med en sådan anslutning, tappar signalerna som kommer till TV -monitorn kvalitet, videosekvensen och ljudet har allvarliga störningar.

Bild
Bild

Det är därför när du väljer en splitter är det mycket viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt dess driftsparametrar.

Med en reducerad signalnivå är det bäst att använda en aktiv antenn -TV -splitter, och den måste installeras nära antennen själv. Detta arrangemang ger det optimala förhållandet mellan signal och brus och ger därmed bästa möjliga bildkvalitet.

En aktiv antenndelare kommer också att vara bra om när nivån på den inkommande signalen ger ljud och video av god kvalitet på en TV -mottagare, och när en passiv delare är ansluten, blir signalen märkbart sämre.

Bild
Bild

Innan du väljer ett eller annat splitteralternativ måste du bestämma följande faktorer:

  • ange deras frekvensintervall, samt kanaler;
  • beräkna hur många TV -apparater du planerar att kombinera till ett enda nätverk;
  • mäta kabelns tvärsnitt.

Låt oss överväga åtgärdssekvensen för att ansluta delaren

Det är nödvändigt att gå till TV -menyn och välja en flik i den som anger frekvenserna för alla kanaler som mottagits av mottagaren. Den högsta måste ingå i det frekvensområde som splitteren arbetar i.

Därefter måste du beräkna antalet mottagare som du ska ansluta och ge flera utgångar för framtiden - och sedan välja en splitter med det nödvändiga antalet utgångar.

Bild
Bild

Var uppmärksam på signaldämpningens art.

Vanligtvis anges det i decibel, och denna egenskap anges i användarmanualen eller direkt på enhetens kropp. Ju lägre denna indikator är, desto högre bildkvalitet får du vid utmatningen.

Bedöm enhetens utseende. Observera att "krabban" kommer att ses fullt ut av hushållet och husets gäster, så se till att den har en anständig design … Om du planerar att placera den inuti en kabelkanal, storleksanpassa den så att den lätt passar inuti.

Ta en titt på fästelementen. Som regel finns det hål på TV -skåpet för fixering av enheten. Splitteren ska under inga omständigheter dingla fritt - detta är inte bara oestetiskt, utan orsakar också böjning och skavning av ledningarna. Följaktligen misslyckas enheten.

Tänk på vilken metod du kommer att använda för att ansluta "krabba". När de fattar ett beslut styrs användarna av egenskaperna hos de använda kablarna.

Bild
Bild

Om du tvivlar på din förmåga att ansluta ett par ledningar, samt utföra högkvalitativ lödning, då det är bättre att köpa delare med skruvanslutning . För personer som har vissa färdigheter i att arbeta med apparater och elektronik kan modeller med koaxialkontakter köpas. De arbetar med kablar av alla diametrar, men den viktigaste delen av arbetet i detta fall kommer att vara lödningen för att ansluta antennpluggen.

Och naturligtvis, försök att inte göra fel val … Köp en splitter, och inte någon annan enhet som liknar den i konfiguration för ett helt annat syfte. Innan du går till affären, se till att titta på tillverkarens webbplats hur den ska se ut och rådfråga en försäljningskonsult.

Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Beroende på driftsförhållandena och kraven för rummets utformning finns det flera alternativ för installation av klyven.

Om enheten kommer att placeras på en iögonfallande plats, det är bäst att placera det inuti väggpanelerna och täcka det med ett dekorativt lock . I det här fallet kan du i framtiden byta ut eller ansluta någon ytterligare kanal snabbt och enkelt.

Om externa ledningar med en splitter är installerad i lokaler där det inte finns något sätt att ändra finishen (till exempel i kontorsinredningen), är i denna situation både själva kabeln och "krabban" gömda i plastlådor.

Om du har använt dig av golvledningar placeras kabeln och klyven i specialutrustade kanaler inuti golvlisten.

Anslutningen i sig är inte särskilt svår, eftersom moderna tillverkare har sett till att enheten enkelt kan installeras, repareras och vid behov bytas ut.

Bild
Bild

Arbetsordningen omfattar flera steg

  • Trådens ändar avskalas på ett sådant sätt att så att den centrala venen är bar och samtidigt sticker ut från skalet med 1,5-2 cm .
  • Något steg tillbaka från kanten av snittisoleringen, det är nödvändigt att rengöra ytbeläggningen . Detta är nödvändigt för att exponera flätan med en sektion på cirka 1,5 cm.
  • Fläta följer linda runt det isolerande locket .
  • Kabelns ände sätts in i F-kontakten så att anslutningen är så tät som möjligt … Därefter skruvas honkontakten försiktigt och tätt på den önskade delningsporten.

Rekommenderad: