Hur Ansluter Jag En Digital Set-top-box Till En TV? Hur Ställer Jag In Digitala TV -kanaler? Installation Och Anslutning Till TV Via Tulpaner Och På Andra Sätt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ansluter Jag En Digital Set-top-box Till En TV? Hur Ställer Jag In Digitala TV -kanaler? Installation Och Anslutning Till TV Via Tulpaner Och På Andra Sätt

Video: Hur Ansluter Jag En Digital Set-top-box Till En TV? Hur Ställer Jag In Digitala TV -kanaler? Installation Och Anslutning Till TV Via Tulpaner Och På Andra Sätt
Video: Летний Ламповый стрим. Отвечаем на вопросы. 2024, Maj
Hur Ansluter Jag En Digital Set-top-box Till En TV? Hur Ställer Jag In Digitala TV -kanaler? Installation Och Anslutning Till TV Via Tulpaner Och På Andra Sätt
Hur Ansluter Jag En Digital Set-top-box Till En TV? Hur Ställer Jag In Digitala TV -kanaler? Installation Och Anslutning Till TV Via Tulpaner Och På Andra Sätt
Anonim

Numera håller analog tv bokstavligen på att bli historia inför våra ögon och digitalt format tar plats. Med tanke på sådana förändringar är många intresserade av hur man korrekt ansluter en digital set-top-box till en TV och ställer in den. Det bör noteras att detta format jämför sig positivt med sin föregångare när det gäller bildkvalitet. Med övergången till digital blev två dussin federala kanaler tillgängliga för invånare i Ryska federationen. Det är viktigt att komma ihåg att för att TV: n ska fungera i ett sådant läge krävs närvaron av en integrerad mottagare av motsvarande signal i själva utrustningen. Men inte alla användare har nya TV-modeller, och därför måste de ansluta till installationen av digitalboxar.

Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Tills vidare det finns olika sätt att ansluta, nämligen till parabolantenner, kabel -TV, samt till Internet . Samtidigt behöver du en mottagare för att använda digital sändning, vars huvudsakliga funktion är att avkoda signalen. Som redan nämnts är de allra flesta moderna modeller av tv -utrustning från fabriken utrustade med liknande enheter.

Bild
Bild

Du kan få information om närvaron eller frånvaron av denna enhet genom att undersöka dokumentationen som följde med TV: n. Det är också viktigt att förtydliga listan över format som stöds.

Om du inte har en integrerad mottagare måste du köpa den separat . När du väljer en digitalbox är det viktigt att komma ihåg att den i stort sett kan anslutas till nästan vilken enhet som helst, oavsett modell och tillverkningsår. Såvida vi naturligtvis inte pratar om uppriktigt antika apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

I motsvarande segment på den moderna marknaden för digitala enheter finns det mer än ett brett utbud av mottagare från olika tillverkare. Alla skiljer sig från varandra i byggkvalitet, tillförlitlighet, livslängd, funktionalitet och naturligtvis kostnad . Med tanke på denna sort gör oerfarna användare ofta misstag när de väljer en digitalbox. Som praktiken visar köps ofta orimligt dyra modeller. Experter rekommenderar starkt att när du köper en enhet sätter du dina egna behov och ekonomiska möjligheter i framkant.

Bild
Bild

Det bör noteras att när det gäller signalmottagningskvalitet är de allra flesta set-top-boxarna nästan identiska. Naturligtvis är ett undantag de billigaste alternativen som tillhör kategorin utan namn.

Det är också viktigt att förutse vilka uppgifter som ska utföras av denna elektroniska enhet. Ofta pratar vi om både att sända TV-kanaler och att använda digitalboxen som mediaspelare och för att ansluta till en telefon, liksom andra mobila enheter. I sådana situationer kommer valet till förmån för dyrare alternativ att vara motiverat, det vill säga modeller som har en hel arsenal av ytterligare funktioner i form av schemaläggare, Nime Shift -alternativ och andra.

Bild
Bild

Men ändå är huvuduppgiften att ta emot en digital tv -signal . Som regel är det i stora bosättningar inga problem med detta, eftersom det räcker med att bara kontakta en av leverantörerna för råd. Annars kan situationen uppstå på landsbygden, där det kommer att vara nödvändigt att installera en lämplig antenn för decimeterområdet eller en parabolantenn. Som praktiken visar, och enligt många användarrecensioner, är det andra alternativet mer effektivt.

Bild
Bild

Svaret på frågan om vilken antenn du ska välja i varje specifikt fall är relevant för nästan alla som ansluter till digital -TV. Nyckelfaktorn här är avståndet till repeater (torn) . Med ett litet avstånd från signalkällan kan du installera den enklaste och billigaste inomhusantennen. Annars måste du köpa och installera en utomhusmodell.

Det är viktigt att komma ihåg att oavsett det nämnda avståndet till sändaren måste antennen som används exakt fungera i decimeterområdet, det vill säga ta emot vid frekvenser på 470-860 MHz.

Bild
Bild

Idag finns det inga problem med val och inköp av antenner av de erforderliga modellerna med lämpliga egenskaper . I alla specialbutiker, både landbaserade och online, kan du enkelt köpa allt du behöver och samtidigt få expertråd om installation och drift. Ofta använder ägare av tv -utrustning hemlagade antenner, som förresten ofta inte fungerar sämre än köpta.

Bild
Bild

Med tanke på alla tekniska och ett antal andra nyanser för tillfället finns det tre huvudsakliga sätt att ta emot en TV -signal på Ryska federationens territorium, för vilken olika typer av antenner används:

Arbetar inom mätarområdet och är standardanordningar för mottagning av analog sändning. Det bör noteras att efterfrågan på det fortfarande kvarstår, eftersom PTRS-översättare ännu inte fungerar överallt. Det är också viktigt att ta hänsyn till att det i vissa avlägsna områden inte är mer än ett dussin kanaler tillgängliga för invånarna.

Bild
Bild

Decimeter -enheter , speciellt utformad för att ta emot en digital tv -signal. Ofta externt och strukturellt liknar sådana antenner sina analoga "motsvarigheter". Samtidigt tillåter de dig att få en högkvalitativ signal helt gratis. Det måste dock komma ihåg att inte alla digitala TV -kanaler är tillgängliga på vissa ställen, och därför är det nödvändigt att dessutom använda speciella förstärkare.

Bild
Bild

Parabolantenner som kan användas för att titta på kanaler i DVB-S2-format. Den största fördelen med sådana antennstrukturer är deras mångsidighet. För att ta emot och bearbeta olika typer av sändningar behöver du bara ansluta motsvarande huvud till reflektorn, med beaktande av signalens egenskaper. Det är också viktigt att komma ihåg att cymbaler har förmågan att ta emot nästan var som helst och oavsett infrastruktur.

Bild
Bild

Naturligtvis, alla väljer personligen en specifik modell av mottagaren och signalmottagaren (antenn), med beaktande av vissa kriterier . Nu försöker tillverkningsföretag som är specialiserade på utveckling och produktion av den beskrivna utrustningen att tillgodose behoven hos ett så stort utbud av potentiella kunder som möjligt. Som ett resultat finns det i specialiserade salonger hela rader med digitalboxar och decimeterantenner, liksom "rätter", som de säger, för varje smak och plånbok. Men innan du köper, kommer det att vara användbart att rådgöra med specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbindelse

På World Wide Webs omfattning kan du nu enkelt hitta en tillräcklig mängd material i olika format. Detta inkluderar bland annat om steg-för-steg-instruktioner om hur du korrekt ansluter en digital set-top-box till en viss TV eller till och med till en mobiltelefon . Den senaste generationens modeller har inbyggda TV-mottagare (tuners) för önskad signal. I situationer med digitalboxar har tillverkare tillhandahållit möjligheten att ansluta till både ny plasma och konventionella TV-apparater.

Bild
Bild

Generellt sett är proceduren densamma i alla fall . Först och främst, när du installerar alla element och ansluter dem med olika typer av ledningar, beroende på TV -modellen, är det nödvändigt att koppla bort utrustningen från elnätet. Anslut sedan kabeln som ansluter antennen och digitalboxen till RF IN-kontakten. Nästa steg är att ansluta kablarna till mottagaren och TV: n.

Bild
Bild

Vid parning av utrustning kan följande typer av kablar användas:

HDMI - ett alternativ som är relevant för nya TV -modeller som har en motsvarande port. Med denna anslutning kan användaren räkna med högsta möjliga bildkvalitet för digital -TV.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledningar med så kallade tulpaner, som oftast har tre pluggar . För närvarande är detta alternativ relevant för gamla modeller av tv -utrustning. Det är viktigt att ta hänsyn till att en sådan anslutning inte kan garantera maximal bildkvalitet (särskilt viktigt med en stor skärm diagonal) och ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koaxialtråd , vilket är ett alternativ i avsaknad av de två tidigare typerna av kontakter. Detta avser anslutning av digitalbox med en konventionell antennkabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha anslutit alla ledningar enligt ett av de tillhandahållna scheman är det nödvändigt att slå på alla inblandade enheter. Nästa steg är att installera utrustning och söka efter TV- och radiokanaler.

Förresten, mer än en TV kan anslutas till en mottagare.

Så, den andra och tredje TV -apparaten slås på via lediga gränssnitt eller med hjälp av speciella adaptrar . Det andra alternativet är relevant för gamla modeller och innebär användning av delare, det vill säga delare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att styrningen av prefixet och hela det resulterande systemet för att ta emot "nummer" kan utföras på flera sätt … Detta avser enheter som en fjärrkontroll, datorns tangentbord, mus och till och med en spel joystick. Förutom allt ovan kan kommandon ges via en smartphone eller surfplatta.

Bild
Bild

CRA

I avsaknad av en speciell digital ingång är utrustningen ansluten via ett av de analoga gränssnitten. Det enklaste alternativet är att använda de tidigare nämnda "tulpanerna ". Vissa modeller är utrustade med stora och skrymmande Scart -kontakter. Som regel köps adaptrar till dem. Men med hjälp av "tulpaner" nu kan du ansluta nästan vilken TV som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritmen för åtgärder i det här fallet innehåller följande steg:

  1. Kontrollera om det finns lämplig kabel, som oftast ingår i mottagaren. I avsaknad av sådana kan den köpas i vilken specialaffär som helst.
  2. Ta bort skyddsfilmen från digitalboxen och installera den på en förvald plats.
  3. Anslut kabeln direkt till två enheter. För att förenkla detta förfarande så mycket som möjligt utser tillverkarna både pluggarna själva ("tulpaner") och uttagen under dem i olika färger (gul, röd och vit). Detta tillvägagångssätt minimerar risken för felaktig anslutning.
  4. Anslut antennkabeln eller kabeln från parabolantennet eller leverantörens nätverkskabel till motsvarande ingång på digitalboxen.
  5. Anslut mottagaren till elnätet, starta den och TV: n.

Om alla steg har utförts korrekt kan du fortsätta med installationen av utrustningen.

Bild
Bild

HDMI

En av de viktiga funktionerna i detta gränssnitt är att både en bild och en ljudsignal överförs med en tråd. Men nyckeln är deras maximala kvalitet. Så, upplösningen når så småningom 1080 pixlar, medan ljudsignalen kan överföras med en frekvens på upp till 192 kHz . Förresten, dessa indikatorer anses vara de högsta när man sänder medieinnehåll.

Bild
Bild

När du använder en mer eller mindre modern modell av TV -utrustning utrustad med motsvarande ingång är HDMI den mest rationella lösningen. Och själva anslutningsproceduren är extremt förenklad, eftersom en tråd med två kontakter i ändarna används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom antennkabel

Omvandlare av den beskrivna typen av signal som presenteras nu på marknaden kan fungera tillsammans med gamla tv -mottagare. I sådana situationer används en konventionell antenningång och kabel för gränssnitt . I de två ändarna av den senare måste du installera lämpliga pluggar. Idag kan detta göras på traditionellt sätt med hjälp av ett lödkolv eller genom att köpa mer moderna F-kontakter. Deras installation är så enkel som möjligt och kräver minimala tidsutgifter utan att äventyra kvaliteten på anslutningarna.

Bild
Bild

Förfarandet i fråga är följande:

  1. Den yttre isoleringen vid kabeländen tas bort (cirka 1,5 cm). Det är viktigt att utföra alla åtgärder noggrant för att inte skada flätan.
  2. Den lösa flätan är vikt.
  3. Isoleringen av den centrala kärnan, 1 cm lång, tas bort så att den inte går sönder.
  4. Kontakten skruvas fast på kabeln medurs. Som ett resultat bör den centrala kärnan sticka ut över sina gränser med cirka 2 mm.
Bild
Bild

På samma sätt är trådens andra ände utrustad med en kontakt . Efter att ha utfört alla ovanstående manipulationer återstår det bara att ansluta antennkabeln till motsvarande kontakter på set-top-boxen och själva TV: n. En sådan installation kommer att vara relevant för alla modeller av utrustning. Du bör dock inte räkna med bildens höga kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassning

Det finns två sätt att söka efter gratis digitala TV -kanaler: manuellt och automatiskt.

Det andra alternativet är naturligtvis så bekvämt och enkelt som möjligt, och du måste byta till det första om autosökning inte ger önskat resultat.

Bild
Bild

Automatisk kanalinställning ger följande procedur:

  1. TV: n växlar till läget för videosignalmottagning. I det här fallet ska menyn för set-top-boxen som är parad med den visas på skärmen och i synnerhet installationsguiden om enheten är ansluten för första gången.
  2. De väljer land och gränssnittsspråk, det vill säga Ryssland och ryska. Om det finns ett sådant behov, väljs sändningsformatet, nämligen DTV-T.
  3. De går till det tredje alternativet i arbetsmenyn och aktiverar autosökningsfunktionen, bekräftar deras handlingar genom att trycka på "OK".
  4. De väntar på att inställningarna är klara och listan över tillgängliga kanaler visas, spara ändringarna i utrustningsparametrarna.
Bild
Bild

Om det efter att ha slutfört alla beskrivna processer inte var möjligt att uppnå de önskade resultaten, är det nödvändigt att byta till manuellt läge:

  1. Gå till sökavsnittet och välj lämpligt objekt.
  2. Genom att klicka på "OK", starta kanalinställningen.
  3. Vid behov, på begäran av systemet, ange data om frekvensen och intervallet. Det är viktigt att ta hänsyn till att sökningen efter kanaler inte utförs separat, utan i paket, som alla har sina egna parametrar. De nödvändiga indikatorerna finns på Internet på specialiserade regionala webbplatser och forum.
  4. Spara inställningarna när du har sökt efter alla kanaler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta, efter att ha bytt till digitalt, måste användarna möta försvinnandet av lokala kanaler, som tidigare fanns i analogt format. Detta kan undvikas genom att välja två typer av sökningar samtidigt (digitalt och analogt), vilket indikerar på motsvarande rad i menyn DTV-T / DTV-T2.

Bild
Bild

Signalkontroll

Om det finns störningar och dålig bild- och / eller ljudkvalitet efter parning av antenn, digital set-top-box och TV måste du först uppmärksamma den inkommande signalen. Detta gör att du kan avgöra vilken av noderna i systemet som är källan till problemet. Beroende på enhetsmodell måste du trycka på Info flera gånger . I detta fall bör två skalor visas på skärmen som visar de önskade indikatorerna.

Ett värde på 70% eller mer anses normalt. Om indikatorn faller under denna markering är signalen svag. I sådana situationer är det första steget att ändra mottagarens position.

Bild
Bild

Om en rumsmodell används, är det fullt möjligt att klara sig själv. Men när du installerar en utomhusantenn är det mer bekvämt att lösa ett sådant problem tillsammans.

Bild
Bild

I vissa fall överstiger intensiteten för den mottagna tv -signalen 70% , men det finns fortfarande brus eller till exempel har bilden blivit svartvitt. Detta indikerar behovet av att omkonfigurera själva STB. Ofta är orsaken till problem oavsiktliga ändringar av mottagarparametrarna.

Bild
Bild

Möjliga problem och lösningar

Som i situationen med vilken som helst, till och med den mest tillförlitliga utrustningen, är olika fel och funktionsstörningar möjliga vid användning av digital-tv-mottagare. Oftast måste användarna möta följande problem:

  • Betydande försämring av bildkvaliteten och brusets utseende. Orsakerna till sådana problem är en svag signal och dåliga kontakter.
  • Bilden är svartvitt. Detta är ofta konsekvenserna av felaktig kabeldragning. Det är också värt att gå till inställningsmenyn för digitalboxen och se till att PAL- eller autoläget är valt.
  • Några av de tillgängliga digitala TV -kanalerna saknas. Lösningen kan vara att ändra antennens position och skanna igen i automatiska eller manuella lägen.
  • Alla kanaler försvann på en gång eller så skriver enheten att det inte finns någon signal. Ibland hjälper det att kontrollera att kablarna är korrekt anslutna och säkert. Du kan också återställa alla inställningar till fabriksinställningarna och starta om sökningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kunde mottagaren, när han sökte efter kanaler från början, inte hitta dem alla . En av anledningarna kan vara den svaga signalen som redan nämnts ovan. I det här fallet måste du gå till avsnittet Info och se till att indikatorn överskrider 70% -markeringen. Lösningen på problemen blir också att försöka ändra signalmottagarens position, ansluta antennförstärkaren och genomsöka kanalerna.

Bild
Bild

I praktiken tyder en kraftig försämring av bildens eller ljudets kvalitet, liksom en godtycklig återställning av inställningarna, ofta på ett fel på den använda utrustningen.

Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att bara en erfaren specialist kan avgöra själva faktumet om antennen, dess förstärkare eller själva mottagaren misslyckades. Efter att ha utfört diagnostik kommer han att avgöra tragedins omfattning och dess orsaker.

Bild
Bild

Med andra ord, om felsökningsmetoderna som anges ovan inte leder till önskat resultat, är det mest rationellt att ringa guiden . Detta tillvägagångssätt kommer att maximera enhetens livslängd, samt minska ekonomiska kostnader. Det är ingen hemlighet att snabb reparation och underhåll är en garanti för utrustningens hållbarhet.

Rekommenderad: