Extraktorer (51 Bilder): Huvuden För Skruvskruvar Och Trasiga Kranar. Vad Det är? Hur Fungerar En Extern Trådutdragare?

Innehållsförteckning:

Video: Extraktorer (51 Bilder): Huvuden För Skruvskruvar Och Trasiga Kranar. Vad Det är? Hur Fungerar En Extern Trådutdragare?

Video: Extraktorer (51 Bilder): Huvuden För Skruvskruvar Och Trasiga Kranar. Vad Det är? Hur Fungerar En Extern Trådutdragare?
Video: Kranskola 7- Svagt eller ojämnt flöde på termostatblandare.mov 2024, April
Extraktorer (51 Bilder): Huvuden För Skruvskruvar Och Trasiga Kranar. Vad Det är? Hur Fungerar En Extern Trådutdragare?
Extraktorer (51 Bilder): Huvuden För Skruvskruvar Och Trasiga Kranar. Vad Det är? Hur Fungerar En Extern Trådutdragare?
Anonim

Hantverkare som representerar en mängd olika verksamhetsområden ställs ofta inför sådana obehagliga ögonblick som trasiga bultar, skruvar, skruvar, självgängande skruvar, stift, kranar, glödstift (tändstift) och andra konstruktions- eller fästelement. I sådana situationer uppstår huvudbrott eller avbrott i vissa delar och fästelement längs tråden. Men oavsett källa och orsak till problemet, oftast behöver du hämta fastna fragment. I sådana fall kommer ett verktyg som en extraktor till undsättning, med vetskap om vad allt du behöver kommer att vara användbart, inklusive för hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

För att ta bort ett fastnat element är det först och främst nödvändigt att haka det på något sätt, och först då försöka vända det eller dra ut det. Ofta är det just sådana svårigheter som leder oerfarna hantverkare till en återvändsgränd. I stort är det inte så svårt att lösa ett sådant problem. Den klassiska metoden för att hantera en trasig bult eller annat fästelement är följande.

  1. Borra en urtagning i mitten av delen.
  2. Stopp inuti ett verktyg som har en cylindrisk eller konisk form.
  3. Använd den fria änden av denna förlängning som en skiftnyckel, ta bort den trasiga delen.
Bild
Bild

Det är det här verktyget som är extraktorn. Strukturellt är det ett slags skägg eller skägg, som består av flera element.

  • Direkt av arbetsdelen i form av en kil . Det är viktigt att ta hänsyn till att denna del av enheten har en höger- eller vänstergängad tråd. Valet av ett specifikt alternativ beror på egenskaperna hos de extraherade fragmenten.
  • Skaft med en 4- eller 6-punkts konfiguration som krävs för användning av ytterligare verktyg , som kan vara skiftnycklar, skiftnycklar, huvuden, munstyckshållare, samt en elektrisk borrmaskin och en skruvmejsel.
Bild
Bild

För närvarande erbjuder företag som specialiserar sig på tillverkning av de beskrivna enheterna en potentiell konsument mer än ett brett utbud av relevanta produkter. Extraktorer i olika former, ändamål och naturligtvis storlekar finns som fristående enheter och i uppsättningar.

Bild
Bild

Dessutom är arbetsområdet i detta fall ganska brett, eftersom hantverkarna måste hantera skador på delar av olika diametrar och konfigurationer.

Oftast är det kit som säljs, vilket gör detta verktyg universellt . Enligt statistik är de mest efterfrågade extraktorerna från M1 till M16. Också efterfrågade är extraktorer för 17 mm, vilket motsvarar 1/2 tum. I det här fallet pratar vi bland annat om VVS -modeller som är utformade för att fungera med trasiga rörfragment.

Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att de beskrivna extraktorerna är ett specifikt verktyg . Det används i nödsituationer där hårdhet och maximal styrka för materialet är viktiga prestandaegenskaper, vilket är tillräckligt för att skruva loss trasiga delar. Extraktorer är tillverkade av hårdmetall, höghastighets- och kolstål. I den överväldigande majoriteten av fallen används verktygsstål av S-2-klass, förkromad CrMo och andra legeringar med liknande parametrar.

Bild
Bild

Ofta på rea kan du hitta lågkvalitativa prover av konvolutions. Tyvärr är munstyckena i sådana situationer ofta gjorda av otillräckligt fasta material. Förutsägbart är sådana extraktorer initialt inte lämpliga för full prestanda av sina nyckelfunktioner. Det är därför När du väljer kit rekommenderas det starkt att uppmärksamma instrumentets märke.

Bild
Bild

Extraktorns vikt bestäms direkt av tillverkningsmaterial, typ och dimensioner. Således varierar nyckelparametrarna för interna modeller i följande intervall.

  • Längd - 26-150 mm.
  • Diametern på den avsmalnande delen är 1,5-26 mm.
  • Vikt - 8-150 g.
Bild
Bild

Det bör noteras att tillbehörens vikt och dimensioner också beror på egenskaperna hos deras användning. Exempelvis är extraktorer avsedda att användas tillsammans med en skruvmejsel relativt lätta och dimensionellt lämpliga.

Ett utomhusverktyg har följande egenskaper

  • Längd - 40-80 mm.
  • Diametern på arbetsdelen är 16-26 mm.
  • Vikt - 100-150 g.
Bild
Bild

Markeringarna på de beskrivna anordningarna kan helt saknas eller visa arbetsdiametrar, liksom materialets hårdhet. I vissa fall kan tillverkarens logotyp finnas på instrumentet. Tvåsidiga modeller förtjänar särskild uppmärksamhet, som har beteckningar för den ordning som sidorna används. I sådana fall betecknar bokstaven "A" den sida som ska borras och "B" - kanten på vilken spiralformade splines är belägna.

Bild
Bild

Visningar

Idag finns det en ganska rik arsenal av olika typer av verktyg för att lösa de beskrivna problemen. De har alla sina egna designfunktioner och arbetar enligt vissa principer. Till exempel kan en EDM -extraktor ta bort lokalt skräp från olika delar och verktyg i hål utan att skada de inre trådarna.

Bild
Bild

En annan vanlig typ av munstycke är rörledningsutsug. De används framgångsrikt av specialister för att extrahera rester av element i ett vattenförsörjningssystem, en gasledning, samt adaptrar och skrapor av olika konfigurationer.

Bild
Bild

Förresten är dessa modeller analoga med spiralskruvuttag som arbetar på samma princip. Den enda skillnaden i detta fall är storleken.

Alla låssmedsutsug är indelade i externa och interna. Dessutom har de senare en avlång form. Beroende på enheten kan de vara av flera typer.

  1. Ensidig … På ena sidan av sådana vändningar finns en arbetsdel i form av en kil eller en kon med både vänster och höger tråd med en kort stigning. På motsatt sida av utsuget finns ett skaft, som kan ha 4 eller 6 kanter.
  2. Bilateral … I detta fall kommer båda ändarna av munstycket att vara arbetarna. I det här fallet är en av dem en kort borr, och den andra är gjord i form av en kon och har en vänster gänga. Sådana extraktorer är i den överväldigande majoriteten av fallen små i storlek och utåt liknande bitar för en skruvmejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera vissa uppsättningar är utrustade med guider för externa utsug … Dessa fixturer maximerar inriktningsnoggrannheten, vilket i sig minimerar risken för skador på huvudprodukten under borrning. Externa skruvmejslar liknar utslagsslag, som används tillsammans med moderna slagnycklar. Den största skillnaden här ligger i närvaron av skarpa, smidigt böjda kanter inuti sådana munstycken.

Bild
Bild

Det beskrivna verktyget säljs oftast i specialaffärer . Samtidigt kan du köpa extraktorer både individuellt och i uppsättningar. Det andra alternativet är mer praktiskt och därför populärt. Dessa verktygssatser minimerar både ansträngning och tid som krävs för att hämta kvarvarande delar och fästelement. Leveransuppsättningen innehåller extraktorer i olika storlekar, samt ytterligare tillbehör, nämligen:

  • vevar;
  • skiftnycklar;
  • borra;
  • adapterhylsor;
  • guider för centreringsövningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutsägbar användning av satserna kommer att vara den mest rationella lösningen eftersom de är mångsidiga, effektiva och enkla att använda. Naturligtvis bestäms de viktigaste egenskaperna hos alla komponenter i sådana verktygssatser direkt av kvaliteten på tillverkningsmaterialen.

Bild
Bild

Kilformig

Baserat på kategorins namn kan det förstås att vi talar om konformade extraktorer. I detta fall finns det inga gängade kanter på arbetsytan. Funktionsprincipen bygger på att borra en fastklämd del. Diametern i detta fall bör vara sådan att extraktorkonen ingriper så tätt som möjligt med extraktionsfragmentet.

Munstycket hamras i urtagningen, varefter det bara återstår att skruva loss den skadade bulten, skruven och andra element. Denna typ av verktyg är lätt att använda. Det är dock värt att överväga att hålet måste borras strikt i mitten av delen. Annars ökar risken för att bryta munstycket många gånger.

Bild
Bild

stav

Denna typ av extraktorer utmärks av en förkortad arbetsdel, bestående av raka kanter med vinkelrätt orienterade spår. Externt liknar dessa bitar mycket kranar för att skapa interna trådar. Förresten, funktionsprincipen för munstycken av denna sort är också identisk med det angivna verktyget.

Bild
Bild

Ett märke görs i mitten av fragmentet som ska avlägsnas med en kärna, varefter munstycket skruvas moturs. När kanterna på utsuget hänger ihop, vrids delen.

Spiralskruv

Med hänsyn till prestandaegenskaperna är det spiralutsugarna som har blivit de mest populära. De är tillverkade av legerat stål för maximal hållfasthet. Å andra sidan ökar detta kostnaden för redskapen avsevärt. Om vi jämför skruvmodellerna med de mest prisvärda kilformade modellerna kommer det att vara viktigt att notera att den senare kommer att vara värdelös:

  • i avsaknad av utrymme som krävs för att köra en kil;
  • om det till följd av hammarslag finns risk för förstöring av produkten, där det borttagna fragmentet finns kvar.

Spiralmunstycken har inte sådana nackdelar och anses därför med rätta vara mer effektiva. Samtidigt innebär deras tillämpning att borra hål. I praktiken är det långt ifrån alltid möjligt att krypa med en borr till arbetsplatsen för att ta bort en trasig del.

Bild
Bild

Ansökningar

De olika typerna av enheter som beskrivs beror på deras mer än utbredda användning. Sådana tillbehör används för att extrahera (skruva loss, ta bort) alla fästelement som är tillverkade av:

  • aluminiumlegeringar;
  • bli;
  • plast.

Det är ingen hemlighet att det är ganska svårt att göra ett hål (depression) i ett hett järn. I sådana situationer rekommenderar erfarna specialister att värma den fastna delen för att underlätta borrprocessen. Vi pratar om metallhärdning, om det finns en sådan möjlighet.

Extraktorer blir ett oumbärligt verktyg för att ta bort lås, ta bort terminaler från kontakter, liksom olika hylsor och bussningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men oftast används munstycken för att ta bort de återstående delarna av olika delar i följande fall

  • Skruva loss trasiga bultar och reglar från motorblocket . Det är värt att notera att liknande problem uppstår när man reparerar kraftverk på både gamla bilar och mer moderna modeller. Tyvärr är sammansättningen av maskiner inte alltid komplett utan att vissa delar, inklusive strukturens fästelement, avvisas. Sådana brister avslöjas som regel efter köpet av fordonet.
  • Ta bort trasiga bultar från bilnaven … Faktum är att på vissa modeller är hjulen inte fixerade med dubbar och muttrar, utan med bultar. Och ofta går deras kepsar av vid åtstramning eller skruvning. I sådana fall kan extraktorer hjälpa till att ta bort skräp och undvika kostsamt navbyte.
  • Skruva loss rester av fästelement från topplocket och ventilkåpan

  • Ta bort rester av rör med olika diametrar

  • Skruva loss fästelement från betongkonstruktioner . Många måste hamna i situationer där en del av en självgängande skruv, en ankarbult eller en plugg sitter kvar i väggen. Sådana delar tenderar att deformeras när de vrids till ett hårt material. Extraktorer av lämplig storlek hjälper också till att bli av med fastna delar.
  • Ta bort tändningslåset på bilen … Poängen är att stålramarna på dessa enheter ofta fästs med engångsbultar (vandaliserade). Att hantera dem utan ett specialverktyg kommer att vara problematiskt.
  • Ta bort skadade tändstift . Det är värt att notera att sådana problem sällan inträffar, men det kan vara ganska svårt att eliminera konsekvenserna. Det är viktigt att ta hänsyn till motorns konstruktionsegenskaper, vilket gör det svårt att komma åt trasiga delar.
  • Ta bort terminaler från kontakter av olika utföranden … Vid reparation av elektriska ledningar i bilar och hushållsapparater är det ofta nödvändigt att byta stiften. Det är viktigt att tänka på att sortimentet av både terminaler och själva kontakterna helt enkelt är enormt. Implementeringen av reparationsarbete kommer dock att underlätta användningen av ett speciellt verktyg för demontering. Till salu nu kan du hitta hela uppsättningar med motsvarande extraktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Vid användning av de beskrivna redskapen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt det korrekta valet av vriddiametern, som måste motsvara måtten på de borttagna delarna . En lika viktig punkt är kostnaden för både enskilda extraktorer och uppsättningar. Sådana enheter kännetecknas av deras tillgänglighet, men det är nödvändigt att komma ihåg närvaron på marknaden av uppriktigt sagt lågkvalitativa produkter, vars förvärv i slutändan kommer att visa sig vara ett värdelöst slöseri med pengar. Som praktiken visar misslyckas sådana billiga extraktorer vid det första försöket att använda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och i vissa fall förblir en del av munstycket inne i fästets skräp, vilket i sig förvärrar en redan svår situation.

Hur använder man det korrekt?

Trots den maximala användarvänligheten för det analyserade verktyget bör du vara uppmärksam på vissa regler och rekommendationer. Tänk som ett exempel på den vanligaste situationen med ett brutet huvud på en bult vars trådar sitter fast.

Bild
Bild

Proceduren i detta fall kommer att vara följande

  1. Förberedelse av verktyg , vars lista innehåller en kärna, en hammare, en borr eller en skruvmejsel, en borr för metall med motsvarande diameter och själva extraktorerna.
  2. Markerar mitten av det framtida hålet i resten av bulten med hjälp av en kärnborr och en hammare … Det rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt denna punkt, eftersom resultatet av hela operationen för att extrahera skräpet direkt kommer att bero på markeringens noggrannhet. Det är värt att överväga att vid ett fel kan den inre gängan skadas under borrningen.
  3. Borra ett hål enligt markeringarna med en borr . Här är det viktigt att välja rätt borr i sig, som borde vara rimligt tunnare än bulten som ska tas bort. Ofta borrar erfarna hantverkare en del i flera tillvägagångssätt med en gradvis ökning av hålets diameter. I detta fall bestäms dess djup av storleken på det fastna fragmentet.
  4. Installera utsuget i hålet (urtag) . I detta fall kan både kilformade och skruv (spiral) munstycken användas. Den första typen hamras in med en hammare tills den stannar, och den andra måste fördjupas lite och skruvas sedan in med en vred eller munstyckshållare. Det är viktigt att rotationen ska vara moturs.
  5. Skruva loss biten tillsammans med den fastklämda delen av bulten … I det här fallet är det viktigt att kontrollera sin position och tillämpade insatser.
  6. Släpper ut sugaren . För att göra detta kläms det extraherade fragmentet i ett skruvstycke och själva enheten skruvas försiktigt ur det och roterar det medurs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kommer de beskrivna åtgärderna inte att vara relevanta för alla problemsituationer. Och en av de viktigaste avgörande faktorerna är där bulten, skruven, tappen och andra fästelement går sönder. Det finns tre alternativ.

  1. Under ytan . Inledningsvis kommer det att vara nödvändigt att installera en bussning med lämplig diameter. I nästa steg måste du borra ett hål i vraket som är tillräckligt djup. Ytterligare åtgärder med direkt användning av lämplig typ av extraktor har redan beskrivits ovan.
  2. Ovanför ytan . I sådana situationer måste du vidta samma steg som i föregående fall. Det vill säga en styrhylsa kommer också att användas, vilket gör det möjligt att smidigt göra ett hål för munstycket.
  3. Ytnivå … Här behöver du en mittstans för att markera mitten av det framtida hålet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken kan processen att hämta fasta föremål vara mycket mer komplicerad än det låter teoretiskt. Sådana manipulationer kommer dock att underlätta avsevärt följande rekommendationer från erfarna hantverkare.

  • Uppvärmning av uppmärksamhetsobjektet hjälper till att påskynda hela proceduren.
  • Om skruvgängan rivs av kan du försöka använda en vanlig sexkant för att skruva av.
  • Innan allt arbete som beskrivs ovan påbörjas kommer det att vara användbart att smörja fast fast skräp med olja, en rostomvandlare eller aceton.
  • Du kan förbryta det fastklämda elementet med en konventionell kärna i en vinkel på 45 grader och en hammare. Det viktigaste är att ta hänsyn till vilken riktning du behöver vända delen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan dras slutsatsen att själva proceduren med extraktorer och skruvning av trasiga fästelement och andra delar inte är så komplicerad som det kan tyckas. I de flesta fall krävs ingen särskild kunskap och färdighet för att utföra de åtgärder som krävs. Undantaget är situationer där specialutrustning måste användas.

Bild
Bild

Och det måste också komma ihåg att svårigheter kan uppstå med tillgång till objektet. Som ett resultat kräver varje fall ett individuellt tillvägagångssätt.

Rekommenderad: