Kranar För Blinda Hål: Skillnaden Från Genomgående. Kranar М3 Och М4, М6 Och Andra Storlekar. Hur Får Jag En Bit Av En Blindkran?

Innehållsförteckning:

Video: Kranar För Blinda Hål: Skillnaden Från Genomgående. Kranar М3 Och М4, М6 Och Andra Storlekar. Hur Får Jag En Bit Av En Blindkran?

Video: Kranar För Blinda Hål: Skillnaden Från Genomgående. Kranar М3 Och М4, М6 Och Andra Storlekar. Hur Får Jag En Bit Av En Blindkran?
Video: The Sounds of a Box Fan 8hrs "Sleep Sounds" ASMR 2024, Mars
Kranar För Blinda Hål: Skillnaden Från Genomgående. Kranar М3 Och М4, М6 Och Andra Storlekar. Hur Får Jag En Bit Av En Blindkran?
Kranar För Blinda Hål: Skillnaden Från Genomgående. Kranar М3 Och М4, М6 Och Andra Storlekar. Hur Får Jag En Bit Av En Blindkran?
Anonim

Älskare av tekniskt arbete av olika slag och de som är professionellt engagerade i dem behöver veta allt om kranar för blindhål och hur de skiljer sig från genom kranar. Kranarna M3 och M4, M6 och andra storlekar förtjänar uppmärksamhet.

Bild
Bild

Det är också viktigt att ta reda på hur man får en kranbit för en blind tråd om den plötsligt kollapsar.

allmän beskrivning

Alla kranar, oavsett typ, tillhör kategorin metallskäranordningar . De löser två huvuduppgifter: att applicera en tråd från grunden eller att kalibrera en befintlig tråd. Bearbetningsmetoden kan variera beroende på arbetsstyckenas storlek och andra parametrar. Visuellt ser en sådan produkt mer ut som en skruv eller en cylindrisk rulle. Den största tråddiametern, oavsett håltyp, 5 cm.

Bild
Bild

Maskintappar för blinda hål, och detta är deras största skillnad från genomgående hål, har en annan form . Vid stansning av ett genomgående hål med spår används vanligtvis raka flöjtmodeller. Om kranen har en spiralflöjt är den vanligtvis avsedd för en blind fördjupning. Men vissa spiralprodukter, med spiralernas vänstra riktning, kan också vara användbara för genom markering, vilket gör det lättare att dumpa chips. Alla handverktyg är gjorda med en rak flöjt och är inte indelade i blinda och genomgående.

Bild
Bild

Översikt över arter

Tillförlitligheten och praktiken hos gängade anslutningar motiverade ingenjörer att aktivt utveckla verktyg för dem. Skillnader kan vara i konstruktionsmaterial, i typen av spår. För att undvika förvirring och problem utvecklades en speciell GOST vid en viss tidpunkt. Kraven i GOST 3266-81 gäller lika för manuella och maskinella ändringar.

Bild
Bild

Dessutom tittas ofta på noggrannhetskategorierna för kranar.

Produkterna 1, 2 eller 3 i grupper är av metrisk typ. A, B (med numeriska index efter latinska bokstäver) - beteckna rörmodeller. Om kranen är betecknad som C eller D, är det ett tumverktyg. Tja, den fjärde kategorin avser uteslutande manuella enheter.

Måtten visas i följande tabell:

Index

Grundläggande steg

Hur man borrar

M3 0, 5 2, 5
М4 0, 7 3, 3
M5 0, 8 4, 2
M6
Bild
Bild

Den manuella tapptypen är optimerad för användning utan användning av specialutrustning. Mestadels levereras det i form av kit. Varje uppsättning innehåller grovverktyg för förarbete. Utöver dem läggs till medelstora verktyg som ökar noggrannheten i svängarna och efterbehandlingen (utformad för felsökning och kalibrering). Kranar av maskintyp används endast efter installation inuti maskinerna; i kombination med den speciella geometrin kan du öka arbetstakten avsevärt.

Bild
Bild

Svarvskranar är verktygsmaskiner. Deras namn talar om deras användning i samband med svarvar. Det finns också maskinmanualalternativ. När de arbetar för hand kan de ha en trådhöjd på upp till 3 mm. En sådan enhet är nästan universell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner vid användning

Det är mycket viktigt att säkerställa borrens exakta position på en specifik plats . För detta bildas en depression vid en i förväg vald punkt. Den skapas med hjälp av en kärnborr och en enkel hammare. Borren är fixerad i chucken på en borr eller annan borrningsapparat med låg hastighetsinställning.

Om trådarna skärs i små delar är det lämpligt att fixa dem med en bänkskruv.

Kranen måste smörjas regelbundet. Det är mycket viktigt att se till att det inte finns några snedvridningar och att rörelsen uteslutande gick i en given riktning. Vid ingången till hålet avlägsnas en fasning till ett djup av 0,5-1 mm. Avfasning utförs antingen med borrar med stora sektioner eller försänkningar. Kranen är orienterad i förhållande till delen och hålet omedelbart, för efter införande i hålet fungerar det inte längre.

Två varv av kranen utförs under skärningen. Nästa sväng görs mot flytten. På så sätt kan chipsen dumpas och belastningen minskas. Ibland uppstår frågan, hur man får en trasig kran. Om det kommer ut delvis, kläm det bara med en tång och vänd det ut och in.

Bild
Bild

Det är svårare att extrahera en bit som är helt i hålet. Du kan lösa problemet genom att:

  • skjuta in hård tråd i kranens spår;
  • svetsning av handtaget;
  • användning av dornar;
  • Svetsning på ett fyrkantigt skaft (hjälper till med särskilt stark störning);
  • borrning med en hårdmetallborr med en hastighet upp till 3000 varv / min;
  • elektroerosiv bränning (gör det möjligt att bevara tråden);
  • etsning med salpetersyra.

Rekommenderad: