Blåbärsblad Blir Röda: Vad Ska Man Göra? Varför Blir De Röda På Våren, Sommaren Och Hösten? Orsaker Till Rodnad Direkt Efter Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Blåbärsblad Blir Röda: Vad Ska Man Göra? Varför Blir De Röda På Våren, Sommaren Och Hösten? Orsaker Till Rodnad Direkt Efter Plantering

Video: Blåbärsblad Blir Röda: Vad Ska Man Göra? Varför Blir De Röda På Våren, Sommaren Och Hösten? Orsaker Till Rodnad Direkt Efter Plantering
Video: Blueberry Bush with Red Leaves and no Fruit 2024, April
Blåbärsblad Blir Röda: Vad Ska Man Göra? Varför Blir De Röda På Våren, Sommaren Och Hösten? Orsaker Till Rodnad Direkt Efter Plantering
Blåbärsblad Blir Röda: Vad Ska Man Göra? Varför Blir De Röda På Våren, Sommaren Och Hösten? Orsaker Till Rodnad Direkt Efter Plantering
Anonim

Moderna sommarboende odlar ofta blåbär i sina trädgårdar. Sådana planteringar kännetecknas av höga skördar om de sköts ordentligt. Läckra blåbär har många fördelaktiga egenskaper. Ibland finns det situationer där blåbärsblad ändrar sin färg till rött. I den här artikeln kommer vi att berätta vad du ska göra i det här fallet.

Bild
Bild

Låg surhet i jorden

Om deras bladblad efter en tid efter plantering av helt friska blåbärplantor blir röda, kan det tyda på en minskad surhet i jorden.

Som regel, med ett liknande problem, blir lövverk av växter röda över hela ytan och förvärvar inte bara små fläckar.

Oavsett den specifika sorten av blåbär, bör du välja en sådan jord för det, som kännetecknas av en surhetsgrad i intervallet 3, 5-4, 5 pH . Om denna parameter är lägre än de angivna värdena kommer lövets färg säkert att förändras. För att öka surheten i jorden måste den vattnas med en speciell förening. Du kan enkelt göra det själv genom att kombinera citronsyra eller oxalsyra (1 tsk tas) och vatten (3 l). Sommarbostäder har också möjlighet att öka surheten i jorden i trädgården genom att använda ättiksyra (9%) blandat i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När dessa förfaranden har slutförts måste flera dagar nödvändigtvis gå innan plantornas lövverk återfår sin normala gröna färg . Men sommarboendet ska inte oroa sig om lövverket på de planterade blåbären 10-12 dagar efter bearbetning av jorden inte har blivit av med rodnaden. I detta fall är det tillräckligt att utföra ytterligare vattning av marken med lämpliga sura föreningar.

Bild
Bild

Låg temperatur

Blåbär är hårda växter, men du bör inte skynda dig att ta bort deras skydd efter den kalla årstiden på våren. Frost som uppstår på natten, plötsliga förändringar i lufttemperaturen kan framkalla rodnad på lövverket . Om sådana problem uppstår krävs inga speciella manipulationer från trädgårdsmästaren. Rödhet är ett normalt skyddande svar vid plantering.

Bild
Bild

För en hälsosam och full utveckling av den planterade busken är det lämpligt att utföra förebyggande sprutning. För att förhindra att blåbärsrötterna fryser krävs varm vattning. Ett nattskydd med grangrenar kommer att vara ett annat effektivt sätt att värma växten.

Blåbärslöv är ofta täckt med röda fläckar på hösten, till exempel i oktober och november . Odlare behöver inte oroa sig för växthälsan, eftersom detta också är en naturlig reaktion. Således är trädgårdsplanteringen förberedd för vintersäsongen och omfördelar näringsämnen. I olika områden blir blåbärsbladen röda vid olika tidpunkter.

Bild
Bild

Om lövverkets rodnad började inte i september eller maj, utan under sommarmånaderna, bör trädgårdsmästaren förstå orsakerna till sådana händelser. Det finns flera faktorer som påverkar sådana förändringar:

  • rodnad av bladen på sommaren kan indikera utvecklingen av svampsjukdomar;
  • orsaken kan vara den så kallade stamcancer eller phomopsis.
Bild
Bild

Sjukdomar

Tyvärr är det inte helt ofarligt att ändra färgen på blåbärslövverk i alla fall. Utvecklingen av allvarliga sjukdomar, till exempel cancer eller phomopsis, leder ofta till liknande konsekvenser. Trädgårdsmästaren bör alltid ha kontroll över tillståndet hos de planterade växterna för att i tid märka utseendet på eventuella besvär.

Bild
Bild

Kräfta

Blåbär kan drabbas av en allvarlig sjukdom - stamcancer. Denna sjukdom påverkar ofta trädgårdsväxten i fråga. Stamcancer uppträder i form av bruna fläckar . Gradvis växer de i storlek och ändrar långsamt färgen till brun.

Bild
Bild

Sjukdomen i fråga provoceras av olika faktorer. I regel utvecklas denna farliga sjukdom av följande skäl:

  • överdriven jordfuktighet;
  • för mycket kväve i toppdressingen.

Man bör komma ihåg att stamcancer som påverkar blåbär utvecklas med blixtens hastighet. En farlig och mycket allvarlig sjukdom kan helt absorbera busken. Det är lämpligt att utföra behandlingen omedelbart och endast i de första stadierna av sjukdomsutvecklingen. Ju större fläckar på bladen, desto svårare är det att rädda planteringen.

Bild
Bild

Det finns både terapeutiska och förebyggande metoder för att bekämpa stamcancer som angriper blåbär . Bordeauxvätska, populär bland trädgårdsmästare, visar en mycket god effekt. En 3% lösning av denna vätska är idealisk. För att förhindra att den aktuella växtsjukdomen uppträder är det vettigt att köpa "Fundazol" 0, 2%.

Bild
Bild

Om sjukdomen försummas och starkt drabbade blåbär, är det ingen idé att behandla den . I sådana fall måste sjuka buskar rotas upp. Hålet som återstår efter detta bör hällas rikligt med Bordeaux -vätska.

Alla grödor som fanns i närheten av sjuka blåbär måste sprutas i förebyggande syfte.

Bild
Bild

Phomopsis

En annan allvarlig sjukdom som ofta drabbar blåbär. Huvudorsaken till dess utseende är för hög fukthalt i både marken och luften. Det är därför som phomopsis oftast förekommer i följande fall:

  • med långvariga regn;
  • vid odling av den aktuella grödan i områden med hög grundvattennivå;
  • när en blåbärsbuske är i en våtmark på platsen.

Vanligtvis täcker phomopsis endast i de sista stadierna av infektionen plantans bladplattor med en karakteristisk rodnad. Inledningsvis påverkas bara barken. Märkbara fläckar bildas på den, vars storlek varierar från 1 till 2 mm.

Bild
Bild

Med tiden ökar rodnaden på den sjuka växten. Den aktuella sjukdomen härrör från kronan på en planterad buske. Om du regelbundet inspekterar växten är det mycket lätt att identifiera detta problem. Det finns många effektiva behandlingar som kan användas för att bli av med blåbär från svampföroreningar. Oftast använder trädgårdsmästare "Skor", "Tridex", "Topsin ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Alla problem som uppstår i trädgården är lättare att förebygga än att utrota. För att bladen på den planterade blåbären inte ska bli röda måste sommarboende vidta ett antal viktiga förebyggande åtgärder. Det rekommenderas inte att försumma dem.

Låt oss analysera de viktigaste effektiva åtgärderna för att förhindra rodnad av blåbärsplattor i trädgården

  • Trädgårdsmästaren måste alltid hålla tillståndet för de planterade plantorna under konstant kontroll . De bör undersökas regelbundet för att i tid identifiera uppkomsten av vissa sjukdomar som leder till rodnad av lövverket.
  • En sommarboende måste ordentligt ta hand om en användbar växt . Det är mycket viktigt att övervaka graden av fukt och surhet i jorden där den växer.
  • Förebyggande behandlingar med speciella fungicider spelar en viktig roll . De måste utföras före buskens direktblomning, liksom efter skörd.
  • Allt löv som faller från blåbärsbusken ska samlas in i tid och sedan brännas

  • För att förhindra att blåbär lider av stamcancer är det nödvändigt för dem att välja rätt platser på webbplatsen . Det senare ska inte kännetecknas av stillastående fukt.
  • Trädgårdsmästaren måste ta hänsyn till att farliga svampsporer ofta bärs av olika skadedjur . Det är av denna anledning som det är lämpligt att inkludera behandling av växter med insekticider i komplexet av förebyggande åtgärder. Detta är ett viktigt förfarande som kan förhindra att många allvarliga problem uppstår.
  • Så att blåbär inte lider av farliga sjukdomar och sjukdomar, är det lämpligt att från början välja de lämpligaste platserna för det på webbplatsen . Valet av en specifik zon för plantering bör baseras på önskemål från en viss växtsort.
  • Det är absolut nödvändigt att hålla ett fritt avstånd mellan landningarna . Det måste vara minst 2 meter.
  • Trädgårdsmästaren bör inte bara hela tiden inspektera blåbärsbuskar , men också i rätt tid utföra sin korrekta beskärning, med hänsyn till planteringsåldern, nivån på dess densitet.
  • Efterbehandling är obligatoriskt . Alla instrument som används för blåbär måste dekontamineras.
  • Bordeaux -vätska har en mycket bra effekt . Den används av många sommarboende som odlar blåbär och andra växter i sina trädgårdar. Den angivna vätskan ska användas för att spraya buskarna minst 2 gånger under växtsäsongen.
  • För att växten inte ska göra ont och dess bladplattor inte är täckta med röda eller vinröda fläckar är det viktigt att övervaka renhetsgraden i området där den växer . Trädgårdsmästaren måste regelbundet bli av med ogräs. Marken som omger blåbärsbusken ska vara ren, särskilt före övervintring och under växtsäsongen.
  • Felaktig användning av trädgårdsberedningar kan orsaka mycket allvarliga skador på blåbär, precis som alla andra växter . Om du planerar att behandla busken på ett eller annat sätt måste du förbereda och välja den ordentligt. Det är lämpligt att bara köpa sådana saker i specialiserade trädgårdsbutiker. Använd alla läkemedel i enlighet med instruktionerna på originalförpackningen.
Bild
Bild

Om du tillgriper alla de listade förebyggande förfarandena kommer du att kunna rädda blåbär från ett stort antal sjukdomar.

Rekommenderad: