Hur Mycket Väger Ett Badkar I Gjutjärn? Vikten Av Modeller Med Måtten 150x70, 170x70 Och 170x75, Massan Av Gamla Prover Gjorda I Sovjetunionen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Mycket Väger Ett Badkar I Gjutjärn? Vikten Av Modeller Med Måtten 150x70, 170x70 Och 170x75, Massan Av Gamla Prover Gjorda I Sovjetunionen

Video: Hur Mycket Väger Ett Badkar I Gjutjärn? Vikten Av Modeller Med Måtten 150x70, 170x70 Och 170x75, Massan Av Gamla Prover Gjorda I Sovjetunionen
Video: Låg ägarkostnad under pumpens livscykel 2024, Maj
Hur Mycket Väger Ett Badkar I Gjutjärn? Vikten Av Modeller Med Måtten 150x70, 170x70 Och 170x75, Massan Av Gamla Prover Gjorda I Sovjetunionen
Hur Mycket Väger Ett Badkar I Gjutjärn? Vikten Av Modeller Med Måtten 150x70, 170x70 Och 170x75, Massan Av Gamla Prover Gjorda I Sovjetunionen
Anonim

Trots olika akrylbadkar ger modellerna av gjutjärn inte upp sina positioner och är fortfarande efterfrågade på VVS-marknaden. Detta beror på konstruktionens tillförlitlighet och hållbarhet, dess attraktiva tekniska egenskaper. Ett särdrag hos ett gjutjärnsbad är dess tunga vikt, vilket beror på legeringens höga densitet. Varför är det viktigt att inte bara ta hänsyn till måtten, utan också vikten av strukturen, hur man bestämmer det ungefärliga intervallet för massan för en standard eller övergripande typsnitt: låt oss ta reda på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialegenskaper och vikt

Gjutjärnsbad kännetecknas av en stor säkerhetsmarginal, vilket beror på särdragen hos produktsammansättningen. Dess grund är järnföreningar med kol, representerade av grafit eller cement. Pålitlighet och motståndskraft mot mekaniska skador har en direkt inverkan på livslängden för gjutjärnsprodukter. De flesta tillverkare kallar det en 30-årsperiod. Men i praktiken är denna period ofta 2-3 gånger längre.

Gjutjärnskålen är motståndskraftig mot stress och vibrationer . Detta gör att du kan kombinera den med hydromassageutrustning. Det är värt att notera materialets höga värmeisoleringsegenskaper. Vattnet i ett sådant bad svalnar extremt långsamt. Emaljbeläggningen av gjutjärntypen är slät och har inga porer. Detta garanterar produktens höga antibakteriella egenskaper, såväl som ytans förmåga att självrengöras. Badet är behagligt vid beröring, det värms upp snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionens särdrag bestämmer den stora vikten av gjutjärnsbadet, som i sällsynta fall är mindre än 100 kg. Om vi pratar om dimensionella badtunnor fyllda med vatten kan deras vikt nå 500 kg.

Produktens vikt bör beaktas inte bara vid beräkning av kostnad och transportfunktioner för det köpta badet. Det är mycket viktigare att beräkna golvets bärighet. Ett hårt badkar i gjutjärn kan inte installeras i byggnader med förfallna och trägolv.

Ett litet badkar kan vara en utmaning för trägolv . Ett vanligt badkar väger 110 kg. Om du fyller den med vatten blir massan 160 kg. För att lägga till här är vikten hos en vuxen man som tänker använda skålen ytterligare 80 kg. Det visar sig att belastningen på golven i detta fall kommer att vara 240 kg. Trägolv som inte har någon speciell överlappning klarar 16-240 kg. Med andra ord, att köpa ett vanligt bad och använda det kan framkalla en kritisk belastning på golven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte bara betrakta tung vikt som en nackdel. På grund av den imponerande massan är skålar av gjutjärn hållbara, hållbara och stabila. De kommer inte att välta och spricka inte vid kontaktpunkterna med väggarna under påverkan av vibrationer.

Gjutjärnsbadets stora vikt beror på legeringens höga densitet (7200 kg / m3). Närvaron av kol gör dock legeringen spröd; därför har gjutjärnsbad tjocka väggar (upp till 8-10 mm).

Standardparametrar

Badets vikt beror på dess storlek och skålens volym. I enlighet med måtten är det vanligt att skilja tre typer av gjutjärnskålar.

Bild
Bild

Små

En typisk storlek för sådana produkter anses vara 120x70 cm. Dessa kompakta modeller är optimala för små utrymmen, särskilt om du använder hörnskålar. Deras vikt är 77-87 kg med en skålvolym på 145-155 liter.

Bild
Bild

Standard

Längden på ett sådant bad är vanligtvis 150 cm, det finns produkter med en längd på 160 cm. Standardstorlekar betraktas som indikatorer på 150x70 eller 160x70 cm. Sådana mönster är lämpliga för badrum i standardlägenheter, de gör proceduren för att ta ett bad mer bekväm. Om användaren tvingas sitta i en liten badtunna är det möjligt att ta en liggställning i vanliga badkar. Vikten av sådana anordningar är 92-120 kg med en skålvolym på 160-182 liter.

Bild
Bild

Stor

Storleken på sådana teckensnitt är vanligtvis 170x70 (170x75 cm) och 180x80 cm. Längden börjar från 170 cm och kan nå 200 cm. En sådan skål väger från 120 kg. Vikten som visas är vikten av det "nakna" gjutjärnsbadet. När du installerar, lägg till vikten på VVS (om mixern är monterad på sidan av badrummet), extra utrustning (till exempel ett hydromassagesystem), vatten och en person. Ett 1,5-liters bad anses vara standard, vars volym är 162-169 liter. Dess vikt varierar från 90-97 kg.

Med en ökning av teckensnittets längd och bredd ändras dess volym och vikt . Vanligtvis väger gjutjärnsbad av samma storlek olika beroende på modell. Rektangulära väggkonstruktioner har minst vikt. Hörnteckensnitt, fristående ovala och runda teckensnitt är tunga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt på gamla modeller

Importerade storlekar är mestadels 15-20 kg lättare än inhemska motsvarigheter. Som regel beror detta inte på badets minskade storlek. Till exempel når djupet av badkar hos europeiska märken sällan 40 cm (vanligtvis längden från botten till överflödeshålet är 35-38 cm), medan djupet på den ryska analogen är 45-60 cm. Väggarnas tjocklek. av importerade analoger är ibland 2 gånger tunnare än tjockleken på väggarna i badkarens ryska produktion. I genomsnitt är det 6-7 mm. Om vi pratar om billiga kinesiska modeller kan den nå 5 mm.

Vikten påverkas också av väggarnas tjocklek . Gamla modeller från Sovjetunionens tider utmärks av tjockare väggar. För moderna modeller för högkvalitativ funktion är dock en väggtjocklek på 1 cm tillräcklig. Vikten av gamla sovjetiska bad reglerades av GOST. För bad med en standardstorlek på 150 x 70 cm tillhandahölls en vikt av 102 kg. Det fanns också lätta versioner av modellerna som vägde 98 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således beror viktskillnaden mellan sovjetiska och moderna inhemska motsvarigheter på olika väggtjocklekar (väggarna i moderna modeller av badkar är tunnare) och emaljbeläggningen (den appliceras nu mindre). I detta avseende har vikten på moderna skålar minskat med 6-8 kg. Vikten av en produkt av samma storlek kan variera från tillverkare till tillverkare. Till exempel har ett badkar på 150x70 cm tillverkat av Laguna-Lux (Ryssland) en vikt på 104 kg. Samma produkt av märket Roca väger 73 kg.

Idag finns lätta gjutjärnsbad till salu . De kan vara 10-50 kg lättare än vanliga gjutjärnskålar. Detta beror på en minskning av tjockleken på väggar och botten.

När du köper en sådan modell bör det förstås att den har en kortare livslängd - 10-15 år och utsätts för mekanisk skada. Att känna skillnaden gör dock att köparen kan närma sig frågan om att välja en kvalitetsprodukt mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja?

När du väljer en modell av ett badkar i gjutjärn, bör du vara uppmärksam på badrumsytan och särdragen hos belastningen på husets golv. När du köper ett litet badkar behöver du inte oroa dig. Dess vikt är tillåten för trähus. Det är viktigt att vara uppmärksam på produktens djup.

För djupt kommer att vara obekvämt för äldre, barn och funktionshindrade . Det optimala djupet för denna grupp människor anses vara en produkt med en indikator på 35-37 cm. För en vuxen är ett bekvämt djup 50-60 cm. Man tror att ett badkar inte får uppta mer än 1/3 i rummet och bör inte blockera åtkomst till väggar eller andra VVS -armaturer.

När du köper bör du vara uppmärksam på produktens yta. Den ska vara jämn, slät, enhetlig över hela badets yta. Avloppsrörets öppning måste vara kompatibel med skålens kommunikation. Var uppmärksam på vikten baserat på skålens storlek och de ungefärliga kraven för ett bad av denna storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare vilseleder köparen genom att ange badkarets totala vikt, inklusive ben och beslag . Detta gör det möjligt att uppnå en ökning av viktkoefficienten och till och med överträffa indikatorerna för liknande sovjetiska bad i detta. Detta är dock inte korrekt. Förutom storlek och vikt är det användbart för en potentiell köpare att veta tjockleken på skålens väggar. Om de är 5-6 mm, och tillverkaren anger massan av ett standard ett och en halv meter bad lika med 95 kg, bör detta vara en anledning till en mer grundlig studie av produkten.

Försök att i de medföljande dokumenten hitta data om vikten av komponenter och VVS (om sådana ingår). Om sådan information inte är tillgänglig bör köparen tänka på varför tillverkaren är tyst om dessa indikatorer. Det betyder att du redan har inkluderat vikten av tillbehör och komponenter i badets totala vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Köpet av en skål av ett välkänt varumärke som åtnjuter konsumentförtroende kommer att eliminera risken för att köpa ett bad av låg kvalitet. Det finns flera av dessa tillverkare.

  • Roca (Spanien) . Skålar från denna tillverkare kännetecknas av tjocka väggar, har en emaljbeläggning med tillsats av titan, vilket ger extra styrka och halkskydd. Ett standardbad 150 x 70 väger i genomsnitt 73 kg.
  • Jacob Delafon (Frankrike) . Varumärket representeras av en mängd olika modeller, de flesta av dem har ett djup på 40 cm och mer, vilket är bekant för den ryska konsumenten. Skålens vikt varierar från 90 till 145 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Universal (Ryssland, Novokuznetsk) . Produkterna presenteras med teckensnitt i flera storlekar. Skålarnas vikt är 90-122 kg.
  • Recor (Portugal) . Märkets produkter är tillverkade halvantika, har former och mönster som är karakteristiska för en retrostil. Vikten på modellen 170x75 cm kan nå 150 kg.

Rekommenderad: