Bandsågblad För Metall: Valet Av Bimetalliskt Blad. Funktioner Av Typer Och Tips För Användning

Innehållsförteckning:

Video: Bandsågblad För Metall: Valet Av Bimetalliskt Blad. Funktioner Av Typer Och Tips För Användning

Video: Bandsågblad För Metall: Valet Av Bimetalliskt Blad. Funktioner Av Typer Och Tips För Användning
Video: Pilana Metal - bi-metal band saw blades 2024, April
Bandsågblad För Metall: Valet Av Bimetalliskt Blad. Funktioner Av Typer Och Tips För Användning
Bandsågblad För Metall: Valet Av Bimetalliskt Blad. Funktioner Av Typer Och Tips För Användning
Anonim

Bandsågbladet är ett viktigt element som avgör kvaliteten på snittet och maskinens kapacitet. Materialet i den här artikeln hjälper läsaren att bestämma valet av metalltejp och berätta vad du ska leta efter när du köper.

Bild
Bild

Vad är det här?

Ett bandsågblad för metall är ett flexibelt skärblad i form av en ring, som kan ha olika typer av tänder. Det är de som spelar en nyckelroll i valet av detta element i bandsågmaskinen. Bladet används för skärning i metallbearbetning. Samtidigt används den både på hushålls- och industriutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du veta?

Bandsågbladet kännetecknas av kriterier som materialet från vilket det är gjort, tändernas form, inställningsalternativet. Själva tejpen är tillverkad av högkolmonolittiskt stål eller bimetalllegering. Stålprodukter med draghållfasthet upp till 80 MPa används vid skärning av icke-järnhaltiga metall-, stål- och gjutjärnsämnen. Sådana dukar används på cantilever- och single-column-enheter för professionella och semi-professionella ändamål.

Bimetallremsor används på högeffektsutrustning med två kolumner . Sådana produkter kännetecknas av en komplex design, har en flexibel fjäderstållist med höghastighets ståltänder. Hårdheten hos sådana blad är cirka 950 HV. Deras tänder är placerade i uttag och fixeras med hjälp av elektronstrålning. Dessa alternativ är lämpliga för att skära fasta arbetsstycken, klara järn och stål av de hårdaste legeringarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av köparens uppgifter är korrekt val av inställning och tändernas form. Detta kommer att tillåta användning av hårdmetallbandsågblad vid arbete med rostfritt stål.

Mer specifikt, för att skära högkolstål, måste du ta blad tillverkade av kompositlegeringar av märket M-51 . För medel- och lågkoldioxidbälten av den bimetalliska typen M-42 är lämpliga. SP bör användas när långsiktigt arbete med värmebeständigt stål planeras. TST -versionerna är lämpliga för arbete med titan och nickelämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Det finns ingen produkt som passar alla och som kan tillgodose alla kundbehov. Därför måste du vara uppmärksam på ett antal punkter när du köper. Till exempel måste bredden väljas utifrån arbetstypen. Det varierar i intervallet 14-80 mm. Standarden anses vara 31-41 mm modeller. För att inte bli förvirrad kan du se instruktionerna för den befintliga maskinen. Som regel anger det alltid de viktigaste egenskaperna hos den önskade duken. Genom att följa de specifika parametrarna kan du köpa rätt alternativ, tack vare vilket maskinen kommer att arbeta med hög produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandtyp

Skärbandets tänder har ett speciellt arrangemang. Den är inte rak, utan avviker från sidorna från huvudbältets plan. Typen av ett sådant arrangemang kallas en ledning, som kan vara annorlunda. Idag är den indelad i tre typer: rak, vågig och alternerande.

Den alternativa avböjningen av tänderna till höger och till vänster möjliggör ett bredare snitt. Detta förhindrar att tejpen fastnar i arbetsstycket som bearbetas. Ofta idag köper de dukar där layouten är enligt följande:

  • höger, rak, vänster;
  • höger, vänster i sin tur;
  • våg med en förändring i tandens lutningsvinkel.
Bild
Bild

Blad av den första typen används i arbete med förpackningar med massiva ämnen, rör och profiler. Det andra alternativet anses vara universellt, men som praktiken visar visar det sig bättre när man arbetar med mjuka metaller. Den tredje typen av ledningar används vid arbete med tunnväggiga rör och små arbetsstycken.

Bild
Bild

Form

Formen på tänderna på bandbladen varierar också. De utvecklade standardlösningarna låter dig välja ett alternativ med hänsyn till köparens behov.

  • NORMAL tandad kant ligger uppåt i förhållande till duken. Denna form har ingen fasning; den används vid skärning av högkolstålsdelar.
  • KROK har en frontal lutning på 10 grader. Massiva stavar av olika sektioner av legerat stål kan skäras med sådana tänder. Detta blad kan också skära tjockväggiga arbetsstycken.
  • Alternativ RP kännetecknas av en 16-graders lutning av skärkanten. Blad med denna form av tänder köps för arbete med icke-järn legeringar. Du kan också använda en sådan tejp för att klippa svårklippta kvaliteter.
  • MASTER -form anses vara universell och vanligast. Avfasningens lutning kan vara 10 och 15 grader, det finns också en slipning av längsgående kanten, vilket gör att du kan minska grovheten i den bearbetade kanten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg

Blad för metallbandsågar kan också skilja sig åt i antal tänder. Valet av tonhöjd påverkar direkt snittets kvalitet. Med en konstant tonhöjd kan antalet tänder variera från 2 till 32 per tum. I det här fallet, ju större antalet är, desto mindre ska arbetsstyckets skärtjocklek vara. I analoger med en variabel tonhöjd varierar antalet tänder i intervallet från 2 till 14 per 1 tum. Valet av rätt tandhöjd väljs med hänsyn till tjockleken på väggarna i rören och profilerna, som du måste arbeta med i framtiden.

Bild
Bild

Klipphastighet

Skärläget beror på olika parametrar. En av dem är det bearbetade materialet. Du måste ta hänsyn till stålgruppen och legeringen, liksom storleken på själva delen och tandhöjden. Här måste du välja ett specifikt märke, eftersom denna faktor också avgör kvaliteten och effektiviteten på duken.

Bältenas rotationshastighet är inte densamma, säljare kommer att ange detta vid köp . Det är också viktigt att besluta om bandets matningshastighet, eftersom varje sågtand helst skulle skära ett flis med en specifik tjocklek. Varje maskin har sin egen inställda hastighet, och därför måste du välja önskat värde baserat på detta. Naturligtvis kan du gå experimentellt, köpa ett band och titta på dess effektivitet redan på spån. Det är dock bättre att initialt välja önskat alternativ, eftersom kvaliteten på det utförda arbetet direkt beror på detta. Dessutom är det viktigt att förstå att prestanda på webben och dess resurs inte är oändliga.

Bild
Bild

När du köper måste du lita på rekommendationerna från företag som tillverkar denna kategori av varor. Du kan också använda hastighets- och prestandatabellerna. Trots att de anger de genomsnittliga värdena och de verkliga parametrarna kan skilja sig något, är detta bättre än att använda metoden för experimentellt urval.

Bälteshastighet och foder anses vara viktiga kriterier. Baserat på dem väljer de modifieringarna av dukarna, tändernas tonhöjd och inställningen.

Bild
Bild

Tips för användning

För att utrustningen ska fungera mest effektivt måste den vara stabil. För att göra detta är det jämnt horisontellt. Strömförsörjningens spänning och ström måste korreleras med maskinens spänning och ström. Det är viktigt att kontrollera sågbandets rotationsriktning före användning. Dessutom krävs en visuell inspektion av utrustningen för skador. Ibland är det nödvändigt att dra åt tejpen enligt tillverkarens instruktioner.

Maskinen startas och en skärcykel utförs utan material . För närvarande uppmärksammas maskinens funktionalitet, smidig start och drift av andra enheter. Maskinen har speciella knappar för start och stopp. Materialet kan bara skäras när det är fastspänt.

Rekommenderad: