Epidiascopes: Projektorer För Konstnärer, Enheten Och Principen För Användning Av Epidiascopic Projektionsenheter, Ritningar Och DIY -tillverkning, Tips För Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Epidiascopes: Projektorer För Konstnärer, Enheten Och Principen För Användning Av Epidiascopic Projektionsenheter, Ritningar Och DIY -tillverkning, Tips För Att Välja

Video: Epidiascopes: Projektorer För Konstnärer, Enheten Och Principen För Användning Av Epidiascopic Projektionsenheter, Ritningar Och DIY -tillverkning, Tips För Att Välja
Video: Interaktiva tavlor och projektorer 2024, Maj
Epidiascopes: Projektorer För Konstnärer, Enheten Och Principen För Användning Av Epidiascopic Projektionsenheter, Ritningar Och DIY -tillverkning, Tips För Att Välja
Epidiascopes: Projektorer För Konstnärer, Enheten Och Principen För Användning Av Epidiascopic Projektionsenheter, Ritningar Och DIY -tillverkning, Tips För Att Välja
Anonim

De handmålade väggarna ser attraktiva och ovanliga ut. Sådana verk framförs av konstnärer med hög professionalism. Epidiaskop används för att underlätta överföringen av skissen till en stor yta. Enheterna förenklar avsevärt den inledande processen. Tack vare projektorn görs själva arbetet snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En epidiaskopisk projektionsapparat behövs för att överföra en skiss från ett litet ark till ett plan med ett stort område. Moderna enheter är kompakta och lätta att använda . Projektorn fungerar som ett slags assistent för konstnären. Den ursprungliga skissen är fortfarande ritad för hand, men det är mycket lättare att överföra den till skala med ett epidiaskop.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Det finns en lampa inuti fodralet. Ljuskällan avger ett riktningsflöde som sprider sig jämnt inuti projektorn . En del av ljuset går till kondensorn, medan den andra först reflekteras av reflektorn och sedan bara skickas dit. Som ett resultat samlas alla strålar av en spegelreflektor och riktas enhetligt mot ramfönstret. Det är här skissen eller bilden finns.

Ljusstrålar passerar genom det projicerade föremålet och träffar linsen . Den senare förstorar bilden och sänder den till väggen. I det här fallet finns det ett värmefilter mellan kondensatorns linser. Det skyddar ritningen från infraröda strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett kylsystem som inte tillåter att epidiaskopet överhettas. Moderna modeller kan ha ytterligare automatiska och halvautomatiska element. De låter dig oftast styra fokus. Som ett resultat kan du justera skärpan i bilden, som sänds av enheten.

Epiaskopet är ganska enkelt . En ritning, skiss är placerad inuti. Enkla steg krävs för att aktivera.

Som ett resultat tänds lampan, dess ljus studsar av bilden och träffar spegelsystemet. Sedan riktas strömmen till projektionslinserna, skissen är redan på en stor vägg.

Konstnären kan bara spåra linjerna, rita konturerna. Säker, en professionell kan utföra denna typ av arbete utan projektor … Enheten är inte en nödvändighet, den är bara ett hjälpverktyg. Med dess hjälp går arbetet i inledningsskedet mycket snabbare. Artisten slösar helt enkelt inte bort energi på obetydliga handlingar.

Bild
Bild

Det ska noteras att på konstskolor var projektorer först förbjudna, som miniräknare för unga skolbarn . Eleven finslipar sin skicklighet för att snabbt kunna skissa alla teckningar "för hand". Endast när man behärskar komplexa tekniker är det tillåtet att översätta konturerna med hjälp av ett epidiaskop. Konstnären ritar dock själv den första bilden på ett pappersark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen med att använda en projektor är ganska enkel. Steg-för-steg-instruktion.

  1. Lägg epidiaskopet på ett bord eller på ett stativ på ett visst avstånd från väggen.
  2. Jorda enheten, sätt i den och ta bort skyddslocket från linsen.
  3. Sänk scenen. Lägg en ritning, skissa på den. Epioobjektets botten ska vända mot väggen.
  4. Pressa scenen mot projektorns kropp.
  5. Slå på tvångskylning och lampan för att sända bilden.
  6. Flytta linsen tills bilden är så tydlig som möjligt.
  7. Genom att ändra benens position, ställ in projektionen till önskad höjd.
  8. Börja sväva vägen.
Bild
Bild

Hur väljer man?

En bra epidiascope -projektor förenklar konstnärens jobb med att överföra en skiss till väggen. Kriterierna för hans val.

  1. Anliggningsyta . Denna egenskap avgör vilket ark den första skissen ska ritas på. Till exempel är 15 x 15 cm tillräckligt för att överföra små ritningar eller fragment av en komposition. För en komplett bild är det bättre att välja en enhet med en arbetsyta på cirka 28 x 28 cm.
  2. Projektionsavståndet och storleken på det resulterande objektet . Allt är klart. Det är viktigt att veta hur man flyttar projektorn bort från väggen och vilken storlek projektionen kommer att vara. Den sista parametern är konfigurerbar. Till exempel är det bekvämt att använda ett epidiaskop som sänder en bild med en bredd på 1 till 2,5 meter.
  3. Mått och vikt . Det är viktigt att förstå att ju högre kapacitet enheten är, desto tyngre är den. Så för relativt små ritningar kan du ta en kompakt projektor som är lätt att bära. Epidiaskop med imponerande prestanda kan väga upp till 20 kg.
  4. Ytterligare alternativ . Justerbara fötter och lutningskorrigering gör att du bekvämt kan placera din ritning på väggen utan att flytta själva projektorn. Överhettningsskydd skyddar epidemioskopet från för tidigt misslyckande. Det finns andra alternativ som kan krävas i olika situationer.
  5. Linsens egenskaper . Dess kvalitet påverkar projektionsresultatet. Så vanligtvis är en lins gjord av tre glaslinser. Var också uppmärksam på brännvidden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det händer att epidiaskopet bara behövs en gång, och du vill inte köpa det. Eller så har konstnären ännu inte bestämt om det är bekvämt för honom att interagera med denna teknik.

I det här fallet är det mycket viktigt att göra projektorn själv. Denna process är inte besvärande och till och med spännande.

Enhetens schema är ganska enkelt. Du kan till och med förhandsgranska ritningarna.

Bild
Bild

Nödvändiga material:

  • förstoringsglas eller lins från ett gammalt diaskop;
  • träkvadrat med fästelement;
  • burk;
  • lampa med tråd och strömbrytare.

Innan du börjar bör du ha tålamod, det är en noggrann uppgift som väntar.

Bild
Bild

Tillverkningsprocess

  1. Du bör börja med en kvadrat. Två träplankor ska fixeras så att det blir en 90 ° vinkel mellan dem. Fäst linsen och plåtburk på den färdiga rutan. Det är hon som kommer att styra ljusflödet i den färdiga produkten.
  2. Placera linsen eller förstoringsglaset på fästet. Placera bilden upp och ner mittemot linsen.
  3. Gör ett hål i en plåtburk och fixa en glödlampa av lämplig storlek inuti. Fäst strukturen på torget. Ljuset ska falla på bilden.
  4. Det är dags att testa enheten. Till att börja med bör du mörka rummet så mycket som möjligt.
  5. Slå på lampan och placera projektorn på önskad plats. För testet kan du helt enkelt lägga ett pappersark på ett stativ framför en hemlagad enhet.
  6. Som ett resultat visas en projicering av den förstorade bilden.

Rekommenderad: