DIY -projektor: Hur Gör Du Det Från Din Telefon Hemma? Hemmagjord Videoprojektor Ur Lådan

Innehållsförteckning:

Video: DIY -projektor: Hur Gör Du Det Från Din Telefon Hemma? Hemmagjord Videoprojektor Ur Lådan

Video: DIY -projektor: Hur Gör Du Det Från Din Telefon Hemma? Hemmagjord Videoprojektor Ur Lådan
Video: Build A Smartphone Projector! (Using Shoebox) 2024, Maj
DIY -projektor: Hur Gör Du Det Från Din Telefon Hemma? Hemmagjord Videoprojektor Ur Lådan
DIY -projektor: Hur Gör Du Det Från Din Telefon Hemma? Hemmagjord Videoprojektor Ur Lådan
Anonim

På den moderna marknaden finns det ett utökat utbud av olika typer av projektorer, som skiljer sig från varandra i kvalitet och pris. Det bör noteras att efterfrågan på sådana enheter fortsätter att öka stadigt. Men antalet som är intresserade av hur man gör en projektor med egna händer ökar ständigt. Med hänsyn till den obetydliga kostnaden för de nödvändiga komponenterna kommer en hemgjord gadget att spara pengar.

Bild
Bild

Verktyg och material

Först och främst bör det noteras att en hemgjord enhet kan inte ge idealisk bildkvalitet . Naturligtvis finns det sätt att förbättra bilden så mycket som möjligt, men du kan inte räkna med kardinalförändringar. Men i alla fall kommer den avgörande faktorn att vara ett kompetent urval av förbrukningsmaterial och nödvändiga verktyg. Budgetmässiga sätt att skapa alternativ för en multimediaenhet för visning av bilder på en stor skärm inkluderar använd som grund för en smartphone eller bärbar dator.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att titta på långfilmer är kvaliteten troligen ganska tillfredsställande. För att designa den enklaste projektorn själv hemma behöver du:

  • målningskniv eller brevpapper;
  • penna (många rekommenderar att du använder konstruktionspennor för märkning);
  • direkt signalkällan själv (bilder);
  • förstoringsglas (lins);
  • gem;
  • eltejp eller vanlig tejp;
  • kartong låda.
Bild
Bild

Naturligtvis kan denna lista ändras och kompletteras i varje specifik situation. Till exempel kan du bygga en primitiv hemgjord filmprojektor utan att installera ett förstoringsglas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmetoder

Innan arbetet påbörjas, du måste ta hand om objektivets närvaro . Man bör komma ihåg att detta element ger en ökning av bilden, som måste vara minst 10 gånger. Annars beror det lyckade resultatet enbart på kvaliteten på bildkällmatrisen och den noggrannhet som krävs när du monterar gadgeten.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att göra en projektor, eftersom det finns olika tekniker som tillåter bildöverföring. Det är de som implementeras i filmoskop och bilddemonstratorer. Följande är de vanligaste alternativen:

  • diaprojektor - en anordning, vars driftsprincip är baserad på överföring av ett ljusflöde genom en bärare med en transparent struktur;
  • epiprojektor fungerar genom att reflektera strålar från ogenomskinliga element;
  • filmprojektor överföring av bilden från den transporterade filmen eller enskilda objektglas;
  • LCD -enheter - projektorer som överför bilden genom att föra ljus genom motsvarande panel;
  • DLP -enheter , vars arbete är baserat på strålens reflektion från ett speciellt chip.

Det första alternativet kommer att vara relevant för dem som är intresserade av att skapa något. I det här fallet finns det enklaste sättet att göra en projektor med egna händer. Samtidigt kommer finansiella kostnader att vara minimala, och själva prylen kommer att vara gjord av ett förstoringsglas och en kartong.

Med tanke på enkelheten i designen kräver inte hela processen att tillverka en projektor betydande tidsutgifter och några speciella färdigheter. Korrekt positionering av linsen i förhållande till bildkällan kommer att vara avgörande. Det är också viktigt att komma ihåg det bildens ljusstyrka ska vara maximal.

Du måste göra ett hål i lådan för att installera förstoringsglaset. Efter det återstår att fixera linsen strikt i mitten av signalkällan och installera skärmen. Som det senare kan du använda ett vanligt vitt ark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med en sådan projektor är minsta bildkvalitet.

Från telefonen

Det är ingen hemlighet att moderna prylar används i stor utsträckning och framgångsrikt både för kommunikation och videoutbyte. Detta gör att mobila enheter kan användas som en bildkälla när du skapar en videoprojektor. I teorin är driften av en projektor baserad på att konvertera signalen som kommer från telefonens display till önskad yta med hjälp av ett objektiv. Nyckeln till detta blir att skapa ett projektorkabinett som ger maximal mörkning av utrymmet. Glöm inte närvaron av fästen för den optiska enheten och själva smarttelefonen.

Att välja rätt förstoringsglas är lätt nog. Det är viktigt att ta hänsyn till att linsens storlek måste matcha storleken på signalkällans skärm . För att installera ett förstoringsglas använder du som regel frontpanelen på projektorhuset. Du kan fixa själva telefonen inuti en hemgjord enhet med en liten låda eller revben av kartong. Det är viktigt att komma ihåg att telefonen hålls upprätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en projektor baserad på en rekordstor mobil enhet behöver du en minsta uppsättning material och verktyg. I det här fallet kommer själva algoritmen för åtgärder att vara så enkel som möjligt. Enhetsmonteringsalgoritmen tillhandahåller följande åtgärder.

  1. Välj lådans sidor, avståndet mellan dem är maximalt.
  2. Hitta och markera mitten på fodralets sida och skär sedan ett hål för att passa linsen.
  3. Fixera förstoringsglaset ordentligt med vanligt tejp eller lim. Det är viktigt att undvika att de faller in i förstoringsglasets öppning, vilket kommer att påverka bildkvaliteten negativt.
  4. Gör fästen för smarttelefonen så att de inte överlappar displayen på gadgeten.
  5. Experimentellt hitta den optimala positionen för signalkällan i förhållande till linsen.
  6. Gör ett hål i fodralet för att leda ut smarttelefonens laddningskabel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha utfört alla ovanstående operationer är projektorn redo att användas. Men för att använda den måste du installera ett speciellt program på din telefon som gör att du kan rotera bilden 180 grader . Förresten, på vissa modeller räcker det att inaktivera funktionen för automatisk rotering och bara placera själva enheten upp och ner. Det är bäst att titta på videor och bilder i ett mörkt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan en ganska högkvalitativ holografisk projektor tillverkas av en smartphone och polymerplattor. Det är dock värt att överväga att en sådan hemlagad produkt kommer att kräva vissa ekonomiska kostnader. Samtidigt blir bildkvaliteten dålig.

Surfplatta och bärbar dator

Inledningsvis bör du fokusera på det faktum att sådana enheter när det gäller bildkvalitet skiljer sig mycket från det alternativ som beskrivs ovan. Förresten, du kan göra en projektor från en surfplatta och en bärbar dator antingen på det mest "humana" sättet samtidigt som du behåller signalkällornas integritet, eller genom att gå längs vägen för att extrahera matrisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en projektor baserad på en bärbar dator (netbook, ultrabook) behöver du samma låda av lämplig storlek och ett stort förstoringsglas. Förresten, Fresnel-linser och optiska enheter avsedda för helsidesläsning av böcker gör ett bra jobb med de sistnämnda i en sådan situation. För att montera projektorn måste du slutföra följande steg.

  1. Gör ett hål på lådans ände för ett förstoringsglas … Måtten på den senare bör vara något större så att den kan fästas ordentligt längs kanterna.
  2. Fixera linsen i hålhålet med tejp, eltejp eller silikontätning . I det här fallet bör du se till att det framtida objektivet sitter tätt på kartongen. Annars kommer ljus att tränga in i projektorn, vilket i sig kommer att påverka kvaliteten på sändningsbilden.
  3. I lådans motsatta vägg, gör ett hål för en bärbar bildskärm eller surfplatta så att kartongen överlappar . Detta är också nödvändigt för att förhindra inträngning av ljus.
  4. Placera signalkällan upp och ner (det bärbara tangentbordet kommer att placeras på projektorns tak), med hänsyn tagen till principen att vända bilden med själva objektivet.

Efter att ha slutfört alla ovanstående steg är projektorn från den bärbara datorn redo att användas. Du behöver bara slå på den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från bildvisaren

Att använda en färdig enhet för hemlagade produkter förenklar själva uppgiften avsevärt. Detta beror på det faktum att manipulationer i samband med justering av optiska enheter och motsvarande effekter utesluts från processen. Alla nödvändiga åtgärder har redan genomförts vid tillverkningsanläggningen. Nyckelpunkten är valet av signalöversättare.

Processen att göra en hemlagad enhet i sig är inte mer komplicerad än alternativen som diskuterats ovan. För att genomföra idén måste du ta följande steg.

  1. Extrahera matris från gadgeten . Samtidigt är det viktigt att utföra alla åtgärder med största försiktighet för att inte skada displayen, som är ett ömtåligt element, under demonteringsprocessen.
  2. Demontera kortet på den mobila enheten , genom vilka sedan kommer att kopplas ihop med en PC eller bärbar dator som signalkällor.
  3. Placera matrisen på glaset så att det finns ett 5 mm mellanrum mellan dem . Det senare är nödvändigt för luftrörelse för ventilationsändamål, eftersom dessa ytor kommer att värmas upp under driften av enheten.
  4. Placera en kylare bredvid nämnda gap för effektiv kylning . På grund av sin låga vikt kan denna enhet enkelt fästas med eltejp eller dubbelsidig tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det sista steget kommer det bara att vara nödvändigt att slå på matrisen och kylaren, samt lansera materialet för visning på en dator eller bärbar dator. För att vara rättvis bör det noteras att en sådan projektor kommer att ge en tillräckligt hög kvalitet … Förresten, om du vill kan du hitta de mest kompakta enheterna för visning av bilder. Och i det här fallet pratar vi om överensstämmelse med matriserna för smartphones.

Rekommendationer

När du skapar en hemmagjord projektor på något av de sätt som beskrivs ovan bör du ta hänsyn till dess syfte. Huvudegenskaperna för den framtida multimediaenheten beror direkt på funktionerna i driften. För att uppnå positiva resultat bör du följa följande rekommendationer.

  • För frekvent visning av filmer och andra videor med hela familjen eller företaget det är bättre att använda projektorer gjorda på en surfplatta eller bärbar dator .
  • Som beskrivits tidigare, hemgjord kropp kan tillverkas av en kartong . Emellertid skulle plywood eller MDF vara lämpligare material.
  • Förtjänar särskild uppmärksamhet apparatens stabilitet .
  • Vid sändning av en bild till en högt placerad skärm det är värt att ta hand om tillgängligheten av ett projektorstativ i lämplig storlek med hänsyn till behovet av att följa vinkelstrålningen.
  • Maximal bildkvalitet möjlig med minimal rumsbelysning.
Bild
Bild

Det finns sätt att förbättra bildkvaliteten på en hemgjord projektor. Detta innebär följande steg.

  1. Justera extremt hög ljusstyrka och kontrast på signalkällan.
  2. Uteslut helt möjligheten att ljus kommer in i huset.
  3. Måla enhetens innerväggar mörka. Ett svart sammetstyg är perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även inom ramen för "kampen" för bildkvaliteten på skärmen du kan uppmärksamma inställningarna för själva projektorn … En liten tweak hjälper dig att bli av med suddiga bilder och suddighet. Förutom allt ovan är det värt att erinra om behovet av att kyla matriserna på surfplattan och den bärbara datorn. Det är också viktigt att tänka på det det optimala avståndet från tittare till skärmen är 3-4 meter.

Kvaliteten beror inte bara på belysningsnivån i rummet, utan också på skärmens tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en holografisk hemgjord projektor finns det också vissa nyanser. Med hänsyn till kostnaden för alla nödvändiga komponenter är det inte överflödigt att ta hand om den maximala kostnadsminskningen. Så, till exempel, kan en pyramid tillverkas av CD -fodral. I det här fallet är det nödvändigt att limma alla element med maximal precision och noggrannhet.

Separat bör uppmärksamheten riktas mot metoden för tillverkning av projektorn, där den extraherade matrisen kommer att vara nyckelelementet. Det är viktigt att komma ihåg att vi pratar om ett ganska skört strukturellt element i en bärbar dator, surfplatta eller smartphone . Det är mycket lätt att skada displayen. Baserat på detta, i avsaknad av relevant kunskap och färdigheter, skulle det vara mest rationellt att välja ett enklare alternativ för att skapa en multimediaenhet. Ett alternativ i en sådan situation kan vara att söka hjälp från en erfaren specialist som kommer att demontera matrisen och styrelsen.

Rekommenderad: