Radiols (23 Bilder): En översikt över Modellerna Av Sovjetunionen Och Sovjetiska Rörmodeller. Vad Det är? Var Producerades Den Stationära Första Klassen?

Innehållsförteckning:

Video: Radiols (23 Bilder): En översikt över Modellerna Av Sovjetunionen Och Sovjetiska Rörmodeller. Vad Det är? Var Producerades Den Stationära Första Klassen?

Video: Radiols (23 Bilder): En översikt över Modellerna Av Sovjetunionen Och Sovjetiska Rörmodeller. Vad Det är? Var Producerades Den Stationära Första Klassen?
Video: Boiler Parts and Their Functions 2024, Maj
Radiols (23 Bilder): En översikt över Modellerna Av Sovjetunionen Och Sovjetiska Rörmodeller. Vad Det är? Var Producerades Den Stationära Första Klassen?
Radiols (23 Bilder): En översikt över Modellerna Av Sovjetunionen Och Sovjetiska Rörmodeller. Vad Det är? Var Producerades Den Stationära Första Klassen?
Anonim

Under XX -talet blev radiola en verklig upptäckt i teknikens värld. När allt kommer omkring har tillverkarna lyckats kombinera en radiomottagare och en spelare i en enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Radiola dök upp första gången i det 22: a året av förra seklet i USA . Det fick sitt namn för att hedra anläggningen - Radiola. Under detta namn började tillverkarna också att producera annan konsumentelektronik. Det släpptes dock inte många modeller som kombinerade en skivspelare och en radiomottagare.

När sådana enheter kom till Sovjetunionen ändrade de inte namnet, de förblev som radioenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras popularitet i Sovjetunionen föll på 40-70-talet av förra seklet. Detta beror på att rörradioer, även om de var stora, var praktiska och kunde installeras i alla rum. Sedan mitten av 70-talet av XX-talet har radiosystemens popularitet rasat . När allt kommer omkring, vid den här tiden började producera radiobandspelare , som var mer moderna och kompakta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras klassificering

Radiola i ett hus kombinerar en elektrofon och en radiomottagare. Alla radioapparater kan villkorligt delas in i bärbara, bärbara och stationära modeller.

Bärbar

Sådana radioapparater är stereofoniska enheter, som också tillhör den högsta gruppen av komplexitet. De har ett speciellt handtag som du kan bära dem med … Strömförsörjningen för sådana modeller är universell. När det gäller vikt, tack vare de små högtalarna, såväl som ergonomiska mikrokretsar, blir det ganska enkelt att bära dem även för sköra tjejer.

Bild
Bild

Stationär

Det här är lampkonsolmodeller som har stora dimensioner och imponerande vikt. De är utformade för att fungera i nätverket, varför de kallas nätverksanslutna . Oftast producerades förstklassiga stationära radioer på benen för att göra dem enklare att installera. Några av dem producerades på Riga Radio Plant. Bland dem är det värt att notera transistorradio "Riga-2 ", som var ganska populärt på den tiden.

Om vi pratar om dessa enheter innehåller de vanligtvis akustik, en förstärkare och även en tuner. När det gäller den senare är det en speciell enhet vars direkta syfte är att ta emot och konvertera signaler från radiostationer till ljudfrekvenser. På grund av att det finns MW-, LW- och HF -band tillgängliga, sådana radioapparater är mycket populära bland dem som bor på platser som ligger mycket avlägsna från radiostationer.

Bild
Bild

Bärbar

Sådana enheter är oftast har autonom eller universell strömförsörjning . De är avsedda att bäras. De är vanligtvis små i storlek och lika lätta i vikt. I vissa fall dessa radioapparater kan väga så lite som 200 gram.

Moderna modeller kan ha både digitala och analoga inställningar. På vissa modeller kan du till och med lyssna på ljud via hörlurar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera att beroende på antalet frekvensområden som radiokanalerna mottar kan de vara enkelbandiga eller dubbla band.

Om vi pratar om strömförsörjningar, då de kan vara antingen fristående eller universella . Dessutom utmärks radion också av ljudets natur. Några av dem kan vara stereofoniska, den andra monon. En annan skillnad är signalkällan. Radioreläenheter fungerar från markbundna radiostationer, medan satellitenheter överför ljud via kabel.

Bild
Bild

Modellöversikt

För att lära dig lite om vilka av modellerna som förtjänar uppmärksamhet idag är det värt att överväga betyget för sovjetiska och importerade radioapparater.

SVG-K

En av de första enheterna är konsolens helvågsmodell " SVG-K " … Det släpptes vid Alexandrovsky Radio Plant i 38: e året av förra seklet. Den gjordes på grundval av en ganska högkvalitativ mottagare "SVD-9".

Bild
Bild
Bild
Bild

Riga-102

Under 69 av förra seklet producerades radion "Riga-102" vid Rigas radioanläggning. Hon kunde ta emot signaler från olika områden. Om vi pratar om de tekniska egenskaperna hos en sådan modell är de följande:

  • ljudfrekvensområdet är 13 tusen hertz;
  • kan fungera från ett 220 volt nätverk;
  • modellens vikt ligger i intervallet 6, 5-12 kilo.
Bild
Bild

Vega-312

Under 74 av förra seklet släpptes ett stereofoniskt band för hushåll vid Berdsk Radio Plant. De tekniska egenskaperna hos denna modell är följande:

  • radiola kan fungera på en spänning på 220 volt;
  • enhetens effekt är 60 watt;
  • det långa frekvensområdet är 150 kHz;
  • intervallet för medelvågor är 525 kHz;
  • kortvågsområdet är 7,5 MHz;
  • radion väger 14,6 kilo.
Bild
Bild

Victoria-001

En annan enhet tillverkad vid Riga Radio Plant är Victoria-001 stereoradio. Det var gjort på halvledarenheter.

Det blev basmodellen för radioapparater som körs helt på transistorer.

Bild
Bild

Gamma

Detta är en halvledarrörradio, som hade en färgmusikinstallation gjord vid Murom -fabriken. När det gäller de tekniska egenskaperna är de följande:

  • kan fungera från ett nätverk på 20 eller 127 volt;
  • frekvensområdet är 50 hertz;
  • enhetens effekt är 90 watt;
  • radion har tre hastigheter, som är 33, 78 och 45 varv / min.

Om vi pratar om enhetens färgmusikaliska inställning, har den tre ränder. Stämningsfrekvensen för rött är 150 hertz, grönt är 800 hertz och blått är 3 tusen hertz.

Bild
Bild

Rigonda

Vi släppte den här modellen på samma Riga Radio Plant. Dess produktion föll på 63-77 år av förra seklet . Detta namn fick radion för att hedra den fiktiva ön Rigonda. Det fungerade som en prototyp för många hushållsradior i Sovjetunionen.

Bild
Bild

Efir-M

Detta är en av de första modellerna av Sovjetunionen, som hade möjlighet fungerar på ett batteri av galvaniska celler . Det släpptes 63 i förra seklet vid Chelyabinsk -fabriken. Enhetens träfodral är tillverkat i klassisk stil. Det kompletteras med ett omslag av samma material. Du kan byta intervall med knapparna. Radion kan fungera från ett 220 volt nätverk och från sex batterier.

Bild
Bild

Ungdom

Denna modell av radion producerades vid Kamensk-Uralsky instrumentframställningsanläggning under 58: e året av förra seklet. Dess tekniska egenskaper är följande:

  • frekvensområdet är 35 hertz;
  • strömförbrukning är 35 watt;
  • radiogrammet väger minst 12 kilo.
Bild
Bild

Kantat-205

Under 86 av förra seklet producerades en stationär transistorradio vid anläggningen i Murom.

Dess huvudkomponenter är en EPU-65 skivspelare, en tuner och 2 externa högtalare.

De tekniska egenskaperna hos denna radio är följande:

  • frekvensområdet är 12,5 tusen hertz;
  • strömförbrukningen är 30 watt.
Bild
Bild

Serenade-306

1984 producerades denna transistorradio vid Vladivostok Radio Plant. Hon hade förmågan att smidigt justera ljud och ton. Dess frekvensområde är 3, 5 tusen hertz, och strömförbrukningen är lika med 25 watt. Skivspelarskivan kan rotera med 33, 33 varv / min. Radion väger 7, 5 kilo. Vid samma anläggning under 92 av XX-talet producerades det sista radiobandet "Serenade RE-209".

Om vi pratar om idag, då modeller som liknar den senaste radion produceras i Kina . Bland dem är det värt att notera enheten Watson PH7000 … Nu är radioens popularitet inte lika stor som under förra seklet. Det finns dock människor som är nostalgiska för dessa tider och för den teknik som producerades då, och därför köper den. Men så att ett sådant köp inte sviker, det är värt att välja bland de bästa modellerna.

Rekommenderad: