Inbyggd Huva (79 Bilder): Fullt Inbyggd Modell För Köket, Dimensioner Och Installation Av Köksstrukturen

Innehållsförteckning:

Video: Inbyggd Huva (79 Bilder): Fullt Inbyggd Modell För Köket, Dimensioner Och Installation Av Köksstrukturen

Video: Inbyggd Huva (79 Bilder): Fullt Inbyggd Modell För Köket, Dimensioner Och Installation Av Köksstrukturen
Video: Hur gör snickaren - Montering av köksbänk och diskho 2024, Maj
Inbyggd Huva (79 Bilder): Fullt Inbyggd Modell För Köket, Dimensioner Och Installation Av Köksstrukturen
Inbyggd Huva (79 Bilder): Fullt Inbyggd Modell För Köket, Dimensioner Och Installation Av Köksstrukturen
Anonim

Inbyggda hushållsapparater kan avsevärt spara utrymme och göra interiören mycket mer lakonisk. Köket är inget undantag. Köksluvor har nyligen blivit mycket populära, eftersom den här enheten renar luften, eliminerar lukt som uppstår under tillagningsprocessen. En sådan huva kan byggas in, vilket gör att köket inte kan förstöras med en skrymmande, visuellt framträdande struktur.

Bild
Bild

Karakteristisk

Utan tvekan ger lukten av läckra hemlagade rätter mys i atmosfären i ett hus eller lägenhet. Men med konstant och frekvent matlagning fyller denna lukt ofta nästan alla rum. Det impregnerar bokstavligen möbler nära spisen, köksdraperier, tapeter. Sot från kokande livsmedel och vätskor samt små fettpartiklar täcker så småningom själva spisen, intilliggande bord och väggar. Fettfläckar är en bra grogrund för tillväxt av mögel och bakterier.

Det är inte så lätt att städa upp sådan förorening . Hemmafruar måste ofta städa. I det här fallet måste du använda olika rengöringsmedel och lägga mycket arbete på att rengöra köksytor. Men det mest obehagliga är att efter ett tag ackumuleras sot, rök, fett och lukt igen på föremål och möbler i köket.

Ett av ordspråken säger: "Ren, inte där de ofta rengör, men där de inte skräpar ner." Du kan överföra essensen av denna fras till ovanstående problem. Då visar det sig att det skulle vara nödvändigt att på något sätt minska eller helt eliminera bildning och ansamling av smuts som uppstår under tillagning på spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I många år har speciella huvar använts för att rengöra luften i köket . Nyligen har de vunnit särskild popularitet.

Denna ventilationsanordning är installerad ovanför spisen (gas eller elektrisk). Huven tar luft i sig själv och fångar upp och suger in ånga, sot, fettpartiklar som bildas under tillagningen av varma rätter. Detta förhindrar att föroreningar och lukt sprids genom köket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt principen för luftventilation finns det följande typer av huvar:

Genomströmningsavgaser . Detta är en enklare version av ventilationsanordningen. Den förorenade luften från köket passerar genom filter och tas bort från rummet till gatan. Sådana huvar är inbyggda i ventilationssystemet i ett flerbostadshus eller har en utgång direkt till gatan genom väggen. Huven är utrustad med inbyggda kolfilter. De är utformade för att behålla sot och fett. Sådana föroreningar kan ansamlas i ventilationssystemets avgasrör och med tiden täppa till det eller minska luftdragningen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulationskåpor . Ett sådant luftreningssystem filtrerar luftmassor, rengör dem och återför dem till rummet. En sådan huva har ett mycket större antal filtreringssystem. Förutom att behålla sot och ångor rengör systemet luften från köket från lukt. Filterelementen i en sådan ventilationsstruktur måste bytas ut regelbundet. Sådana huvar är mycket bekvämare att använda under den kalla årstiden, eftersom luftcirkulation minskar värmeförlusten avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huven kan också vara öppen eller inbyggd

Den första typen av luftrenande strukturer är en enhet belägen ovanför plattans yta. Den består av ett fångande platt eller kupoligt element och ett rör för avlägsnande av luftmassor. Avgasröret är i sin tur anslutet till ventilationssystemet. Alla strukturella element täcks inte av någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den inbyggda huven är helt eller delvis dold och inte uppmärksamma sig själv. Den infångade infällda ytan är fixerad i den nedre bänkskivan på väggskåpet ovanför spisen. De viktigaste strukturella elementen förblir dolda bakom skärmarna. Luftintagsplattan syns bara när du tittar direkt under väggskåpet. En liten del av avgasröret förblir ibland synlig.

Den helt infällda ventilationsstrukturen är också installerad i möblerna. Alla delar av den är dolda från syn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga några ord om filtren som används i moderna köksluvor.

För det mesta är de indelade i två typer och har två huvudfunktioner:

Kolfilter , som finns i alla typer av ventilationsaggregat. Det fungerar för att eliminera lukt och behåller sot och fet smuts. Filterelementet måste bytas ut under drift eftersom föroreningar samlas i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Non-woven och syntetiska vinterisatorfilter de fångar upp och behåller förbränningsprodukter, rök från kokande vätskor, sot, feta och oljiga partiklar. Kassetter med dessa filterelement kan vara plast eller stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastkassetter (de tillverkas oftast av tillverkare nyligen) måste bytas ut eftersom föroreningar samlas i dem. Filterkassetter av stål eller aluminium måste rengöras regelbundet.

Huvens dimensioner beror först och främst på måtten på arbetsytan på gas- eller elspisen. Storleken på hela filterenheten påverkas också av dess effekt, uppsättning funktioner och graden av rening av luftmassor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Spiskåpornas popularitet de senaste åren har observerats av en anledning. Ofta köper köpare även ganska dyra, men multifunktionella rengöringssystem.

När allt kommer omkring har installationen av inbyggd ventilationsutrustning i köket många positiva aspekter:

  • Estetiskt utseende, platsbesparande. Hela designen av rening och filtrering är nästan osynlig i det inre av rummet. Ventilationsaggregatet är enkelt integrerat i möbler som matchar kökets stil.
  • Eliminer matlagningslukt. Doften av färdiga måltider är ofta mycket trevlig, men den kan bokstavligen äta i möbler över tid. Det är inte särskilt bra när kökslukt fyller andra rum i lägenheten och dröjer kvar där länge. Dessutom bildas ofta ganska obehagliga aromer under tillagningsprocessen (till exempel under de första minuterna av kokande fisk eller kött).
  • Fångar sot, ångor, fettpartiklar från luften ovanför spisen. Detta eliminerar praktiskt taget sedimentation och ansamling av smuts på själva spisen och de omgivande föremålen eller väggarna, vilket i sin tur förbättrar köket i köket och eliminerar behovet av mycket frekvent och tidskrävande rengöring.
  • Säkerställer ett intensivt tillflöde av frisk (vid användning av genomströmningsventilation) eller renad (vid recirkulation) luft till rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med inbyggda huvar inkluderar följande punkter:

  • Den relativa höga kostnaden för vissa multifunktionella modeller. Huvor med ett stort antal filter och funktioner för särskilt noggrann luftrening träffas särskilt i fickan.
  • Vissa svårigheter kan orsakas av valet av en ventilationsstruktur för en platta av en icke-standardstorlek. Om måtten inte matchar bör du välja en huva som blir bredare och inte smalare än plattans ytor.
  • Enheter utformade för stora rum är ofta ganska bullriga. Denna nackdel blir särskilt märkbar under intensivt arbete i maximifiltreringsläget.
  • När huven fungerar med en direkt typ av luftutlopp (till gatan) under den kalla årstiden kan värmeförlust från rummet uppstå.
  • På grund av sin relativa kompakthet har de inbyggda ventilationsenheterna ofta sämre effekt än vanliga öppna modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionalitet

Därefter kommer vi att överväga de funktioner och möjligheter som oftast är utrustade med inbyggda huvar. Varje specifik modell har naturligtvis en annan uppsättning funktioner. Det är värt att bekanta sig med de viktigaste och vanligaste. Detta hjälper dig att välja huven som passar dig och inte betala för mycket för eventuellt onödiga ytterligare egenskaper och funktioner hos enheten.

Möjligheten att justera kraften i ventilationsaggregatet kan vara mycket användbar . Om maten tillagas på flera kokzoner krävs mer intensiv ventilation. Och om ägg kokar på en av brännarna vid låg värme krävs ingen hög filtreringseffekt alls. Denna funktion kommer att avsevärt spara energiförbrukning, samt minska arbetsbelastningen på själva huven.

Bakgrundsbelysningsfunktionen har nyligen funnits i de flesta modeller. Det gör att du kan belysa ugnens arbetsyta under tillagningen. Den inbyggda bakgrundsbelysningen har olika effekt och färgspektrum. För kökets allmänna interiör är detta inte en så obetydlig parameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyst drift kan vara viktigt i vissa fall. Vanligtvis överstiger ljudnivån från driften av ventilationsaggregatet inte 55-60 decibel. Men för modeller med hög effekt kan det intensiva ventilationsläget vara ganska bullrigt. Närvaron av ett "tyst läge" låter dig minska ljudbelastningen under huven.

När du köper är det värt att veta att kåpor med en recirkulationstyp av ventilation är betydligt dyrare, inklusive i driftsunderhåll. Enheter av denna typ återför luft till rummet, och detta kräver mycket mer grundlig rengöring. Därför installeras flera filter i sådana huvar. Under drift kräver de flesta av dem regelbundet byte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av en avtagbar front gör att du kan ersätta den med en lämplig färg för ditt kök. Om butiken inte har en huva med en lämplig frontremsa kan du sedan köpa den separat och byta ut den föregående.

De flesta modeller av spiskåpor är utrustade med filterstoppningsindikatorer. Om det utlöses är det nödvändigt att rengöra eller byta ut filterelementet. Det finns dock fortfarande modeller där en sådan indikator saknas. I detta fall måste man styras av intuition vad gäller graden av filterförorening. Och det här är inte särskilt bekvämt och ofta ineffektivt.

Närvaron av automatiska funktioner för att reglera ventilationsaggregatets funktion kan också vara mycket användbart . Det är sant att medan en uppsättning sådana funktioner huvudsakligen innehas av mycket dyra modeller. De vanligaste och mest användbara är till exempel funktionen av automatisk justering av arbetskraften, tändning av bakgrundsbelysningen när en person närmar sig spisen, automatiskt att slå på ventilation när temperatursensorer och luftrenhetsanalysatorer utlöses.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper är det först och främst värt att tänka på att varje huva är utformad för ett visst område av rummet. Det kommer att vara ineffektivt om dess kapacitet är otillräcklig. Och en alltför stark huva fungerar mestadels tomgång i ett litet kök.

Kontrollera därför omedelbart den rekommenderade rumsstorleken för denna modell . Experter rekommenderar att du väljer en spiskåpa med det deklarerade området i rummet 10-15% större än köket. Detta skapar en säkerhetsreserv och minskar belastningen på enheten.

Tidigare i artikeln nämndes redan en sådan parameter som måtten på spärrplattan på den inbyggda huven. Denna storlek bör vara lika med eller något större än måtten på ytan på en gas- eller elspis. I annat fall kommer köksventilationsstrukturen inte att dra in alla ångor. Så en viss mängd sot, fett kommer fortfarande att lägga sig på hällen, disk och föremål i närheten. Dessutom kommer huven, som är för liten, inte att kunna ta bort lukt från luftbrunnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste modellerna av en köksfläkt med en bredd på 60 cm. Detta är standardstorleken på spisens arbetsyta.

Vilken modell du väljer beror på vilken typ av ventilation du vill ha . Som redan beskrivits ovan kan den flyta eller återcirkulera. Vissa installationsfunktioner beror också på vilken typ som valts.

Med flödesventilation måste du lägga ett luftutloppsrör. Och det är inte alltid möjligt att dölja eller dölja det helt. Det mest estetiskt lämpliga alternativet är för ett kök med höga hängande skåp. I detta fall kommer luftavgasrören att vara otillgängliga för ögonen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är dyrare. Men ett betydande plus är att hela cirkulationsfiltreringsstrukturen kan stängas med dörrarna till samma köksskåp ovanför spisen. I detta fall kommer det också att krävas tätare byte eller rengöring av filterelementen.

Många moderna modeller av huvar kan fungera med någon av de två typerna av filtrering som beskrivs ovan. Tillgängligheten av en sådan möjlighet måste kontrolleras med säljaren på butiken.

I varje specifikt fall måste du köpa den nödvändiga uppsättningen komponenter och utföra installationen i enlighet med rekommendationerna och reglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bör du bekanta dig med antalet filter och deras typ. Ju fler filterelement som finns i avgasstrukturen, desto högre blir kostnaden. Kontrollera också med din konsult om reglerna för att ta hand om filter och deras kostnad vid byte.

Bestäm i förväg vilka extra funktioner du behöver. Kanske i dyra modeller kommer det att vara mycket överflödigt och onödigt för dig. Samtidigt bör du inte snåla med en uppsättning funktioner som verkligen är viktiga och nödvändiga för dig.

Studera enhetens typ av installation och installationsfunktioner . Många modeller kan installeras för hand. Icke-standardmått på enheten eller designfunktioner kan kräva obligatorisk installation av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Installation av en köksventilationsenhet kan utföras oberoende eller med hjälp av professionella hantverkare. I det andra fallet återstår det att förlita sig på deras erfarenhet och kompetens. Därför kommer vi vidare att prata om hur du installerar en inbyggd huva med dina egna händer.

Material och verktyg som krävs för installation:

  • penna eller markör för markering av ytor;
  • borr för trä 10 mm;
  • elektronisk såg för trä;
  • kontursåg;
  • måttstock;
  • borra;
  • en hammare;
  • skruvmejsel och monteringsskruvar;
  • träfoder;
  • vattentätt lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att hällen måste placeras strikt under huvens nedre fångelement. Den ska inte förskjutas åt sidan i förhållande till dess arbetsyta.

Därefter målas ett standardinstallationsschema för en inbyggd avgasstruktur för ett kök:

  • Först måste du ta bort skåpdörrarna och frigöra hyllorna.
  • Det är viktigt att stänga av strömförsörjningen i lägenheten under arbetet.
  • Huven hängs högst 75 cm från spisens yta.
  • Innan installationen av ventilationsstrukturen påbörjas är det nödvändigt att markera måtten för insatsen av infångningselementet på botten av det hängande skåpet. Ett hål för huven skärs längs de angivna konturerna. I den nedre delen av skåpet borras också urtag för självgängande skruvar, på vilka huvens nedre panel kommer att fästas. För att underlätta utförandet av dessa manipulationer är det bättre att ta bort skåpets nedre hylla genom att ta bort sidofästdonen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det finns en eller flera hyllor i skåpet bör de tas bort. Ett mer mödosamt alternativ är att skära öppningar i hyllorna för luftkanalen och andra konstruktionselement. Alla hål görs efter preliminära mätningar av element och märkning.
  • För luftkanalen och huvuddelen av ventilationsstrukturen skruvas fästelement på skåpets baksida och på väggen bakom den.
  • Om kanalröret går under taket görs ett motsvarande hål för det i den övre delen av skåpet.
  • Huvudets nedre fångselement fästs med självgängande skruvar i ett hål förberett för dess dimensioner i skåpets nedre hylla. Hela strukturen är monterad och fixerad.
  • Luftkanalen leder till ventilationssystemet. Där fixeras det med lim, tätningsmedel och klämmor. I privata hus kan du stansa ett hål i önskad storlek i en yttervägg med ett slag för att sedan blöda luft från rummet direkt till gatan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ventilationsenheten fungerar som en recirkulation, är alla dess element monterade inuti skåpet ovanför spisen. Det sista steget är montering av skåpet och hängande dess dörrar på gångjärnen.

Här är några användbara tips för att installera en inbyggd fläkt själv:

  • Experter rekommenderar att man undviker onödiga knäckar i kanalen. De minskar kraftigt i ventilationssystemet och gör det mer bullrigt.
  • Ett tystare och mer hållbart alternativ till korrugerade kanaler är det runda plaströret.
  • Om huven fungerar enligt flödesprincipen, det vill säga att den tar in luftmassor i ventilationssystemet eller utanför, är det lämpligt att installera backventiler i luftkanalen. De kommer att förhindra att luft slängs in i rummet vid en tidpunkt då ventilationsenheten inte fungerar.
  • Det rekommenderas att stretcha den korrugerade kanalen väl före installationen. Dess veck skapar ytterligare buller när luftreningssystemet fungerar.
  • Det händer så att måtten på luftintagselementet på huven är bredare än storleken på skåpets botten. I det här fallet måste du ta bort den nedre hyllan och använda angränsande skåp för att fixera enhetens nedre panel. Det säkraste sättet är att överlåta detta arbete till professionella hantverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Nedan är en bedömning av de mest populära inbyggda kåporna för köket. Den innehåller de bästa modellerna med positiva recensioner från kunder.

" Cata GT Plus 45 negra " - Spanskt tillverkat luftreningssystem. Denna modell är den bästa i sin prisklass. Med sina kompakta dimensioner har denna huva anständiga prestanda, vacker design, utmärkt belysningssystem och bekväm drift. Filtreringssystemet gör att du kan rengöra luften i rummet på kortast möjliga tid, även med en intensiv tillagningsprocess och en stor mängd ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kinesiska systemet tar förtjänt andra platsen i rankingen. Kamilla 1M 450 inox … Priset för denna huva är ganska lågt, men detta påverkar inte kvaliteten på dess arbete på något sätt. Denna modell har inte mycket kraft, men det är ett bra och lakoniskt alternativ för ett litet kök. Enheten har en vacker, diskret design. Luftkanalen är utrustad med en returlås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ med en överkomlig prislapp är modellen Elikor Integra 50 … Detta är en inhemsk produktionsenhet. Med en kompakt storlek har huven god kraft. Systemet är tillräckligt tyst även vid maximal belastning. Huvens utseende orsakar inte heller klagomål eller kommentarer från köpare.

Bild
Bild

Tysk huva " Zigmund & Shtain K 005.41B ", liksom tidigare modeller, har många positiva recensioner. Denna enhet är mycket kraftfull och pålitlig. Ett stort plus är dess energieffektivitet. Som en fördel noterar köparna också den låga ljudnivån under driften av luftreningssystemet. Huven har en infällbar design och en iögonfallande yttre design.

Bild
Bild

Nästan tyst huva " Maunfeld Crosby Push 50 " perfekt för studiolägenheter eller stora kök. Vid hög effekt är denna modell energieffektiv. Enheten har två inbyggda motorer som gör att du kan rengöra luften på mycket kort tid. Inbyggd belysning tillhandahålls av ekonomiska halogenlampor. Som ett plus är det också värt att nämna den överkomliga kostnaden för denna modell i jämförelse med liknande.

Bild
Bild

Spiskåpa från tyska tillverkare " Korting KHI 6673 GN " Är ett bra alternativ för moderna kök. Dess främsta fördelar är hög effekt, 3-växlad ventilationslägen, mycket låg ljudnivå (51 dB), inbyggd timer, ekonomisk LED-bakgrundsbelysning. Enheten är utrustad med en returluftsventil.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Ett mycket intressant, snyggt och moderiktigt alternativ är den vertikala huven. Den är inbyggd i bänkskivan och ligger inte ovanför spisens bänkskiva, utan på sidan av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om köket är inrett i en högteknologisk stil är en panel med lysande touchknappar ett bra alternativ. Panelen är designad i metallisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

En spiskåpa med en vit eller beige panel är väl lämpad för en klassisk design.

Bild
Bild

Mjuka strålkastare i ett varmt färgspektrum ger ditt kök en mysig atmosfär.

Rekommenderad: