Hörnspatlar: För Inre Hörn Och Utsida (utsida) 90 Grader. Hur Använder Jag En Spackelkniv? Justerbara Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Hörnspatlar: För Inre Hörn Och Utsida (utsida) 90 Grader. Hur Använder Jag En Spackelkniv? Justerbara Och Andra Modeller

Video: Hörnspatlar: För Inre Hörn Och Utsida (utsida) 90 Grader. Hur Använder Jag En Spackelkniv? Justerbara Och Andra Modeller
Video: HOW TO COAT CORNER BEAD (hawk and trowel) 2024, April
Hörnspatlar: För Inre Hörn Och Utsida (utsida) 90 Grader. Hur Använder Jag En Spackelkniv? Justerbara Och Andra Modeller
Hörnspatlar: För Inre Hörn Och Utsida (utsida) 90 Grader. Hur Använder Jag En Spackelkniv? Justerbara Och Andra Modeller
Anonim

Utformningen av den vinklade spackeln gör det möjligt att snabbt och exakt ta bort hörnen medan du arbetar med kitt eller gips, det vill säga för att underlätta byggprocessen. Men innan du springer till affären för en mirakelspatel bör du se till att vinklarna i rummet verkligen är 90 grader, annars blir det värdelöst. Om vinkeln är något mer eller mindre än den rätta, och karaktärspeditionen kräver perfekt reparation, gör en utjämning av hörnen, då kommer en krökt spatel definitivt att vara till nytta för att putsa ett rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

En konventionell murslev är ett konstruktionsverktyg som ser ut som en tallrik med handtag och har många funktioner. Det används för att kasta på väggen och gnugga olika byggnadsblandningar, det vill säga när man spacklar och putsar innan det blir klart. Förutom sitt direkta syfte kan spateln användas för andra ändamål, till exempel att ta bort gammal tapet eller målning, som används för att lägga slaggblock, tegel.

Bild
Bild

Med sin hjälp monteras plattorna och de resulterande sömmarna gnids.

Den vinklade spateln är ett högspecialiserat verktyg . Alla ovanstående åtgärder utförs inte av det. Enheten är endast avsedd för fyllning och puts av de inre och yttre hörnen. Dess form skiljer sig från en konventionell konstruktionsspackel i sin 90 graders böjning av arbetsbladet, så denna typ av verktyg kan bara tjäna hörn.

Bild
Bild

De vinklade spatlarna är tjockare och starkare än sina platta motsvarigheter. Denna form gör att du kan bearbeta två ytor samtidigt mellan väggar, tak eller golv i en körning. Varje vinge mäter 7 cm eller mer i bredd. Handtagets lutning till spatelens böj är 20-30 grader, vilket gör att du bekvämt kan arbeta med verktyget och härleda vinkeln på eventuell komplexitet.

Låt oss nu prata om de negativa egenskaperna hos denna typ av instrument. Det finns några negativa punkter när man arbetar med vinklade spatlar.

  • Spateln kan inte fungera med böjda hörn. Om vinkelfelet är litet åt ena eller andra sidan kan arbetsbladet böjas eller böjas. Men om gränsen mellan väggar, tak eller golv är kaotisk, hjälper detta trick inte.
  • För att få en perfekt jämn vinkel måste du köra med en spatel, utan avbrott, uppifrån och ner, vilket kräver professionell skicklighet.
  • Den krökta spateln är relativt tung, det är ganska svårt att arbeta med det utan färdigheter.
  • Hantverkare föredrar att förstärka hörnen med perforerade hörn. Denna metod gör linjen rak och tydlig, medan mindre fysisk ansträngning läggs ner än vid utjämning med en spatel. Aluminiummålningsarmaturer skyddar hörnet från deformation och mekanisk påfrestning. På grund av tillgängligheten av denna metod är den vinklade spateln inte så populär idag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av ovanstående drar vi slutsatsen att det är bekvämare att använda ett vinkelverktyg under spackling för proffs som har erfarenhet av att arbeta med specifik utrustning. Det är möjligt att utföra en grov finish med denna sparkel endast i helt raka hörn, till exempel på skiljeväggar av gipsskivor.

Översikt av arter

Hörnskålar används endast för avsett ändamål - för grov efterbehandling av hörn. Att använda dem medan du lägger kakel eller tar bort gamla tapeter med dem kommer inte att fungera. Därför är instrumentets sorter få, de produceras i tre typer:

för bearbetning av inre hörn;

Bild
Bild

för arbete med yttre hörn;

Bild
Bild

spatel med överdimensionerade vingar, för möjligheten att jämna ut stora plan intill hörnet.

Externa och interna spatlar ser olika ut, eftersom de måste arbeta med olika typer av vinklar.

Bild
Bild

Inre

Murslevaren är gjord av höghållfast stål, vilket gör att den kan hålla en rät vinkel utan förvrängning. Handtaget är fixerat på böjningen i murslevens inre del och placeras i en liten vinkel. Detta gör att du kan sätta in verktyget i hörnet och köra det uppifrån och ner medan du bekvämt håller i handtaget.

Typerna av inre murslev varierar beroende på handtagets placering

De vanligaste alternativen är att låsa handtaget nära böjkanten.

Bild
Bild

På en spatel med olika vingstorlekar är hållaren fäst från sidan av det större bladet, som äger rum i mitten av kantlinjen.

Bild
Bild

Handtaget vilar på planet för det böjda bladet med fyra fästelement. Designen ser krånglig ut, men gör det möjligt att applicera enhetligt tryck på hela ytan på sparkel.

Bild
Bild

Handtaget är parallellt med den krökta linjen och hålls av ett enda fäste som är fixerat i mitten av det krökta bladet. Under drift är det en jämn belastning på murslevens båda vingar.

Metoden för att fästa handtagen som beskrivs i de två senaste versionerna utförs också för yttre hörnspatlar.

Bild
Bild

Utomhus

Ytterspackeln är också tillverkad av starkt stål och böjd i 90 graders vinkel, endast handtaget är fäst vid den yttre böjlisten. Genom en liten adapter fixeras handtaget med en bekväm lutning. Under drift skjuts spateln på den utskjutande vinkeln, tätt installerad och håller i handtaget och rör sig uppifrån och ner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av hemligheter

Innan du köper en vinklad spatel bör du själv bestämma på vilken plats du måste arbeta med den. Om väggarnas yttre anslutningskanter är förstärkta med perforerade hörn, behövs en murslev för de inre hörnen.

När du väljer en murslev bör du vara uppmärksam på ett antal punkter

  • Det är nödvändigt att kontrollera verktygets form för överensstämmelse med dess rätta vinkel. Problematisk metall, dålig transport, kan snedvrida vinkeln något, vilket gör den större eller mindre än 90 grader.
  • Det är viktigt att uppmärksamma bladets elasticitet. Alltför böjbara vingar komplicerar arbetet. En hård murslev klarar enkelt injekteringen och korrigerar eventuella oegentligheter.
  • Undvik att köpa ett verktyg i kolstål. Det applicerade skyddsskiktet försämras med tiden, oxiderar och leder till korrosion. Det är bättre att föredra rostfritt stål, vars höga kvalitet kan bestämmas av en lätt blåaktig nyans.
  • Arbetshastigheten och kvaliteten beror på handtagets form och material. Gummerade alternativ anses vara mer praktiska - de glider inte i handen, är bekväma att använda och tvättar väl. Professionella rekommenderar att du väljer modeller med korta breda hållare. Om spackeln verkar obekväm under drift, troligen är den konstruerad för ett annat grepp, du behöver bara ändra positionen för att hålla i handtaget.
  • Trowel är dimensionerad för att passa de tillgängliga vinklarna. Om de är breda är det lättare att sparkla med stora vingar. Men när övergående, kaskade hörn, svängar vid dörröppningar bearbetas, kan du inte vända med en stor spatel. I det här fallet behöver du en standardspackel, den är mer manövrerbar och bekväm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Innan arbetet påbörjas bör du förbereda nödvändiga verktyg och material. För att applicera gips behöver du:

  • utspädd cementbruk för utjämning av väggar, till exempel Knauf unterputz cementgips;
  • hörnspatel;
  • galvaniserad profil;
  • nivå;
  • skruvmejsel och självgängande skruvar;
  • stege.

Om hörnet är överväldigat, vilket ofta finns i gamla hus, måste du arbeta bra med det, applicera ett flerskiktskitt. Efter att ha uppnått en jämn vertikal linje vid korsningen av väggarna bör du kontrollera om ytorna verkligen är inriktade och fogen är 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om felet är litet i en eller annan riktning kan du böja spatelbladet och prova det till hörnet. Verktyget är förberett för arbete med en enkel justeringsmetod.

Fundera över hur putsningen utförs

  • För att bilda ett perfekt jämnt hörn behöver du en guide som du kan använda som en metallprofil eller ett perforerat hörn. Det är viktigt att armaturens längd är lika med avståndet från golv till tak.
  • Profilen fästs vertikalt på väggen med hjälp av självgängande skruvar. Spalten mellan hörnet och guiden är lika med sparkelvingen. Det är en justerbar process och görs med en nivå och beslag.
  • Blandningen appliceras i ett tunt lager, högst en centimeter, uppifrån och ner. Hörnet ska bearbetas i samma ordning.
  • En spatel installeras vid väggarnas övre kopplingspunkt, vars form följer hörnets böjning. Den ena vingen på murslevaren vilar mot guiden, och den andra ligger fritt på den intilliggande väggen.
  • Med fast hand kan spateln sänkas snabbt och enkelt. Trappstegen är förinstallerad på ett sådant sätt att övergången blir så lugn och smidig som möjligt.
  • När man når golvnivån rivs trowelhandtaget gradvis bort från hörnet, vilket ökar graden mellan det och verktyget.

Pussningen fortsätter tills en perfekt slät böjning erhålls.

Rekommenderad: