Pneumohydrauliska Uttag: Rullkronor För 20 Ton Och Andra Sorter, Driftsprincip, Lastflaskjacka

Innehållsförteckning:

Video: Pneumohydrauliska Uttag: Rullkronor För 20 Ton Och Andra Sorter, Driftsprincip, Lastflaskjacka

Video: Pneumohydrauliska Uttag: Rullkronor För 20 Ton Och Andra Sorter, Driftsprincip, Lastflaskjacka
Video: DK-TEC Brændekløver 20 Ton 2024, Maj
Pneumohydrauliska Uttag: Rullkronor För 20 Ton Och Andra Sorter, Driftsprincip, Lastflaskjacka
Pneumohydrauliska Uttag: Rullkronor För 20 Ton Och Andra Sorter, Driftsprincip, Lastflaskjacka
Anonim

I den kompletta uppsättningen av alla bilar måste det finnas en domkraft. Ingen är immun mot en obehaglig situation på vägen, till exempel behovet av att byta ut ett hjul. För detta används detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Tänk på flera typer av uttag, från komplexa till enkla.

En pneumohydraulisk domkraft är en anordning för att lyfta stora laster (från 20 till 50 ton) till en viss höjd. Består av följande delar:

  • en kropp av höghållfast metall;
  • stång - en infällbar kolv som direkt påverkar effektiviteten av att använda enheten;
  • vätskor och oljor.

Enheten har två manöverspakar - mekanisk och hydraulisk.

Bild
Bild

För drift av den pneumohydrauliska domkraften används en speciell hydraulolja med specifik viskositet och densitet. Vid daglig användning av domkraften byts oljan en gång i månaden, med sällsynt användning - en eller två gånger i månaden, och om den praktiskt taget inte används måste oljan bytas en gång per år.

Funktionsprincip: en kraft appliceras med hjälp av en mekanisk spak på kolven i en liten cylinder . Processen sker enligt lagen om hydrostatik. Trycket som appliceras på vätskans fria yta överförs lika i alla riktningar. Följaktligen, genom att skapa mekaniskt tryck på ytan av kolven i en liten cylinder, överförs ett större tryck till kolven i en större cylinder. På grund av detta rör det sig uppåt med en kraft, som kommer att definieras som produkten av vätsketrycket och kolvens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt detta schema kommer kraften som en stor kolv kan övervinna att vara lika med kraften som appliceras på den lilla kolven multiplicerad med förhållandet mellan området för den större kolven och den lilla. Ju större skillnad i storlek mellan de små och stora kolvarna, desto större är förstärkningsfaktorn för hydraulspaken . För att öka konstruktionens effekt kan två omvända ventiler och ett fat arbetsvätska läggas till. På så sätt får du den enklaste hydrauliska domkraften.

I enkla ord: under pumpens verkan kommer oljan in i den lilla cylindern, rör sig under tryck in i lyftmekanismens cylinder och belastningen stiger högre.

Bild
Bild

Användning och underhåll

En möjlig orsak till haveriet är slitna manschetter (när du köper en ny enhet ingår extra). Omkopplingsventilen kan också gå sönder. Olja hälls i ett speciellt hål till dess nivå, hålet ligger på sidan av domkroppens kropp . När du använder domkraften minskar oljemängden naturligt, så den måste fyllas på. Det kan också finnas ett problem med tätningarna och oljetätningarna - att byta ut dem kan lösa problemet.

Bild
Bild

Om det fanns ett oljeläckage kan överflödig luft dyka upp i cylindern, vilket är troligt. För reparationer i denna situation måste du öppna oljetanken och pumpa den utan last, i "tomgång". NS Upprepa proceduren tills luften förskjuts.

Med tanke på att metalldelar utsätts för korrosion bör man komma ihåg att de inre ventilerna och stjälkarna måste rengöras med fotogen eller en speciell korrosionsrengöringsvätska.

Varje teknik kräver omsorg och kontroll. Säkerheten beror direkt på användbarheten hos mekanismer och försiktighetsåtgärder.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns ett brett utbud av enheter att välja mellan.

Pneumatisk, rörlig

Lasten lyfts med metoden för lufttryck på lufttanken.

Bild
Bild

Rackjack

Detta är ett enkelt och bekvämt verktyg, som produceras i ett brett prisklass, och är utformat för vikter från 1,5 till 15 ton. Det finns 2 typer av rackjack.

  • tandad, som arbetar i växelverkan mellan handtaget och växeln, är direkt relaterat till höjden på föremålets stigning: ju högre, desto längre blir enhetens huvudelement - tandstativet;
  • spak - höjer och sänker laster genom att trycka på spaken.

Båda typerna kan vara antingen manuella eller elektriska. Manuella är praktiska som ett mobilt alternativ, elektriska används i verkstäder, garage. Vid manövrering av rack- och pinjonkontakter måste man vara ytterst försiktig eftersom de inte har tillräcklig stabilitet när fordonet lyfts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvjack

Designad för 1000 kg med en lyfthöjd på 35 cm eller 1500 kg med en lyfthöjd på 39 cm.

Bild
Bild

Hydraulisk teleskopjack (flasktyp)

Bärkapacitet från 2 till 20 ton. Det finns 9 alternativ i olika storlekar (effekt) på uttag.

Bild
Bild

Urvalstips

Rullen kan anslutas till en kompressor för lufttillförsel eller till ett avgasrör. Men eftersom tankens luftdynor lätt kan skadas är det förbjudet att utföra arbete utan ytterligare fästelement för bilen som lyfts upp av en sådan domkraft.

Kugghjulet kan användas inte bara vid byte av ett hjul, utan också vid diagnos av en bil eller inspektion av botten . Rackuttag används i konstruktion, på järnvägen och på andra produktionsställen. SUV-förare föredrar att inkludera kraftfulla rack-and-pinion-uttag i fordonet, eftersom de kan användas för att komma ur de svåraste situationerna. Till exempel: om du fastnar i snö eller lera, eller om ett hjul faller i ett hål.

Bild
Bild

En skruvjack är lämplig för en bil. Blanda inte ihop domkraftens lyftkraft med fordonets vikt. Du behöver inte lyfta hela fordonet för att byta ut ett hjul. Dessa uttag är indelade i 2 typer - med packning och utan packning. Faktum är att på botten av vissa bilar finns det speciella platser där du kan installera en hiss, men andra modeller har inte sådana platser, så det är bättre att välja en domkraft med en packning för att inte skada botten på bil.

Om du inte har möjlighet att se och kontrollera tillgängligheten för en speciell plats, är det bättre att välja med en packning för pålitlighet . Domkraften är tillverkad av mycket starkt stål, den kan utsättas för höga yttre krafter. Till exempel, om ett fall faller från en stor höjd eller om en bil råkar passera det, förblir domkraften intakt och i funktionsdugligt skick på grund av dess stabilitet och högkvalitativa konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med stor utrustning är hydraulik oumbärlig. Sådana kraftfulla enheter är lämpliga för bilar, från jeepar och ytterligare för att öka utrustningens massa . (traktor, godstransport, buss).

Det finns en punkt: om du köpte en jack för din jeep som väger 2 ton, och tillverkaren ger plus 25% av vikten, men de vill låna den, till exempel för en lastbil som väger 6 ton, då är det bättre att vägra. Domkraften tål, men det viktbegränsande systemet kan fungera, det kommer att tillåta arbete.

Bild
Bild

Var används de?

En rullande jack är ett integrerat attribut för en servicestation (servicestation). Det är nödvändigt för arbete i garaget för att utföra arbete med att lyfta inte bara hjulen utan också delar av bilen. Lyftkapaciteten för sådana knektar är standard för en personbil i kategori B (B) - 2 ton . Lyfthöjd - från 32 till 40 cm. Under lyftprocessen rullar domkraften, som är installerad på hjul, under bilen, ju högre - desto djupare installeras den strikt vertikalt och bibehåller balansen.

Bild
Bild

Betyder, när du väljer en hiss till din bil måste du ta hänsyn till dess vikt . För en personbil är en skruv och en hydraulisk version lämplig, och från en jeep till en minibuss behövs en uteslutande hydraulisk domkraft.

Det är bekvämare att använda vagnar permanent . De är större än hydrauliska.

Vid köp av bil ingår redan en domkraft i paketet, vilket uppfyller kraven för denna transport.

Rekommenderad: