WPC (träpolymerkomposit): Produktion Av Material Och Produkter Därav, Avkodning, De Bästa Tillverkarna Av WPC-brädor, Verandor Och Lameller Från WPC

Innehållsförteckning:

Video: WPC (träpolymerkomposit): Produktion Av Material Och Produkter Därav, Avkodning, De Bästa Tillverkarna Av WPC-brädor, Verandor Och Lameller Från WPC

Video: WPC (träpolymerkomposit): Produktion Av Material Och Produkter Därav, Avkodning, De Bästa Tillverkarna Av WPC-brädor, Verandor Och Lameller Från WPC
Video: WPC - Wood Plastic Composite 2024, April
WPC (träpolymerkomposit): Produktion Av Material Och Produkter Därav, Avkodning, De Bästa Tillverkarna Av WPC-brädor, Verandor Och Lameller Från WPC
WPC (träpolymerkomposit): Produktion Av Material Och Produkter Därav, Avkodning, De Bästa Tillverkarna Av WPC-brädor, Verandor Och Lameller Från WPC
Anonim

Trä anses vara ett av de mest efterfrågade materialen som används i konstruktion och efterbehandling. Anledningen till dess popularitet kan kallas mångsidighet i bearbetning, höga dekorativa egenskaper, värmeisoleringsförmåga. Tillverkaren minimerade alla nackdelar med trä och multiplicerade plastens fördelar under skapandet av WPC.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avkodning och egenskaper hos materialet

WPC står för träpolymerkomposit. Det är ett modernt efterbehandlingsmaterial som kännetecknas av träets och polymerens egenskaper. Flytande trä är populärt hos konsumenten på grund av dess tillgänglighet och optimala pris . Produkten innehåller träavfall i fraktioner från 0,5 till 5 mm, samt en polymer i form av polyeten, polypropen, polystyren eller PVA.

Förutom, I flytande trä finns ofta kemiska tillsatser som förbättrar materialets kvalitetsegenskaper . Sågspån, spån eller träfibrer kan användas som trädel. Vanligtvis innehåller WPC en lika stor mängd av komponenterna ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande kompositvirke har följande egenskaper:

  • densitet från 1200 till 1400 kg / m3;
  • böjhållfasthet;
  • specifik viskositet enligt Charpy från 6 kJ / M2;
  • specifik spänning i spänning från 4100 N / mm2;
  • tryckhållfasthet;
  • värme- och ljudkonduktivitet;
  • möjligheten till mekanisk bearbetning;
  • miljövänlighet och säkerhet.

Träpolymerkompositen har en trevlig träaktig konsistens, den kännetecknas av plastens tillförlitlighet och långa livslängd. Detta material tål temperaturer från -40 till +70 grader Celsius.

Panelerna kan ha naturliga träliknande färger och standardfärger som blått, rött, svart och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga fördelar och nackdelar

Precis som alla andra material har träplast både fördelar och nackdelar. Fördelarna med WPC är följande egenskaper:

  • Brandsäkerhet;
  • motståndskraft mot fukt, ultraviolett strålning, negativa miljöfaktorer;
  • enkel installation och bearbetning;
  • brist på svårigheter att lämna;
  • brett användningsområde och sortiment;
  • mekanisk styrka.

Om du vill använda ett flytande träd kan befälhavaren ha följande negativa punkter:

  • användningen av WPC är endast möjlig i rum där det finns ett ventilationssystem;
  • dålig tolerans mot högtemperaturmaterial i kombination med hög luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

En typ av träpolymerkomposit är DPKT. Dessa produkter kännetecknas av närvaron i kompositionen av lågantändliga och absolut säkra polymerelement, nämligen termoplast. WPC kan vara antingen fyllig eller ihålig. Enligt golvmetoden är flytande trä massivt och med luckor . Den kontinuerliga beläggningen tillåter inte att fukt passerar igenom, förhindrar att små föremål tränger in i insidan.

En icke-kontinuerlig polymerplatta läggs med luckor. I detta fall sipprar fukt ut under golvet. Träpolymerkompositen kan ha en sluten eller öppen profil. Den slutna profilen har ett par horisontella ytor med broar. En öppen profil är billigare än den föregående, den har en lägre höjd, men den bör användas på platser med låg belastning. WPC kan ha två typer av ytor.

  • Rillad eller corduroy . Detta material är halkfritt och slits praktiskt taget inte. Nackdelen med denna typ av träplast är vissa olägenheter vid underhåll.
  • Med träimitation . Ytan av denna typ har höga dekorativa indikatorer, men jämfört med den tidigare versionen slits den och glider snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur produceras det?

För närvarande är produktionen av träpolymerkomposit en aktiv industri i USA, Kina och Västeuropa. Det finns cirka 650 företag i världen som arbetar med teknik i denna riktning. Som du vet används tre komponenter för tillverkning av flytande trä. Vissa tillverkare kan lägga till risskal eller kaka i ämnet för att minska produktionskostnaderna.

WPC är gjord enligt ett visst schema

  • Strimla trä . För att slipa trä till önskad fraktion används särskild utrustning. Proceduren utförs på en hammare eller knivkross. Efter att träpartiklarna fått en storlek på 7 till 1,5 mm, siktas de och fraktioneras.
  • Torka trä . Råvaror behöver bara torkas när luftfuktigheten i rummet överstiger 15%.
  • Dosering och blandning av komponenter . Alla element måste kombineras i vissa proportioner och blandas noggrant. Förhållandet mellan trämjöl och polymer är följande:

    • 70/30 - materialet har egenskaper som träfiber, kännetecknas av bräcklighet och livslängd på högst 7 år;
    • 50/50 - detta förhållande anses vara det mest optimala, eftersom materialet i detta fall har träets dekorativa egenskaper och polymerens styrka;
    • 40/60 - en produkt med sådana komponenter ser ut som plast, vid beröring har materialet en direkt likhet med det.
  • Pressning och formning av produkter anses vara det sista steget i produktionen av flytande trä . I detta skede får materialet sina tekniska egenskaper och utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden inom konstruktion

De fördelaktiga egenskaperna hos WPC bidrar till det faktum att det används aktivt på olika områden av mänskligt liv. Lameller, balustrar, plattor, foder, wickets, trottoarkanter, plankor, brädor är gjorda av detta universella material.

Beklädnadspaneler

Fasadpaneler av träplast har samma mått och syfte som plastprodukter. Av denna anledning används materialet ofta som ett alternativ till plastfasad. Materialets träaktiga komponenter ger en halkskyddande effekt samt höga dekorativa egenskaper . Dessutom är WPC -paneler mycket lägre än plast, och de är inte på något sätt sämre i kvalitet.

Produkter för beklädnad av träpolymerkomposit har funnit sin tillämpning i utsmyckning av verandor, liksom den yttre fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

WPC används aktivt för att skapa golv. Det används vid tillverkning av golv, olika typer av parkett, linoleum. Flytande trä kan också användas för att göra en beläggning som liknar trägolv, den har ett utseende, lukt och egenskaper som liknar originalet.

För att få ett komplext mönster på ytan av flytande trä använder tillverkarna formsprutning . Överlägsenheten hos träpolymerkompositgolv anses vara att det utsätts för slipning, på grund av vilket mönstret återställs och golven är jämna.

Bild
Bild

Bärande element

WPC-artiklar i form av runda och fyrkantiga rör med inre styva ribbor har funnit sin användning som bärande stöd i konstruktionen av lätta konstruktioner. Materialets speciella effektivitet observeras i form av högar . Till skillnad från trämotstånd är bärelement av flytande trä dyrare, men de håller mycket längre.

WPC -produkter är inte känsliga för luftfuktigheten. Sådana delar produceras med användning av extruderingsmetoden.

Bild
Bild

Takmaterial

Liksom andra polymera material används träpolymerkomposit vid tillverkning av takläggning. Exempel på sådana produkter är takpannor och wellpapp . Användningen av träavfall bidrar till den låga kostnaden för produkter som plastmotparter inte kan skryta med (och samtidigt är de inte sämre i kvalitet).

WPC -takläggning kännetecknas av en hög ljudnivå och värmeisolering . Vid tillverkning av dessa produkter använder tillverkaren 2 typer av gjutning. Ihåliga paneler och ark tillverkas genom extruderingsmetod och ytor med komplexa mönster - under högt tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudisolerade paneler

WPC kännetecknas av ljud- och brusabsorberingsfunktioner. Ju fler luftbubblor som finns inuti materialet, desto högre är dämpningsfaktorn i det. Flytande trä har en ljudisoleringsfunktion som inte är värre än för andra material med liknande sammansättning . Samtidigt kännetecknas träplastprodukter av låg kostnad, vilket motiveras av användning av träavfall och återanvändning av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

möbel

Ett stort antal trädgårdsmöbler är gjorda av träpolymerkomposit. Materialet har funnits sin tillämpning vid tillverkning av bänkar, bänkskivor, liksom andra inredningsartiklar som kan användas för att inreda ett kök eller vardagsrum. WPC -produkter ser dyra, snygga och viktlösa ut. Sådana möbler kan hålla längre, de behöver inte särskild vård, till skillnad från naturliga träprodukter.

Konsumenter köper ofta inredningsartiklar av flytande trä för att ordna utomhusterrasser, öppna verandor, kaféer. Denna möbel utstrålar inte en obehaglig lukt, den kan användas av personer som är benägna att allergier. De viktigaste egenskaperna hos sådana produkter är följande:

  • Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet;
  • intressant design;
  • brist på möjlighet att ruttna;
  • lättviktig;
  • motståndskraft mot ultraviolett strålning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönster och dörrar

Träpolymerkomposit är en ny generation material, det används alltmer av hantverkare inom konstruktion och reparation. Dörrar, fönster, plattor av WPC är inte benägna att torka ut, förfallas, deformeras. Sådana produkter kan behålla sin kvalitet och dekorativa egenskaper under lång tid med kraftiga temperaturförändringar och hög luftfuktighet.

Dörrar och fönster av träplast är brandsäkra, eftersom de inte stöder förbränningsprocessen i luft . Fönster och andra strukturer gjorda av flytande trä kännetecknas av motståndskraft mot mekaniska skador, ultraviolett strålning, extrema temperaturer, utseende av svamp och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

För närvarande kan träpolymerkomposit köpas i Ryssland och utomlands. Växter för tillverkning av material säljer varor med en annan sammansättning, samt förhållandet mellan komponenter. De bästa WPC -tillverkarna producerar produkter med högkvalitativa egenskaper och estetiska egenskaper.

Populära tillverkares betyg:

  • Newwood;
  • Holzdeck;
  • Multidäck;
  • Ecodeck;
  • Lignatek;
  • Mirradex;
  • CM Däck;

Många konsumenter föredrar produkterna från det ryska företaget Polywood. Företaget bedriver tillverkning och försäljning av trappsteg, staket, staket, sidospår och möbler. Produkter från denna tillverkare har etablerat sig som högkvalitativa, hållbara och slitstarka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningsmetoder

Som praktiken har visat orsakar installationen av flytande träpaneler vanligtvis inga svårigheter. Mästare bör dock vara medvetna om några viktiga punkter som måste beaktas i deras arbete. Det rekommenderas starkt inte att lägga WPC vid omgivningstemperaturer under noll . Om arbetet kommer att utföras vid en positiv men låg temperatur, bör brädan lämnas utanför en tid för att anpassa sig. Oavsett beläggning måste hantverkare lämna ett ventilationsgap mellan remsorna. För att lägga golvbrädan med hög kvalitet är det värt att förbereda ytan i förväg. För detta hälls en monolitisk platta, en ram är gjord av metall eller spetsstöd används.

Fästdon bör utföras på monteringsstockar av träplast . I detta fall bör avståndet mellan de centrala punkterna i fördröjningen vara 0,4 meter. För att utesluta inträngande av främmande buller i strukturen rekommenderar experter att lägga gummikuddar under stockarna. Dessutom är det värt att förhindra kontakt mellan materialet och jorden, liksom att göra en sluttning för att nederbörd ska sjunka.

Under montering måste befälhavaren använda speciella fästelement, diagram och en klubba. Ändarna kan sticka ut från de extrema eftersläpningarna med högst 2 cm; enligt reglerna stängs de med pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sutur

Suturmontering av WPC innebär användning av en cleaimer eller klipp. Som ett resultat av arbetet bör en söm på 0,5-0,1 cm bildas. Suturinstallation av flytande trä anses vara särskilt relevant vid planering av golv i ett öppet område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sömlös

Med en sömlös installation av träplast fästs brädan direkt på stocken med självgängande skruvar. I detta fall bör gapet för termisk expansion vara cirka 3 mm. Eftersom detta förfarande medför vissa svårigheter i vattendraget är det bättre att använda det när du arbetar med slutna terrasser eller inomhus.

Sömlös WPC -montering kännetecknas av noggrannhet och estetisk dragningskraft . Om tillverkarens rekommendationer om installation av flytande trä inte följs kommer konstruktionens livslängd att reduceras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

WPC anses vara en modern typ av byggmaterial, som har många positiva prestandaegenskaper, hög styrka och estetik. Populariteten för träpolymerkompositprodukter ökar för varje år. Många konsumenter har redan uppskattat fördelarna och nackdelarna med flytande trä.

Enligt recensioner har många husägare valt just detta material för att skapa sidospår . Konsumenterna föredrar universella brädor, eftersom de skapar ett attraktivt utseende av byggnaden, skyddar den från inträngning av kyla och buller.

Förutom allt ovan uppskattade hantverkarna den överkomliga kostnaden för WPC. Denna produkt anses vara ett billigt, ekonomiskt alternativ med goda kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Information om träpolymerkompositen indikerar materialets höga hållfasthet. Baserat på kundrecensioner, ytan på flytande trä är inte benägen att deformeras av mekanisk skada, starkt tryck . Dessa paneler har en flexibel och fjädrande struktur, men användarna säger att om de träffas av ett stort och tungt föremål kommer det att klyva ytan. Många konsumenter har också redan uppskattat skivornas hållbarhet och låga vikt.

Recensioner tyder på att KDP tjänar minst 10 år . Erfarna hantverkare noterar också att materialet är ömtåligt och rekommenderar att skydda det mot allvarliga mekaniska skador. Du kan montera ett flytande träd med dina egna händer, utan att be om hjälp från mästarna. Konsumenter rekommenderas att inte köpa produkter som är för billiga, eftersom de kan brinna ut och förlora sin visuella attraktionskraft till nästa säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt råd från erfarna hantverkare bör du vara uppmärksam på följande punkter när du väljer en träpolymerkomposit:

  • strukturens enhetlighet;
  • klarhet i kanterna;
  • frånvaro av defekter på ytan;
  • brist på vågighet, smulor och delaminering.

Teknik vid tillverkning av byggmaterial står inte stilla, därför har ett universellt och högkvalitativt material - WPC - nyligen dykt upp på marknaden. Användningen av flytande trä bidrar till att befälhavaren kan bygga en snygg, pålitlig, attraktiv struktur med minimala ekonomiska kostnader.

Rekommenderad: