Slipade Brädor: Hyvlade Kantade Brädor 200x20x3000 Och 20x100x3000, 150x20x3000 Och Andra Storlekar, Björkbrädor

Innehållsförteckning:

Video: Slipade Brädor: Hyvlade Kantade Brädor 200x20x3000 Och 20x100x3000, 150x20x3000 Och Andra Storlekar, Björkbrädor

Video: Slipade Brädor: Hyvlade Kantade Brädor 200x20x3000 Och 20x100x3000, 150x20x3000 Och Andra Storlekar, Björkbrädor
Video: Bredsjö Brädgård - avsnitt fem - Uffe berättar om försöket att vintertorka blocksågat timmer 2024, Maj
Slipade Brädor: Hyvlade Kantade Brädor 200x20x3000 Och 20x100x3000, 150x20x3000 Och Andra Storlekar, Björkbrädor
Slipade Brädor: Hyvlade Kantade Brädor 200x20x3000 Och 20x100x3000, 150x20x3000 Och Andra Storlekar, Björkbrädor
Anonim

För närvarande används en enorm mängd sågat virke på olika byggarbetsplatser. Det finns många sorter av dessa träkonstruktioner, det mest populära alternativet är slipade plankor. De används ofta för både inre och yttre dekoration av lokaler. Idag kommer vi att prata om de viktigaste egenskaperna hos sådana trämaterial och vilka arter de kan vara gjorda av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Slipade brädor genomgår en obligatorisk noggrann bearbetning av specialutrustning. Sådant virke kan kantas och hyvlas . Det första alternativet är också uppdelat i två hotelltyper: modeller med en skarp och trubbig avtagning. I det första provet är en av kanterna den laterala delen av en solid stock. Den andra kanten blir helt platt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den andra typen är en av kanterna inte en avsågad sida av en hel stock, den andra kommer också att vara plan. Sådana sorter används sällan för inredning av inredning, eftersom de endast genomgår slipning och andra typer av behandlingar . Ibland utmärks en speciell ren klipptyp. För dessa träprodukter kommer alla sidor att klippas jämnt och bearbetas. Det är dessa brädor som oftast används för tillverkning av möbelstrukturer, liksom för bildandet av inredning av lokaler.

Bild
Bild

Hyvlat virke är tillverkat på ett sådant sätt att en slät, slipad yta blir så slät och noggrant torkad som möjligt . Om vi jämför sådana brädor med den tidigare versionen kan det noteras att de har ett mycket mer estetiskt utseende. Hyvlade sorter är perfekta för att skapa olika dekorativa detaljer, liksom för tillverkning av möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

En torrslipad bräda måste genomgå ytterligare behandling med speciella skyddande impregneringar, som förhindrar bildning av röta och mögel. Sådana föreningar kommer också att skydda trä från skadliga gnagare och insekter.

Bild
Bild

Material (redigera)

Slipade plankor kan tillverkas av en mängd olika tresorter, men de vanligaste är alternativen gjorda av följande typer

Lärkträd . Sådant trä har en hög hållfasthet, så strukturer gjorda av det kan hålla så länge som möjligt. Dessutom har denna ras ett ökat hårdhetsindex; den tål lätt ganska tunga belastningar. Denna art avger en stor mängd hartsartade ämnen, de gör det möjligt att skydda lärket från insekter, gnagare samt från alla slags mekaniska skador. Denna ras är lätt att torka och hantera, det finns praktiskt taget inga oegentligheter och till och med de minsta knutarna på dess yta. Men samtidigt bör man komma ihåg att slipade brädor av sådant trä har en ganska hög kostnad. Dessa virke kännetecknas av ett speciellt vackert utseende, ljusa trevliga färger och en mjuk struktur, därför är det ofta dessa brädor som tas för att skapa möbler eller för att dekorera rums inredning.

Bild
Bild

Ek . Denna ras kan skryta med maximalt motstånd mot olika mekaniska skador och tunga belastningar. Ekmaterial är ganska starka, hållbara och pålitliga. Ett sådant träd kan lätt torkas i särskild kammarutrustning. Ekprodukter tål lätt överdriven luftfuktighet. Även efter mycket tid blir det nästan omöjligt att se repor, sprickor och deformationer på ekskivor.

Bild
Bild

Tall . Sådant trä är starkt, hållbart och motståndskraftigt, och samtidigt har det ett relativt lågt pris. Tallsorter kan ha en mängd intressanta naturliga färger. De kännetecknas av en ovanlig naturlig struktur, varför de ofta används när du skapar dekorativa mönster. Tall lämnar sig lätt till även den djupaste och mest grundliga bearbetningen, det kräver inga stora kostnader.

Bild
Bild

Det bör noteras att tallskivor hjälper till att ge bra ljudisolering och värmeisolering inuti rummet.

Björk . Slipade björkbrädor tål lätt vikt, hög luftfuktighet, stötar, mekaniska skador, och samtidigt är de det mest budgetalternativet. Björk lämpar sig bra för kammartorkning och bearbetning på specialutrustning. Denna träslag kan skryta med en enhetlig, vacker färg; det är detta material som oftast används för att skapa olika dekorativa föremål.

Bild
Bild

Asp . Denna ras har en ganska hög densitet, men jämfört med andra typer är den fortfarande mycket mindre stark och hållbar. Dessutom har aspprodukter inte bra motståndskraft mot mekaniska stötar och hög luftfuktighet. De absorberar vatten, sväller, varefter starka deformationer uppträder på ytan. Men ämnen från ett sådant träd kan enkelt klippas, torkas i en kammare och bearbetas.

Bild
Bild

Lönn . Denna ras anses vara stark och motståndskraftig mot mekaniska belastningar, chock och hög luftfuktighet. Lönn har ett vackert utseende och en lätt trevlig färg, därför används den oftast för att skapa inredning, inredning och för tillverkning av möbler.

Bild
Bild

Ceder . Plankor gjorda av detta sällsynta trä är av stort värde. Sådant trä har utmärkt motståndskraft mot stötar och mekanisk belastning, mot överdriven fuktighet, även om hållfasthetsindexet för cederträ är relativt lågt, så sådana brädor används sällan vid konstruktion av hållbara byggnadsstrukturer.

Bild
Bild

Gran . Denna barrträdslag är särskilt hållbar. Produkter tillverkade av dem kan fungera i många år utan haverier. Gran avger en stor mängd harts, det skyddar träet från negativa yttre påverkan. Plankor av gran har en mjuk konsistens och vacker naturlig färg, medan de jämfört med andra typer av cederträ har en ganska låg kostnad.

Bild
Bild

Gran . För tillverkning av byggbrädor används gran sällan, eftersom den inte har tillräcklig styrka och hållbarhet. Men samtidigt kännetecknas produkter från denna ras av en vacker yttre design. Oftast är limmat virke tillverkat av detta trä för att avsevärt öka dess styrka.

Bild
Bild

Slipade brädor kan också klassificeras i flera olika kategorier, beroende på vilken träslag de är gjorda av. Prover i första och andra klass genomgår den djupaste och mest grundliga bearbetningen, torkningen och impregneringen . De anses vara ett utmärkt alternativ för efterbehandling. Kanterade produkter från 3, 4, 5 kvaliteter köps oftare för byggandet av ekonomiska sommarstugor, eftersom de inte kan skryta med en hög kvalitetsnivå även i bearbetad form, det kan ha många brister på ytan.

Bild
Bild

Dimensioner

Idag produceras en mängd olika typer av slipade brädor, beroende på storlek. De vanligaste modellerna är med måtten 200x20x3000, 20x100x3000, 100x20x3000, 150x20x3000, 50x200x6000 . Dessa prover kan användas för både inredning och yttre dekoration av lokaler.

Bild
Bild

Det finns också modeller med andra icke-standardstorlekar. Mått bör beaktas innan du köper sådant virke.

Bild
Bild

Ansökningar

Slipade brädor används i stor utsträckning inom olika konstruktionsområden. Ofta köps de för att dekorera golvbeläggningar. Sådant material bör bearbetas så djupt som möjligt under produktionsprocessen . Dessa sågade trävaror måste vara gjorda av klass I träbas. Som regel tas barrträd.

Bild
Bild

Förutom, modeller gjorda av de mest hållbara träslag används för att skapa hållbara väggbeklädnader . Väggar tillverkade av sådant behandlat sågat virke har utmärkta värme- och ljudisoleringsparametrar. De kommer att kunna hålla så länge som möjligt.

Bild
Bild

Slipade brädor kan användas vid konstruktion av olika byggnadskonstruktioner, inklusive bostadshus, liksom i skapandet av små uthus i sommarstugan, trappor, staket, takbas. Brädor av mer dekorativa träslag (asp, lönn, björk) används huvudsakligen för tillverkning av designmöbler, dekorativa interiörprodukter . Ibland med hjälp av dem dekorerar de interiören i rum, gör små skiljeväggar.

Bild
Bild

Slipade brädor kommer också att vara ett bra alternativ för att göra trädgårdsmöbler, lusthus. Men samtidigt är det nödvändigt att bara använda de träprodukter som under tillverkningen har genomgått den mest noggranna bearbetningen och impregneringen med skyddande föreningar, eftersom virke som placeras utomhus snabbt kan misslyckas eller helt enkelt förlora sitt attraktiva utseende. Ibland byggs hela terrasser av dem.

Bild
Bild

Modeller av förstklassigt trä kan användas för att skapa pålitliga dörr- och fönsterkonstruktioner . När man bildar tillfälliga lättanvända strukturer och behållare köps sådana brädor extremt sällan, eftersom det för dessa ändamål är bättre att köpa vanliga ofördelade alternativ, som har en mycket lägre kostnad.

Rekommenderad: