Takmaterial (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Takmaterial I Rullar Och Märken. Deponerat Material Med Flis Och Andra Typer, Materialegenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Takmaterial (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Takmaterial I Rullar Och Märken. Deponerat Material Med Flis Och Andra Typer, Materialegenskaper

Video: Takmaterial (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Takmaterial I Rullar Och Märken. Deponerat Material Med Flis Och Andra Typer, Materialegenskaper
Video: Comparing Roofing Materials | Ask This Old House 2024, April
Takmaterial (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Takmaterial I Rullar Och Märken. Deponerat Material Med Flis Och Andra Typer, Materialegenskaper
Takmaterial (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Takmaterial I Rullar Och Märken. Deponerat Material Med Flis Och Andra Typer, Materialegenskaper
Anonim

Många människor kan inte riktigt exakt och fullständigt svara på vad det är - takmaterial. I det här fallet kommer de att kunna lära sig allt de behöver veta om takmaterialet från det föreslagna materialet. Det finns olika typer av takmaterial i rullar, och dess märken skiljer sig åt.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos materialet som helhet, liksom egenskaperna hos det deponerade materialet med chips och dess andra typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Själva namnet ger en kort förståelse för vad som ska hanteras. Den exakta betydelsen av detta ord är "gummiliknande". Detta är exakt den effekt som kombinationen av grekiska och latinska rötter ger . Utnämning av takmaterial - rulltak och samma vattentätning . Den så kallade takpappen läggs till grund. Varje rulle görs genom impregnering med petroleumbitumen med låg smältpunkt. Förfarandet slutar dock inte där.

Vidare är den halvfärdiga produkten belagd på båda sidor med bitumen med ökad eldfasthet. Dessutom innehåller materialet en förband:

  • talk;
  • asbest;
  • sand och andra lösa ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är just på grund av en sådan tillsats som "någonting hela tiden rinner ner från rullarnas yta", vilket är extremt irriterande för människor. Men du kan inte klara dig utan det, eftersom frånvaron av förband leder till vidhäftning av lager. Nästan alla vet hur takmaterial ser ut för ett tak. Dess produktion distribueras i stor skala. Men allt oftare finns det en situation när tak på stora byggnader skulle göras från takpappsberäkningar - trots allt har detta material allvarliga nackdelar.

Takmaterial är relativt billigt och lätt att installera . Det skapar ingen allvarlig belastning på basen, och när du täcker ett vanligt skjul eller grovkök behöver du inte ens göra speciella beräkningar. Ruberoid tak är mer hållbart än tak, och kan utformas med valfri lutning och geometri.

Sådant material antänds dock lätt. Och den kan inte skryta med hög hållfasthet. Det visar sig ofta att vinden "lurvade" på några år, frosten gör den ömtålig och värmen mjuknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Med skicklig användning kommer takpapps tak vara relativt pålitlig. Men för att skapa och designa det korrekt är det nödvändigt att ta hänsyn till nyckelfunktionerna .… Ibland produceras takmaterial med speciella tillsatser som minskar exponeringen för kyla. Sådana produkter används främst i de norra regionerna. Där är det garanterat att de grundläggande mekaniska och fuktskyddande egenskaperna kommer att bevaras i frost ner till -50 grader.

Enligt GOST bör material som böjer sig runt stången 2-3 cm inte spricka om lufttemperaturen inte överstiger +25 grader . Avvikelser från dimensioner är också normaliserade. Du kan inte sälja rullar, vars yta skiljer sig från det deklarerade värdet med mer än 0,5 kvadratmeter. m. Avvikelser i bredd kan inte överstiga 0,5 cm. När takläggning fungerar, använd ett tjockt (minst 0,4-0,5 cm) takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att exakt beskriva produkternas livslängd. Det beror starkt på prestanda och olika nyanser av användningen. Klassiskt material på en pappbaksida håller inte mer än 5 år, även under gynnsamma förhållanden. Förstärkt rulle är vanligtvis utformad för att hålla 20-30 år. Detsamma uppger leverantörerna av PVC-baserade membran.

Densiteten i kg m3 kan variera något. Basens typ, tjockleken på rullen och typen av sprinkling spelar en roll. Produkten som uppfyller den nationella standarden har en specifik vikt på 25 till 30 kg. Mer exakta instruktioner kan erhållas direkt från tillverkare och återförsäljare.

Vid praktisk användning bör du alltid vara uppmärksam på ångpermeabilitetskoefficienten och smältpunkten, vanligtvis 80 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter efter sprinklingstyp

Det finns främst 2 nyckelsorter - front och foder (i tak) . Grov dammning görs från endast 1 kant. Sådant material anses vara universellt, dess övre och nedre lager är tillåtna. I en annan utföringsform appliceras en krossad sten på det främre planet och en dammliknande beläggning appliceras på den nedre. Denna konstruktion är optimal som ett översta taklager.

Det används som ett toppskikt och en flingbeläggning baserad på glimmerskiffer. En sådan beläggning kan appliceras från 1 eller 2 sidor. Sandspridning appliceras vanligtvis med 2 kanter. Denna lösning är lämplig för både kakans bas och för vattentätningsarbeten. Allt material kan användas under en tegelsten för vattentätning. När det är täckt med krita eller talk, krossat till pulveriserat tillstånd, kommer det att vara möjligt att utrusta endast den nedre delen av taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Att dechiffrera märket av takmaterial är mycket enkelt om du vet hur det är upprättat. Allt är enkelt och logiskt här . I alla fall är bokstaven P framför, som betecknar artens typ av material. Den andra symbolen anger typen av sprinkling. Det kan vara M (små korn), P (dammigt tillstånd), H (fjällig design), K (stora korn). Den tredje bokstaven talar om syftet med taket (K) eller fodret (P). Sedan anges 3 nummer i beteckningen. De visar vad kartongens densitet är per 1 kvm. m. Om materialet är målat i någon färg, är det dessutom märkt med symbolen C. E -indexet talar om hög elasticitet.

Vissa tillverkare anser pansarprodukter med en densitet på 0,35 kg per 1 kvm. m (till exempel RM-350). Men i själva verket är det bara produkter från 0,5 kg per 1 kvadratmeter som har den här egenskapen. m och tätare. Sådana typer av takmaterial är mycket efterfrågade, till exempel:

  • RCP-350 (dammig förband, 0,35 kg per 1 kvm);
  • RKK-350 (samma densitet, stora korn);
  • RKK-400 (tjockt material täckt med stor dammning);
  • RPP-300 och RPP-200 (produkt för foder med dammig beläggning, som används vid vattentätningsarbeten).
Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Ett stort företag öppnar betyget för takpappsfabriker Technonikol … Dess fördelar bekräftas redan av att produkter levereras till 95 utlandet och i hela Ryssland. Detta företag har modern utrustning och forskningsanläggningar. I den, tillsammans med det vanliga takmaterialet, producerar de också avancerade versioner av takmaterial. I den förbättrade modellen ökas tjockleken på bitumenskiktet på båda sidor.

När det gäller praktiska egenskaper sticker produkterna ut positivt " Yugstroykrovli " … Detta företag började sitt arbete på 2000 -talet, men har redan lyckats få fasta positioner. Kostnaden för produktionen är ganska anständig. Detta material kommer inte att hålla ihop även vid fasta lufttemperaturer. Man bör dock komma ihåg att officiella försändelser till centrum och norr om Ryssland inte sker. Sedan början av 1930 -talet har Myagaya Roof -företaget fungerat. Trots sin gedigna historia är den tillräckligt utrustad. Nu har de distribuerat automatiska produktionslinjer.

Huvudbetoningen vid marknadsföring av produkter läggs av tillverkaren på miljösäkerhet och tillgängligheten av kvalitetscertifikat. Leverans av produkter sker i alla Rysslands regioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kartong- och takpappsproduktion efterfrågas också. " Omskkrovle ". Det distribuerades redan på 1970 -talet. Att få förstklassig bitumen från sibirisk olja är en tveklös fördel. Produkterna är motståndskraftiga mot kallt väder och är mycket flexibla, vilket motiverar även konsumenter från OSS -länderna att köpa dem. Det är sant att leveranser inte är organiserade i hela Ryssland.

Det finns också andra bra tillverkare i vårt land. Till exempel, Ryazan -anläggning KRZ … Dess produkter är billiga och dessutom av god kvalitet. DRZ-företaget levererar både foder och material med hög densitet. Den andra typen är väl lämpad för takets ytskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om du behöver plocka upp ett slitstarkt pansartak, måste du definitivt föredra den färgade sorten . Bara hon kommer att vara tillräckligt välskyddad från negativ påverkan. Takmaterial, som kan användas för att täcka taket som ett ytskikt, kan tillverkas på ett underlag inte bara av tjock kartong utan också av glasfiber. Den klassiska kartongbasen används än idag, men det är hon som erkänns som en svag punkt.

I moderna versioner kan istället asbest eller olika polymermaterial användas. Enligt utförandet av frontbeklädnaden kan du välja takmaterial med:

  • tjära;
  • en blandning av tjära och bitumen;
  • bitumen-polymerkombinationer;
  • komplexa polymerföreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana lösningar visar sig vara mer pålitliga och mer hållbara än enkel bitumen . Oavsett version är det nödvändigt att kontrollera att GOST -kraven uppfylls. Bedömningen utförs enligt det uppvisade intyget; om leverantören eller säljaren vägrar att visa ett sådant dokument, är det ingen idé att samarbeta med honom. Det är nödvändigt att uppmärksamma andra punkter:

  • kanternas integritet;
  • lindningens jämnhet;
  • bra utseende (inga synfel);
  • impregnering av hög kvalitet;
  • förpackningens skick;
  • märkningskvalitet;
  • tillverkarens rykte och recensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Att bestämma förbrukningen av material i ett lager är inte svårt. Som en första approximation kan det tas lika med takytan som ska behandlas. Men en beräkning i ett lager är inte meningsfull. Ju mindre takets lutning, desto tjockare bör skyddet vara för att garantera ogenomtränglighet för vatten . På ett plant tak, vars lutning inte är mer än 3 grader, är det nödvändigt att placera 3 nivåer av RPP-350 och 1 nivå på RKM-350.

Om det är känt att de kommer att gå på taket, kommer de redan att utrusta 4 underliggande lager. I detta fall kommer de att överföra både lasten från rörelse och påverkan av snö. Vid en 6-graders lutning kan du begränsa dig till 2 lager sängkläder och 1 ansiktsnivå. Med en lutning på mer än 15 grader används inte takmaterial i sin rena form, där går det som ett vattentätt underlag för wellpapp eller skiffer.

Vi måste också komma ihåg om överlappningarna av remsorna på 10 cm, om 20 cm-reserven nära backar och skridskor och om avrundning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Svetsbar

Det värms naturligtvis upp med en brännare under installationen. Det är dock nödvändigt att förbereda allt i förväg . All smuts, skräp och i allmänhet allt som kan störa ytan tas bort i förväg. Eventuella mekaniska defekter elimineras i förväg. Och det är också värt att ta bort alla ruttnande delar.

Brännaren är fäst vid en krok. Elden appliceras på undersidan av rullen. Materialet ska rullas gradvis över ytan - inte för snabbt eller för långsamt. Rekommendationer:

  • blyremsor med en överlappning på 10 cm;
  • sätt dockningsområdet högre så att vattnet kan rinna;
  • innan du förenar dukarna längs kanterna är det lämpligt att värma upp dockningsremsan och sänka den i bitumen;
  • förseglingen av sömmarna i längsgående och tvärgående plan utförs med en rulle (detta måste göras medan materialet förblir elastiskt).
Bild
Bild
Bild
Bild

Självhäftande

Som i föregående fall, börja med en visuell inspektion av taket . Det är lämpligt att demontera alla starkt deformerade och svullna områden. Remsor som skärs exakt i storlek öppnas och får vila på rätt plats. Ytterligare :

  • separera filmen noggrant;
  • tryck strukturen mot basen;
  • Använd en murslev eller en onödig trasa för att släta ut remsan och avvisa luftbubblor;
  • lägg nästa remsa med en överlappning på 10-15 cm, och skyddar därigenom sömmen från att vatten tränger in.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bulk

Arbetet börjar igen med en grundlig rengöring och torkning av det förberedda utrymmet. Alla ojämna områden avlägsnas med en speciell lösning. Vid renovering av det gamla taket måste alla exfolierade element tas bort. Innan massagetakmaterialet appliceras bör hela ytan grundas med mastik, tidigare utspädd med ett lösningsmedel enligt receptet. Bearbetningen utförs endast på torra ytor. Varje efterföljande lager av vattentätning måste också förtorkas innan arbetet fortsätter.

En viktig roll spelas av metalltaktejpen för fastsättning. Det är mycket tillförlitligt och praktiskt .… Ett tejp som detta är perfekt för att fästa på en träyta. En stålprodukt (både med och utan perforering) är hållbar och håller länge, du behöver inte betala stora pengar för det. Tillverkare har redan arbetat fram produktion av band i olika standardstorlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är takmaterial fäst på kall mastik. Det är försmält … I det här fallet är det viktigt att exakt fånga ögonblicket när ämnet redan har smält, men koksning har ännu inte börjat. För lång fördröjning, du kan få oanvändbar bitumen. Den smälta massan måste blandas med ett lösningsmedel tills en helt homogen massa; Mastiken måste bringas till ett varmt (inte varmt!) Tillstånd.

Takmaterial kan också läggas med ett bitumenbaserat tätningsmedel . Det rekommenderas att rengöra ytan noggrant innan den appliceras. Små volymer tätningsmedel bör appliceras med en byggpistol. Sprickor och tomrum med stort djup stängs i flera steg.

Tätningsmedlet som kommer på främmande ytor avlägsnas omedelbart med en trasa fuktad i lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsregler

Takmaterial bör sorteras efter märke innan de lagras. Det är bäst att placera den i torra, slutna rum . Rullarna placeras vanligtvis vertikalt, med högst 2 rader i höjd. De kan placeras inte bara på stengolv, utan också i behållare och på pallar. Materialets standardhållbarhet är 12 månader . Med bekräftad överensstämmelse med GOST -standarder kan du använda den efter denna tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avfallshantering

Vid användning av takmaterial uppträder dess avfall oundvikligen. Och också ett stort antal av dem uppstår vid demontering av gamla takkonstruktioner. Sammansättningen av detta material innehåller vanligtvis kartong (13%), 57% bitumen, och resten faller på förbandet. Klassiskt och modernt takmaterial klassificeras i den fjärde farokategorin, det vill säga avfall som inte utgör ett särskilt hot. Om återvinning inte är möjlig är lagring på deponier tillåten.

Detta tillvägagångssätt är dock svårt att överväga den optimala lösningen. Att göra takmaterial av olja tar mycket oumbärliga resurser och bearbetning sparar dem. Den primära kostnaden för bearbetning och de resulterande produkterna är låg.

Samtidigt sönderfaller takmaterial som lagras på deponier i minst 100 år. Dess sönderdelningsprodukter förorenar jorden och kan komma ner i mark- eller ytvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I hus på landet kan takmaterial användas som:

  • kompost;
  • skydd av trädstammar;
  • ett improviserat skydd för gnagare;
  • anordning för att hålla buskarnas rötter.

Rekommenderad: