Aloe Jord: Vilken Jord är Lämplig För Att Plantera Aloe? Jordkomposition. Hur Transplanteras Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Aloe Jord: Vilken Jord är Lämplig För Att Plantera Aloe? Jordkomposition. Hur Transplanteras Det Hemma?

Video: Aloe Jord: Vilken Jord är Lämplig För Att Plantera Aloe? Jordkomposition. Hur Transplanteras Det Hemma?
Video: My Aloe Vera Soil Mix 2024, Maj
Aloe Jord: Vilken Jord är Lämplig För Att Plantera Aloe? Jordkomposition. Hur Transplanteras Det Hemma?
Aloe Jord: Vilken Jord är Lämplig För Att Plantera Aloe? Jordkomposition. Hur Transplanteras Det Hemma?
Anonim

Aloe är känt som en lågplanterad krukväxt. Det tillhör storleken på succulenter - det har köttiga blad och ett utvecklat rotsystem, som gör att det kan överleva även med långvarig frånvaro av fukt. Aloe fick sitt motstånd mot torka eftersom heta länder som Afrika, Indien och Marocko blev dess hemland.

För att växten ska utvecklas ordentligt hemma är det nödvändigt att välja en lämplig näringsjord för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordens roll

Succulent kan inte bara dekorera interiören, utan också hjälpa till i kampen mot förkylning, akne och hudåldring. Den rika vitamin- och mineralsammansättningen av aloe gör att du kan använda den för beredning av masker, lotioner och salvor. Men alla dessa läkande egenskaper kommer bara att vara effektiva med rätt vård och näring. Om växten utvecklas säkert och får tillräckligt med näringsämnen, den kan avdunsta fytoncider, desinficera luften i rummet och aktivera människokroppens skyddande funktioner … Att ta hand om en inomhus saftig är en enkel sak, efter enkla regler kan du få en stark och vacker växt med en rik kemisk sammansättning.

Tecken på en hälsosam växt - elastiska löv med en ljusgrön färg, frånvaron av vridna och torkade spetsar. Om du märker att din växt inte mår bra, även med rätt vård, måste den transplanteras till en annan jord.

Bild
Bild

Jordens egenskaper

Den naturliga miljön för en migrant från södra länder är ett torrt klimat, rikligt med solsken, höga lufttemperaturer och minimal nederbörd. Som ett resultat är jorden dålig i sammansättning och fuktinnehåll, nämligen: sandig, stenig eller lerig. Detta är de viktigaste egenskaperna som bör följas när du väljer en jord för aloe. I tung bördig jord kommer rötterna på den saftiga att ruttna, och i avsaknad av luftcirkulation börjar bladen bli gula och torka ut, vilket är skadligt för växten. Det är viktigt att tillhandahålla högkvalitativ dränering, till exempel bör jorden vara tillräckligt lös och fritt flödande-detta gör att syre kan tränga in fritt i rötterna och hjälpa till att undvika fuktstagnation.

Så aloe bör ha ett antal av följande egenskaper:

  • har en lätt och lös struktur;
  • innehålla naturliga jäsmedel;
  • behåll inte överflödig fukt för växten;
  • främja luftens penetration till rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig jordkomposition

Innan du transplanterar aloe måste du förstå vilka ämnen som kommer att gynna det och vilka som kommer att vara destruktiva. De viktigaste näringsämnena för aloe är fosfor, kalium och kalcium. Med brist på dem ändrar plantans löv färg, faller av eller torkar ut. För att ge dessa ämnen tillsätts humus eller träaska till jorden under transplantationen; du kan också köpa ett speciellt gödningsmedel för kaktusar och succulenter. En tillräcklig mängd näringsämnen kommer att öka plantans härdighet, säkerställa normal utveckling av rotsystemet och löv.

Hemmagjorda succulenter tolererar inte överskott av kväve väl . Det höga innehållet av detta element i jorden leder till det faktum att bladen på aloe spricker, växten förlorar sina vattenhållande egenskaper. Därför bör jorden inte innehålla torv - den huvudsakliga kvävekällan för växter. Minsta mängd ämne behövs fortfarande av den saftiga. Mängden kväve i humus och träaska är tillräcklig för att tillgodose detta behov. Jordens surhet för aloe bör vara neutral eller svag, rekommenderat pH är 6-7. Växten tolererar brist på näringsämnen och fukt lättare än deras överskott. Därför krävs inte vilande befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -jord

Om växten behöver en transplantation är det enklaste sättet att köpa en speciell jord för kaktusar och succulenter. Det finns i en blomster- eller trädgårdsbutik. En sådan jord är bekväm eftersom den innehåller alla nödvändiga ämnen i rätt proportioner, har en lämplig surhetsgrad och möjligheten att utveckla skadedjur i den är extremt liten.

Om det av någon anledning inte är möjligt att hitta och köpa speciell jord, är det enkelt att förbereda det själv. För detta behöver du:

  • lövmark;
  • grov sand;
  • humus;
  • trasig tegelsten (eller någon annan typ av dränering);
  • träkol.
Bild
Bild
Bild
Bild

För lövjord är det bäst att använda jord från trädgårdsträd som äpple och päron. Om du inte har en egen trädgård kan du ta matjorden under lönn eller lind. Humushassel, akacia eller lind passar bäst för succulenter. Två delar lövjord blandas med en del sand och en del humus - i förhållandet 2: 1: 1. Slutligen tillsätts lite trasigt tegel och kol. Deras antal beror på blomkrukans volym. Till exempel, för en kruka med en volym på 2,5 liter, behöver du en liten handfull dränering och samma mängd kol.

För att skydda aloe mot sjukdomar och skadedjur måste jordblandningen desinficeras. Detta kan göras på flera sätt:

  • grädda i ugnen vid 180 ° C i 15 minuter;
  • om det inte krävs en brådskande transplantation kan du frysa jorden för vintern;
  • behandla med en svag lösning av kaliumpermanganat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder jag en växt för transplantation?

Transplantation är stressande för alla växter, eftersom rotsystemet oundvikligen lider i sin process. Korrekt förberedelse av en saftig minskar risken avsevärt att den inte kommer att slå rot på en ny plats. En mogen och mogen växt behöver inte sådan beredning; det räcker att vattna den rikligt cirka två timmar före transplantation. Förberedelse kan krävas om du bestämmer dig för att föröka aloe genom sticklingar, samt vid behov flytta den unga skotten till en större kruka.

För att förbereda skärsnittet är det nödvändigt att placera det på en varm plats i flera dagar . Den kan placeras i en ren behållare täckt med gasväv så att skärpunkten inte kommer i kontakt med ytan. När snittet dras åt med en skyddande film är det dags att transplantera det i marken. Du kan förbereda en dotterskott med hjälp av rotbildande stimulanser. De är konventionellt uppdelade i två grupper: fytohormoner och naturläkemedel. De förra säljs i specialaffärer, och jäst eller malet kanel fungerar som naturliga stimulanser. Innan planteringen är det tillräckligt att behandla växtens rötter med alla tillgängliga medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för transplantation

Det är lämpligt att plantera om en ung planta minst en gång om året och en vuxen vartannat år. En transplantation kan krävas om den saftiga under tillväxtprocessen har blivit trång i potten, liksom om jorden har blivit oanvändbar och aloe inte mår bra. Regelbunden transplantation av en frisk växt kommer att fungera som förebyggande av sjukdomar, liksom ett incitament för utvecklingen av rotsystemet.

För en transplantation behöver du:

  • speciellt beredd jord;
  • pott;
  • handskar;
  • ett bassäng eller någon lämplig behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe -transplantationsprocessen består av flera steg

  • Vi tar bort växten från potten, tar försiktigt tag i dess bas, vänder potten upp och ner över ett vattenfat.
  • Lägg aloe i vattnet och ta försiktigt bort den gamla jorden från sina rötter.
  • Vi fyller transplantationskrukan med jord med ungefär en tredjedel.
  • Håll försiktigt växten, lägg den i kruka. Strö jämnt med jord från alla sidor till bladen.
  • Vatten och placera i ett skuggat område i ungefär en vecka.

Om växten har högkvalitativ mark kan du hoppa över punkt # 2 utan att ta bort jordklumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • För att få en stark växt med helande egenskaper är det bäst att använda ett balanserat underlag för plantering.
  • För optimal tillväxt och utveckling av aloe krävs en lätt dräneringsjord med låg surhet.
  • Aloe gillar inte att vara överskyddad. Det är lättare för en saftig att överleva en torka än stillastående vatten.
  • Du bör inte plantera växten i jord med hög torvhalt - kväve är skadligt för dess rotsystem.
  • Självförberedd jord kräver desinfektion.
  • Det räcker att vattna en vuxen växt rikligt före transplantation.
  • Aloe -transplantation är inte svårt, det kan göras hemma.

Rekommenderad: