UV-skyddat Polykarbonat: överför Det Ultravioletta Strålar? Vad Skiljer Sig Från Det Vanliga?

Innehållsförteckning:

Video: UV-skyddat Polykarbonat: överför Det Ultravioletta Strålar? Vad Skiljer Sig Från Det Vanliga?

Video: UV-skyddat Polykarbonat: överför Det Ultravioletta Strålar? Vad Skiljer Sig Från Det Vanliga?
Video: UV ljus kontrollerar bakterier i skärvätskor – se hur det fungerar [text] 2024, Maj
UV-skyddat Polykarbonat: överför Det Ultravioletta Strålar? Vad Skiljer Sig Från Det Vanliga?
UV-skyddat Polykarbonat: överför Det Ultravioletta Strålar? Vad Skiljer Sig Från Det Vanliga?
Anonim

Modern konstruktion är inte komplett utan material som polykarbonat. Denna efterbehandlade råvara har unika egenskaper, därför förskjuter den med säkerhet det klassiska och bekanta för många akryl och glas från byggmarknaden. Polymerplast är stark, praktisk, hållbar, enkel att installera.

De flesta sommarboende och byggare är dock intresserade av frågan om detta material överför ultravioletta strålar (UV -strålar) . Det är trots allt denna egenskap som inte bara är ansvarig för dess livslängd, utan också för tings säkerhet, en persons välbefinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sänder polykarbonat ultravioletta strålar och varför är det farligt?

Naturligt förekommande ultraviolett strålning är en elektromagnetisk typ av strålning som intar en spektral position mellan synlig och röntgenstrålning och har förmågan att ändra den kemiska strukturen hos celler och vävnader. I måttliga mängder har UV -strålar en fördelaktig effekt, men vid överskott kan de vara skadliga:

  • långvarig exponering för den brännande solen kan framkalla brännskador på en persons hud, regelbundet solbad ökar risken för onkologiska sjukdomar;
  • UV -strålning påverkar hornhinnan i ögonen negativt;
  • växter under konstant exponering för ultraviolett strålning blir gula och utarmade;
  • på grund av långvarig exponering för ultraviolett strålning blir plast, gummi, tyg, färgat papper oanvändbart.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte förvånande att människor vill skydda sig själva och sin egendom så mycket som möjligt från en sådan negativ inverkan. De första polykarbonatprodukterna hade inte förmågan att motstå effekterna av solljus. Därför, efter 2-3 år av att använda dem i solbelysta områden (växthus, växthus, lusthus), förlorade de nästan helt sina ursprungliga egenskaper.

Moderna tillverkare av materialet har dock tagit hand om att öka slitstyrkan hos polymerplast . För detta täcktes polykarbonatprodukter med ett speciellt skyddande lager som innehåller speciella stabiliserande granuler - UV -skydd. Tack vare detta har materialet förvärvat förmågan att motstå de negativa effekterna av UV -strålar under en lång period utan att förlora sina initiala positiva egenskaper och egenskaper.

Extruderingsskiktets effektivitet, som är ett sätt att skydda materialet från strålning under den garanterade livslängden, beror på koncentrationen av det aktiva tillsatsen.

Bild
Bild

Vad är strålskärmad polykarbonat?

I processen med att undersöka materialet ändrade tillverkarna tekniken för skydd mot farlig sol exponering. Inledningsvis användes en lackbeläggning för detta, som hade ett antal nackdelar: det sprack snabbt, blev grumligt och fördelades ojämnt över arket. Tack vare utvecklingen av forskare skapades en ny teknik för skydd mot ultraviolett strålning med hjälp av co-extruderingsmetoden.

Tillverkare av polykarbonat med UV -skydd producerar flera typer av material, som skiljer sig åt när det gäller slitstyrka och följaktligen kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

UV -skydd kan appliceras på polymerplattor på flera sätt

  • Besprutning . Denna metod består i att applicera en speciell skyddsfilm på polymerplast, som liknar industriell färg. Som ett resultat får polykarbonat förmågan att reflektera de flesta ultravioletta strålarna. Detta material har dock betydande nackdelar: skyddsskiktet kan lätt skadas under transport eller installation. Och det kännetecknas också av svagt motstånd mot atmosfärisk nederbörd. På grund av påverkan på polykarbonatet av ovanstående negativa faktorer raderas skyddsskiktet och materialet blir sårbart för UV -strålning. Ungefärlig livslängd är 5-10 år.
  • Extrudering . Detta är en komplex och kostsam process för tillverkaren, som består i implantation av ett skyddande skikt direkt i polykarbonatytan. En sådan duk blir resistent mot mekanisk påfrestning och atmosfäriska fenomen. För att optimera kvaliteten applicerar vissa tillverkare 2 skyddande lager på polykarbonatet, vilket förbättrar produktens kvalitet avsevärt. Tillverkaren ger en garantiperiod under vilken materialet inte kommer att förlora sina egenskaper. Som regel är den 20-30 år gammal.

Sortimentet av polykarbonatark är stort: de kan vara transparenta, färgade, tonade med en präglad yta. Valet av en viss produkt beror på många omständigheter, i synnerhet på täckningsområdet, dess syfte, köparens budget och andra faktorer. Graden av skydd av polymerplast bevisas av ett certifikat som distributören av varorna måste tillhandahålla kunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Dukar av polymerplast med UV -skydd används inom olika konstruktionsområden

  • För täckning av lusthus, stationära cafeterior och utomhusrestauranger . Människor, möbler och olika hushållsapparater kan ligga under skyddet av skyddande polykarbonat under lång tid.
  • För konstruktion av tak av stora strukturer: järnvägsstationer, flygplatser . Starkt och tillförlitligt material gör att människor stannar under det så bekvämt och säkert som möjligt.
  • För säsongsbyggnader: paviljonger, bås, bodar över shoppingarkaden . För baldakiner över entrédörrar och grindar väljs oftare vanliga polymerplattor - produkter med en tjocklek på 4 mm skyddar mot dåligt väder och är samtidigt mycket mer praktiska och ekonomiska än plexiglas- eller markisbeläggningar.
  • För jordbruksbyggnader: växthus, växthus eller växthus . Det är inte värt att helt isolera växter från UV -strålning på grund av att de deltar aktivt i växtfotosyntes. Därför bör graden av skydd för polymerplattorna som används för detta ändamål vara minimal.

Sommarboende och byggare började alltmer använda polymerplast, som skyddar mot UV -strålar, vilket indikerar dess praktiska egenskaper. Polykarbonatdukar är hållbara, lätta, säkra och har ett attraktivt estetiskt utseende.

Korrekt valt material hjälper inte bara att bevara egendomen utan också att göra personens vistelse under den så bekväm som möjligt.

Rekommenderad: