Sovrum Och Barnkammare I Ett Rum (83 Bilder): Rumszonering, Inredning, Fördelar Och Nackdelar Med Att Kombinera

Innehållsförteckning:

Video: Sovrum Och Barnkammare I Ett Rum (83 Bilder): Rumszonering, Inredning, Fördelar Och Nackdelar Med Att Kombinera

Video: Sovrum Och Barnkammare I Ett Rum (83 Bilder): Rumszonering, Inredning, Fördelar Och Nackdelar Med Att Kombinera
Video: Så inreder du barnrummet - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Sovrum Och Barnkammare I Ett Rum (83 Bilder): Rumszonering, Inredning, Fördelar Och Nackdelar Med Att Kombinera
Sovrum Och Barnkammare I Ett Rum (83 Bilder): Rumszonering, Inredning, Fördelar Och Nackdelar Med Att Kombinera
Anonim

En rymlig lägenhet eller ett privat hus där det finns plats för varje familjemedlem är mångas dröm. Oftast är det dock nödvändigt att utrusta de nödvändiga funktionsområdena under otillräckligt utrymme. Att kombinera flera rum i ett är ett av de bästa alternativen. Det är till exempel relevant för familjer där ett barns födelse förväntas snart. Under de första månaderna eller till och med åren i ett barns liv kombineras därför barnkammaren med föräldrarnas sovrum.

Bild
Bild

För- och nackdelar med att kombinera

Av de olika alternativen för att kombinera rum i samma område är det här det vanligaste. Speciellt för familjer med små barn. Ett nyfött barn kräver ständig uppmärksamhet, så hans spjälsäng överförs ofta till förälderns sovrum så att hans mamma alltid finns där.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa en bekväm tillvaro för både vuxna och ett barn i samma rum är det nödvändigt att noga överväga rummets design, välja möbler, ordna inredningsartiklar och tillbehör. Detta är inte så svårt som det kan tyckas i verkligheten, eftersom ett litet barn ännu inte behöver mycket utrymme eller många möbler för en bekväm tillvaro.

Bild
Bild

Av fördelarna med denna kombination kan flera punkter särskiljas:

  1. Närhet till mor och barn . Detta ögonblick är särskilt viktigt under de första månaderna av ett barns liv. På grund av frekvent matning måste dessutom en ung mamma ofta komma upp till sitt barn på natten. Det kommer att bli lättare och mer bekvämt att göra detta när babys spjälsäng är i närheten.
  2. Ständig övervakning av barnet . En ung mamma kommer att bli mycket lugnare när barnet är i närheten. Oroliga tankar om att barnet har det obekvämt i nästa rum kommer att försvinna.
  3. Sparar utrymme . Små lägenheter tillåter dig inte alltid att tilldela ett separat rum för ett barn, särskilt om det finns flera barn i huset. Därför kan du för en stund kombinera en plantskola och ett sovrum i samma rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på detta kombinationsalternativ, glöm inte några av dess nackdelar

  1. Ett litet barn kräver tystnad och en bekväm atmosfär runt. Hög musik, TV, dator kan orsaka olägenhet för barnet. Ett barn kan väckas av en hög väckarklocka för en vuxen. Dessa punkter måste beaktas även i planeringsstadiet av det kombinerade rummet.
  2. Om sovrummet är litet, blir det ännu mindre utrymme kvar med en spjälsäng. Möjlig svår passage genom rummet eller tillgång till rack, hyllor och andra inre element.
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man delar ett rum?

Detta beror till stor del på barnets ålder och sovrummet på torget. Innan du börjar arbeta med att ordna om möbler och inreda ett rum måste du utföra några enkla steg:

  1. Gör en schematisk plan över rummet, med hänsyn till entrédörren och befintliga fönster eller balkong.
  2. Villkorligt dela sovrummet i två zoner - för barn och vuxna. Om rummet har ett fönster är det önskvärt att en del av det naturliga ljuset faller på barnrummet.
  3. Besluta om färgschemat i rummet.
  4. Välj möbler och bestäm det bästa alternativet för dess arrangemang.

Kanske kommer det att bli nödvändigt att utföra mer storskaliga åtgärder för att ordna rummet (för att ge en ytterligare värmekälla, för att montera ett "varmt golv", ett tak i flera nivåer, för att installera tillfälliga skiljeväggar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout och zonindelning

Efter att ha utvecklat designen och löst de viktigaste tekniska problemen kan du gå direkt till zonindelningen av rummet.

Det finns flera alternativ för villkorlig uppdelning av ett rum i "vuxna" och "barns" områden:

  • Installation av skräddarsydda dekorativa strukturer baserat på rummets storlek och konfiguration.
  • Gipsskivor.
  • Använda en lång gardin som en partition.
  • Skärmar från olika material.
  • Liten bågeenhet.
  • Använda möbler som avdelare (det här alternativet är till exempel lämpligt för ett fyrkantigt rum).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer originella och intressanta alternativ inkluderar enheten på ett podium eller tak i flera nivåer för att markera ett specifikt område.

Bild
Bild

Valet av lämplig design och ombyggnadsalternativ beror direkt på kvadraturen i rummet . I en enrumslägenhet kan du, förutom sovrummet och barnkammaren, också lämna ett litet utrymme för vardagsrummet. En elegant skärm eller båge hjälper till att skilja dessa zoner från varandra. Ett separat rum kan tilldelas vardagsrummet i dubbelrummet, vilket innebär att det blir mer plats i sovrummet för barnet och föräldrarna.

Ett litet sovrum kräver den mest noggranna designutvecklingen . Här kommer varje kvadratcentimeter yta att räknas. Det kommer att vara nödvändigt att överge massiva, tunga möbler och ersätta dem med mobila transformatorer. Barnsängen kan placeras bredvid vuxenbädden utan mellanväggar för att spara utrymme. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt färgschemat och förekomsten av dekorativa prydnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Rumsstorlek 15, 16, 18 kvm. m och mer ger bredare möjligheter till design. Det beror främst på barnets ålder . Ju äldre han blir, desto mer ledigt utrymme behöver han spela. Ett ännu svårare alternativ är att skapa ett gemensamt rum för två barn och föräldrar. Här kan du överväga alternativet med en våningssäng.

Bild
Bild

Barnets hörn kan separeras från vuxenutrymmet med barn tapeter med tryck i form av seriefigurer, sagofigurer, djur eller leksaker . Du kan också välja mer neutrala alternativ som kommer att se harmoniskt ut på det "vuxna" territoriet. Till exempel blommor, stjärnor, fjärilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fluorescerande tryck ser särskilt vackra ut på mörkfärgade tapeter. Ornamenter skimrar mjukt och vackert på natten, vilket ger extra ljus och underbart dekorerar sovrummet. Oftast väljs alternativ med olika typer av design när zonerna separeras från varandra med en skärm, båge eller partition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet bara är villkorligt uppdelat i flera rum, är det bättre att välja ett neutralt alternativ. Ljusa färger i dekoration och inredning hjälper till att visuellt expandera ett litet rum . Det är bättre att ersätta tunga gardiner med lätta gardiner, veckade persienner, romerska persienner eller rullgardiner.

Bild
Bild

Möbler och sängplacering

Valet av möbler och dess placering är också direkt relaterat till barnets (eller barnens) ålder och rummets torg. För ett litet barn är det som regel en spjälsäng, en byrå för saker och ett skötbord. Om utrymmet är mycket begränsat kan de två sista objekten kombineras eller helt utan dem.

Bild
Bild

Valet och arrangemanget av möbler bör utföras på ett sådant sätt att det finns tillräckligt med utrymme i rummet för en bekväm tidsfördriv för både föräldrar och barn. I detta avseende måste följande krav uppfyllas för möbler för ett sådant rum:

  1. Kompakta mått (om möjligt är det nödvändigt att välja transformatormodeller, till exempel en bäddsoffa eller en fåtöljsäng).
  2. Multifunktionalitet (det är bättre att välja soffor utrustade med lådor för sängkläder, sängkläder och andra saker).
  3. Om möjligt bör möbler hållas i ljusa färger.
  4. Miljövänlighet och säkerhet för barnet (rundade hörn, frånvaro av traumatiska element).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När de viktigaste möblerna har identifierats kan du börja ordna dem. Som regel är det största objektet i ett rum en säng eller en soffa, så utrymme tilldelas dem först.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är sängens huvud placerat mot väggen, och kojen sticker ut mot mitten av rummet. Om rummet är smalt och långt, installeras sängen längs en av väggarna.

Spjälsängen kan placeras på olika sätt:

  • I alla lediga hörn av rummet.
  • Mittemot förälderns säng. Så barnet kommer alltid att vara i ögonen för vuxna.
  • Bredvid föräldrarnas säng. Barnsängen tryckt nära den hjälper till att organisera en gemensam sömn mellan mor och barn. För att göra detta måste du ta bort en av väggarna i spjälsängen. Barnet kommer att sova på sin plats, men ständigt känna moderns värme bredvid honom. Och mamma behöver inte gå upp på nätterna för att ta barnet i famnen och mata. Allt detta kan göras snabbare och enklare när barnet är väldigt nära.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för en spjälsäng får du inte glömma följande saker:

  1. Det får inte finnas några värmare eller radiatorer i närheten. Torr varm luft är skadligt för barnet. Dessutom kan barnet av misstag bränna sig när det når en värmekälla.
  2. Sängen ska inte vara nära en TV eller dator. Buller, starkt ljus, strålning kommer inte att gynna barnet.
  3. Det bör inte finnas några utlopp nära sängen, liksom föremål som samlar en stor mängd damm (mattor, gardiner).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När sovplatserna är identifierade och ordnade kan du börja ordna resten av rummet. Stoppa inte upp utrymmet med ett stort antal skåp, hyllor, byråer och garderober . Varje möbel ska användas till fullo. Om det inte finns förvaringsutrymme i rummet kan kläderna flyttas till garderoben i korridoren eller garderoben. Om rummet är tillräckligt rymligt, kommer en garderob att klara placeringen och förvaringen av barn och vuxna saker perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När barnet växer upp kan du i stället för en spjälsäng sätta en stol eller en liten soffa. För ett barn i skolåldern, överväg att köpa en loftsäng. Detta är det bästa alternativet för ett litet rum. Den övre delen av strukturen används som sovplats, och på den nedre nivån finns ett skolbord och hyllor för förvaring av skolmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt belysningen i rummet. Ljuset ska inte vara hårt eller för hårt. Atmosfären ska vara lugnande och bekväm. Om rummet har bra naturligt ljus, räcker det med en lampa och en ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns ett sträck- eller flernivåstak i rummet, används spotlights oftast . De avger mjukt, diffust ljus som är behagligt för ögat. Med hjälp av dessa lampor kan du välja separata områden i rummet (i huvudet på en vuxen säng eller vid en spjälsäng).

Nattlampor, lampor, små golvlampor kan användas som ytterligare belysningskällor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekoralternativ för barnets och föräldrarnas sovrum

Att inreda ett rum är det roligaste och mest kreativa stadiet i allt designplaneringsarbete för kombinerade rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste dekorativa elementen i rummet är väggarna . I ett litet rum för väggdekoration är det bäst att använda material av ljusa, svaga färger (pistage, blått, sand, rosa, ljusgrönt). Tapeter, färg, gips ska vara ljusare än rumsmöbler. Detta kommer att göra interiören lättare.

Bild
Bild

Tapeten kan vara densamma för hela rummet eller olika för varje zon. Fototapeter, fotografier, affischer, målningar, affischer med pedagogisk information (till exempel alfabetet) kan användas som dekoration för ett barnhörna. En vacker nattlampa i form av en favoritleksak, en panel i form av en applikation, en pusselbild, en original klocka och andra dekorativa element kan också bli en del av dekorationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett mycket litet barn kommer en vacker hängande leksak, en mobil över sängen eller en luftig, lätt baldakin att bli en prydnad. Använd inte porslin eller andra figurer och figurer av ömtåliga material, för små eller vassa föremål som dekorationer . Detta kan vara farligt för ett litet barn.

Bild
Bild

Den vuxna halvan av rummet kan dekoreras med målningar, fototapeter och andra föremål i lugnare färger och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration av fönsterutrymmet rekommenderas gardiner och gardiner av ljusa, luftiga tyger . De kommer att dekorera interiören och skydda barnet från direkt solljus.

Rekommenderad: