Typer Och Sorter Av Asters (60 Bilder): Flerårig Vit, Tatarisk Och Sibirisk, Sfärisk, Hög Och Låg Sorter, Dubbel Och Ageratös

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Asters (60 Bilder): Flerårig Vit, Tatarisk Och Sibirisk, Sfärisk, Hög Och Låg Sorter, Dubbel Och Ageratös

Video: Typer Och Sorter Av Asters (60 Bilder): Flerårig Vit, Tatarisk Och Sibirisk, Sfärisk, Hög Och Låg Sorter, Dubbel Och Ageratös
Video: Aster – Family Plot 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Asters (60 Bilder): Flerårig Vit, Tatarisk Och Sibirisk, Sfärisk, Hög Och Låg Sorter, Dubbel Och Ageratös
Typer Och Sorter Av Asters (60 Bilder): Flerårig Vit, Tatarisk Och Sibirisk, Sfärisk, Hög Och Låg Sorter, Dubbel Och Ageratös
Anonim

Typerna och sorterna av aster - en blomma som fått sitt namn från de stjärnformade kronbladen - är ganska olika. Men det är få som vet det det botaniska namnet på många populära former av denna trädgårdsväxt förråder dess tillhörighet till ett helt annat släkte - callistephus … Riktiga asters - fleråriga vita och färgade, frotté- och stjärnformade, sfäriska och med en platt rosett, ser ädla och återhållsamma ut, är populära inom skärning, gränsplanteringar, rabatki.

Bild
Bild

Artens mångfald av asters inkluderar ageratus, tatariska och sibiriska former, populära alpina, buskar och europeiska undertyper. Med deras hjälp kan du enkelt förvandla en blomsterträdgård till ett riktigt upplopp av färger som kvarstår året om . Höga och låga astersorter kan användas i blandade planteringar, de är väl kompatibla och kompletterar varandra harmoniskt i kompositioner på flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika nyanser

Asters kännetecknas av en rik färgpalett. Dessa växter utmärks också i naturen av en mängd olika färger. Och i avelsformer förvånar de med prakt. Det finns blommor i olika nyanser:

  • vit;
  • gul
  • röd;
  • blå;
  • lila;
  • lila;
  • rosa
  • lila;
  • lax;
  • grädde;
  • gul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De tvåfärgade och trefärgade sorterna kombinerar dessa färger i olika kombinationer för att bilda ovanligt attraktiva kombinationer. Men karmineröda och snövit aster, de vanligaste och populära, anses vara klassiker.

Översikt över arter

Klassificeringen av asters inkluderar skillnaden mellan växter enligt flera typer av egenskaper. Först och främst är ettåriga och fleråriga sorter uppdelade. Dessutom kan alla asters delas in i flera undertyper.

  • Höjd . Dvärg, upp till 25 cm och underdimensionerade, 25-40 cm, sorter skiljer sig åt. Och det finns också medelstora asters, upp till 65 cm, höga, upp till 80 cm. Växter med en stamhöjd på 80-100 cm anses vara jätte.
  • Buskens form . Det finns pyramidala och pelarformade kompakta former, alternativ med en oval krona, breda täta och spridande alternativ. Busken själv kan vara starkt grenad eller något grenad.
  • Med blommans storlek . Små - nästan alla kantformar, har inte mer än 4 cm i diameter. De mellersta bildar korgar upp till 4-8 cm. De stora inkluderar blommor med en diameter på 9-11 cm. Gigantiska asters kan bilda blomställningar upp till 12 cm.
  • Efter blomställningens form . Här kan du skilja en struktur med rörformiga kronblad, rör, blandade, där båda formerna finns. Samtidigt kan blomman i sig vara dubbel, sfärisk, platt, platt-rund, i form av ett halvklot, enkelt, halvdubbel eller tätt dubbel.
  • Efter omfattning . Klipp och bukett inkluderar höga och gigantiska sorter med stora blomställningar. Dvärg och underdimensionerade sorter av asters, som bildar många blomställningar, kallas curbaceous. Art av medelstor typ, med ganska stora korgar, anses vara universella för plantering.
  • Efter blomningstid . Tidiga knoppar bildas 83-106 dagar efter spiring, blommar från maj till juli. Mellanblommande asters glädjer sig åt blomställningarna i mitten av juli. Sena dyker upp i slutet av augusti, medan planteringsdatum bör vara ganska tidigt - minst 120-140 dagar går från de första lövens frigöring till bildandet av knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Perenn

Denna kategori inkluderar trädliknande och buskblommande växter som inte kräver enårig plantering. De bildar ett utvecklat rotsystem, är opretentiösa, ger regelbunden och lång blomning . För vintern skärs de till marken, den återstående antennen på 5-10 cm hög är täckt för att få riklig blomning nästa år.

Bild
Bild

Europeiska eller italienska . Aster amellus är en flerårig kamille -aster av europeiskt urval, känd i över 400 år. Busken kännetecknas av sommarblommande, halvklotformad kronform, stamhöjd i intervallet 30-60 cm. Europeiska astersorter blommar från juli till september, bildar stora knoppar med en kalyx upp till 5 cm i diameter. Färgen på kronbladen varierar från rosa till lila, lila, blå, mitten är alltid gul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ageratoid . En flerårig växt med ett utvecklat rotsystem och höga stjälkar, upp till 100 cm. Den övre delen av busken är grenad, vid blomning i augusti-september börjar löven falla av. Ageratoid aster kännetecknas av bildandet av många små blomställningar med ett gult centrum och lila kronblad. I naturen finns denna art i Ryssland - i Primorye, Amur -regionen, i Fjärran Östern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpint . Aster art Aster alpinus hänvisar till tidig blomning, dvärg - växer inte mer än 30 cm i höjd. I slutet av maj bildas korgar på stjälkarna i form av platta prästkragar med en diameter på 2,5-3 cm med vita, lila eller ljuslila kronblad med ett gult centrum. Arten är mycket frostbeständig, övervintrar utan skydd, var 2-3: e år behöver den dela busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljung . Växten med det botaniska namnet Aster ericoides finns naturligt i Nordamerika och har använts i odling sedan 1732. Asterlyngen växer hög - från 80 till 105 cm. Den kännetecknas av intensiv förgrening, sen blomning från september till oktober, liten, högst 1 cm, storleken på blomställningarna. Växten har god frostbeständighet - denna art kan planteras i kalla klimat. Behöver ett överflöd av ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bokotsvetnaya . Aster lateriflorus - så här låter dess botaniska namn. Höst, senblommande arter som bildar knoppar i september och håller dem till frost. Blommor bildas i ändarna av rikligt löviga skott, som liknar druvor. Skuggan på kronbladen är vit eller lavendel, mitten ändrar färg från gul till lila. Stammarnas höjd är en av de mest betydande - upp till 120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buske . Arten Aster dumosus kännetecknas av upprättstående, täta stjälkar med riklig kant, växer upp till 50 cm, frosthärdiga. Dessa växter är naturligt karakteristiska för Nordamerika. I avelsformen finns hybrider med den nya belgiska subtypen oftast. Som ett resultat kan du, med bushållning av höjden på busken, få en mycket större färgskala av knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny belgier . Virginian eller nytt belgiskt urval av asters (Aster novi-belgii) är en flerårig, vars antal når 1000 enheter. Faktum är att detta inte är en art, utan en hybridform, förenad i en allmän grupp med ett höjdintervall på 30-90 cm. Nya belgiska asters är känsliga för jordtypen - de visar sig vara högre på leror och på sandiga, väldränerade jordar är de av blygsam storlek. Blomningen sker från slutet av oktober till november, innan den första snön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny engelska . Aster novae-angliae är också en hybridgrupp av sorter med cirka 50 sorter. Och även New England -asters kan hittas under namnet amerikanska, eftersom deras naturliga utbredning ligger på breddgraderna i Quebec, Kanada, Kansas och South Carolina i USA. De har fötts upp i Europa sedan 1710, men är mycket mindre populära än den nya belgiska sorten. Växter är frostbeständiga, odlas även i klimatzonen i taiga, perfekta för informell landskapsplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tatarskaya . Aster tataricus är en buskform av en växt som når en höjd av 150-200 cm, men växer vanligtvis 30-70 cm. Arten blommar i mitten av sommaren från juni till september, bildar färgglada korgar med blå, rosa eller lila kronblad. Raka skott och lätt förgrening gör det till en bra bukettblomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk . Den dekorativa fleråriga Aster sibiricus finns i naturen på territoriet från Japan och Kina till norra Ryssland. Växten är medelstor, upp till 40-50 cm, med starka stjälkar, på vilka korgliknande blomställningar är fästa, högst 4 cm i diameter. Kronblad är rörformiga, rosa-gula, vasslila, lila. Stammarna kantas av gröna, inte för täta blad. Denna art kännetecknas av blomning i slutet av juni, du kan uppnå en tidigare knoppbildning genom höstplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga asters

Anspråkslös i vården, varierad i färg och mycket dekorativ - årliga asters pryder alltid europeiska, amerikanska och kinesiska trädgårdar.

Bild
Bild

Krysantemum . En av de mest populära snitttyperna av trädgårdsaster är det faktiskt bara dess avlägsna släkting - kinesisk callistefus. Denna växt når 65 cm i höjd, trivs med omfattande halvklotformiga blomställningar upp till 10 cm i diameter och ett överflöd av färger - från skarlet och vinrött till vitt, rosa, blått. Tidig blomning, i juni är busken redan rikligt täckt med knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pion . En av de vackraste typerna av asters. Skiljer sig i frodiga stora blomställningar, behåller dekorativ effekt till frost. På en medelstor kolumnbuske 40-70 cm hög ser vita, rosa, lila, lila, vinröda, gula blomställningar upp till 15 cm i diameter spektakulära ut. Blommorna är i form av en pion, inte sämre än honom i dekorativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nål . En populär årlig art med karakteristiska blomställningar, vars kronblad liknar skarpa nålar. Nåltypen aster är kalltålig, tål sådd före vintern, men behöver riklig vattning under växtsäsongen. Buskarna är pyramidala, upprättstående, med täta stjälkar. De bildar tätt dubbla blomställningar-korgar, når 10-15 cm i diameter, 1 växt kan ha upp till 30 knoppar. Denna art blommar tidigt, 85-90 dagar efter plantering, runt juli, och varar fram till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av populära sorter

Det finns många namn på asterarter, liksom sorter. De är populära på grund av mångfalden av färger och form av blomställningar, allmän opretentiöshet. De minsta och palmstora, pompom-, frotté- och andra sorterna kompletterar idealiskt trädgårdsutrymmet, används i gränser och åsar, dekorerar balkonger och terrasser för containeruppfödning. Det är värt att lära känna de mest populära av dem mer i detalj.

Bild
Bild

Bon-bet

En vacker årlig sort som blir upp till 60 cm hög. Diametern på de öppnade blomställningarna når 5 cm. Denna mängd asters ger vita, rosa, blå, lila nyanser av kronblad. " Bon-pari" kännetecknas av riklig förgrening av busken . Under blomningen ströks allt med stjärnformade blommor som utstrålar en delikat doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten är lämplig för odling i öppen mark, krukor, behållare. Fröplantor av hushållsodling planteras i jorden när de når 30-35 dagar under de första och andra decennierna i maj. Blomningen sker i augusti, varar hela september.

Torn

Den årliga, som tillhör pionvarianterna, kännetecknas av lång, riklig blomning. Buskarna är medelstora, når 40-70 cm i höjd, stjälkarna förgrenar sig något. Sorten finns i olika färgvariationer, de mest dekorativa är vita, gula, röda, silver . Dessa asters kännetecknas av en sfärisk blomställning med långsträckta yttre kronblad och korta runt kärnan. Diameteren på den blommande blomman når 10 cm. Vackra växter används i stor utsträckning vid skärning när man skapar buketter. De kan dekorera en balkong eller terrass i behållare och krukor, bli en riktig skatt för alla rabatter.

Bild
Bild

Pavlova

En nålliknande aster-sort som är mycket populär för plantering. Avser den kloformade arten, där kronbladet är böjda mot mitten. Den smala, graciösa stammen når en höjd av 70 cm, upp till 10 medium-dubbla knoppar visas på en växt, som liknar en balett tutu i form. Färgschemat på Pavlova är känsligt - även gult här är mycket känsligt, närmare citron.

Bild
Bild

Yabluneva

En mycket populär pion aster, kännetecknas av sin höga resistens mot fusarium sjukdom. Sorten utmärks av en frodig, spridande buskform, växer upp till 50 cm, på varje stjälk upp till 10 korollor. Blomställningens diameter når 10 cm, dessutom utmärks de av en spektakulär färg - med en krämig vit bas och ljusrosa, ibland lila spetsar. När blomman utvecklas ökar kronbladens ljusstyrka.

Bild
Bild

Amerikansk Browning

En pion aster sort med utmärkt, riklig blomning. Färgen på kronbladen presenterar hela spektrumet av blå-lila, vinröda, vita. Sorten är ganska hög, upp till 70 cm, på en rak stam, dubbla blommor.

Bild
Bild

Unik

En mängd nålar med frodiga blomställningar och en delikat doft. " Unicum" kännetecknas av tidig och mitten av tidig blomning, växterna växer upp till 70 cm i höjd, har starka stjälkar, lämpliga för bukettskärning . På grund av blommans stora diameter - upp till 13 cm - ser den mycket bra ut i floristiska kompositioner. Särskilt spektakulära är snövit aster med stjärnformade, nålliknande kronblad och en stor blomkopp.

Bild
Bild

Hertiginna

Bredblommig pionvariant, kännetecknad av en speciell lutning av kronbladet till rosettens centrum. Asters "hertiginna" tillhör formerna med medium sen blomning, deras knoppar bildas i augusti och september. Växtstammen är tätt grenad, ganska hög, upp till 80 cm . Blomställningarna är sfäriska, 9-10 cm i diameter, färgpaletten är mycket rik, särskilt dekorativa röda, lila, rosa, lila blommor. Sorten är väl lämpad för att dekorera rabatter, skära i buketter.

Bild
Bild

Kunglig pion

Den största sorten av asters när det gäller blomställningens diameter - den når 15 cm. Växten har starka, upprätta stjälkar, en pelarbuske, växer upp till 80 cm i höjd. Upp till 15 frottékorollor växer på varje bas. Färgschemat presenteras i 6 nyanser, varav den ljusaste är djupblå.

Bild
Bild

Dvärg- och miniatyrsorter

Separat är det värt att lyfta fram asters, som skiljer sig i sina blygsamma dimensioner, men inte mindre vackra från detta.

Bild
Bild

Teise stjärnor

En dvärgsort som växer upp till bara 15 cm i höjd. Busken blommar rikligt från juli till oktober, den är mycket dekorativ på grund av blomsträngarnas nålliknande struktur. " Stjärnor" med en diameter på 6 cm utmärks av sin känsliga färg -kronbladen är krämiga vita, blekrosa, glöm-mig-inte, lila. Sorten är lämplig för sådd för vintern, odling i krukor.

Bild
Bild

Dvärgkunglig

Nästan den minsta av de befintliga asterna når busken en höjd av högst 20 cm. Sorten är kant, med snövit eller blåviolett blommor. Terry knoppar, rikligt pubescenta, högst 8 cm i diameter. Upp till 20 blommor kan finnas på busken samtidigt, vilket gör sorten särskilt attraktiv.

Bild
Bild

Bon Bon

Pompom aster med frodig blomning - sorten bildas på 1 buske upp till 30-40 blomställningar per säsong. Skiljer sig i kompakthet och diminutivitet, vuxna växter når 20-30 cm i höjd. Blomställningarnas rena vita nyans ser väldigt elegant ut . Den halvklotform och diametern upp till 8 cm gör att de kan användas för dekoration av rabatter, krukväxter och odling av behållare. Blomningen är medellång tidig, långvarig; det är bättre att plantera aster i skyddade från vinden, soliga, väldränerade områden.

Bild
Bild

Erfurt dvärg

Pion aster av tyskt urval. Den har en mycket kompakt, rak stjälk som inte är mer än 25 cm hög. Blomställningens diameter når 10 cm. Blommorna som bildas på kalyxen har en dubbel eller halvdubbel struktur och ser väldigt dekorativa ut. Bland alternativen för färgen på kronbladen kan man notera vitt, lila, rött, rosa och vinrött.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av sorter och typer av asters för plantering bör börja med de som är vanliga i Ryssland. Detta är Aster alpinus, Áster améllus, Aster sibiricus, Aster tataricus … De finns i Eurasien och är lämpliga för plantering i öppen mark utan ytterligare skydd. När du väljer sorter är det viktigt att inte bara ta hänsyn till acklimatisering. Det är värt att uppmärksamma flera viktiga nyanser.

  • Blomningstid . För att blomsterträdgården ska glädja ögat året om är det värt att använda tidiga, mitten, mitten av sena sorter när de bildas.
  • Blomningstid . Det kan vara kortsiktigt eller långsiktigt. Sena sorter är särskilt kända för sin långa blomning.
  • Förgrening av växten . En mycket tät väv av skott kränker dekorativiteten. Växter på separata stjälkar, för vilka rikliga grenar är ovanliga, ser särskilt imponerande ut.
  • Höjd . För plantering i kantstenar, mixborders används de minsta sorterna av asters. Medel och lång, med stjälkar på 40-100 cm, lämpliga för rabatter, krukväxter och klippning och ordning av buketter.
  • Terry examen . Den mest effektiva pomponen och tjocka dubbla asters, men halvdubbla sorter ser attraktiva ut.
  • Färg . För blandade planteringar används blandningar av blommor av samma sort, de ser alltid särskilt imponerande och uttrycksfulla ut. Ljus crimson, rosa, blå, lila, röda blomställningar kompletteras harmoniskt med snövit neutrala toner.
Bild
Bild

När du väljer asters för plantering rekommenderas att ta hänsyn till atmosfärens temperaturer och inte skynda sig för att placera dem i det öppna marken. I vissa klimatzoner behöver de obligatorisk växthusodling eller behållarplantering med obligatorisk placering i värmen under den kalla snäppet.

Rekommenderad: