Barberry "Orange Rocket" (33 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Orange Rocket" (33 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Barberry
Video: Making Progress on Several Gardening Projects 2024, Maj
Barberry "Orange Rocket" (33 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Barberry "Orange Rocket" (33 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Nästan varje trädgårdsmästare drömmer om en vacker landskapsdesign på sin webbplats. Men många tror felaktigt att det är dyrt och svårt att odla ursprungliga grödor på deras territorium. Faktum är att med rätt planering och valet av lämplig vegetation kan du självständigt förädla din personliga tomt och spendera minst tid och ansträngning. Den idealiska växten i detta fall är Orange Rocket berberis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Orange Rocket är en underbar opretentiös kultur som ofta används av landskapsdesigners när de dekorerar territoriet. Barberry uppskattas inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för sina friska bär, som används i matlagning och medicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barberry Thunberg "Orange rocket" tillhör familjen Barberry. Beskrivningen av kulturen vittnar om dekorativiteten i dess utseende . Den unga busken är vanligtvis en ljusorange färg, men med tiden blir den mörkröd. Denna sort används oftare än andra för adelsmarker.

I naturen växer kulturen i Tibets berg, liksom i vissa regioner i Kina . Orange Rocket är en snabbt växande lövbuske. Elastiska skott med taggar riktas uppåt. Buskens kolonnkrona kan växa upp till 100-120 centimeter.

Bredden på en vuxen representant för floran kan nå 4 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad av medelstorlek kännetecknas av en oval form och slät konsistens. Under säsongen ändras bladenas färg. På våren är kulturen täckt med gröna blad, varefter de blir gula och orange, och på hösten - vinröd. Blommor "Orange rocket" är röda och små i storlek . Buskens blomningsfas börjar i slutet av maj och pågår till början av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten av denna sort av berberis är ett rött elliptiskt bär . Fruktbildning sker i slutet av sommarperioden. Det rekommenderas inte för människor att missbruka bären i denna kultur, men fåglar älskar att festa på dem. Orange Rockets rotsystem är grenat, välutvecklat och har många laterala rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare föredrar Thunbergs berberis "Orange raket" på grund av följande egenskaper:

  • anspråkslöshet;
  • hög dekorativitet;
  • förmågan att anpassa sig till olika naturliga förhållanden;
  • kallt motstånd;
  • resistens mot sjukdomar och parasiter;
  • mångsidighet i applikationen;
  • god tolerans för sanitär beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera en kompakt berberisbuske med kongener eller liknande buskar anses vara optimalt. " Orange raket" är en representant för floran, opretentiös för jorden . Eftersom han älskar solens strålar är det bättre att föredra ett väl upplyst område. Du bör inte plantera en växt på en plats där smältvatten ackumuleras på våren eller grundvattnet passerar högt. En opretentiös berberis kan överleva utan skada under en torka, men ett sumpigt underlag är destruktivt för det, eftersom rotsystemet kan ruttna.

Efter att ha valt den lämpligaste platsen kan du fortsätta med förberedelsen av fotavtrycket . Hålets parametrar ska motsvara växternas rötter. Nästa steg är att lägga ut dräneringsskiktet på botten av gropen. Den kan bestå av expanderad lera, tegel eller krossad sten.

Den utgrävda jorden måste blandas med humus och sand, ett sådant förfarande kommer att befrukta jorden och förbättra jordens luftgenomsläpplighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På råd från erfarna trädgårdsmästare är det bättre att köpa plantor som växer i en behållare. Sådant planteringsmaterial kännetecknas av god överlevnadsgrad och frånvaro av rotskador . Liksom dess kongener bör "Orange Rocket" planteras på våren innan knoppbrytning. Om en planta köps på våren och har en aktiv tillväxtfas, är det bättre att plantera den i öppen mark på hösten.

När du planterar denna representant för flora spelar månens datum och fas en viktig roll . Det är bättre att inte plantera växten när fullmånen avtar. Det rekommenderas att utföra denna procedur när månen växer. I denna fas är det värt att beskära och annan vårdverksamhet.

Bild
Bild

När hålet har förberetts och humus med sand införts i det kan du lägga till en komplex butiksberedning. Plantan måste placeras i ett hål och dess rotsystem spridas väl. Planteringen ska täckas med jord och tampas lätt . Nästa steg är att rikligt bevattna den unga berberisen för att bibehålla fuktinnehållet i substratet under lång tid. Glöm inte att mulka buskens stamcirkel med sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att odla berberis av sorten "Orange raket" är inte ett komplicerat förfarande. För att denna växt ska kunna dekorera territoriet på ett tillräckligt sätt kommer det att finnas tillräckligt med elementära vårdåtgärder.

Vattning

Ofta behöver bara nyplanterade berberisbuskar vattnas. Bevattning bör göras två gånger i veckan. Det är dock värt att se till att underlaget inte är vattentätt. När de första skotten visas bör bevattningen reduceras till 1 gång i veckan. Om regnväder observeras är det inte värt att vattna grödan.

För bevattning måste du använda varmt, lite sedimenterat vatten . Vätskan ska hällas direkt under roten, utan att blöta bladet och skaftet. I slutet av bevattningen är det nödvändigt att lossa jorden och eliminera ogräs.

Bild
Bild

Toppdressing

Denna typ av växt kan växa och utvecklas normalt utan befruktning. Men om du vill öka barberryens dekorativitet kan du applicera gödningsmedel. Det rekommenderas att mata busken tidigt på våren och i slutet av höstperioden. Som gödningsmedel är det möjligt att använda kycklinggödsel, kompost, växtbaserade tinkturer. Du kan också använda färdiga mineralkomplex:

  • på våren - natrium;
  • på sommaren - fosfat;
  • på hösten - potash.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Orange Rocket sanitär beskärning bör göras på våren innan saften börjar röra sig. Under proceduren är det värt att ta bort frostbitna och trasiga skott . Busken behöver den första formativa beskärningen under det andra levnadsåret på våren. För att föryngra kulturen beskärs den under en trädstubbe. Efter det, för att behålla plantans form, beskärs den på sommaren.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Barberry "Orange rocket" reproducerar på följande sätt.

Skikten . Denna typ av kulturförökning anses vara den vanligaste och används ofta av trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Sticklingar . Denna procedur kännetecknas av en hög andel rötter och växtöverlevnad.

Bild
Bild

Efter bush division . Detta är ett snabbt avelsalternativ för en berberisbuske, där nästan alla sorteregenskaper bevaras.

Bild
Bild

Frön . Med hjälp av frön är reproduktionen av berberis svår och lång. Detta uppfödningsalternativ används sällan, eftersom det inte garanterar bevarandet av sortens egenskaper.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att Orange Rocket kännetecknas av hög immunitet, ogynnsamma förhållanden kan orsaka utveckling av följande sjukdomar.

Mjöldagg . Sjukdomen manifesterar sig i utseendet på vitaktiga fläckar på alla delar av kulturen. Med ett starkt nederlag kan berberis dö. Var och en av de infekterade delarna av växten måste skäras av och brännas. För att övervinna sjukdomen är det värt att använda preparat baserade på kolloidalt svavel, svavel-kalkblandning. Läkningssprutning ska utföras under blommans blommor och sedan varannan vecka.

Bild
Bild

Spotting . En sjukdom av denna typ torkar ut lövverket och andra element i växten. Om en sjukdom hittas bör de drabbade delarna avlägsnas och brännas. För att läka busken är det nödvändigt att använda kopparbaserade preparat före och efter blomningsfasen.

Bild
Bild

I vissa fall kan berberis attackeras av följande parasiter

Barberry sågfluga som äter upp den gröna delen av grödan. Det kan förstöras genom sprutning med en 3% klorofoslösning.

Bild
Bild

Blommot . Insekten livnär sig på buskens bär. "Decis" -behandlingen hjälper till att rädda Orange Rocket.

Bild
Bild

Barberry bladlöss . Hon äter lövverk och unga grenar av kulturen. Som bekämpning av bladlöss kan bevattning med en lösning baserad på tvål och tobak användas.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

För att förbättra territoriets dekorativa utseende planterar många trädgårdsmästare Orange Rocket berberis. Det kan bli grunden för en häck, bromsa. Denna kultur kan också bli en original del av en alpin bild. Det ser bra ut som en kant på en blomsterträdgård eller i en gruppplantering.

Barberry Thunberg "Orange rocket" är en utmärkt granne för barrträd. Du bör inte plantera denna typ av buske nära körsbär, hassel, fläder och akacia. Rötterna till ovanstående växter hindrar berberis från att växa och utvecklas normalt.

Det är bättre att inte plantera denna gröda nära bostadskvarteren, eftersom den ljusa doften av Orange Rocket lockar insekter.

Bild
Bild

Tips för plantering och vård av Barberry Thunberg "Orange Rocket" i videon.

Rekommenderad: