Beskärning Av Thuja På Våren: Hur Man Korrekt Beskär Stora Träd? Schema För Den Första Frisyren. Vårens Beskärningsdatum

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Thuja På Våren: Hur Man Korrekt Beskär Stora Träd? Schema För Den Första Frisyren. Vårens Beskärningsdatum

Video: Beskärning Av Thuja På Våren: Hur Man Korrekt Beskär Stora Träd? Schema För Den Första Frisyren. Vårens Beskärningsdatum
Video: How To: Prune A Spiral Topiary + Topiary Tour 2024, April
Beskärning Av Thuja På Våren: Hur Man Korrekt Beskär Stora Träd? Schema För Den Första Frisyren. Vårens Beskärningsdatum
Beskärning Av Thuja På Våren: Hur Man Korrekt Beskär Stora Träd? Schema För Den Första Frisyren. Vårens Beskärningsdatum
Anonim

Thuja är ett prydnads barrträd. Det är särskilt vanligt bland entusiaster av landskapsdesign. Växten kräver ingen särskild vård, och ägarna kan ge sin krona till nästan vilken form som helst. Denna ephedra kan planteras både i staden och på landet. För att bibehålla ett presentabelt utseende måste trädet emellertid trimmas regelbundet. Den här artikeln kommer att prata om regler och scheman för beskärning av denna växt.

Bild
Bild

Sorter och behov för beskärning

Trimningsplan beror på dess syfte:

  • sanering - kronan bearbetas delvis, torkade och sjuka grenar tas bort;
  • formande - låter dig styra trädets höjd, för att ge kronan det önskade utseendet.
Bild
Bild

Det finns sorter av thuja som inte behöver justeras; med tiden tar de själva en viss form (boll, pyramid eller kon). Formativ beskärning bör användas om ägarna inte gillar den naturliga formen eller om kronan är för tjock . Och om vissa sorter inte kräver en formativ frisyr, är sanering en viktig del i vården av alla typer av tui. Det är särskilt nödvändigt om det har bildats för många gula löv och torra grenar i kronan.

Bild
Bild

Thuja western är den mest utbredda sorten i Ryssland. Den tolererar perfekt temperaturer under noll, hög luftfuktighet, värme och andra ogynnsamma klimatförhållanden. Alla sorter av thuja skiljer sig åt i sin tillväxt, därför måste de justera kronan på olika sätt . Sorterna "Smaragd", "Holmstrup" och "Vangeri" växer inte mer än 12 cm per år, så de behöver klippas bara en gång om året. "Brabant" och "Columna" kan öka i höjd med 20-30 cm per år, så behovet av beskärning under denna period kommer att vara 2 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående sorter bildar en pyramidformad eller pelarform. Globulära representanter skiljer sig vanligtvis inte i höjd och växer ganska långsamt, så de behöver knappast klippa sig. En gång om året kan endast sanering utföras genom att ta bort skadade grenar.

Villkor och regler

Tui är prydnadsväxter, de kan inte klippas när som helst på året. Nästan alla barrträd skiljer sig åt i vissa fysiologiska egenskaper, så de bör inte ses som fruktgrödor. Frisyren ska göras antingen på våren eller på sommaren . Den vegetativa fasen påverkar tidpunkten direkt. Thuja -knoppar blommar 10 dagar efter att medeltemperaturen når + 10C. Som regel börjar trädet i centrala Ryssland blomma i 5-10 maj, i nordväst - i början av juni och i söder - i början av april.

Bild
Bild

Observera: Om du planerar att trimma tidigt på våren innan de första knopparna dyker upp kan du störa den naturliga vegetativa processen. Denna teknik används bara om det är nödvändigt att tunna ut kronan avsevärt genom att skära av de drabbade grenarna. Om du vill att trädet ska fortsätta växa, skjuta upp beskärningen tills blomningsfasen är klar. Nedan följer de vanligaste misstagen som många oerfarna sommarboende gör.

  • Du kan inte klippa för mycket - det här är den viktigaste punkten. Kom ihåg att den del av kronan som ska klippas inte får överstiga 30% av den totala massan.
  • Grenar ska inte utsättas. Endast lövväxter kan växa grön massa. Bare grenar av ett barrträd torkar helt enkelt ut.
  • Beskärning nära knoppen är inte tillåten. Snittet utförs på ett avstånd av 2 cm ovanför njuren. Tack vare denna teknik kommer inte njuren att torka ut under läkningsprocessen av beskärningsstället.
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare gör snittet baserat på grenens position och önskad tillväxtriktning. Om grenen växer uppåt är det nödvändigt att skära över den yttre knoppen från stammen, och om den är nedåt - ovanför den inre.

Hur ska man klippa?

En frisyr kräver inte mycket verktyg. Skotten är inte särskilt tjocka, så för bekvämt arbete behöver du bara en beskärare med sax. Beskäraren är ett långhanterat verktyg och passar utmärkt till prydnadsträd och buskar i alla storlekar . Denna produkt kan vara antingen elektronisk eller mekanisk. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att hemma är det ingen idé att betala för mycket för elektriska modeller - de är endast användbara i professionell verksamhet när de bearbetar ett stort antal träd.

Bild
Bild

Oavsett instrumenttyp måste det alltid hållas rent. Saxen behöver slipas med jämna mellanrum. Beskärning av en växt med en trubbig beskärare kommer inte bara att påverka arbetets hastighet negativt, utan också på trädets hälsa.

Beskärningssystem

Tänk på flera thuja frisyr alternativ.

  • Bildande av en häck. Om du bestämmer dig för att skapa en häck, är thuja en av de bästa lösningarna. När du har planterat växten bör följande punkter följas:
  • trimma av topparna på groddarna först med cirka 30%;
  • efter ett år, utför en lätt formativ beskärning, justera höjden - beskärning av topparna främjar tillväxten av sidoskott. Tack vare denna teknik kommer häcken att växa jämnt och kronan blir tjock.
  • Topiary beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många dachaägare älskar att experimentera med en thuja -frisyr. Kronan tar lätt vilken form som helst av geometriska former, och med rätt tillvägagångssätt kan trädgårdsmästaren skapa gröna skulpturer . En sådan frisyr kallas topiary. Även en oerfaren trädgårdsmästare kan hantera sådan beskärning, även om det vid första anblicken kan tyckas att inte alla kan göra en lockig frisyr. Baserat på plantens givna form bör du välja en ny lämplig figur. De lättaste i utförandet är de sfäriska, kuboida och pyramidala formerna. Spiralen anses vara en av de svåraste.

Bild
Bild

Stadier av bildandet av en spiralkronform

  • Du måste knyta ett rep till toppen av trädet och börja linda in kronan med den uppifrån och ner.
  • När du har "ritat" konturen måste den noggrant "klippas" med en sekatör.
  • Med denna markering måste du göra ett snitt ännu djupare. Djupet bör ökas gradvis. Det är viktigt att övergången är smidig.
  • Lossa och ta bort repet från trädet.
Bild
Bild

Landskapsdesigners övar ett annat schema för lockig trimning av trä - ramfästning . Ramen måste vara helt tillverkad av metall. Det är vanligtvis tillverkat av tråd, installerat på rätt plats, och en växt planteras inuti. När trädet växer upp och grenarna börjar nå ramen bör de skäras längs konturen. Efter att thujaformen är helt formad kan ramen tas bort.

Bild
Bild

Observera: under bildandet av skulpturen bör det inte finnas en enda bar skott i kronan, annars kommer en "avtagande hårfäste" att bildas i framtiden, som du inte kan bli av med.

Gallring och underhåll

Om kronan redan har bildats, bör dess utseende ständigt bibehållas i gott skick. Underhållsklippning bör göras på sommaren när nya skott dyker upp som bryter trädets form. Om kronan blir för tjock bör den tunnas ut enligt punkterna nedan.

  • Förhandsgranska ephedra, visuellt identifiera områden som behöver justeras.
  • Ta bort döda, skadade och sjuka grenar.
  • Om kronan är för tät och nästan inte överför ljus, måste vissa grenar avlägsnas jämnt. Gallring bör göras symmetriskt, annars kan”hål” och tomrum bildas.
  • Om växten enligt dig är för hög bör kronan trimmas till önskad storlek.
  • Alla skott som sticker ut från den totala massan måste tas bort. Tillväxten som sticker ut kan stängas av under hela sommaren.
Bild
Bild

Hur man bryr sig efter en frisyr?

Thuja, som många barrträd, tolererar skärprocessen bra. Men som alla växter är den stressad och kräver lite underhåll efter beskärning.

  • Efedran ska vattnas omedelbart efter skärning. Minst 10 liter vatten krävs.
  • Om du beskär grenar på våren är matning ett måste. Många trädgårdsmästare rekommenderar Kemira universalgödselmedel. Om behandlingen utförs på sommaren behöver du inte gödsla jorden.
  • Efter beskärningen ska bladen sprutas med speciella stimulanser. Zirkon och Epin Extra är särskilt populära.
Bild
Bild

Om du har tagit bort stora grenar, kommer ett stort sår att ligga kvar på skärplatsen. Barrträd regenererar bra, men om du märker att växten har börjat avge en liten mängd harts, bör såret behandlas med ett speciellt kitt. Det finns inga speciella behandlingsmedel för barrträd, så kitt för fruktträd kan användas . Det bästa alternativet anses vara Robin Green pasta, men du kan också köpa produkter från Runnet, Fasco eller Gardener.

Bild
Bild

Istället för färdiga preparat används ofta ett pastarecept - Reshetnikov var, gjord med sin egen hand:

  • smält 100 g vax och 1 kg harts;
  • häll 150 ml medicinsk alkohol i en behållare, blanda och häll i en glasbehållare;
  • efter kylning kan blandningen appliceras på skadade områden i anläggningen.

Rekommenderad: