Konstruktion Tvåhjulig Förstärkt Skottkärra: Välj En Tvåhjulig Vagn Med En Volym På 100 Liter Och En Lastkapacitet På 350 Kg

Innehållsförteckning:

Video: Konstruktion Tvåhjulig Förstärkt Skottkärra: Välj En Tvåhjulig Vagn Med En Volym På 100 Liter Och En Lastkapacitet På 350 Kg

Video: Konstruktion Tvåhjulig Förstärkt Skottkärra: Välj En Tvåhjulig Vagn Med En Volym På 100 Liter Och En Lastkapacitet På 350 Kg
Video: Best Wheelbarrow for Landscaping? Single, Dual Wheel, Metal, Poly? 2024, Maj
Konstruktion Tvåhjulig Förstärkt Skottkärra: Välj En Tvåhjulig Vagn Med En Volym På 100 Liter Och En Lastkapacitet På 350 Kg
Konstruktion Tvåhjulig Förstärkt Skottkärra: Välj En Tvåhjulig Vagn Med En Volym På 100 Liter Och En Lastkapacitet På 350 Kg
Anonim

En skottkärra är ett välkänt trädgårdsbyggande attribut, utan vilket det är omöjligt att föreställa sig seriöst arbete. Dess funktioner är enkla - hjälp med att transportera en mängd olika varor över en byggarbetsplats eller en personlig (sommarstuga) tomt.

Bild
Bild

Historia

Namnet på inventeringen kommer från det gamla slaviska verbet "tach" (att rulla, bära). På 1980 -talet dök en slangform av ordet för en bil upp. Det vill säga bilden av ett visst fordon (transportband) på hjul och med en kaross har stadigt förankrats i det populära medvetandet. Det är dessa grundläggande strukturella element som har förblivit oförändrade i årtionden. Men med bilar under hela deras existens har det skett vissa förändringar.

Bild
Bild

I sin enklaste form var skottkärran en triangulär träkonstruktion med ett hjul framför och en slags lastplattform gjord av brädor, ändarna på stängerna som sträckte sig från hjulet blev handtag. Behovet av att transportera en större variation av varor gav upphov till olika former av lastcontainrar - lådor och tråg. Ökningen av bärförmågan krävde uppmärksamhet åt hjulen.

I vissa varianter av skottkärror började de placeras på lastkroppens sidor. Efter att ha fått stabilitet förlorade en sådan vagn sin manövrerbarhet; för att flytta den behövdes en ganska plan och bred yta. Sådan lyx i förhållandena på byggarbetsplatser eller en trädgårdstomt var ganska svår att tillhandahålla. Sådana vagnar gjordes också med en dragstång i slutet, en tvärgående tvärstång fixerades på den, vilket faktiskt representerade handtaget, det fanns bilar med två handtag fästa vid karossens sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Den moderna bilen är resultatet av en hel del försök och fel. Dess huvudsakliga strukturella element är följande:

  • bockad ram av stålrör med en diameter på upp till 40 mm, som förvandlas till handtag; ofta är ramens böjningar rekvisita som håller skottkärran i upprätt läge under lastning (lossning);
  • ett eller två hjul placerade under karossen;
  • lastkroppen kan vara solid eller monterad från separata element; materialet kan vara trä (plywood), metall eller plast, och kroppens form kan vara annorlunda - en solid metall- eller plastversion har släta konturer och kallas ett tråg, och en prefabricerad kropp är en låda som monteras i olika sätt från enskilda element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du det?

Såsom följer av beskrivningen av anordningen är en skottkärra en enkel och pålitlig handhållen transportör. Naturen befriade människans händer. Under hela sin historia har människor alltid haft något i sina händer. Volymerna och massan av de överförda blev större, vilket blev ett slags incitament för tekniska lösningar. Ja, nu flyttar människor miljontals olika varor över stora avstånd, men behovet av en universell handtransportör försvinner inte. Hon är nöjd med skottkärran.

Bild
Bild

Den moderna konstruktionen skottkärra är en mycket pålitlig design, med hjälp av vilken du framgångsrikt kan flytta laster upp till otroliga 350 kg i vikt . Till och med för 100 år sedan skulle detta ha krävt att en häst eller en åsna spänns i en vagn. Karossens form gör det möjligt att fylla den med bulklast, till exempel sand, i inte mindre överraskande volymer - 100-120 liter. Med tanke på att en hink innehåller cirka 10 liter och den väger upp till 20 kg kan du föreställa dig vilken arbetskostnad en person kommer att förvänta sig när den bär samma volym i skopor.

Naturligtvis, när ett dussin friska unga livegräs vegeterar i gården och väntar på arbete, som har hänt med godsens ägare i århundraden, är närvaron av en sådan transportör kanske inte relevant, men om du måste göra allt själv eller av hushållets krafter är fördelarna med skottkärran uppenbara.

Bild
Bild

Olika sorter

Moderna skottkärror kan delas in i två grupper.

Trädgård . De är lätta i ordets fulla bemärkelse, deras bärförmåga är lägre och strukturelementen är tunnare. Hjul kan ha ekrar, oftare har trädgårdskärrar bara ett hjul, ibland kan det finnas ett par hjul. Ett tråg av plast eller tunn plåt. En sådan transportör kan framgångsrikt användas av en äldre älskare av trädgårdsarbete vid transport av plantor, plantor, grödor från sängarna, behållare med vatten för bevattning eller en lösning för behandling av växter från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion . Dessa skottkärror har en tyngre struktur, vilket gör att de kan användas för transport av tunga laster. De är naturligtvis utformade för en frisk man. Även en tom konstruktion tvåhjulig förstärkt skottkärra är en seriös enhet som väger mer än ett kilo. Ett frankerat ståltråg med en väggtjocklek på minst 0,8 mm, med en fasad framkant, vilket något underlättar lossning, används som lasttank. Det är för stora konstruktion skottkärror som ett tvåhjuligt schema och en förstärkt ram av ett rör med en diameter på upp till 40 mm är vanliga. Hjulens diameter överstiger sällan 30 cm; ganska stora hjulbredder är karakteristiska för konstruktion av skottkärror. De kan vara antingen med en kamera eller slanglösa.

De mest lyftande har gjutna pneumatiska däck och en stålsvetsad fälg monterad på lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den till synes enkla och opretentiösa, kan bilar vara ganska dyra . Även de mest kända tillverkarna är engagerade i lanseringen av denna inventering, men i detta fall betyder priset på produkten inte alls något ultramodern kunnande, du måste ofta betala för mycket för varumärkets popularitet. Bilar från välkända europeiska företag, särskilt från det franska märket Haemmerlin, kan kosta upp till 7 tusen rubel. Ganska högkvalitativa kinesiska och ryska motsvarigheter i pris når 4 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Det viktigaste urvalskriteriet bör vara tillförlitlighet. Det är lämpligt att kontrollera de svetsade lederna, de måste bearbetas väl. Den tunna rörramen böjer sig gradvis. Det är bättre att välja tjocka handtag direkt. Gummi- eller plastöverdrag får inte rulla.

Det är viktigt att "prova på" skottkärran själv innan du köper - om handtagen är bekvämt placerade tillräckligt, hur vikten fördelas . I en bra skottkärra faller huvudlasten på hjulen. En sådan transportör är lätt att använda, välter inte under lastning och överbelastar inte armarna och ryggen under transport. När du väljer en skottkärra för byggnadsarbeten är det bättre att omedelbart köpa en pålitlig tvåhjulig modell avsedd för en stor massa av den transporterade lasten, annars leder överbelastning av en lätt skottkärra under drift till dess snabba sammanbrott och behovet av att återköp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte stint och köper en förstärkt konstruktion skottkärra med en volym på minst 100 liter, kan du få ett universalfordon. Den kan användas inte bara på byggarbetsplatsen, utan också i trädgården och hantera transport av tungt byggmaterial och byggavfall. Din transportör kommer att bli en utmärkt assistent inom trädgårdsarbete, vilket inte kan sägas om en specialiserad trädgårdsversion av en skottkärra, det är svårt att använda den på en byggarbetsplats på grund av dess låga bärighet. Nyligen har universella trädgårdsbyggande modeller dykt upp.

De är mycket starkare än trädgården, men de är också något sämre än konstruktionerna, eftersom hjulen först och främst kan gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnyttjande

Under drift är det viktigt att inte överbelasta skottkärran, vilket förlänger lagren och hjulens livslängd. I vissa fall kan överbelastning orsaka deformation eller brott på ramen och lastrännan. För att ett så enkelt och tillförlitligt fordon ska fungera länge är vård viktigt för det, liksom för all annan utrustning. Det är bättre att förvara en skottkärra i förvaring, tvättad av smuts, cement och andra byggnadsblandningar, vilket minskar risken för korrosion.

Kontrollera däcktrycket. Det är oacceptabelt att transportera last på platta däck.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du gör en tvåhjulig byggvagn med egna händer nedan.

Rekommenderad: