Varifokala Linser: Vad är Det? Väljer Ett Varifokalt Megapixelobjektiv

Innehållsförteckning:

Video: Varifokala Linser: Vad är Det? Väljer Ett Varifokalt Megapixelobjektiv

Video: Varifokala Linser: Vad är Det? Väljer Ett Varifokalt Megapixelobjektiv
Video: What's the Difference: Bifocals, Trifocals, and Progressive Lenses 2024, April
Varifokala Linser: Vad är Det? Väljer Ett Varifokalt Megapixelobjektiv
Varifokala Linser: Vad är Det? Väljer Ett Varifokalt Megapixelobjektiv
Anonim

Linser presenteras på marknaden i olika modifikationer, som alla har sina egna egenskaper och specifikationer. Beroende på indikatorer används optik inom olika områden. Varifokala linser finns oftast i videoövervakningssystem. Det finns flera kriterier att tänka på när du väljer sådan utrustning. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Varifocal -linser är optiska enheter som låter dig optimera och ändra brännvidden. Huvuddragen i enheten inkluderar ett antal faktorer.

De optiska linserna i enheten är placerade så att de kan justeras både manuellt och automatiskt . Detta gör att du kan korrigera bildvinkeln i ramen.

Många modeller har en räckvidd på 2,8-12 mm.

Bild
Bild

Om vi pratar om statiska enheter har de inte möjlighet att justera . Fördelen med en statisk lins är att den kan appliceras med 3,6 mm. Brännvidden anses vara nyckelparametern, precis som med valfri optik. Om du behöver observera ett stort objekt är en vidvinkelkamera bäst.

Sådana linser installeras ofta på parkeringsplatser, kontrollpunkter och utgångar i olika köpcentrum.

Smalstrålande optik låter dig se ett specifikt objekt tydligt . Med ett sådant objektiv kan du zooma in och få en detaljerad bild. Ofta används enheter med sådan optik i industriella anläggningar, i banker och vid kassa. Det är säkert att säga att megapixelobjektivet är mångsidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En slående representant för denna kategori optiska enheter kan kallas Tamron M13VM246 , som har en manuell bländare och en variabel brännvidd på 2,4-6 mm, tack vare vilken du kan få en högupplöst bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett asfäriskt objektiv på 1/3 megapixel är Tamron M13VM308 , brännvidden är upp till 8 mm och betraktningsvinkeln är ganska bred.

Bländaren är manuellt justerbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dahua SV1040GNBIRMP har infraröd korrigering, auto iris och manuell fokuskontroll. Brännvidd 10-40 mm. Det är ett lätta objektiv som kan producera bra bilder och är billigt.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att hitta ett lämpligt objektiv måste du bestämma syftet med dess tillämpning och driftsförhållanden. Brännvidden påverkar bildkvaliteten. Optiska enheter som används vid tillverkning av övervakningskameror betecknas F 2.8, 3.6, 2.8-12. Bokstaven F står för avstånd, och siffrorna för fasta och brännvidd i millimeter.

Bild
Bild

Det är denna indikator som påverkar valet av ett variofokalt objektiv. Ju större den är, desto mindre är synvinkeln.

När det gäller att installera en kamera med maximal visningsyta är det bättre att vara uppmärksam på optik med F 2,8 eller 3,6 mm. För spårning av kassaregister eller bilar på en parkeringsplats rekommenderas en brännvidd på upp till 12 mm. Med detta objektiv kan du justera kamerans förstoring manuellt.

Du kan använda ett hjälpverktyg - linsräknaren . Med hjälp av praktisk programvara kan du få information om vilken typ av vy ett visst objektiv ger. Man bör komma ihåg att vissa enheter anger IR -index, vilket betyder infraröd korrigering. Kontrasten för den resulterande bilden ökar, så objektivet behöver inte ständigt justeras beroende på tid på dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ställer jag in?

Du kan själv justera det varifokala objektivet. Redigering tar inte lång tid, och om du följer reglerna fungerar objektivet som det ska . Kameror kan vara inomhus och utomhus. Betraktningsvinkeln ändras genom justering. Om den behöver vara bred - 2,8 mm måste du justera zoomen så långt den går och justera fokus. Bilden på skärmen blir för stor.

Om du behöver fokusera på en specifik detalj, spela in ett specifikt objekt, justeringen görs i motsatt riktning - vinkeln blir smalare och bilden kommer närmare. Alla onödiga saker tas bort från ramen och linsen koncentreras till en viss plats.

Utomhusfokuslinser justeras på ett lite annorlunda sätt. Detta kräver en vid synvinkel när det gäller spårning av territorium. Först måste du justera zoomen och sedan göra ett smidigt fokus.

Den största fördelen med sådan optik är förändringen i ekvivalent brännvidd . Det beror på särdragen hos objektivets placering, liksom storleken på matrisen. Även om detta kan göras med en konventionell lins, kan varifokalen göra ändringar utan att öka mekanismens storlek, vilket är fördelaktigt. Sådan utrustning är inte tillgänglig för standardkameror, även om detta skulle underlätta arbetet för professionella fotografer, som ofta måste bära linser med olika parametrar. Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att det inte finns något bättre alternativ för videoövervakning än ett varifokalt objekt.

Rekommenderad: