Lins (58 Bilder): Vad är Det? Hur Väljer Jag Ett Fotolins? Porträtt, Telefoto Och Andra Typer Av Linser, Bländare Och Skärpedjup

Innehållsförteckning:

Video: Lins (58 Bilder): Vad är Det? Hur Väljer Jag Ett Fotolins? Porträtt, Telefoto Och Andra Typer Av Linser, Bländare Och Skärpedjup

Video: Lins (58 Bilder): Vad är Det? Hur Väljer Jag Ett Fotolins? Porträtt, Telefoto Och Andra Typer Av Linser, Bländare Och Skärpedjup
Video: FOTOTIPS - Bländare, ISO och slutartid 2024, April
Lins (58 Bilder): Vad är Det? Hur Väljer Jag Ett Fotolins? Porträtt, Telefoto Och Andra Typer Av Linser, Bländare Och Skärpedjup
Lins (58 Bilder): Vad är Det? Hur Väljer Jag Ett Fotolins? Porträtt, Telefoto Och Andra Typer Av Linser, Bländare Och Skärpedjup
Anonim

Att välja ett objektiv för en kamera är en knepig affär, särskilt för nybörjare och oerfarna fotografer. Det finns mycket information och nyanser, det är ganska svårt att studera allt, för som ett resultat kan något ignoreras och missas. Vi kommer att prata i denna artikel om hur man lär sig att förstå de tekniska egenskaperna och avgöra om en del är lämplig för kameran eller inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Huvudmekanismen i en kameraenhet är ett objektiv, ett system som består av flera linser. Det är inte en matris, som många användare tror, utan ett objektiv. Med hjälp av denna enhet bildas en fotografisk bild på ett ljuskänsligt material . Och matrisen är ett element för att konvertera den resulterande bilden till digital form.

En person som är involverad i fotografering behöver inte vara expert på optik, men en minimal kunskap om kameralinsen hjälper bara till med kreativ utveckling och gör processen att skapa ett foto medveten.

Bild
Bild

Huvuduppgiften för en lins för en kamera är att samla ljus från ett föremål där fotograferingen sker, och fokusera det på kamerans matris eller film . Ett bikonvext objektiv klarar en sådan uppgift, men kvaliteten på den resulterande bilden kommer inte att vara den bästa på grund av avvikelsen i det optiska systemet. Aberration är ett fel eller avvikelse, det vill säga en stråle som var tänkt att färdas längs en viss bana skiftas.

För att få fotografier av acceptabel kvalitet kompletteras den optiska designen med linser som korrigerar ljusflödet . De korrigerar alla avvikelser, och linsen har de önskade egenskaperna. I nya förbättrade linser kan antalet optiska element ibland överstiga två dussin, dessa enheter kombineras i grupper, och tillsammans fungerar de som en samlingsstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom linser består den optiska enhetens design av ytterligare mekanismer för att ändra fokusavståndet, för att styra skärpan och bländaren, och så vidare.

Alla linsens komponenter är anslutna till en helhet - kroppen, den fungerar också som ett fästelement till kameran.

Bild
Bild

Viktiga egenskaper

Fotoobjektivet är en viktig del av kameran, utan det kommer du inte att kunna ta ett foto. Uppfattningen av scenen beror på dess beskrivning av huvudkarakteristiken - vilken del som kommer att synas och spelas in, och vilken som kommer att förbli bakom kulisserna. Alla linser är indelade i 2 typer beroende på deras brännviddskarakteristik:

  • med variabelt fokus - zoomobjektiv;
  • med konstant fokus - fixar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Diafragman

Med sin hjälp styr fotografen ljusflödet som passerar genom fotolinsen. Membranet är ett septum som består av rörliga lamellblad, deras antal kan variera från 5 till 9 . Dessa kronblad bildar ett cirkulärt hål, vars storlek ändras, och, beroende på uppgiften, styr ljusflödet in i kameran. Lamellerna rör sig med hjälp av en speciell fjäder eller drivning.

Bländare har två viktiga funktioner - den styr exponeringen och kontrollerar skärpedjupet . F-talet är ljussändningskarakteristiken för linsen, det består i förhållandet mellan bländardiametern och brännvidden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel, betrakta ett objektiv med ett fokus på 200 mm och en bländare på 50 mm, deras förhållande beräknas enligt följande - 200: 50 = 4. Det resulterande talet betecknas f / 4, det vill säga storleken på membranets diameter är 4 gånger mindre än brännvidden . Om diametern reduceras till 20 millimeter blir bländarvärdet 200: 20 = 10. Följaktligen får användaren ett större bländarantal genom att minska hålets diameter.

Bländare är det minsta bländarvärdet . Många moderna fotografiska linser har en "blinkande" eller "hoppande" bländare. Den fungerar oberoende av det inställda bländarvärdet. Bländaren förblir öppen tills fotograferingen börjar, och efter att slutaren har släppts stängs den till det angivna värdet. Efter ett skott återgår membranet till sitt ursprungliga öppna läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fokuserar

Vid standardstartpositionen är linsen fokuserad i oändlighet. För att fokusera linsen på ett specifikt objekt som ligger närmare måste du öka avståndet från linsens bakre yta till matrisens yta, det vill säga att linsen ska skjuta ut mot objektet under fotografering.

I linser med ett förenklat arrangemang styrs skärpan genom att flytta hela det optiska systemet inuti linsen

På vissa enheter kan bara främre objektivet röra sig, ibland blir det mer komplicerat om det rör sig vid fokusering.

Bild
Bild

Vissa linser med ett komplext system har intern fokusering. I denna design skiftas det optiska centrumet på grund av rörelsen hos linsgruppen inuti utrustningen, medan de externa parametrarna förblir oförändrade.

Moderna linser är utrustade med ett automatiskt fokusjusteringssystem . I fotolinsens kropp finns det ett inbyggt ljud eller en stegmotor - det flyttar objektivsystemet som är ansvarigt för fokusering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zoomlinser

Zoom är ett objektiv med variabelt fokus . Deras design är mycket mer komplicerad än en enkel diskret (diskret - konstant fokus) fotografisk lins. Här, med hjälp av ytterligare funktioner, rör sig de optiska elementen och ändrar inte bara brännvidden, utan ändrar också de resulterande optiska felen.

Förstoringen av ett zoomobjektiv är förhållandet mellan maximalt fokus och minimum . Till exempel, för ett objektiv med värden på 24-70 millimeter, kommer förstoringen ungefär lika med 70: 24 = 3. Ett objektiv med detta värde kallas”3x zoom”.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optisk stabilisator

Den optiska stabilisatorn är utformad för att kompensera för kameravibrationer, så bilden blir inte suddig. Stabilisering sker på grund av en speciell enhet som driver en av linserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusfilter

Det är möjligt att använda ljusfilter med nästan alla linser. Vanligtvis, de är monterade på linsens frontpanel; för detta finns det en speciell tråd i linsröret . Men om det främre objektivet har en tillräckligt stor storlek eller utbuktning blir det svårt att använda sådana filter. Därför kan tråden helt enkelt saknas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 2 vägar ur denna situation

  • Super teleobjektiv - den är utrustad med ett speciellt klipp som sträcker sig. Ett ljusfilter med en liten diameter är installerat i det, och sedan sätts hela strukturen in i linsen.
  • Eftersom vissa linser inte är utformade för att använda glasfilter c, de har speciella clips på baksidan för plastelement.

Genom att använda denna typ av filter elimineras skyddet för främre huvudlinsen. Därför måste fotografen vara extremt försiktig för att skydda enheten från repor och damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bajonett

De flesta objektiv fästs på kameran med ett bajonettfäste. På linsens baksida finns speciella kronblad, enligt standarden är de vanligtvis 3. På kameran finns spår som motsvarar dessa kronblad.

Om vi jämför anslutningselementet med en gänga, har bajonetten 2 stora fördelar:

  • att byta fotolins om det behövs går snabbare;
  • objektivets position i förhållande till kameran blir mer exakt - detta är nödvändigt för korrekt anslutning av kontakterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudfunktionen att fästa på kameran är bajonetten också ansvarig för anslutningen mellan fotobjektivet och kameran. Tack vare honom sker det samordnade arbetet med resten av mekanismerna.

En annan viktig anslutningskarakteristik är flänsavståndet, avståndet från objektivets referens eller bakre yta till kamerasensorn . Dess längd beror direkt på utrustningens individuella design.

Bild
Bild

DOF

DOF, eller skärpedjup, är skärpedjupet. Objekt i detta område ser tillräckligt skarpa ut. DOF är också en av de mest signifikanta indikatorerna under fotografering, tack vare vilken all uppmärksamhet riktas mot objektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tilt-Shift

Var också uppmärksam på Tilt-Shift-effekten. Det skapar en illusion av ett litet, leksakliknande utseende. Huvuddelen av motivet är suddig och den lilla scenen är i fokus. Det finns flera sätt att uppnå denna effekt:

  • fotografering med ett speciellt Tilt-Shift-objektiv;
  • med hjälp av skift - det vill säga linsens mitt skiftas i förhållande till bildens mitt;
  • rotation - området med skarpare fokus förskjuts i förhållande till fotolinsens optiska axel;
  • Programvara är specialprogram för att skapa Tilt-Shift;
  • Lensbaby är ett flexibelt objektiv;
  • Freelensing - i detta system, för att få effekt, tas objektivet helt enkelt bort från kameran;
  • Photoshop är en specialredigerare där effekten tillämpas på ett redan färdigt fotografi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brännviddsklassificering

Brännvidd är en av de viktigaste parametrarna inte bara för linsen utan för hela den optiska designen. Den tagna bilden går in i fotografiska linsen, där den bryts och förblir vid ett tillfälle - detta är fokus eller fokuseringspunkt . Längden från fokus till linssystemet är brännvidden. Brännvidden kan skilja sig åt - ju kortare den är, desto fler objekt kommer att passa in i ramen, och vice versa, ju större, desto närmare fixerar linsen bilden.

Bild
Bild

Uttrycket "bakre brännvidd" används vanligtvis eftersom det vid fotografering är viktigt för fotografen att rikta strålarna från scenen till kameran. Ljusriktningen från kameran till objektet kännetecknas av den främre brännvidden.

I förhållande till fokus på bilddiagonal är alla linser indelade i 3 huvudtyper-normal, långkastning, kortkastning . Det finns också speciella linser för en viss typ av fotografering - shift -objektiv, mjukt objektiv, fisheye -objektiv, lensbaby.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vinkel

Vidvinkel ("vid") kallas ett fotolins med ett stort synfält - från 60 °. Brännvidden sträcker sig från 24 till 35 millimeter . Det är mycket mindre snedvridning här. Denna serie är idealisk för gruppfotografering, landskapsfotografering, gatufotografering och trånga utrymmen - det färdiga fotot har en intressant suddig bakgrund. En nackdel är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligt

Objektiv med ett fokus på 35-85 mm. Använd för helkroppsporträtt och landskap. Men med en sådan fotolins i porträtt är det möjligt att snedvrida ansikts- och huvudförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makroobjektiv

Det är en optisk enhet för att ta bilder från ett kort avstånd. Fokus sträcker sig från 50 till 180 millimeter. Funktionerna hos denna typ av objektiv skapar fokus på ett mycket litet avstånd, skapar ett grunt skärpedjup i det avbildade området, de färdiga fotografierna utmärks av ljusa färger och hög skärpa. Används vanligtvis för närbildsfotografering av små detaljer som insekter, blommor, dagg, snöflingor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långt fokus

Ett långfokus eller teleobjektiv är en enhet med stort fokus-70-300 millimeter, synlighetsområdet är upp till 40 °. Används för att ta bilder på mycket långt avstånd från motivet, till exempel sportevenemang eller vilda djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Porträtt

Ett porträttfotobjektiv, eller prime -objektiv, har ett fast fokus och används för porträtt. Dess huvudsakliga egenskaper är - under fotografering ändras inte fokusavståndet, hög bländare, litet skärpedjup, en intressant och vacker oskärpa erhålls i de färdiga fotografierna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fish eye

Den cirkulära fisheye är en optisk enhet med 180 ° sikt och fokus från 4,5 till 24 millimeter. Den används för fotografering i trånga utrymmen där du behöver fånga objekt i ramen så mycket som möjligt.

Sådana linser snedvrider starkt perspektivet, och bakgrunden är nästan omöjlig att suddas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av de bästa modellerna

Med tiden ersattes gamla ryska kameror med moderna förbättrade modeller med många funktioner och förbättrad kvalitet. Du kan ta fantastiska bilder även med en amatörkamera, om optiken är rätt vald . Nedan följer en översikt över linserna enligt användarnas betyg. När du väljer en modell måste du jämföra och ta hänsyn till många faktorer - pris (dyrt och budget), betyg av recensioner, antal ägare och betyg av visningar.

Kära

  • Nikon 200 mm f / 2 - en av de bästa Nikon -objektiven. Priset är cirka 300 000 rubel. Den största fördelen är bländarförhållandet.
  • Canon EF 800mm f / 5.6L IS - priset är cirka 800 000 rubel, och vikten är 4,5 kilo. Har en ytterligare approximation, men bländaren är något begränsad.
  • Leica Noctilux-M 50 mm f / 0,95 - dessa optiker är mer lämpliga för samlare och teknikkännare. Priset på linsen varierar från 500 000 till 800 000 rubel. Liksom de tidigare modellerna har den ett högt bländarförhållande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Budget

  • Canon EF 50mm f / 1.8 II - en klassisk billig modell för Canon -kameror. Perfekt för porträtt, men inte särskilt bekvämt för konstant användning på grödor på grund av den lilla synvinkeln.
  • Lensbaby Spark - den här modellen kommer inte att falla alla i smaken, eftersom den skiljer sig mycket från moderna fotografiska linser. Designen är i form av ett flexibelt rör med en glaslins. För att ändra fokus måste du flytta objektivet själv.
  • Nikon AF-S 35 mm f / 1.8G - perfekt för Nikon -grödor, kompatibla med alla modeller av företagets kameror.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Många fotografer tror att bildens kvalitet beror på kameran. Mycket ofta ignoreras frågan om att välja ett objektiv, och alla ansträngningar läggs på att välja en kamera.

Inte alla DSLR -objektiv är lämpliga för en viss kamera . Så till exempel, när det gäller deras parametrar, är Canon -delar inte lämpliga för Nikon, och vice versa. Objektiv från gamla sovjetiska filmkameror är inte heller lämpliga för fotografering med modern utrustning.

Det handlar om de olika objektiv- och kamerans anslutningssystem. De flesta elektroniska enheter fungerar tillsammans med en kamera och optik.

När du väljer ett objektiv, särskilt för nybörjarfotografer, är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt kompatibiliteten hos dessa mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta, när man säljer DSLR, inkluderar kameratillverkare ett objektiv i satsen . Vanligtvis finns det rabatt för en sådan bonus. Å ena sidan är detta ett stort plus - att spara pengar, möjligheten att experimentera med knep. Men å andra sidan är sådan optik universell och har en genomsnittlig kvalitet, vilket gör att de färdiga bilderna kanske inte uppfyller förväntningarna.

För det För att fotografen ska ha möjlighet att prova sig fram i olika fotograferingsgenrer rekommenderas det att välja ett universellt fotobjektiv med klassisk zoom . Fokus för sådan optik är 24-70 millimeter. Om medel tillåter kan du köpa en 28-105 mm zoom, med den kan du utöka dina möjligheter. Det är också önskvärt att ha ett fast objektiv med ett fokus på 50 millimeter - det är idealiskt för porträtt.

Bild
Bild

Användningstips

För att objektivet och kameran ska fungera utan störningar måste du rengöra kontakterna på fästena på utrustningen - isopropylalkohol är lämplig för detta. Glöm inte den optiska komponenten i fotolinsen - glaset måste torkas med en mikrofiberduk.

  • Belysning . Att arbeta med ljus kan göra dina bilder ännu skarpare, men att lägga till en blixt till ljuset kan hjälpa dig att få ännu bättre färdigt arbete. Blixten ger alltid extra ljus och gör fotot mer detaljerat. Det "fryser" också rörelse, vilket gör bilden skarpare.
  • Filter . Tidigare använde fotografer UV -filter för att skydda linsen och minska solens strålning. Sådant skydd behövs inte för modern utrustning, men filter används fortfarande för att förhindra repor eller andra skador på det optiska systemet. Man tror att UV -filter inte påverkar bildkvaliteten på bästa sätt. Men detta är bara möjligt med det billigaste elementet, ett högkvalitativt filter kommer inte att göra fotot sämre.

Rekommenderad: