Bänkstorlekar: Höjd På Trädgårdsbänkar Och Standardbredd På Bänkar, Standarder För Gatubänkar För Sommarstugor Och Bänkar I ångbad, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Bänkstorlekar: Höjd På Trädgårdsbänkar Och Standardbredd På Bänkar, Standarder För Gatubänkar För Sommarstugor Och Bänkar I ångbad, GOST

Video: Bänkstorlekar: Höjd På Trädgårdsbänkar Och Standardbredd På Bänkar, Standarder För Gatubänkar För Sommarstugor Och Bänkar I ångbad, GOST
Video: Lär dig bygga Ernsts trädgårdsbänk - Sommar med Ernst (TV4) 2024, April
Bänkstorlekar: Höjd På Trädgårdsbänkar Och Standardbredd På Bänkar, Standarder För Gatubänkar För Sommarstugor Och Bänkar I ångbad, GOST
Bänkstorlekar: Höjd På Trädgårdsbänkar Och Standardbredd På Bänkar, Standarder För Gatubänkar För Sommarstugor Och Bänkar I ångbad, GOST
Anonim

En bänk är ett av de urbana landskapets grundläggande och obligatoriska egenskaper. De kan hittas i parker och på gatorna, på torg och på gårdar: med eller utan rygg, bred eller smal, med markiser eller i öppna utrymmen. Ofta installeras de på lokalområdet för att koppla av efter jobbet eller sommarstugor i frisk luft. Innan du köper eller gör bänkar måste du ta reda på vilka storlekar de är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar av strukturer

För utomhusbänkar är certifiering och försäkran om överensstämmelse enligt GOST R -systemet valfria. Därför finns det inga standardparametrar - längd, bredd, höjd - för denna typ av möbler. Det finns bara standard, allmänt accepterade storlekar. Beräkningen av standardstorlekarna på bänkarnas strukturer görs utifrån vilka parametrar den genomsnittliga personen har . När det gäller sätena för överviktiga eller för barn är beräkningarna för dem helt annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En typisk parkbänk har en längd på 1,5 till 1,8 m . Detta är tillräckligt för att rymma tre eller fyra personer. Ryggstödets höjd på en standardbänk är 0,9 m, vilket är det mest bekanta för ryska invånare. När det gäller den typiska höjden är miniminivån 0,4 m.

Om bänkar för barn är utrustade blir de lägre, beroende på ålderskategori.

Bild
Bild

För att välja rätt bänk måste du överväga ett antal parametrar

  • Mått . Om produkten kommer att stå i en trädgård eller sommarstuga, måste du definitivt veta hur många som bekvämt rymmer den och utan att det påverkar dem själva, vilken typ av konstruktion dessa människor kommer att ha. Till exempel ett överviktigt par eller fyra personer med en vanlig kroppstyp. Naturligtvis är inte bara längden viktig, utan också sittdjupet och rygghöjden (liksom dess närvaro i princip), liksom om bänken kommer att vara utrustad med armstöd eller inte.
  • Syftet med operationen . En trädgårdsbänk för en sommarstuga i ett rekreationsområde med grill liknar inte alls dess park "syster" med standardmått. Utemöbler i parker och torg installeras på ett sådant sätt att de inte kan flyttas eller bäras bort, och trädgårdsmöbler är ofta lätta och rörliga. I gränderna och på boulevarderna var det tidigare möjligt att bara hitta typiska alternativ, men nu för offentliga platser görs ofta originella möbler av snygg design med inskriptioner eller ritningar. När det gäller trädgårdsbänkar kan de vara absolut alla - i enlighet med den allmänna idén om landskapsdesign och ägarens önskemål.
  • Tillverkningsmaterial . Det första kravet är styrka, det andra är en lång livslängd och immunitet mot miljöpåverkan. Om trä används måste det behandlas med föreningar mot mögel och mögel, och stålet till ramen måste vara galvaniserat. Om produkten har smidda delar (eller bara metall) måste de beläggas med korrosionsskyddande medel och målas med en speciell färg. För parkbänkar används ofta betong som basmaterial - en sådan produkt kan inte flyttas, även om det finns en stark önskan att göra det.

De olika modellerna som finns tillgängliga på den färdiga produktmarknaden gör det möjligt att välja en lämplig bänk (eller flera) i någon av stilarna, och om det inte finns någon, beställ produktion enligt en individuell design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra dimensioner kan det finnas?

Förutom standarden för en typisk bänk: längd -1,5 m, bredd - 0,45 m och höjd - 0,4 m, det finns många alternativ. Allt beror på användningsändamålet, tillgängligheten av ledigt utrymme och ägarens smak. Till exempel kommer ingen att göra en bänk för ett ångbad högre än 20-30 cm eller utrusta den med hög rygg - det är helt enkelt inte nödvändigt. Och här Å andra sidan är det lämpligt att välja en bänk i rekreationsområdet med ett högt ryggstöd med en bekväm lutningsvinkel, breda armstöd och en mysig sittplats.

Bild
Bild

Höjd

Den universella bänkhöjden är 40–45 cm, men i enlighet med ägarens behov och önskemål kan de vara högre eller lägre . Man bör komma ihåg att den optimala höjden ska vara sådan att en person lugnt kan sitta på en bänk, medan benen inte ska dingla, han ska lika lugnt gå upp utan att ta till hjälp av andra människor. Både för hög sittställning är obekväma (det finns inget stöd för benen, vilket kan orsaka stress för en vuxen), och för lågt (knän på axelnivå, känslan av att sätet ligger nästan på golvet, benen domningar, hållningen är obekväm).

Naturligtvis bestäms höjden på bänken av de behov som den kommer att användas för . Om det här är en bänk för ett ångbad eller för ogräsplantor (för de människor som tycker att det är obekvämt att stå i en sluttning länge), kan höjden mycket väl vara 15-20 cm från marken, och ännu bättre att gör den mobil så att den kan ordnas om från plats till plats … Men vilstolarna är bättre gjorda bredare och högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd

Traditionellt är bänkar gjorda 45 cm breda, men det betyder inte alls att det inte finns några andra alternativ. Allt beror på ägarens smak och önskemål. Bänken i lusthuset i rekreationsområdet ska vara så bekväm som möjligt, med ett brett säte och en bekväm rygg, kanske till och med i form av en våg, vilket gör att en person kan ta en liggande position. Om bänken till exempel har ett funktionellt syfte, så att gästerna kan sitta ner och bekvämt ta på eller ta av sig skorna, är en bred sits värdelös . Bredden på en eller två bra robusta brädor är tillräcklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd

Bänkens minsta längd är 0,6 m. Men du måste ta hänsyn till att en person får plats på ett sådant säte, det är mer troligt en fåtölj, inte en liten bänk. Om vi pratar om en bänk för två behöver du minst 1000 mm, det vill säga 1 m eller bättre - lite mer . En onödigt lång produkt kräver ytterligare förstärkning, därför, om det är mer än 2 m i bänken, måste den i mitten förstärkas med ett extra stöd av samma material som sidorna.

Bild
Bild

Antal platser

Förutom design och stil är det viktigt att bestämma hur många som kommer att sitta på den valda bänken. Den genomsnittliga personen av vanlig storlek behöver cirka 60 cm för att bekvämt sitta på sätet. Beräkningen av antalet platser utförs på grundval av denna specifika siffra . Följaktligen behöver du för två personer 1 m 20 cm och för tre personer - 1 m 80 cm. Idag kan du, även i parker och torg, hitta grupper av bänkar som är desamma i stil och färg, men olika i längd: från "stolar" med en längd av 0, 6 m, avsedd för en person, upp till alternativ 1, 8 m - för tre personer.

Beräkningen av antalet platser är viktig inte bara för att beräkna hur exempelvis ett företag på 10 personer kommer att rymmas i lusthuset, utan också för korrekt design av produkten . Om bänkens längd överstiger 1,8 m, räcker inte sidostödet, en annan krävs - i mitten, annars kan en sådan struktur deformeras och förlora sitt ursprungliga utseende. När det gäller armstöd är korta produkter i de flesta fall inte utrustade med dem (även om det naturligtvis inte finns något förbud, absolut vilken modell som helst kan beställas), därför kommer typiska bänkar upp till 1,2 m långa att ha ett ryggstöd, men utan sidostänger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men produkter med en längd av 1, 5 m och oftare har armstöd, men igen beror allt på de stilistiska och landskapslösningarna. I stadsområden är alla bänkar utformade i samma färg och stil, så de är antingen alla med rygg och armstöd, eller med rygg, men utan armstöd, eller utan båda . Den optimala längden för trädgårdsbänkar är 1,5 m, för på sådana modeller kan två personer sitta fritt och utan att störa varandra.

Bild
Bild

Detta gäller inte bara vanliga bänkar utan även upphängda - i form av en gunga eller med ben som en gungstol . Naturligtvis kan du köpa längre produkter om plats på webbplatsen tillåter. Den maximala tillåtna längden för typiska bänkar är 3 m (baserat på plats för fem personer).

Om en individuell design används för tillverkning av produkten kan längden vara större.

Rekommenderad: