Hur Man Fixar MDF -paneler (59 Foton): Lim För Installation, Dekorera Taket Med Egna Händer, Installera Hörn

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Fixar MDF -paneler (59 Foton): Lim För Installation, Dekorera Taket Med Egna Händer, Installera Hörn

Video: Hur Man Fixar MDF -paneler (59 Foton): Lim För Installation, Dekorera Taket Med Egna Händer, Installera Hörn
Video: Installing Ceiling Tiles from CeilingTilesByUs.com 2024, April
Hur Man Fixar MDF -paneler (59 Foton): Lim För Installation, Dekorera Taket Med Egna Händer, Installera Hörn
Hur Man Fixar MDF -paneler (59 Foton): Lim För Installation, Dekorera Taket Med Egna Händer, Installera Hörn
Anonim

MDF -paneler är ett populärt och attraktivt material som är perfekta för inredning i nästan alla rum. Med hjälp av sådan beklädnad kan du förvandla atmosfären, vilket gör den mer presentabel och estetisk. Idag ska vi titta närmare på hur man fixar MDF -paneler.

Bild
Bild

Särdrag

MDF -paneler är ett efterfrågat efterbehandlingsmaterial som är tillverkat av träbearbetningsavfall. Många konsumenter förvirrar dem av misstag med spånskivor eller fiberplattor. Och dessa är helt olika material, eftersom MDF är mer hållbart, pålitligt och miljövänligt, eftersom inga ytterligare kemikalier används vid tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En komponent som lignin, som finns i träkompositionen, fungerar som ett lim i MDF. Det släpps när det utsätts för höga temperaturer.

MDF -ark har en karakteristisk konsistens som påminner om filt , som inte består av ull, utan av träfibrer. Som regel fästs MDF-paneler på vissa baser på vanliga flytande naglar och andra högkvalitativa föreningar. Tack vare det stora utbudet av limprodukter kan konsumenterna välja en blandning som matchar panelernas färg.

Bild
Bild

Moderna MDF -paneler utmärks av det faktum att de enkelt kan installeras oberoende, utan att involvera specialister. Även en oerfaren hantverkare kan enkelt klara sådant arbete. Det viktigaste är att följa enkla instruktioner, samt köpa verktyg / material av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

MDF -paneler har sina egna fördelar och nackdelar.

Till att börja med, låt oss titta närmare på vad sådana efterbehandlingsmaterial är bra för

  • MDF -paneler är miljövänliga och absolut säkra efterbehandlingsmaterial. Kompositionen innehåller inga skadliga kemikalier och giftiga limkomponenter. Tack vare denna kvalitet kan sådana material användas säkert i alla rum.
  • Högkvalitativa MDF-paneler fästs enkelt på väggarna, eftersom de perfekt behåller sin ursprungliga form. De är mycket tuffa, vilket har en positiv effekt på deras styrkaegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Denna finish är hållbar och hållbar. MDF -paneler är inte lätta att skada eller gå sönder.
  • MDF -paneler är material som inte växer mögel och mögel.
  • Sådana efterbehandlingsmaterial är inte rädda för fukt och fukt. Detta beror på att det finns en speciell laminerad film eller plast på panelernas yta.
  • Sådan väggbeklädnad är praktisk. Damm och smuts samlas inte på MDF -paneler. Om smutsiga fläckar dyker upp på ytan av ytan kan de torkas bort med en fuktig trasa.
  • Dessa trimmaterial kan sågas och trimmas sömlöst om det behövs. Dessutom kan originalböjda former formas av MDF -paneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med hjälp av sådana paneler kan du göra rummet varmare, eftersom de har goda värmeisoleringsegenskaper.
  • Det är omöjligt att inte notera det vackra utseendet på en sådan finish. Med hjälp av MDF -paneler kan du göra inredningen rikare och mer solid.
  • Denna finish kan installeras både i privata lantliga och trähus och i stadslägenheter.
  • Väggbeklädnad med sådana paneler är relativt billig, särskilt jämfört med naturligt träbeklädnad.
Bild
Bild

Naturligtvis är MDF -paneler inte idealiska efterbehandlingsmaterial. De har också sina egna svagheter.

  • Om sådana dukar har dåligt bearbetade kanter kan de absorbera fukt och fukt och sedan svälla och deformeras. Det är osannolikt att sådana defekter kan åtgärdas. Det är därför det inte rekommenderas att använda sådana beläggningar i dekorationen av badrummet och köket.
  • MDF -paneler är ganska hållbara, men de kan fortfarande skadas. Till exempel, med en stark stans kan ett sådant material spricka, eftersom det inte har tillräcklig elasticitet.
  • Om kondens kan samlas på taken är det omöjligt att installera MDF -paneler på dem, eftersom de inte har ökad fuktbeständighet.
  • MDF -paneler är brandfarliga material. Det rekommenderas att gömma ledningsdelarna och olika kablar i separata lådor. Ytterligare ett isolerande lager av mineralull kan appliceras.
  • Utbudet av sådana efterbehandlingsmaterial kan knappast kallas rikt. Valet av nyanser och texturer på MDF -paneler är mycket blygsamt.
Bild
Bild

Paneltyper

Det finns flera typer av MDF -paneler. Var och en av dem har sina egna särdrag.

Bild
Bild

Fast pressad

Sådana paneler är de vanligaste. De är dukar med en helt slät yta på båda sidor. Sådana paneler tillverkas genom att pressa trämassa under högt tryck och under höga temperaturförhållanden.

Bild
Bild

Laminerad

Den näst mest populära är laminerade paneler. De produceras på samma sätt som fastpressade, men i slutskedet är deras framsida täckt med den tunnaste polymerfilmen. Som ett resultat erhålls ett fullvärdigt skydd av basen mot mekaniska skador och andra ogynnsamma faktorer.

Sådana paneler kan innehålla filmer i olika färger. Det är därför laminerade paneler är de mest olika när det gäller val. Sådana beläggningar ser attraktiva och estetiskt tilltalande ut på väggarna. De kan användas i en mängd olika stilar.

Bild
Bild

Fuktmotståndig

Sådana MDF -ark är tillverkade av täta och hållbara material. Vid tillverkning av sådana produkter används endast högkvalitativa och miljövänliga material, till exempel naturligt trä. Den pressas länge vid höga temperaturer. Konventionella MDF-paneler kan inte skryta med tillräckliga fuktbeständiga egenskaper, så de rekommenderas inte att installeras i rum som ett badrum eller kök. Det enda undantaget från denna regel är de angivna fuktresistenta arken, som är ganska acceptabla att använda för att dekorera sådana områden.

Bild
Bild

Fanerad

Dessa paneler skiljer sig åt genom att de har en attraktiv trästruktur. För att replikera naturliga råvaror läggs en tunn faner bestående av naturligt trä på ytan av de grova plåtarna. Tjockleken på detta element är som regel inte mer än 3 mm. Oftast imiterar fanerpaneler ek, ask och andra ädla träslag. Sådana efterbehandlingsmaterial är mycket populära, eftersom de ser rika ut och är ganska slitstarka.

Bild
Bild

Glansig

Dessa typer av paneler har blanka ytor. De tillverkas genom att laminera framsidan av arken med en transparent polymerbaserad film. Sådana material har en vacker glansig glans.

Bild
Bild

Målad

Sådana MDF -paneler är med rätta erkända som de vanligaste. De skapas på detta sätt:

  • en speciell färgkomposition överförs till den grova basen;
  • det jämnar ut alla gungor på panelen;
  • specialfärg bildar en blank eller matt nyans.
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Väggpaneler är billiga och estetiskt tilltalande. Naturligtvis, om du vill ge rummet ett lyxigare utseende, då vänder du dig bättre till dyra alternativ från naturligt trä. MDF -paneler används sällan vid utformningen av ett vardagsrum i ett privat hus. Som regel används de för att klä en accentvägg, till exempel bakom en sittgrupp eller en TV. Sådant material är vanligare i respektabla kontor. Dessutom används MDF -ark i dekoration av kontorslokaler eller rymliga korridorer.

Bild
Bild

När det gäller vanliga stadslägenheter finns här MDF -paneler även på en toalett eller badrum . Naturligtvis kan ett extremt fuktbeständigt material användas för sådana utrymmen. Annars kommer arken att svälla och deformeras och för alltid förlora sin visuella attraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att slida ett balkongblock eller loggia med MDF -dukar. Med dessa finish kan sådana utrymmen få ett mer "livligt" utseende, särskilt när de kompletteras med lämpliga belysningsarmaturer och ett par stolar / fåtöljer. För sådana förhållanden är det naturligtvis bättre att köpa mer pålitliga och slitstarka material. Om din balkong är öppen och inte glasad, är det bättre att använda en annan beklädnad istället för MDF -paneler.

Bild
Bild

Sådana efterbehandlingsmaterial ser bra ut i en hall eller sovrum. Som i fallet med privata hus läggs här oftast MDF -paneler på accentväggar, till exempel bakom en säng eller soffa.

Ofta används sådana efterbehandlingsmaterial i korridoren . Designers rekommenderar att man installerar lättare paneler under sådana förhållanden så att utrymmet inte verkar för trångt och "förtryckande". Vissa ägare kombinerar material som imiterar trä och murverk i korridoren. I en enda tandem ser en sådan designlösning väldigt vacker ut. MDF -paneler är ofta färdiga inte bara på väggarna i rummet, utan också på taket. Dessutom kan du från dessa populära material bygga en vacker kant av en dörr eller fönsteröppning, en elegant båge, sluttningar och till och med slida dörrar med dem, fästa ett vackert överlägg till dem.

Bild
Bild

Många konsumenter använder MDF -paneler för att förvandla en gammal ytterdörr. Butiker säljer speciella överlägg som helt döljer det gamla dörrbladet.

Bild
Bild

MDF -paneler ser väldigt vackra ut på vinden. I sådana rum kan både väggar och tak avslutas med dessa material.

MDF -paneler används också inom andra områden:

  • vid tillverkning av skyltar och skyltar;
  • de används för att tillverka husbilar och mobila strukturer;
  • MDF -paneler är lämpliga för att skapa hyllor, skåp och ställ;
  • från dessa material är kroppar av musikinstrument gjorda;
  • MDF -ark används för tillverkning av högtalare, radiohus, växellådor.
Bild
Bild

Verktyg

Innan du fortsätter direkt till efterbehandlingen är det nödvändigt att förbereda alla nödvändiga verktyg.

För väggbeklädnad med MDF -paneler behöver du:

  • kontursåg;
  • byggnadsnivå (laser eller bubbla) och en lodlinje;
  • roulett;
  • linjal av metall;
  • speciellt byggnadshörn;
  • penna eller markör;
Bild
Bild
  • elektrisk borr;
  • skruvmejsel;
  • enkel skruvmejsel;
  • tång;
  • en hammare.
Bild
Bild

Och du måste också fylla på med fästelement (pluggar, klossar, skruvar).

Förarbete

Om du har fyllt på med alla nödvändiga verktyg kan du börja förberedande arbete. Väggarna på vilka du ska installera MDF -ark måste vara helt torra.

Börja inte vända mot om:

  • det finns fuktiga eller våta områden på golvet;
  • det finns frost på ytan av basen;
  • spår av svampbildning eller mögel är synliga på väggarna;
  • det översta lagret av överlappningen utsätts för förstörelse.
Bild
Bild

Om det inte finns några sådana defekter på väggtaket, kan de säkert förberedas för framtida beklädnad

  • Ta bort gammal finish från väggarna, eftersom bakterier kan börja växa på den i framtiden. Med liminstallationsmetoden kommer de att störa materialhäftning av hög kvalitet, och panelerna kommer inte att falla på ett tillförlitligt sätt på väggen.
  • Ta bort vitkalkningsskiktet. Många experter säger att detta arbete inte är nödvändigt, men om du behöver applicera en primer på basen kommer den gamla vitkalkningen att störa dess absorption, så det är bättre att ta bort det från väggen.
  • Mögel och mögel på tak är ett vanligt problem. Att hantera det är inte lätt. För att göra detta kan du behandla skadade områden med speciella lösningar. Vissa företag producerar sådana produkter i form av en spray.
Bild
Bild

Det är värt att notera här att du helt kan bli av med svampen först efter att ha tagit bort hela mycelet, därför den enda vägen ut är att helt rengöra det gamla gipset och noggrant impregnera det öppnade området med lämpliga lösningar.

  • Efter det är det nödvändigt att täcka upp alla sprickor som finns på basen. För att göra detta måste du förbereda en högkvalitativ kittblandning (akryl eller gips är mer lämpligt).
  • Tidigare måste sömmarna utvidgas. De måste rengöras från resterna av den gamla lösningen.
  • Dessa områden bör impregneras med en primer.
  • När jorden är helt torr är det nödvändigt att smeta in en blandning i överlappningen, vilket stänger alla tomrum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att behandla baserna med primers så att materialen bättre fäster vid varandra och håller mer pålitligt.

Montering

Installation av MDF -paneler kan göras med ram och limmetod.

Bild
Bild

På ramen

Låt oss överväga steg för steg hur man installerar paneler på en ram.

  • Först måste du göra väggarnas låda. Det kan vara metall eller trä (gjord av en bar med ett visst avsnitt).
  • Om ramen är av trä är det bättre att välja en stång med en fyrkantig sektion och en sidolängd på 3 cm. Dessutom bör dessa delar ha en fuktnivå på mindre än 15%.
  • Träramar måste behandlas med ett antiseptiskt medel.
  • Nu måste du ta reda på väggarnas dimensioner med ett måttband. I detta fall bör staplarnas längd vara något mindre än de beräknade indikatorerna.
  • När panelerna är horisontella ska lådan vara vertikal och vice versa.
Bild
Bild
  • Överför alla mått till träelement. Därefter måste du såga stängerna i enlighet med de applicerade mätningarna. Placera bågsagen vinkelrätt mot träet för att undvika sneda ändar.
  • Nu måste lamellerna fixeras på väggarna med pluggar, om basen är tegel eller betong. Om det består av trä bör självgängande skruvar användas.
  • Efter det måste du lägga isolering i luckorna mellan detaljerna i manteln.
  • För att fixa målningsduken måste du använda ett lås för MDF-paneler och självgängande skruvar (3x20 mm). De måste installeras i spåren eller använda speciella spikar med ett tunt huvud.
  • I slutet av efterbehandlingsarbetet måste du ansluta de yttre remsorna och de inre hörnen till varandra.
Bild
Bild

Metallramar skiljer sig inte från design från trä. Först installeras väggprofilerna (längs omkretsen). Sedan monteras huvuddelarna på ett avstånd av 40-50 cm från varandra. Alla profiler fästs på väggarna med självgängande skruvar. Därefter kan du fortsätta med installationen av topplacken.

På lim

Liminstallation kan också göras för hand. Med denna metod för att installera MDF -paneler ska basen vara helt plan.

  • Väggar kan grundas med en djup penetrationsprimer för att ge underlaget mer styrka och ytterligare vidhäftning.
  • Därefter ska MDF -panelerna skäras med en sticksåg eller bågfil i bitar av önskad storlek.
  • Sedan måste du knåda den nödvändiga mängden lim. Det appliceras på baksidan av huden. Det rekommenderas att applicera blandningen i portioner. Det ska vara så många platser täckta med lim som möjligt.
  • Startpanelen måste läggas från golvets botten.
  • Därefter ska varje panel pressas mot väggen och hållas i detta tillstånd under en tid. Du bör fortsätta arbeta tills du har lagt ut alla MDF -brädor på golvet.
  • Alla element bör dockas noggrant så att stora märkbara luckor inte finns kvar mellan dem.
  • I slutet av sådant arbete fästs anslutningsremsan och hörnen är också inställda. De fästs på ytan med flytande naglar.
Bild
Bild

Ofta utförs installationen av MDF -ark på gipsskivor. Detta billiga material används också i ramens struktur och installeras direkt på golvet för att jämna ut det.

Bild
Bild

Arbetet med gips bör utföras så noggrant som möjligt, eftersom det är ömtåligt och lätt kan skadas. Trasigt material kan vanligtvis inte repareras.

tips och tricks

Det är fullt möjligt att installera MDF -paneler hemma utan inblandning av specialister. För att göra detta behöver du bara fylla på med kvalitetsverktyg och material och följa instruktionerna.

Kanske i ditt arbete behöver du några tips och tricks från erfarna efterbehandlare

  • Ta bort gipset från golvet till basen under förberedelsen. Detta kommer att avslöja dolda defekter i väggarna, samt minska kostnaden för fästelement.
  • Om du installerar en metallram är det bäst att använda en liten slipmaskin eller cirkelsåg. Med en sticksåg för metall kan arbetet märkbart försenas.
  • Träramar är enklare. Det är lättare att arbeta med dem. De behöver inte mycket hårdvara. Dessutom absorberar sådana strukturer fukt och ger sedan bort det på nivå med MDF -skivor. Det viktigaste är att omedelbart behandla ramen med ett antiseptiskt medel, och det kommer att vara så länge som möjligt.
  • Trimma trimmaterial noggrant. Under sådant arbete kan du av misstag skada framsidan om du "fångar" upp en extra del av delen. Därför är det nödvändigt att ta hänsyn till hur tänderna ligger på pusslet.
Bild
Bild
  • Om du använder en metallram rekommenderas att du fixerar klämmorna med små självgängande skruvar med små lock. Ett sådant fäste kommer inte att störa det fortsatta arbetet.
  • Tänk på att den diagonala metoden för att lägga MDF -paneler är dyrare.
  • Det blir lättare att arbeta om du skissar eller fotograferar den resulterande lådan, vilket anger alla koordinater för skärningspunkten mellan staplarna och profilerna.
  • För att stänga hörn är beslag som MDF -hörn idealiska. Inuti dessa element kommer det att vara möjligt att dölja de självgängande skruvarna som fixerar de yttre panelerna. Sådana delar är fästa på lim eller flytande naglar.
  • För att trimma backarna, använd de återstående bitarna av MDF -paneler. Liknande element är fästa längs och tvärs. Så om backarna är smala, fästs bitarna tvärsöver, och om de är breda, bör de fixas som ägaren önskar.
Bild
Bild

Vackra exempel

Golv med MDF -paneler kan göra interiören mer levande och original. Sådana material kan användas i ensembler av en mängd olika stilar. Det kan till exempel vara en modern miljö med ett tak i flera nivåer, hängande garderober, LED-belysning och en sittgrupp i läder.

Bild
Bild

MDF -paneler ser bra ut i sovrum. Till exempel kan material i en neutral brun nyans användas för att dekorera väggen bakom en dubbelsäng. I en sådan miljö kommer ett golv trimmat med parkettbräda eller laminat i panelens färg på golvet att se harmoniskt ut. Så att interiörens övergripande bild inte smälter samman bör du slå den med färgglada väggmålningar och kontrasterande inredningsartiklar, till exempel en vit fluffig matta.

Bild
Bild

Om du vill installera MDF-paneler i köket bör du köpa fuktresistenta alternativ, eftersom konventionella beläggningar snabbt kan bli oanvändbara under sådana förhållanden. Nästan alla typer av headset och apparater kommer att se organiska ut mot väggarnas bakgrund, trimmade med träliknande paneler. Det kan vara både föremål med trästrukturer och högteknologiska delar med krom och blanka ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt solida och organiskt högkvalitativa plattor ser ut på kontoret. Det kan vara både ljusa och mörka beläggningar. Bord av glas eller trä, läderstolar och soffor, samt moderna belysningsarmaturer och väggmålningar med lugna landskap kommer att se presentabla ut mot deras bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler med mörka nyanser ser särskilt imponerande ut på kontor med stora fönster som släpper in mycket naturligt ljus.

Rekommenderad: