Datorglasögon (44 Foton): Hjälp Datorglasögon För Jobbet Eller Inte? Fördelar Och Skador Med Skyddsglasögon. Hur Väljer Jag Glasögon För ögonskydd? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Datorglasögon (44 Foton): Hjälp Datorglasögon För Jobbet Eller Inte? Fördelar Och Skador Med Skyddsglasögon. Hur Väljer Jag Glasögon För ögonskydd? Recensioner

Video: Datorglasögon (44 Foton): Hjälp Datorglasögon För Jobbet Eller Inte? Fördelar Och Skador Med Skyddsglasögon. Hur Väljer Jag Glasögon För ögonskydd? Recensioner
Video: Computer Glasses VS Blue Light Glasses (Which Do You Need?) 2024, Maj
Datorglasögon (44 Foton): Hjälp Datorglasögon För Jobbet Eller Inte? Fördelar Och Skador Med Skyddsglasögon. Hur Väljer Jag Glasögon För ögonskydd? Recensioner
Datorglasögon (44 Foton): Hjälp Datorglasögon För Jobbet Eller Inte? Fördelar Och Skador Med Skyddsglasögon. Hur Väljer Jag Glasögon För ögonskydd? Recensioner
Anonim

Datorer finns bokstavligen överallt idag - miljontals människor runt om i världen arbetar på bildskärmar och spenderar sedan sin fritid på dem. Det är allmänt troligt att strålningen från displayen inte är särskilt användbar för syn, och speciella datorglasögon bör åtminstone delvis skydda den från den. Så det är eller inte - låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Datorglasögon är utformade för att skydda ögonen från strålning som de specifikt filtrerar. I sig är sådan strålning inte farlig, eftersom vi talar om vanliga strålar i det blåvioletta spektrumet, men problemet med en modern person är hur många sådana strålar han får. Det blåvioletta området kännetecknas av en kort våglängd och försvinner därför snabbt i ögat och förstör kontrasten i bilden vi ser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De långtgående konsekvenserna av att arbeta på en dator eller till och med regelbundet läsa meddelanden från en smartphone kan innefatta försämrad närsynthet, utveckling av grå starr eller näthinnedystrofi . Det är dock möjligt att förstå att du har suttit vid datorn mycket snabbare - användaren kommer att känna klåda och sveda i ögonen, karakteristisk torrhet i dem, medan synen "flyter" och fördubblas. Om du inte reagerar kan huvudet göra ont.

Bild
Bild

Datorglasögon är utformade för att jämna ut färgen så att synen inte försämras . I teorin kommer de att hjälpa till att skydda mot trötthet och bibehålla normal syn, men frågan kvarstår - fungerar det verkligen, och i så fall hur effektivt.

Fördel och skada

Å ena sidan kan du ofta höra att professionella ögonläkare rekommenderar skyddsglasögon mot strålning, och det verkar som att de ska lita på. Å andra sidan verkar alla veta att strålning är skadlig, och det finns speciella glasögon, men av någon anledning använder de fortfarande inte sådan optik. Allt detta kan förklaras mycket enkelt: verkligheten, som alltid, är att varje beslut har sina egna för- och nackdelar.

Bild
Bild

Optik har många fördelar . Först och främst hjälper det till att skydda ögonen från stora mängder blå och violetta strålar, bara genom att inte missa några av dem. Dessutom måste en bra modern modell också undertrycka effekten av elektromagnetisk strålning.

Slutligen noterar användare ofta att bildskärmen inte längre är så bländande tack vare glasögon, vilket innebär att det är lättare att uppfatta information, därför blir ögonen trötta mindre.

Bild
Bild

Det finns dock argument mot att bära sådana glasögon . Först väljs datorglasögon, precis som vanliga glasögon, för varje person individuellt. När du väljer spelar allt roll - det nuvarande synläget, dess funktioner samt det typiska borttagandet av ansiktet från skärmen under arbetet. Ett försök att köpa sådan optik utan att först rådfråga en ögonläkare kan skapa ännu fler problem än att vägra att använda glasögon i princip.

Bild
Bild

För det andra, även glasögon är inte allsmäktiga - de kan inte bäras hela tiden, annars får du ett annat problem i form av en gnidad näsbro. Även närvaron av sådan optik och frånvaron av obehag betyder fortfarande att du kommer att ta pauser från jobbet i tid.

Hur skiljer de sig från vanliga?

Datorglasögon, precis som vanliga glasögon, kan också korrigera synen parallellt med sin smala profiluppgift, men de skiljer sig fortfarande åt genom att de har ytterligare funktioner i form av att filtrera bort överflödig strålning. De fungerar som ett filter som begränsar strålarna i det blå spektrumet . Detta uppnås på ett av två sätt - antingen genom toning eller med en speciell reflekterande beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan identifiera tonade glasögon med sin karaktäristiska färg - den kallas korrekt brunaktig, även om många ägare skulle tycka att den var ganska gul. Sådan optik idag anses redan vara något föråldrad och otillräckligt effektiv, samt förvränga bilden ganska betydande.

Glasögon med en reflekterande beläggning som kallas ett blått filter har praktiskt taget färglösa linser, som dock har en svagt blåaktig nyans.

Bild
Bild

Översikt över arter

Utbudet av specialiserade skyddsglasögon för att arbeta med en PC är enorm - förutom att de alla är spektrala kan modellen vara med eller utan dioptrier (korrigering av synskador). Glasögon, beroende på användarens preferenser, kan vara runda, rektangulära eller andra som en hyllning till mode. Men, när det gäller klassificering av sådan optik läggs vanligtvis tonvikten på specifika egenskaper, som vi nu kommer att överväga.

Reflexskydd

Optik av denna typ kallas också polariserande optik. Dess linser är utrustade med en speciell antireflekterande beläggning, som gör att du mer exakt kan uppfatta visuell information, inklusive i starkt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bländskydd i detta fall är i stort sett synonymt med begreppet "antistress " - utan att uppleva en överdriven vågliknande belastning tröttnar ögonen mycket långsammare, i själva verket är de skyddade från konstanta blixtar med samma växling av flikar i webbläsaren.

Monofokal

Denna lösning är den vanligaste - hela linsytan har ungefär samma egenskaper, så monofokala glasögon är väl lämpade för användare med normal syn. De är inte särskilt lämpliga för personer med synskador, eftersom de ger suddighet av föremål i alla synvinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte klagar på synen, kommer sådan optik att hjälpa dig att helt täcka hela bildskärmsutrymmet med en blick.

Bifokal

Du kan till och med identifiera sådana glasögon genom deras utseende - varje lins är visuellt uppdelad i hälften i en nedre del och en övre. Detta görs av en anledning - halvorna av linserna är utformade för att lösa olika problem. Den övre delen är orienterad för att göra det bekvämt för användaren att uppfatta bilden på monitorn, med hänsyn till avståndet från displayen är det vanligtvis att sitta på ett genomsnittligt kontor . Den bifokala linsens nedre del låter dig sänka blicken och uppfatta information från en källa i din hand eller på ett bord - det kan vara en smartphone eller vilket dokument som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare listiga ögonläkare får en person möjlighet att göra utan att ständigt ta bort och sätta på glasögon ., men samtidigt är sådana glasögon mycket svårare att hitta. De riktar sig i alla fall till personer med ofullkomlig syn, medan även optiken i sig hjälper till att se till att alla objekt som ligger märkbart längre än monitorn ser suddiga och otydliga ut.

Progressiv

Rent visuellt progressiva glasögon liknar monofokala - deras lins har ingen klart definierad uppdelning. I alla fall, i själva verket har den också zoner, som en bifokal, bara här finns det inte ens två, men tre!

Bild
Bild

Den nedre delen, liksom den för bifokal optik, är reserverad för nära föremål, den breda mellersta delen är för att arbeta med en PC, men den övre tredjedelen av linsen är fokuserad på visning av avlägsna objekt.

Bild
Bild

Sådana glasögon är praktiska genom att de låter dig se föremål lika bra på vilket avstånd som helst, men komplexiteten i att göra linsen gör dem dyra.

Linsmaterial

Idag är de allra flesta datorglasögonen gjorda antingen av mineraliska råvaror (olika typer av glas, nära klassiska) eller av polymerer (konventionellt plast).

Bild
Bild

Om du fokuserar enbart på optiska egenskaper, är glas säkert bättre - det ger mer exakt färgåtergivning och bryter ljus mindre . Glaslinser är också bra för deras motståndskraft mot mekaniskt slitage - de är praktiskt taget likgiltiga för att torka. Samtidigt kallas deras nackdel lågt motståndskraft mot stötar, liksom en påtaglig vikt - sådan optik klämmer starkt på näsbryggan på en dag.

Bild
Bild

Följaktligen är fördelarna och nackdelarna med polymerlinser helt motsatta. Glasögon med sådana linser är mycket lätta, de är bekväma och de spricker inte heller av minsta påverkan - men de kan förlora genomskinlighet från nötning.

Dessutom förmedlar linser av denna typ inledningsvis bilden lite sämre, även om det ärligt talat är mycket svårt att se skillnaden med blotta ögat.

De bästa märkena

Som är fallet med många andra produkter, försöker de flesta konsumenter inte alls fördjupa sig i inveckligheterna i det korrekta produktvalet - trots allt är det nödvändigt att komma in i "djungeln", förstå kriterierna, tänka och jämföra. I stället, enligt lekman, är det värt att lita på ett framstående varumärke - eftersom dess produkt efterfrågas på marknaden betyder det att det inte kan vara dåligt på förhand . Denna logik är inte alltid sann och korrekt, men på ett sätt är det rättvist, och i så fall, låt oss gå igenom de mest kända företagen som tillverkar skyddsglasögon.

Bild
Bild

Vårt betyg ger medvetet ingen fördelning av platser - det är omöjligt att objektivt bestämma en viss ledare . Samma bekvämlighet är ett rent subjektivt koncept, och optik som är lämplig för en person kanske inte alls passar en annan. Av denna anledning sammanställs vår topp huvudsakligen på grundval av populariteten och representationen av varumärken i specialiserade butiker. För att inte urskilja någon förgäves kommer vi att dela upp produkterna efter land, särskilt eftersom optik från en viss stat ofta har gemensamma drag, även om tillverkarna är olika.

Sydkorea . Detta är ett av de mest datoriserade länderna i världen, som kännetecknas av en enorm närvaro av högteknologi på alla områden och en noggrann inställning till specialister. Lokala datorglasögonföretag hyllas oftast för sina högkvalitativa och mycket hållbara linser, liksom för sin snygga design. Koreas ledande varumärken i branschen är Matsuda och Glodiatr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryssland . En inhemsk tillverkare, om någon, är värd att nämna alltid och i alla branscher. Orsakerna till detta är uppenbara - för det första, på grund av bristen på logistikkostnader, är dess produkter något billigare, för det andra är de väl representerade i inhemska butiker, och för det tredje kan stöd från den inhemska ekonomin betraktas som socialt ansvarsfullt beteende. När det gäller datglasögon läggs ett fjärde argument till - vi gör sådana produkter ganska bra. Den mest slående representanten för den inhemska industrin är företaget "Alis-96", som producerar de så kallade glasögonen för akademiker Fedorov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resten av världen . Även om mest av allt ryska och sydkoreanska glasögon finns i ryska butiker, produceras sådan optik också i andra länder i världen, och de är också av hög kvalitet. Vi kommer inte att leta efter gemensamma funktioner för ett sådant team av hodgepodge, men vi kommer att lista andra märken som också har vunnit respekt bland dem som tillbringar mycket tid vid datorn - det här är Seiko, Gunnar, Bradex, Halfy, DeKaro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Det första du måste förstå för dig själv en gång för alla är att välja rätt glasögon för en dator så att de är fördelaktiga, inte skadliga, är möjligt först efter att ha kontaktat en ögonläkare. Vanlig monofokal kan bara väljas om du är hundra procent säker på att allt är i sin ordning med din vision, och det behöver inte korrigeras . Det är här de flesta optikköpare stöter på - de anser inte att det är nödvändigt att dubbelkolla om allt är i ordning, eftersom de tycker att allt var bra förra gången. Under tiden fick något användaren att tänka på behovet av att få ögonskydd, vilket innebär att kroppen redan tyder på att förhållandena har förändrats.

Bild
Bild

Ögonläkarens råd kan gälla något annat - han kommer att berätta vilka speciella glasögon du ska välja . Att allt är i sin ordning med din syn betyder inte att någon monofokal modell är lämplig för dig, eftersom det knappast är värt att argumentera för att arbeta med text på en bildskärm inte alls är detsamma som att arbeta med foto- och videobearbetning. Där Det är viktigt att skilja de minsta nyanserna. I det första fallet behövs glasögon som förstärker kontrasten och mjukar mitttonerna, i det andra ligger tonvikten på den perfekta färgåtergivningen. Specialisten kommer att berätta hur du förklarar för butiksbiträdet vad du letar efter.

Bild
Bild

Tänk inte ens på att spara på glasögon - det här är för grundläggande utrustning för att riskera din syn i strävan efter tillfälliga fördelar.

Bra objektiv kommer inte billigt, och de tenderar att ha störst inverkan på optikpriser . Men en högkvalitativ ram, som passar perfekt på näsan och inte kommer att skada, kostar också pengar. Om du ändå väljer att köpa ett tillbehör utan att först ha rådfrågat en specialist, kontakta butiken om det är möjligt att returnera köpet om det inte passar. Efter köpet, börja omedelbart testa - sitta vid datorn och spåra dina egna känslor.

Bild
Bild

Ramen måste först och främst vara stark och pålitlig, hålla linserna tryggt - om det uppstår tvivel i dessa egenskaper, gör dig redo att snart måste du köpa glasögon igen. Dessutom ska det vara bekvämt för dig och inte sätta press på varken öronen eller näsbryggan - du vill inte ersätta ett obehag med ett annat.

Bild
Bild

Vi har redan pratat om vad linser är gjorda av och varför det är värt att förstå det. Glasoptik är dock alltid endast antireflekterande, medan polymeroptik kan ha en extra optisk beläggning . Beroende på vilken typ av beläggning, glasögon som är utrustade med det "vet hur" för att förhindra ackumulering av statisk elektricitet, för att vara mer motståndskraftiga mot repor, reflektera mindre ljus, inte ackumulera smuts och fukt samt neutralisera elektromagnetisk strålning.

Till sist, du ska inte heller helt ignorera designen - du har förmodligen sådana glasögon på kontoret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna tillverkare tillverkar speciellt herr-, dam-, barnmodeller i olika färger och former.

Glöm dock inte att detta kriterium påverkar valet av optik sist, och du kan inte bara välja vackra glasögon utan att ignorera resten av de nödvändiga egenskaperna.

Kan jag bära den hela tiden?

Vid första anblicken skyddar datorglasögon bara ögonen från skadlig strålning, och samtidigt kan de dessutom ha dioptrier, vilket provocerar att bära dem hela tiden, och inte bara på arbetsplatsen. Allt är dock inte så enkelt - vissa typer av skydd kan inte bäras hela tiden . Logiken här är ungefär densamma som för medicinska glasögon med "hål", som inte har några linser alls, men det finns plastplattor med små perforerade hål - detta kan vara användbart under en kort tid, men inte permanent.

Bild
Bild

Subtiliteten är detta: även i den här artikeln skrev vi att strålningen i det blå spektrumet är skadligt, utan att specificera att det inte bara är skadligt . Det blå spektrumet är ganska omfattande, det inkluderar alla nyanser från ljusblått till djupt lila. I naturen finns violett ljus endast i solens strålar, så vår kropp vet inte hur han ska försvara sig mot det - om vi inte tittar direkt på solen kommer det inte att skada vår syn. Samtidigt är de vanliga blå och blå nyanserna användbara i en viss dosering - de hjälper till att ställa in vår sömnrytm.

Bild
Bild

Det är faktiskt därför det är problematiskt att somna med en telefon i handen . - det ger oss ett överskott av blå strålning, varför vi inte kan sova. Nyligen har dock smartphones lärt sig att automatiskt slå på ett speciellt visningsläge på natten, där skärmen avger ett minimum av blått. Du bör dock inte tro att bristen på blått på något sätt är bättre än dess överflöd, eftersom inte bara sömnlöshet är dålig, utan också konstant sömnighet.

Bild
Bild

Nu, när vi kom på den allmänna teorin kommer vi att ta reda på vad som har med datorglasögon att göra, som i teorin inte kan bäras hela dagen . Faktum är att denna begränsning gäller endast en typ av optik - gamla billiga modeller med gula linser. I deras fall agerade tillverkarna ganska oförskämt - de applicerade nyans "klumpig", med ett tjockt lager, på grund av vilket det effektivt skär hela det blå spektrumet i knoppen. Det är uppenbart att konstant användning av sådana glasögon inte kommer att ge någon bra effekt - du kommer bara radikalt att bryta dina dygnsrytmer.

Bild
Bild

Vart i samma gula glasögon, men i en dyrare och högkvalitativ version, kan agera mycket mer försiktigt . För det första kan färgskiktet på dem vara mindre, och då passerar de fortfarande åtminstone någon del av det blå spektrumet. För det andra har ledande företag länge förstått att det är omöjligt att spara på kundernas hälsa, och även då började de störa sig lite mer, släppte glasögon som selektivt blockerade nyanser, blockerade den lila vägen, men inte klippte av själva blått. Du kan redan experimentera med sådan optik, försöka bära dem hela dagen och flitigt följa dina egna känslor.

Bild
Bild

Granska översikt

Många kommentarer från internetanvändare gör det klart att skyddsglasögon verkligen hjälper, och direkt. Oftast tänker en person på att köpa dem redan när vissa problem börjar - till exempel ganska märkbar ögontrötthet, torrhet och huvudvärk . Att döma av vad folk skriver verkar effekten nästan omedelbart - den allra första arbetsdagen, enligt de nya reglerna, försvinner problemen, och i dynamiken är det tydligt att detta inte bara är en engångsförbättring.

Bild
Bild

Bland läkare finns det ungefär samma åsikt, men det finns ingen sådan kategorisk åsikt . Kom ihåg att en ögonläkare i princip inte kommer att ge råd om datorglasögon, utan bara en modell med vissa egenskaper som är rätt för dig. En sådan formulering i sig gör det klart att det finns glasögon som inte kommer att ge någon fördel, och värst av allt, även de optik som kommer att provocera synskada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i allmänhet erkänner läkare också att skyddsglasögon är en användbar sak i en tid av full datorisering.

Rekommenderad: