Teleskopstege: Val Av 6-12 M Teleskopstege I Aluminium. Funktioner I Två- Och 3-sektionsmodeller För Trappor. Hur Många Steg Finns Det?

Innehållsförteckning:

Video: Teleskopstege: Val Av 6-12 M Teleskopstege I Aluminium. Funktioner I Två- Och 3-sektionsmodeller För Trappor. Hur Många Steg Finns Det?

Video: Teleskopstege: Val Av 6-12 M Teleskopstege I Aluminium. Funktioner I Två- Och 3-sektionsmodeller För Trappor. Hur Många Steg Finns Det?
Video: Aluminium Telescopic Ladder Review 2024, Maj
Teleskopstege: Val Av 6-12 M Teleskopstege I Aluminium. Funktioner I Två- Och 3-sektionsmodeller För Trappor. Hur Många Steg Finns Det?
Teleskopstege: Val Av 6-12 M Teleskopstege I Aluminium. Funktioner I Två- Och 3-sektionsmodeller För Trappor. Hur Många Steg Finns Det?
Anonim

Stegen är en oersättlig assistent vid utförande av konstruktions- och installationsarbete, och används också i stor utsträckning både i hemmet och i produktionen. Konventionella trä- eller metallmonolitiska modeller är dock ofta obekväma att använda och lagra. I detta avseende började en ny universell uppfinning som uppträdde relativt nyligen - en teleskopstege - njuta av stor popularitet.

Bild
Bild

Användningsområde

Teleskopstegen är en mobil multifunktionell struktur som består av separata sektioner som är anslutna till varandra med hjälp av gångjärn och klämmor. De flesta modellerna är tillverkade av högkvalitativt aluminium, även om det också finns prover av lätt stål.

Huvudkravet för sådana produkter är låg vikt, hög hållfasthet av leder och strukturell stabilitet . Den sista punkten är den viktigaste, eftersom säkerheten för att använda trappan, och ibland arbetarens liv, beror på den. Tillämpningsområdet för teleskopmodeller är ganska brett. Med deras hjälp utför de installations- och elarbete på upp till 10 m höjd, gips, färg och kalkar väggar och tak, och använder dem för att byta ut lampor i taklampor.

Dessutom kan teleskop ofta hittas i bokförråd, stormarknader och lager, liksom i hemträdgårdar där de framgångsrikt används för att skörda fruktträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumenternas efterfrågan på teleskopstegar drivs av följande viktiga fördelar med dessa mångsidiga mönster:

  • multifunktionalitet och förmåga att arbeta i olika höjder tillåter användning av stegar på nästan alla områden av mänsklig aktivitet, där det finns ett behov av hästarbete;
  • även den längsta 10-metersmodellen när den är hopfälld är ganska kompakt, vilket gör att du helt kan lösa problemet med deras förvaring och kan placeras på balkonger, i små förråd och lägenheter; ett vikt "teleskop" är vanligtvis en liten "resväska" som enkelt kan passa in i bagageutrymmet på en bil eller kan bäras av en person till önskad plats; På grund av användningen av aluminium och PVC är dessutom de flesta modeller lätta, vilket också underlättar deras transport.
  • stegevikningsmekanismen har en enkel och begriplig design, på grund av vilken montering och demontering av sektionerna sker mycket snabbt och inte orsakar svårigheter för arbetaren; en förutsättning är endast kontroll av fixering av varje länk och noggrannhet under montering;
  • teleskopstegar finns i en mängd olika standardstorlekar, vilket gör det enkelt att välja önskad stegbredd och produktlängd;
  • trots den hopfällbara designen är de flesta bärbara modeller ganska pålitliga och hållbara; många tillverkare ger en garanti för sina produkter och deklarerar att produkterna är konstruerade för minst 10 000 demonterings- / monteringscykler;
  • på grund av den genomtänkta konstruktionen och enhetens övergripande styvhet tål de flesta proverna lätt en viktbelastning på upp till 150 kg och kan fungera under förhållanden med hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar;
  • alla teleskopmodeller är utrustade med skyddande plastlock för att skydda golvet från repor och förhindra att stegen glider på golvet;
  • för att kunna arbeta på underlag med höjdskillnader, till exempel på trappor eller lutande ytor, är många modeller utrustade med infällbara förlängningsfästen som gör att du kan ställa in en viss höjd för varje ben.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med teleskopstrukturer inkluderar en låg resurs, jämfört med allmetall- eller trästegar, vilket beror på närvaron av gångjärnsskarvar, som slits ut med tiden. Och också den höga kostnaden för vissa prover noteras, vilket dock betalas fullt ut av modellernas höga prestanda och användarvänlighet.

Typer och utföranden

Den moderna marknaden presenterar flera typer av skjutbara trappor som skiljer sig från varandra både strukturellt och funktionellt. Trots att varje art har en viss specialisering gör de flesta modellerna ett bra jobb med alla uppgifter.

Bild
Bild

Bifogad

Uttagbara utdragbara strukturer är av aluminium. De består av en sektion med 6 till 18 steg och en längd på 2,5 till 5 m. Fördelarna med sådana modeller är låg vikt, produktens kompakthet när den är vikt och låg kostnad. Nackdelarna inkluderar en ökad risk för skada. För att förhindra fall behöver den bifogade strukturen nödvändigtvis ett stabilt stöd, som kan vara en vägg, trä och annan solid och fast bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin höga rörlighet är bifogade teleskopstrukturer mycket bekvämare än massivt trä och monolitiska metallprover, och är också ett idealiskt alternativ för att lösa hushållsproblem i personliga tomter. Dessutom är bifogade modeller installerade som vindstrappor och används även för mindre fasadarbete och tvättning av fönster.

Av säkerhetsskäl bör arbetaren inte placeras högre än mittsteget på teleskopstegen.

Bild
Bild

Hopfällbar

Fällbara trappstegar har stor funktionalitet jämfört med de bifogade. De presenteras i två varianter.

Tvådelade modeller behöver inte ytterligare stöd och kan installeras absolut på valfritt avstånd från väggen, inklusive i mitten av rummet. Sådana strukturer representerar den mest talrika gruppen av teleskopiska anordningar och används i stor utsträckning inom konstruktion, elarbeten och reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre sektioner stege är en symbios av bifogade och tvådelade modeller, förutom trappstegen har den en utdragbar sektion. Tack vare denna design är den mycket högre än tvådelad modell i höjd och tillhör kategorin professionell utrustning.

Funktionen hos 3-sektionsproverna är också på en höjd, tack vare vilken de kan användas för att utföra nästan alla typer av arbete på en höjd av upp till 7 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transformator

Transformatorstegen har hög kapacitet och är placerad som den mest stabila och säkra typen av utrustning. Den största fördelen med modellerna är deras förmåga att förvandlas till någon annan typ av trappor, och när de fälls upp tar det mindre plats än en bifogad modell . Båda delarna av produkten kan läggas oberoende av varandra, vilket gör det möjligt att installera strukturen på ojämna ytor och ytor med höjdskillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd på produkter

Teleskopstegar finns i olika storlekar och är ofta slående i sin kontrast mellan monterade och isärtagna. Så, en fyra meter lång produkt har en längd på bara 70 centimeter, och en enorm 10-meters jätte är cirka 150 cm. Det är värt att överväga mer detaljerat huvudkategorierna av produkter beroende på längden.

  • De mest kompakta är 2-metersmodellerna ., avsedd för hushållsbruk och tar väldigt lite plats i hopfällt läge. Så, måtten på fabrikslådan som modellerna säljs i är vanligtvis 70x47x7 cm. Antalet steg på sådana trappor varierar från 6 till 8, vilket beror på avståndet mellan två intilliggande steg. För att göra trappan mer stel, i vissa prover, fästs stegen dessutom med ett bälte. Nästan alla strukturer är utrustade med halkskyddade gummerade dynor som förhindrar att stegen rör sig under påverkan av en persons vikt.
  • Nästa kategori av trappor presenteras i storlekarna 4, 5 och 6 meter . Denna storlek är den vanligaste och är lämplig för de flesta hushålls- och hushållsbehov. Prover används ofta i konstruktion och elektriska installationer. De presenteras främst i form av teleskopiska transformatorer.
  • Detta följs av fler övergripande strukturer med en längd av 8, 9, 10 och 12 m , som är modeller av en exklusivt ansluten typ, som dikteras av säkerhetskrav. Sådana prover är oumbärliga för installation av reklambanderoller, underhåll av lyktstolpar och för offentliga arbeten. Stora prover har från 2 till 4 sektioner, totalt antal steg på 28-30 bitar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer en teleskopstege det är nödvändigt att uppmärksamma ett antal viktiga tekniska parametrar.

  • Artikelhöjd bestäms utifrån det utbud av verk som stegen köps för. Så för inomhusarbete med en takhöjd på upp till 3 meter är det bättre att välja en två- eller tre meter stege och inte betala för mycket för extra meter. När du väljer en stege för en personlig tomt är en bifogad modell väl lämpad, eftersom det på grund av terrängens ojämnhet kommer att vara ganska problematiskt att hantera stegen.
  • Stegbredd är en annan parameter att vara uppmärksam på. Så om stegen kommer att användas för korta, enstaka arbeten är det tillräckligt med en liten stegbredd, medan för reparationer, när arbetaren kommer att spendera lång tid på stegen, liksom när han arbetar med en pensel eller en perforator, bör bredden på stegen vara maximal. Många kända tillverkare ger möjlighet att komplettera sina modeller med steg i flera storlekar, vilket gör att du kan ställa in önskad storlek beroende på utfört arbete.
  • När du väljer en teleskopisk modell för professionellt bruk kan du vara uppmärksam på modeller med automatisk fällning . För hushållsbruk är denna funktion inte nödvändig, men med daglig demontering / montering av strukturen kommer det att vara mycket användbart.
  • Om teleskopstegen kommer att användas för elarbete är det bättre att välja dielektrisk modell som inte leder elektrisk ström .
  • Det är värt att uppmärksamma närvaron av ytterligare funktioner , såsom närvaron av ett säkerhetslås och automatiska låsmekanismer som säkert håller varje steg. En trevlig bonus kommer att vara graderad korrugerad yta, samt en spetsig infällbar spets som gör att du kan arbeta på mjuka jordar.

Om du planerar att arbeta på ojämna ytor är det bästa alternativet att köpa en stege med förlängningsstift som vrider sig till önskad längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Utbudet av teleskopstegar är ganska stort. I den kan du hitta både dyra modeller av kända märken och budgetprover av nystartade företag. Nedan följer en översikt över ledarna i popularitet enligt versionerna av onlinebutiker.

Dielektrisk teleskopisk transformatormodell DS 221 07 (Protekt) tillverkad i Polen har en maxhöjd på 2,3 m när den fälls ut, 63 cm när den är vikt. Designen klarar viktbelastningar upp till 150 kg och väger 5,65 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopisk stege Biber 98208 består av 3 sektioner och är tillverkad av aluminium. Arbetshöjden är 5, 84 m, antalet steg är 24, höjden på en sektion är 2, 11 cm. Garantitiden är 1 månad, kostnaden är 5 480 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopisk stege med tre sektioner Sibin 38833-07 tillverkad av aluminium, arbetshöjden är 5,6 m, höjden på en sektion är 2 m. Varje sektion är utrustad med sju korrugerade steg, vilket garanterar säker drift. Modellen kan användas både som trappstege och som förlängningsstege. Den högsta tillåtna belastningen är 150 kg, modellens vikt är 10 kg, kostnaden är 4 090 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shtok 3, 2 m -modellen väger 9, 6 kg och har 11 steg som sträcker sig uppåt . Stegen är utformad för hushålls- och yrkesmässigt bruk, komplett med en praktisk bärväska och tekniskt datablad. Måtten på den vikta modellen är 6x40x76 cm, kostnaden är 9 600 rubel.

Rekommenderad: