Fäst Verandan På Huset: Alternativ För Konstruktion Av Tillbyggnaden, En Steg-för-steg-beskrivning Av Hur Man Gör Det I Landet, Hur Man Bygger Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Fäst Verandan På Huset: Alternativ För Konstruktion Av Tillbyggnaden, En Steg-för-steg-beskrivning Av Hur Man Gör Det I Landet, Hur Man Bygger Det Själv

Video: Fäst Verandan På Huset: Alternativ För Konstruktion Av Tillbyggnaden, En Steg-för-steg-beskrivning Av Hur Man Gör Det I Landet, Hur Man Bygger Det Själv
Video: FixarTV | Bygga Yttervägg 2024, Maj
Fäst Verandan På Huset: Alternativ För Konstruktion Av Tillbyggnaden, En Steg-för-steg-beskrivning Av Hur Man Gör Det I Landet, Hur Man Bygger Det Själv
Fäst Verandan På Huset: Alternativ För Konstruktion Av Tillbyggnaden, En Steg-för-steg-beskrivning Av Hur Man Gör Det I Landet, Hur Man Bygger Det Själv
Anonim

Att fästa en veranda till huset med egna händer är inte en lätt uppgift. Trots att denna lektion är ganska svår kan du fortfarande göra allt byggnadsarbete med dina egna händer. Du behöver bara följa steg-för-steg-beskrivningen.

Strukturella egenskaper

Många förstår inte helt vad en veranda egentligen är, och misstänker en terrass för det. Verandaer är inte uppdelade i öppna och stängda. Det säger SNiP tydligt detta namn är fäst vid huset eller inbyggt i det en inglasad struktur , och den så kallade "öppna verandan" är en terrass, och inget annat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så en veranda har samma funktionella delar som ett bostadshus: dörrar, fönster, väggar, tak, till och med en egen grund. Den enda skillnaden är den uppvärmning kan inte utföras på verandan, annars blir det automatiskt till ett extra rum … Många försummar dock detta krav, men förgäves, eftersom beslutet att isolera en förlängning på detta sätt kan få allvarliga konsekvenser.

Så det bör komma ihåg att om du utför uppvärmning på verandan utan att meddela BTI i förväg, kommer du att få en enorm böter om detta avslöjas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generellt bör man komma ihåg att byggandet av en veranda måste samordnas i planeringsstadiet, annars kan myndigheterna kräva att du demonterar den.

På tal om verandaens funktioner bör det sägas att det inte bara är ett bra ställe att koppla av, utan också ett underbart sätt att utöka utrymmet. Det används ofta som en hall , vilket beror på att traditionellt upprättas verandor för att "fånga" ytterdörren. Att bygga på annat sätt är opraktiskt , för att komma till verandan måste du gå ut varje gång, och detta är obekvämt.

Bild
Bild

Om du utrustar verandan korrekt, isolera den, glasera den ordentligt, då blir det inte kallt på vintern eller varmt på sommaren. Tänk på att du har mycket tur om ytterdörren till ditt hus låg på västra eller östra sidan : verandan som byggts här kommer att skyddas bättre från solen större delen av dagen.

Detta kommer att skapa ett hörn av avkoppling, lämpligt för både vinter och sommarlov.

Bild
Bild

Verandaer är utformade i olika stilistiska riktningar, så att de är i fullständig harmoni med huset. Så om husets utsida är gjord i högteknologisk stil, måste verandan göras som högteknologisk: med stora ramlösa fönster, till exempel.

I en enkel folklig eller rustik stil måste du fokusera på grova material, med sten och trä för konstruktion. En delikat Provence -modell kommer att se bra ut på en trädgårdstomt, särskilt om du bryter en blomsterträdgård framför den.

Bild
Bild

Glaserade förlängningar är gjorda av olika material: trä, tegel, till och med plast. Träverandor är de mest populära eftersom trä är lätt att arbeta med och dessutom har en lång livslängd.

Förlängningarna skiljer sig också i storlek: det finns små, "fånga" bara en liten del av huset och dörrarna, eller stora, som sträcker sig över hela väggen (denna teknik används ofta vid konstruktion av verandor nära små hus). Storleken beror också på hur många som bor i huset .… Du måste tänka på hur de alla kan sitta här samtidigt.

Under konstruktionen det är nödvändigt att ta hänsyn till storleken på själva huset och börja med att välja måtten på verandan också från detta.

Bild
Bild

De största svårigheterna är inte själva konstruktionen, utan den byråkratiska byråkratin med legalisering och godkännande av bygget. Du måste börja gå igenom myndigheterna tre till fyra månader innan byggnadsarbetet påbörjas , eftersom denna process är lång och utmattande, men nödvändig.

Du bör inte godtyckligt göra ombyggnationer, eftersom detta är belagt med obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild

Utnämning

Så, inglasade verandor fyller flera funktionella roller. För det första hjälper de till att isolera huset så mycket som möjligt. Detta beror på att ytterdörren är skyddad mot drag, och väggen med verandan kommer att kräva mindre energi för uppvärmning än de andra, eftersom den inte kommer att utsättas för vind eller starkt kontrast i temperatur med omgivningen (på veranda på vintern är temperaturen cirka 11 grader högre än på gården).

Även växthuseffekten, som kan vara ett minus av byggnaden, spelar i detta fall i händerna. Solens strålar som faller inuti förlängningen värmer ytorna, men värmen går inte någonstans utan ackumuleras och varar under en period. Isolering är ett av fallen där en så tydlig funktionsskillnad kan spåras mellan verandan och terrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren kan du använda tillbyggnaden som ett fullvärdigt vardagsrum , utrusta den till exempel för ett gym eller ett extra sovrum. På vintern, här kan du lagra stora säsongsartiklar, för vilka det inte fanns någon plats i själva huset, men de kan inte lagras utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ditt hus är byggt i ett blåsigt område, kommer terrassutrustning inte att fungera för dig - du behöver definitivt en veranda. Ingen vill bli blåst av starka vindar och damm under tedryck.

Det hände bara att terrasser byggdes för att öppna utsikten över en vacker trädgård, berg eller något annat. Men det händer att tomten är extremt liten, och all utsikt som kan ges är ett staket mellan din och granntomten.

I det här fallet är verandan en utmärkt utväg, eftersom den på grund av inglasningen kommer att distrahera lite från den opartiska synen.

Bild
Bild

På sommaren är klimatet på verandan bekvämare än i resten av huset. Den optimala temperaturen bibehålls här, så många människor utrustar sommarsovrum i bilagorna. Det är trevligt att övernatta här: en behaglig temperatur tillhandahålls och inglasningen skyddar mot myggor och andra insekter.

Det är viktigt att korrekt bestämma verandans dimensioner, inte bara i förhållande till huset, utan också tänka på hur du kommer att använda det i framtiden. Så, för ett engångsboende med 10-12 personer behöver du en veranda med en yta på minst 15 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är ett fan av trädgårdsarbete, då du kan anpassa tillbyggnaden till en vinterträdgård … Det ger utmärkta klimatförhållanden, liksom i subtropen, samt en utmärkt grad av belysning.

Vissa typer av krukväxter utspridda över verandan kommer att se attraktiva ut och ge liv åt utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan flera funktionella områden kombineras på verandan, till exempel genom att kombinera en vinterträdgård och en sittgrupp. För att göra detta behöver du bara öka förlängningens yta.

Bestäm hur mycket utrymme du behöver för ett växthus (beroende på antalet växter) och hur mycket för sammankomster med vänner (beroende på hur stort företaget vanligtvis kommer att samla), och sedan bestämmer du exakt det erforderliga området.

Bild
Bild

Verandan används som ett vanligt förråd under hela vintern. Du kan dra ut trädgårdsmöbler eller andra inventarier på den.

På vintern kan du göra en förlängning med en vestibyl, ta av dig skorna i den, lämna pulkor, skidor och annan sportutrustning. Vissa människor lämnar ytterkläder här, men det här är inte särskilt bekvämt, eftersom det är ett tvivelaktigt nöje att ta på sig kylda garderobsprodukter på vintern.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Eftersom verandan nästan är ett rum, förutom närvaron av uppvärmning, har den liknande fördelar. I sällsynta fall utförs dock uppvärmning på verandan fortfarande: till exempel när en vinterträdgård är utrustad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Så när vi talar om proffsen kan följande särskiljas:

Sol- och regnskydd … I detta fall utförs väggarnas funktion av stora fönster som skyddar utrymmet inuti från vind, regn, snö samt exponering för solen. Du kan vara på en sådan veranda även när det regnar ute, utan rädsla för att bli förkyld eller av misstag bli våt. Dessutom har sådan säkerhet en gynnsam effekt på familjens budget: det finns inget behov av att köpa ytterligare skyddsmaterial för att skydda väggarna inne på verandan.

Bild
Bild

Kan användas som förvaringsutrymme … Det är inte nödvändigt att göra verandan till ett soplager. Detta kan innefatta nödvändiga men sällan använda saker, till exempel böcker, som alla händer inte når, eller bevarande, med hjälp av en veranda istället för en källare. Möbler som inte längre behövs kommer att se bra ut här, men det är synd att slänga den, för den är fortfarande i gott skick.

Bild
Bild

Möjligheten att utföra uppvärmning, utrusta ett ventilationssystem … För att utföra sådant arbete måste du skaffa ett särskilt tillstånd, samordna allt med myndigheterna. Ändå är det möjligt att göra uppvärmning på verandan eller installera ett delat system. Det är bra om uppvärmningen inte är generell, men isolerad, med en av och på -funktion. Detta kommer att göra driften av värmesystemet mer bekväm.

Bild
Bild

Använd som sovplats … Att sova i naturen är för många en del av deras sommarlov. Du kan bli av med alla negativa faktorer för denna aktivitet (sannolikheten för regn, irriterande insekter) om du sover på den inglasade verandan. Tack vare de stora panoramafönstren försvinner inte anslutningen till naturen, samtidigt som komforten i ett vanligt bostadshus inte går förlorad.

Bild
Bild

Det finns nackdelar med inglasade verandor, trots alla fördelar.

Här är några av dem:

Uppvärmning är ineffektiv … För att värma verandan ordentligt krävs en enorm mängd värmeenergi. Detta beror på att tillbyggnaden inte är isolerad så noggrant som huset, så en del av värmen går förlorad och går ut. Så, även med uppvärmning eller med ett utrustat delat system, kommer det att vara svårt att hålla en konstant temperatur i förlängningen: på sommaren kommer det fortfarande att likna ett växthus, och på vintern blir temperaturen i det bara 10-12 grader högre än utanför.

Stora problem väntar dem som bestämmer sig för att tömma verandan, till exempel att utrusta ett sommarkök med handfat här. Arbetet blir energikrävande och mycket dyrt.

Bild
Bild

Begränsar synligheten … Trots att fönstren på verandan kan göras panoramautsikt och se till att ramarna är nästan osynliga, kan du fortfarande inte få full känsla av naturen, som på terrassen. Isolering från lukt, ljud, drag är bra när man betraktar det från ena sidan. Men å andra sidan är ett land eller en förorts semester värderat bara för känslan av enhet med naturen. Dessutom, om du gör att fönstren inte är panoramautsikt, kommer du på en helt inglasad veranda att känna dig inte som utanför huset, utan som i det.

Bild
Bild

Behovet av stilistiskt urval … Du kan inte göra en veranda, till exempel ett lusthus. Det är absolut nödvändigt att se till att husets utsida och verandan är stilmässigt likvärdiga. Till exempel, om huset är inrett i medelhavsstil, måste förlängningen dekoreras med välvda öppningar, reveted med sten och göra många andra dekorativa element.

Man tror att det är bäst att planera byggandet av en veranda i det inledande skedet av att planera huset för att harmoniskt passa förlängningen i den övergripande arkitektoniska sammansättningen.

Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att den inglasade förlängningen har fördelar som helt balanserar alla dess nackdelar.

Materialval

Verandaer är byggda av olika material. Detta beror inte bara på dess funktionella syfte, utan också på landskapet som omger det, vad som är utsidan av huset. Förlängningar är dock oftast gjorda av trä eller tegel.

Dessa material har alla nödvändiga egenskaper:

  • de är hållbara;
  • se attraktiv ut;
  • lätt att arbeta med;
  • utmärkta "vänner" med värmeisolerande material och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är ett av de mest populära alternativen , som inte medger sina positioner till nya material: luftbetong, sandwichpaneler, polykarbonat. Verandaer från en bar eller ett timmerhus ser mysiga och hemtrevliga ut. Ofta väljs sådana alternativ för sommarstugor ., för i landet vill du koppla av och varva ner. Trä används dock inte bara som grundmaterial. Framför allt är ramkonstruktioner ofta gjorda av trä, golvet läggs ut med en bräda.

Bild
Bild

Den näst mest populära är tegel … Tegelverandor är mestadels vinter, med högkvalitativ isolering. De är organiserade i bostäder året runt … Att arbeta med tegel kräver viss skicklighet, men resultatet överträffar alla förväntningar. Förutom högar kan göras av tegel för fundamentet.

Jämfört med trä vinner tegel bara för att det inte finns något behov av att vänta på att materialet krymper för att glasera verandan. Så det kan byggas på en säsong.

Bild
Bild

Det är värt att notera metallen, som också används i byggprocessen .… Skruvhögar är gjorda av den, som väljs i nivå med tegelstenar, eftersom de är lätta att installera. Ett profilrör väljs för ramen. Metallprofilen är pålitlig, stark, den är ofta impregnerad och behandlad med alla slags föreningar mot korrosionsprocesser, så att en sådan ram också blir hållbar.

Du kan dock göra en veranda av wellpapp av metall om du har en budget detta alternativ är inte särskilt attraktivt estetiskt, är traumatiskt, håller inte värmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonatpanelstrukturen ser intressant och ovanlig ut … Glasförlängningar av denna typ är delvis transparenta, men samtidigt kan de färgas. De släpper in mycket ljus, men skyddar mot nyfikna ögon (förutom de glaserade delarna), eftersom polykarbonat är grumligt.

På grund av den speciella strukturen hos polykarbonatpaneler materialet behåller värmen väl, förutsatt att skarvarna mellan panelerna är väl tätade … Sådana verandor är ofta inte extra isolerade.

Bild
Bild

De senaste årens utveckling är material som gör att du snabbt kan bygga verandor. För operativ konstruktion används skumblock och gasbetongblock … En signifikant skillnad mellan material från varandra består endast i fukt- och frostbeständighet: luftbetong förlorar mycket i detta avseende, eftersom det absorberar vatten som en svamp. Det är dock värt att komma ihåg det enkla väggar av dessa cellmaterial lämnar inte. De måste mötas av sidospår, kakel eller annat material .… Därför kan frostbeständighetsparametern ignoreras.

Det är lätt att isolera luftbetong eller skumblockväggar, medan värmeisoleringen kommer att vara på en tillräckligt hög nivå.

Bild
Bild

Oavsett vilket material du väljer, kom ihåg att huvudkravet är riktigheten av allt byggnadsarbete, isolering och efterbehandling av tillbyggnaden. Om du gör allt rätt kommer verandan att hålla lika länge som själva huset.

Projekt

Att göra en projektplan är ett viktigt steg. Beslutet att bygga om huset, att slutföra verandan här är en ombyggnad. Så, det upprättade projektet måste legaliseras innan byggnadsarbete påbörjas annars kan det vid försäljning, donation, arv av ett hus uppstå problem med att fastigheten enligt handlingarna inte sammanfaller med den faktiska. Ägare kan bli föremål för hårda böter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det är nödvändigt att skapa ritningar och diagram korrekt, utför alla beräkningar korrekt och utan fel, och den bästa lösningen är att söka hjälp från professionella arkitekter. Detta gäller särskilt om du planerar att göra en stor och maximalt utrustad förlängning, till exempel om du planerar att utrusta ett badrum eller fullvärme här. Professionella kommer snabbt och effektivt att utarbeta en projektplan, som kommer att godkännas av myndigheterna utan några klagomål.

För vissa verkar beslutet att gå till en professionell dyrt, så de bestämmer sig för att utarbeta en plan på egen hand.

Bild
Bild

Innan ett projekt utvecklas kommer det att vara nödvändigt att besluta om flera bestämmelser, varav den första är verandaens läge i förhållande till ett privat hus. Så, verandan kan vara hörn, ände eller framsida … Hörnet täcker två intilliggande väggar samtidigt. Vanligtvis görs sådana förlängningar stora, rymliga och kombinerar flera funktionella områden i dem samtidigt (till exempel ett kök och ett vardagsrum).

Framsidan är fäst därefter från husets framsida, med den breda delen av verandan till byggnadens vägg. Sådana tillägg är de mest populära.

Bild
Bild

Butt-end-alternativet är mest intressant eftersom det är det minst vanliga .… Här ansluter verandan till husets vägg med dess smala sida - slutet, och det visar sig att det verkar sticka ut, vilket ger huset ett invecklat arkitektoniskt utseende. Tillbyggnaden täcker inte hela väggen, som ofta är fallet med fasaden.

Slutalternativ byggs ofta för uterum och växthus för att ge maximal tillgång till ljus för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt hur förlängningen ska placeras i förhållande till huset fortsätter de med att bestämma formen. Oftast finns det rektangulära, runda eller halvcirkelformade och polygonala alternativ. Det enklaste att sätta upp är en rektangel … Här behöver du inte ha någon specifik kunskap för att korrekt göra en grund eller uppföra väggar.

En polygonal variation (vanligtvis en hex eller åttkant) kräver inte heller mycket ., eftersom den består av raka ansikten, men halvcirkelformade och runda verandor är de svåraste att göra … Det är nödvändigt att utföra specifika beräkningar, välja rätt belastning på fundamentet, för att inte tala om det faktum att byggnadsarbetet i sig kommer att ta mer tid och kräva ytterligare ansträngningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av designfunktioner finns inte här, eftersom det bara finns två typer av verandor: inbyggda och anslutna. Eftersom den inbyggda versionen är planerad i en fasritning, försvinner den automatiskt.

En bifogad veranda är svårare att hantera, men den har också sina fördelar. Under byggandet av ett hus kan du till exempel vägra att bygga det och slutföra strukturen senare när ekonomin tillåter det. Det är nödvändigt att närma sig utformningen av projektet med allt ansvar, eftersom i framtiden inte bara skönheten och bekvämligheten hos den bifogade strukturen beror på detta, utan också lagligheten av dess utrustning på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det första förberedelsesteget är registrering av bygglov. Det måste erhållas innan allt arbete utförs.

För att göra detta behöver du följande dokument:

  • tillgänglig designritning av huset;
  • utvecklat veranda -projekt;
  • intyg om att du är ägare till ett bostadshus och en tomt;
  • ett uttalande om att du vill bygga om ditt hem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter godkännande av projektet kan verandans layout och dess dimensioner inte ändras. Eventuella ändringar måste registreras, och detta kräver att dokument skickas in igen för senare godkännande. Sådan oaktsamhet kan vara fylld av flera års tvister, under vilka du inte kommer att kunna slutföra konstruktionen.

När alla dokument har upprättats och tillstånd har mottagits måste du börja förbereda webbplatsen. Först och främst är det nödvändigt att helt rensa det från skräp. Var också beredd att bli av med alla gröna områden: gräs, träd, blommor och ta bort en del av gräset. Förbered fasaden genom att ta bort visiret och verandan.

Om en balkong på andra våningen är organiserad precis ovanför entrén, måste du fundera över hur du använder den korrekt som en del av takstrukturen i den framtida förlängningen.

Bild
Bild

Fortsätt sedan med att hälla grunden. Det kallas förberedande arbete, eftersom du i framtiden har rätt att välja vad du ska bygga här - en terrass eller en veranda.

Grundenheten kan vara vad som helst, men oftast väljs tejp- eller högalternativ, som alla har sina egna fördelar. Till skillnad från högen låter tejpalternativet dig att isolera golvet i framtiden ..

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, remsbasen är gjord enligt följande:

  • Genom att känna till verandans designstorlek är det nödvändigt att markera platsen i enlighet med planen. Detta kan göras med hjälp av insatser i hörnen av den framtida förlängningen och ett rep sträckt mellan dem.
  • Därefter måste du gräva en gräv längs markeringens omkrets. Dess bredd bör vara cirka 50 cm och djupet bör vara samma som höjden på husets grund. Om det inte är möjligt att ta reda på höjden på husets bas, var uppmärksam på jordtypen. Beroende på hur svävande det är, kan diket vara 1-2 m djupt.
Bild
Bild
  • För formning, ta breda brädor, slå ner en låda från dem lite bredare än diket. Höjden på formen ska vara lika med höjden på den färdiga grunden, som i ett hus. Installera formen.
  • Stärk jordens botten med en kudde av sand och grus, strö försiktigt med vatten. Gör flera lager, växelvis häll flodsand, sedan grus, häll vatten varje gång.
  • Installera armeringen så att den är 10 cm från diken och 1,5 cm över marken.
Bild
Bild
  • Täck väggarna i formen med takmaterial för att förhindra att cementmurbruk rinner ut ur lådan.
  • Fyll sedan i betonglösningen. Jämna den noggrant med en spade tills den tar tag för att hålla grunden så jämn som möjligt. Låt torka i 30 dagar, täckt med plastfolie för att skydda det mot nederbörd.
Bild
Bild

Instruktionerna för att göra en högfundament (även kallad kolumner) är följande:

  • Märkningen görs på samma sätt som för bandfundamentet.
  • Därefter gräver de hål med ett djup av 1, 5-2 m, beroende på hur kraftig jorden är. Bredden bör vara 10-15 cm i diameter mer än stolparnas diameter.
  • Gropens botten är förstärkt med en grus-sanddyna.
  • Högar installeras och hälls med betong. Om de är ihåliga inuti måste du fylla dem. För detta är krossad sten, grus, slagg lämpliga.
  • Efter att strukturen har torkat görs vattentätning med varm bitumen. De fyller det bara med det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När grunden är gjord kan du gå vidare till byggandet av verandan.

Hur man bygger med egna händer: en steg-för-steg-beskrivning

Konstruktionen av verandan börjar med att skapa ett undergolv, som måste utrustas omedelbart efter att byggandet av fundamentet är klart. Behandla först basen med takpapp och lägg den i två lager. Tänk på att du måste välja vilket golv du vill montera: trä eller betong.

För en lätt träkonstruktion eller trästomme är trägolv lämpliga, medan betong är bättre för en mer massiv tegelförlängning

Bild
Bild

Du kan göra ett grovt trägolv själv om du följer instruktionerna steg för steg:

  • Till att börja med, fäst den nedre remmen i form av en stång till fundamentet med ankare eller bultar. Använd galvaniserade spikar för att hålla ihop balkarna.
  • Därefter måste du fästa trästockarna på den nedre remmen. Avståndet mellan dem bör vara 50 cm. Ett sådant steg kommer att säkerställa tillräcklig tillförlitlighet för golvkonstruktionen. För fastsättning, använd ankare och galvaniserade spikar, som när du fäster det nedre bandet.
  • Isolera golvet genom att fylla i expanderad lera i hålrummet mellan stockarna.
  • Gör golvet. För att göra detta, använd tjock plywood från 5 mm, fäst brädorna med självgängande skruvar eller galvaniserade spikar på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en konkret version, använd följande metod:

  • Häll sand på takmaterialet i ett lager av 10 cm.
  • Täck sanden med ett lager expanderad lera ovanpå.
  • Lägg metallnätet (förstärkning). Diametern på stavarnas sektion bör vara från 6 till 8 mm och cellens yta bör vara 25x25 cm.
  • Fyll med betong, vars tjocklek bör vara 30-50 mm. För att göra lagret så jämnt som möjligt, använd fyrar och ställ dem på ett avstånd av 2-4 m från varandra. Var noga med att använda vattenpass för att kontrollera om det är jämnt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortsätt sedan till konstruktionen av ramen. För både isolerad och oisolerad veranda blir det samma sak … Detsamma gäller taket, förutom att för en vinterveranda måste den isoleras ytterligare.

Ramen kan dock vara tillverkad av nästan vilket material som helst vanligaste träet … För att skapa en svarv är en balk lämplig, vars tvärsnitt är 10x10 cm.

Bild
Bild

Skär speciella spår i balkarna vid basen, i vilka vertikala pelare kommer att installeras i framtiden. Installera vertikalerna med hjälp av fästen (lösningen för att kombinera installationen i spår och fästen garanterar maximal tillförlitlighet för ramstrukturen).

Bild
Bild

Montera den övre selstången på samma sätt i spåren och skapa därigenom en låg sele. Man bör komma ihåg att på bifogade verandor brukar en sluttning göras lägre än den andra .därför bör de vertikala stöden på den motsatta sidan av den intilliggande väggen vara 50 cm lägre.

För att göra den översta selen måste du först fästa de högsta och lägsta ställen, och först sedan fästa de mellanliggande.

Bild
Bild

När överskenan är klar är det dags att lägga takstaket. Spärren fästs i selen med hjälp av ankare, och tvärbalkarna med de längsgående fästs med självgängande skruvar. Avståndet mellan spärren bör vara 50 cm … Detta gör att taket kan stödja takmaterialets vikt ytterligare. För takbjälkar tas en stång med en sektion på 10x20 cm … Därefter mantlas ramen med det valda materialet (till exempel plywood).

Bild
Bild

Med tegelalternativ är allt mycket lättare. Här går de omedelbart vidare till att lägga ut väggarna och få en varm och hållbar byggnad.

Så följande typer av murverk är mest lämpliga för självständigt arbete:

  • sked;
  • bundna;
  • kedja.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelstenarna hålls ihop med cementbruk. Under läggningen är det viktigt att kontrollera jämnhetsnivån för varje rad .: Det är mycket troligt att en oerfaren mästare kommer att "leda" murverket. Efter att lösningen har hårdnat ordnas det förstärkta bältet, den övre remmen är gjord av träbjälkar och en ram är gjord av trä för taket. I detta fall behöver beklädnaden inte utföras.

Bild
Bild

Taket och taket är gjorda beroende på vilken version av verandan som väljs: sommar eller vinter. I det första fallet placeras takgolvet på spärren utan värmeisoleringsmaterial, och i det andra fallet läggs först värmeisoleringen och sedan takmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Sommarverandan skiljer sig från vintern i avsaknad av isolering. Om det bara finns ett staket på en öppen terrass utan antydan till väggar, så måste det finnas väggar eller liknande på en veranda, till och med på sommaren. Ett av alternativen är att organisera väggarna på ramen så enkelt som möjligt, samtidigt som de blir transparenta - PVC -film … Sådana speciella PVC -fönster öppnar den maximala utsikten över platsen, men samtidigt kommer de att vara väl skyddade från regn och solljus.

Dessutom kan flexibla gardiner utrustas med paneler som fälls ut från insidan, vilket blockerar tillgång till ljus (de kan kallas solridåer).

Bild
Bild

Att binda PVC -film är lika enkelt som att pärla päron: den fästs med hjälp av speciella remmar eller tråd, som om så önskas snabbt kan demonteras. Trots att alternativet kallas sommar, ger det utmärkta värmeisoleringsegenskaper, vilket kanske inte är särskilt bra på sommaren: luften inuti värms upp starkt, men dess rörelse sker inte och en växthuseffekt skapas.

Det är omöjligt att utrusta en veranda för ett kök med en spis när det inte finns ordentlig ventilation, sådana flexibla gardiner kan inte.

Bild
Bild

Ett annat alternativ är från plywood … I detta fall läggs sömmarna inte med specialisolerande material, utan förblir som de är. Endast målningsarbete utförs.

Trots förlängningens fulla inglasning kommer luftutbytet inte att störas, och ett optimalt och bekvämt mikroklimat kommer alltid att bibehållas på verandan.

Bild
Bild

Beslutet att göra en veranda av polykarbonat (antingen helt eller bara taket) är djärvt och riskabelt. Materialet överför perfekt solens strålar, men tillåter inte att värmen släpper ut. därför du måste ta hand om konstruktionen av ett högkvalitativt ventilationssystem om du vill att mikroklimatet ska vara optimalt.

Det är värt att komma ihåg den positiva egenskapen att ombyggnad eller demontering av en sådan struktur kan utföras på kortast möjliga tid: polykarbonatpanelerna fästs med vanliga skruvar, och för att demontera verandan behöver skruvarna bara skruvas loss.

Bild
Bild

Ett intressant alternativ är tillverkning av en veranda från olika metallkonstruktioner … För detta kan du till exempel använda wellpapp. Metallverandor ser mindre attraktiva ut än andra motsvarigheter, dessutom är de inte särskilt praktiska att använda: under påverkan av solljus värms metallen upp, varför temperaturen i förlängningen stiger betydligt. Men metallen skyddar bra från regn och vind.

Bild
Bild

Glöm inte att du måste bygga en trappa och en veranda. Vissa människor gör räcken, särskilt om äldre bor i huset. I vissa fall beror behovet av räcken på det faktum att verandan ser stilmässigt mer korrekt ut, mer harmoniskt kombinerad med huset.

På sommarverandaer kan du klara dig utan dörr mellan verandan och själva förlängningen , hänger här bara gardiner av något material (till exempel PVC eller tyll). När du gör en veranda av syntetmaterial ger en sådan lösning ordentlig tillgång till luft, vilket gör luftutbytet mer intensivt och utjämnar alla negativa faktorer som växthuseffekten eller för höga temperaturer.

Bild
Bild

Vinter

En varm förlängning görs något annorlunda än en täckt sommar. Den första skillnaden är materialen. Så när de bygger en vinterversion använder de definitivt fasta och pålitliga material: trä, tegel, gas eller skumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träverandor är byggda av ett timmerhus eller en bar … Den positiva punkten är att du kan isolera träväggar även när du lägger ut kronorna. Detta sparar tid.

Som isolering kan du använda både syntetmaterial (mineralull, skum) och naturligt (drag, filt, mossa).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är det bättre att föredra naturmaterial, eftersom de har ett antal fördelar:

  • miljövänlig;
  • har goda värmeisoleringsegenskaper;
  • kollapsa inte under drift;
  • släpper inte ut hälsoskadliga ämnen.
Bild
Bild

Om du vill kan du dekorera utsidan av verandan med sidospår eller kakel. Trä är ett bra alternativ om du är villig att investera tillräckligt med pengar för att bygga en tillbyggnad.

Tegelverandor finns oftast i hus med permanent bostad .… Tegelkonstruktionen är a priori stängd, så det är ingen mening att utrusta den för sommarversionen.

Sådana verandor är isolerade från insidan med mineralull och skum. Var dock försiktig: du bör inte välja polystyren om du planerar att utrusta ett kök med en spis på verandan, bygga en ugn eller öppen spis … Vid kraftig uppvärmning avger skummet extremt farliga cancerframkallande ämnen som kan skada människors hälsa avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt fönsterisolering. Om valet föll på plastfönster finns det inget att oroa sig för: de är redan producerade på ett sådant sätt att de ger maximalt skydd mot vind och kyla. Ramar av trä eller aluminium måste dessutom behandlas med polyuretanskum eller välja en annan metod för att täta alla luckor … För vintern täcks sådana fönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängningar av luftbetong eller skumblock måste isoleras utifrån dock är huvudfokus här på takets värmeisolering. Man bör komma ihåg att sådan isolering inte ger önskad effekt. Verandan är endast delvis isolerad. I alla fall, vid isolering av väggar föredrar de mineralull eftersom det är hon som fungerar bäst tillsammans med dessa moderna byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att ta isär golvisoleringen. För att göra detta, använd expanderad lera eller utrusta ett "varmt golv" -system. Om du väljer det andra alternativet bör du vara beredd på att elkostnaderna kommer att bli fenomenala, medan det inte finns någon garanti för att verandan blir lika varm som i rummen.

För att "varma golv" -systemet ska fungera så effektivt som möjligt finns det en regel: alla luckor i golvets botten måste tätas

Det är bäst att göra en betongbeläggning: det hjälper till att isolera golvet så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är planerat att sätta en spis på verandan, är det på den platsen nödvändigt att ytterligare stärka grunden. För detta kan du använda förstärkning.

Samma det kommer att vara nödvändigt att lägga ett tjockt järnark på den plats där spisen eller spisen kommer att ligga … Det är lämpligt att skydda utrymmet framför eldstaden så att kol av misstag inte bränner golven.

Bild
Bild

Internt arrangemang

När du börjar reparera och dekorera en veranda är det värt att komma ihåg att det kan betraktas som ett fullvärdigt rum, men glöm samtidigt inte att det fortfarande inte är ett rum. Vi måste ta hänsyn till det speciella klimat som skapas här.

Efterbehandling börjar traditionellt från taket … Det finns ett par krav på det material som väljs för takets design: dess lätthet och motståndskraft mot fukt. Det är därför material som PVC -paneler, polykarbonat, foder och ovanlig korg är optimala … När du installerar vart och ett av alternativen kommer det att vara nödvändigt att ordna fogarna med väggarna med golvlister för att säkerställa maximal jämnhet i beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clapboard -beklädnad är lämplig inte bara för tak, utan också för väggar … Rummets design, mantlad med detta material, visar sig vara hemtrevlig, mysig och samtidigt snygg. När du installerar detta material är det värt att komma ihåg att det expanderar över tiden, därför det är bäst att lämna mellanrum mellan 7 mm breda remsor.

Bild
Bild

Fördelen med PVC -paneler är deras lätthet. Dessutom är de perfekta både för att dekorera taket på verandan och i huset. Taket är helt plant, lederna syns inte.

Eftersom materialet säljs i ett stort antal färger, hjälper det till att väcka nästan alla kreativa idéer.

Bild
Bild

Polykarbonat används inte bara för att dekorera tak, utan också som takmaterial. Det är slitstarkt men ändå lätt och finns i ett brett utbud av färger. Polykarbonatpaneler är av två typer: monolitisk och bikaka. Skillnaden ligger i priset och i det faktum att de senare har förbättrade värmeisoleringsegenskaper.

Polykarbonat är ett modernt alternativ till glas utan dess inneboende nackdelar, till exempel tyngd och bräcklighet.

Bild
Bild

Rottingtaket består av monterade paneler av bundna bambuskott. Detta alternativ ger atmosfären en speciell charm, rustik eller tropisk smak. Skydden måste dessutom säkras med tvärgående remsor annars blir strukturen inte tillräckligt stark.

Bild
Bild

Verandans väggar är mantlade med paneler, PVC eller MDF -paneler eller dekorerade med dekorativt gips … Var och en av alternativen har sina egna fördelar och nackdelar. Eftersom fodret och PVC -paneler diskuterades ovan är det värt att stanna mer i detalj på endast de två återstående materialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ gips kan användas både för att imitera annat material (till exempel stenar) och representera en vanlig reliefbeläggning för målning.

För att få ett visst utseende måste du inte bara vara uppmärksam på valet av materialtyp ("flytande tapet", färgad, sten), utan också på tillämpningstekniken.

Bild
Bild

MDF är ett miljövänligt material, men detta är långt ifrån deras enda fördel. Mantel med MDF -paneler ger bra ljud och värmeisolering , hög motståndskraft mot extrema temperaturer. Dessutom är detta material lätt att arbeta med.

Bild
Bild

Det finns också flera golvalternativ för verandan. Oftast används:

  • terrassbräda;
  • sudd;
  • betong;
  • bricka;
  • linoleum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste är ett betonggolv , som ofta finns kvar på sommarverandaer. En sådan beläggning kommer dessutom att kyla rummet, vilket resulterar i att kyla kommer att garanteras på sommaren. Det blir kallt i uthuset på vintern.

Bild
Bild

Linoleum kan läggas direkt på en betongbas … Beroende på vilket linoleum som väljs kommer ytterligare fördelar att dyka upp, till exempel värmeisolering, slagmotstånd och andra. Naturligtvis ökar var och en av deras egenskaper priset.

Bild
Bild

Gummigolv, däck och kakel läggs ut enligt mosaikprincipen … Var och en av dessa material är mycket motståndskraftig mot fukt, temperaturfluktuationer och mekanisk belastning, och det är lätt att ta hand om dem.

Bild
Bild

Från möbler till verandan brukar de mest nödvändiga sakerna tas ut: bord, stolar, soffor. Om förlängningen används som sommarkök kan du också "bosätta" en liten skänk för rätter här, lägga till flera väggskåp.

De brukar inte lägga en säng på verandan, föredrar att använda en hopfällbar soffa för att sova.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klara exempel

Verandan ska vara i samma stil som huset. Det ser mest fördelaktigt ut när väggarna, taket och grunden är gjorda av exakt samma material.

Bild
Bild

Träförlängningen i Provence -stil ser bra ut. Här gavs inte taket. Taket spelas av balkongen på andra våningen.

Helt transparenta verandor är en hyllning till moderna traditioner. För glasering av sådana alternativ används de senaste materialen: polykarbonat, polyvinylklorid och andra.

Bild
Bild

I vissa fall är det möjligt att dra gardinerna i bilagan, så att ljus endast kan tränga in genom taket. Detta skapar en speciell atmosfär av intimitet. Samtidigt säkerställer detta tillvägagångssätt den optimala temperaturen i detta speciella rum.

Bild
Bild

Högteknologiska terrasser kan utföras både i klassisk form och som burspråk-delar som sticker ut från väggarna, de så kallade ändförlängningarna. Det är dock viktigt att komma ihåg att formen ska vara strikt: polygonal, rektangulär, fyrkantig.

Rekommenderad: