Poolkemi: Vilka Reagenser Att Välja För En Utomhuspool? Aqualeon Flytande Hushållskemikalier För Rampoolbehandling Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Poolkemi: Vilka Reagenser Att Välja För En Utomhuspool? Aqualeon Flytande Hushållskemikalier För Rampoolbehandling Och Andra Alternativ

Video: Poolkemi: Vilka Reagenser Att Välja För En Utomhuspool? Aqualeon Flytande Hushållskemikalier För Rampoolbehandling Och Andra Alternativ
Video: 🌊 COSTA CARIBE Aquatic Park | Todos los toboganes ✅ Port Aventura World | Salou | España 2024, Maj
Poolkemi: Vilka Reagenser Att Välja För En Utomhuspool? Aqualeon Flytande Hushållskemikalier För Rampoolbehandling Och Andra Alternativ
Poolkemi: Vilka Reagenser Att Välja För En Utomhuspool? Aqualeon Flytande Hushållskemikalier För Rampoolbehandling Och Andra Alternativ
Anonim

Idag utrustar fler och fler ägare av sommarstugor dem med pooler. Och detta är förståeligt, för på en varm sommardag uppfriskas kallt vatten mycket bättre än en fläkt och isdrycker. Men för att simma i poolen bara kan ge positiva känslor måste tanken vara ordentligt omhändertagen och regelbundet rena vattnet. Vilken kemi som kan användas för detta kommer vi att överväga nedan.

Särdrag

Pooler är både små och stora, men oavsett storlek tenderar de att bli smutsiga snabbt. Blad, damm, smuts, insekter kan komma in i en öppen gatutank . Även om du ständigt täcker vattnet och tar en dusch innan du använder poolen, kommer smuts fortfarande att dyka upp. Men det goda är att stora skräp lätt kan tas bort för hand - använd bara ett långt nät.

Bild
Bild

Förutom gata skräp, hår och delar av epidermis av badande människor kommer säkert att komma in i poolen. Och detta är redan mycket värre, eftersom mikroorganismer finns på huden, som senare kommer att bli en utmärkt grogrund för bakterier. Detta är en av anledningarna till att vatten behöver ofta desinficeras.

En ytterligare punkt är alger . Alger dyker upp i stillastående vatten, från akvarier till simbassänger. De förökar sig snabbt och lämpar sig inte för någon manuell rengöring. Även om poolen är uttorkad kommer algerna att dyka upp så snart tanken är fylld med vatten. Endast kemikalier kan bli av med dem.

Kemi för poolen är i alla fall nödvändig, utan den kommer tanken helt enkelt att bli en träsk full av bakterier. Reagenser hjälper inte bara till att rena och fräscha upp vattnet - de kontrollerar också pH -värdet i vätskan, så att simmarnas hud och slemhinnor kan hålla sig friska . Dessutom desinficerar kemi poolen och dödar skadlig mikroflora.

Åsikten att användningen av sådana produkter kan orsaka allergier är felaktig, eftersom de kemiska reagensen studeras och genomgår många tester innan de säljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Varje hushålls poolrenare har sitt eget syfte. Du kan inte välja slumpmässigt, eftersom du inte bara inte kan bli av med problem utan också göra nya, vilket förvärrar vattnets tillstånd. Alla typer av rengöringsmedel och desinfektionsmedel kan delas in i flera stora grupper.

PH -justerare

PH -värdet i poolen är mycket viktigt: om vattnet är i gott skick kommer det inte att bygga upp avlagringar och rost. Parametrarna sträcker sig från 7, 2 till 7, 6. Det minsta överskottet kan orsaka allergier: efter badning blir huden röd och kliar. Och om pH -värdet är över 9, är simning i sådant vatten farligt: mikroorganismer och alger kommer snabbt att föröka sig i det.

Bild
Bild

Under normala pH-nivåer kan också påverka ditt välbefinnande: efter simningen blir huden torr, ögonen vattnar. I sådana pooler är vattnet vanligtvis grönaktigt och korrosion utvecklas snabbt. För att undvika alla dessa problem är det absolut nödvändigt att mäta pH -nivån. Detta kan göras med hjälp av surhetstestremsor. Det finns också automatiska mätare som installeras direkt i poolen och som oberoende styr surhetsgraden. Det nödvändiga reagenset tillsätts till dem, som mätaren kommer att injicera i vattnet om en pH -justering krävs.

Reagenser som produceras för att upprätthålla den nödvändiga surhetsgraden har orden "plus" och "minus". Till exempel, det finns bra produkter Bayrol, Aqua Doctor, Equi-plus … Med deras hjälp kan du snabbt återställa syra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Desinfektion av vatten

PH -kontroll är inte allt. Det är också nödvändigt att desinficera vattnet så att aktiva mikroorganismer inte förökar sig i det. För detta väljer oftast klorinnehållande läkemedel … De kan vara olika, till exempel: framställda i pulver, tablettform, flytande form. Om dosen är korrekt beräknad kommer det nästan ingen karakteristisk klorlukt. Enligt rekommendationer från experter är det bästa alternativet för lösningen flytande klor.

Det kommer att rena vatten, liksom tankväggar, trappor, avlopp och mycket mer, och kommer att döda de flesta mikroorganismer. Det har en lång varaktighet, men det kan påverka din hälsa negativt om du börjar simma direkt efter rengöring.

Det är viktigt att vänta ett tag innan läkemedlet förångas något. Dessutom fungerar natriumhypoklorit inte bra mot svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom klor kan poolen rengöras aktivt syre … Denna produkt rekommenderas för pooler som inte används för ofta, eftersom syre fortfarande ligger efter klor när det gäller effektivitet. Syre har ingen främmande lukt, det renar och desinficerar vatten och kan också användas i kombination med klor. Det måste dock komma ihåg att det påverkar surheten något och sänker den.

Ett annat rengöringsalternativ är brominnehållande medel … De luktar inte heller av blekmedel, de klarar sig bra med att rengöra poolen. Nackdelen med brominnehållande medel är att de sönderfaller under påverkan av solljus, och därför kommer deras verkan inte att vara länge, vilket inte kan sägas om perhydrol, som ägarna till sommarstugor talar väl om. De hävdar att denna produkt är utmärkt för att rengöra poolen och döda bakterier och lukt. Men efter att ha använt det i renat vatten kan du inte simma på en dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande av algtillväxt

Om vattnet blir grumligt, grönaktigt och silt har dykt upp i botten betyder det att alger förökar sig i tanken. Detta problem löses långsamt, så det är bättre att förhindra det genom att förebygga i tid. Men om algerna redan har dykt upp måste du agera snabbt. Klor ensam hjälper inte här, liksom andra desinfektionsmedel.

Du måste använda algicidbaserade produkter … Idag finns det många sådana läkemedel, men alla har ungefär samma sammansättning.

När du använder dem är det viktigt att noggrant studera instruktionerna, där det står skrivet hur man korrekt beräknar dosen och hur mycket av läkemedlet som behöver tillsättas i vattnet, beroende på problemets grad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera grumlighet i vattnet

Det händer också att färgen på vattnet i poolen ändras - det blir grumligt, vilket inte är särskilt trevligt. För att bli av med en sådan olycka behöver du använda koagulantia. Koagulanter verkar på mikropartiklar, samlar dem och förvandlar dem till flingor . Sådana flingor transporteras därefter till filtren och dras också till botten, där de sätter sig. De rengörs med en speciell dammsugare.

Det är viktigt att inte glömma att koagulanter inte kan användas permanent, eftersom de starkt täpper till filtren. Det rekommenderas att tillsätta dem i vattnet om ett problem redan har uppstått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare

Ytterligare rengöringsmedel inkluderar följande:

  • UV -filter - en sådan modell kommer att "lysa igenom" vattnet och bidra till döden av skadliga bakterier;
  • ozonisatorer och jonisatorer - dessa enheter också rent vatten, men de kan inte alltid hantera mikrober som sätter sig på tankens väggar och trappsteg.

Dessutom finns det verktyg som rengör inte bara vatten utan även metalldelarna i poolen, liksom dess skål.

Separat bör det sägas om vinterkonserveringsmedel. Detta är ämnen som hjälper till att bevara vatten för vintern så att du inte behöver tömma det. Konserveringsmedel tillsätts till filtret och sedan passerar all vätska i behållaren genom filtreringssystemet i flera timmar. Således kommer vattnet att skyddas, bakterier kommer inte att utvecklas i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Många företag erbjuder poolrengöringskemikalier idag. Låt oss nämna flera ledande företag.

Bayrol . Detta är ett företag från Tyskland som producerar en enorm mängd av alla typer av rengöringsprodukter. I hennes arsenal hittar du medel för vattenrening, själva poolen, stabilisatorer som förhindrar kalkbildning, filterrengöringsmedel samt remsor för att kontrollera surheten.

Bild
Bild

HTH . Det är en europeisk tillverkare som kan erbjuda sina kunder klorbaserade desinfektionsmedel, pH-kontrollmedel, koaguleringsmedel för att förhindra grumling av vatten och mycket mer.

Bild
Bild

Aqua Doctor . En av de mest populära tillverkarna av kemikalier för rengöring av pooler. Aqua Doctor är ett kinesiskt företag, men dess produkter är av hög kvalitet och allergivänliga. Producerar alla nödvändiga förberedelser för rengöring av olika typer av pooler, inklusive uppblåsbara.

Både klorbaserade och aktiva syrebaserade produkter finns tillgängliga.

Bild
Bild

Aqualeon . Detta är en tillverkare från Ryssland, vars medel har förtjänat tusentals användares förtroende. Företagets sortiment innehåller preparat av olika slag: flytande, tabletterade, torra, i form av en spray, gel och mycket mer. Tillverkaren erbjuder också ett brett utbud av algerkontrollprodukter.

Bild
Bild

Vattenlek . Ett annat ledande ryskt företag för produktion av poolkemikalier. Det producerar inte bara standardprodukter baserade på brom, syre och klor, utan också algicider, koagulanter, tabletterade salt, surhetsregulatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delphin . Ett populärt tyskt företag med ett stort utbud av produkter för rengöring av poolen och vattnet i den. Här kan du hitta både konventionella preparat och unika konserveringsmedel, vattentestare, hela desinfektionssystem. Blausan -produkten är särskilt efterfrågad - det är en alggift, som effektivt tar bort alger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Valet av poolrengöringsprodukter bör vara mycket försiktigt, med hänsyn bara till det problem som finns idag. Detta gäller inte testare som övervakar surhetsgraden, eftersom de inte påverkar vattnets tillstånd på något sätt.

Först och främst är det viktigt att bestämma vilken form av medel du behöver . Flytande har alltid en mildare effekt, medan torra eller tabletter har en stark effekt. Du måste också komma ihåg att medel är snabba och långsamma. Välj det som är mer bekvämt för dig. Om det är möjligt att inte simma i poolen på ett par dagar, så att vattnet är helt klart, är det bättre att använda det.

Bild
Bild

Dessutom bör du vara försiktig med klorinnehållande preparat. De fungerar inte om surhetsgraden störs. Om du vill köpa dem måste du först få tillbaka surheten till det normala, vilket också kan hjälpas av lämpliga reagenser. Viktigt: om du kategoriskt är emot kemi kan du välja SmartPool -systemet . Det är en boll fylld med silverjoner. Den placeras på botten av poolen och rengör effektivt vattnet.

Det kommer att vara en ram eller en annan pool, det spelar ingen roll - samma kemi behövs överallt . Det är bara viktigt att notera att om det är varmt ute och temperaturen är under 30, kommer endast klor att göra, eftersom andra medel kan vara ineffektiva. Välj långverkande tabletter eller granulat.

När det gäller barnens uppblåsbara pool är det lättare att tömma den än att städa hela tiden. Men om detta inte är möjligt, rekommenderas det att välja aktivt syre, snarare än klorerade läkemedel. Dessutom kommer det att vara mycket bra om du installerar ultravioletta filter eller ozonisatorer, vilket hjälper till att desinficera vattnet helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Korrekt användning av poolkemikalier kommer inte bara att förlänga tankens livslängd och vattnet i den, utan kommer också att säkerställa att simmarnas hälsa bevaras fullt ut. Tänk på flera viktiga regler för driften av sådana medel.

  • Vid första starten av poolen används kemi för profylax. Det är viktigt att använda ett milt medel som aktivt syre.
  • När du använder något verktyg måste du först läsa instruktionerna, som säger hur mycket och hur du lägger till. Avvikelse från reglerna är oacceptabelt. Dessutom är det nödvändigt att beräkna vattnet i poolen innan du väljer ett reagens själv. Det kan hända att anläggningen inte är ekonomiskt livskraftig och endast är avsedd för stora offentliga magasin.
  • När du har lagt till produkten i poolen kommer du inte att kunna simma i den på flera timmar. Experter rekommenderar att du väntar en dag för att helt skydda dig själv.
  • Om chockbehandling utförs (med en stor summa medel) måste det göras sent på kvällen så att solens strålar inte faller.
  • Tabletter och granulat kastas inte helt i poolen - de löses först i flera glas vatten.
  • Alla automater och sprutor rengörs efter varje användning och torkas i skuggan. Det är oacceptabelt att blanda reagenser med varandra.

Rekommenderad: