Ullmejsel (43 Bilder): Beskrivning Av Den Bysantinska Stachis Eller "fåröron", Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Ullmejsel (43 Bilder): Beskrivning Av Den Bysantinska Stachis Eller "fåröron", Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Video: Ullmejsel (43 Bilder): Beskrivning Av Den Bysantinska Stachis Eller
Video: Antikens filosofi: Platon 2024, Maj
Ullmejsel (43 Bilder): Beskrivning Av Den Bysantinska Stachis Eller "fåröron", Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Ullmejsel (43 Bilder): Beskrivning Av Den Bysantinska Stachis Eller "fåröron", Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Ullmejsel eller bysantinsk stachis är en originalväxt som ofta används i landskapsdesign. Dess popularitet beror främst på det ovanliga bladomslaget, som påminner om färgen och strukturen på "fåröron ". Det är för denna egenskap som växten är högt värderad och aktivt odlad av trädgårdsmästare. De vackert avgränsade bladen av växten med silverfärgad pubescens passar bra med olika typer av landskap. Ullmejsel kan planteras i en grupp, göras till mitten av en rabatt, används som bakgrund för andra perenner och ettåriga.

Beskrivningen av bysantinsk stachis låter dig lära dig mer om det och uppskatta all skönhet och dekorativitet hos växten. En flerårig är ganska nyckfull, att plantera och ta hand om den kräver lite ansträngning . Trots behovet av en viss sammansättning av jorden och vattnets frekvens är den ulliga mejseln perfekt för att dekorera stenarter eller alpina rutschbanor; dess användning i landskapsdesign gör det möjligt att föra intressanta accenter till platsens inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ullskrubb (Stachys lanata) är en örtartad växt som tillhör fleråriga grödor. Det kallas också ofta den bysantinska Stachis (Stachys byzantina). Båda namnen används lika ofta av botaniker. Informellt kallas denna representant för Chistets -klanen "fåröron" för likheten med den här delen av ett husdjurs kropp. I naturen finns denna ovanliga, mycket prydnadsväxt i det subtropiska klimatet i Svarta havsregionerna i Ryssland och Ukraina, i Kaukasus, Iran, Armenien och Turkiet . Den vilda blomman föredrar steniga fattiga jordar, behöver ett överflöd av solljus och tolererar inte ett kallt snäpp.

Ullmejsel tillhör släktet Stachys, som är medlem i familjen Lamiaceae.

Bild
Bild

Den botaniska beskrivningen av växten indikerar sådana karakteristiska egenskaper som:

  • höjd 20-60 cm;
  • multi-stjälk;
  • raka eller grenade skott;
  • närvaron av tomentosullig pubescens;
  • grön bladplatta med silverfärgade hårstrån;
  • nedre blad i form av avlånga linjer eller blad;
  • blomställning - falskt öra, virvlat, rosa, lila eller blått;
  • fruktnötter;
  • blomning från maj till augusti;
  • halvbuske typ av skottbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stachys lanata odlas framgångsrikt i centrala Ryssland, i söder, i Altai -territoriet och västra Sibirien. Men dess odling, förutsatt att det skapas ett skydd för vintern, är tillåtet i andra klimatzoner med kallare odlingsförhållanden.

Olika sorter

Bland de populära sorterna av ullmejsel speciellt dekorativa sorter kan noteras.

Silvermatta . En sort som fullt ut lever upp till sitt namn. Det täcker marken med ett nästan fast silverfärgat lock, plantans löv är mycket tätt arrangerade. På denna sort bildas peduncler nästan inte, för vilka sommarboende uppskattar det mycket. Anläggningen fungerar bra för att skapa trottoarkanter längs stigar.

Bild
Bild

Bomullsboll . Sorten är mycket dekorativ, när den blommar, i stället för små blomställningar, bildas rundade bollar som liknar bomull. Bladen är mer pubescenta än de av andra sorter, mycket trevliga taktilt, något böjda. Växten är ganska hög, den kan bli mittpunkten i en rabatt eller rabatka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora öron . I den här sorten av ullaktig nyans har den silverfärgade nyansen inte rådande över den gröna bakgrunden, utan kompletterar den harmoniskt. Namnet "stora öron" är välförtjänt - dessa "fåröron" är upp till 25 cm långa. Växten är väl lämpad för plantering längs trädgårdsvägar och terrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose Heron . Byzantinska Stachis av denna sort har en atypisk färg, som domineras av guldgröna nyanser. Växtens blad är också pubescenta, har sin karakteristiska storlek och form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sheila Macqueen . Sorten är dvärg, växer inte mer än 15 cm i höjd, bildar nästan inte peduncles. Detta gör det mycket attraktivt att växa som marktäckande växt. Ju tätare passformen är, desto effektivare blir den formade "mattan" med en ädel silveraktig glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silky Fleese . En annan sort, vars namn framkallar ihållande textilföreningar. "Silke fleece" är mycket mjuk vid beröring, villi på bladen är tätt arrangerade, vitaktig, som filt.

Halvbusken växer upp till 25 cm, ser spektakulär ut i vägar och gränser.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Förberedelsen av frön från den ulliga handväskan för plantering börjar i slutet av februari. Plantering utförs direkt i öppen mark vid medeltemperaturer över 0 grader och frånvaro av jordfrysning till ett djup av 10 cm. På en månad spirar grödorna. I form av plantor i öppen mark överförs växter när de odlas hemma inte för tidigt . För mittfältet är planteringsdatum i mitten av april eller början av maj. I söder utförs ofta frösådd under höstmånaderna vid temperaturer som inte är lägre än +10 grader.

Att förbereda jorden för "fåröronen" är inte svårt . Växten behåller sin färg och bladkant endast på inte särskilt bördiga jordar. Av samma anledning rekommenderas det inte att vara nitisk med att gödsla jorden, annars kommer den ovanliga kanten på bladen att ersättas av den vanliga gröna färgen med ett knappt märkbart fluff på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för plantering på en plats är det värt att föredra ljusa, andningsbara jordar. Valet av stenig eller lerig jord med neutral syra kommer att vara optimalt . Om dess nivå är för hög, rekommenderas att man tillsätter kol eller kalk till jorden. Den valda platsen måste lossas noggrant till ett djup av 2 spade bajonetter. Därefter placeras unga växter eller en transplanterad vuxen buske i den förberedda jorden.

När du väljer en plats rekommenderas det att föredra väl upplysta eller något skuggade områden. Det är i solen som ullmejseln får sin speciella dekorativa effekt. Du måste också ta hand om att skydda det mot drag, dränering, om grundvattnet är högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Ullrengöring kräver inte komplex vård. Att odla det innebär en minsta uppsättning åtgärder som är vanliga att utföra när man odlar olika trädgårdsväxter. Till exempel krävs vattning med införandet av fukt vid roten; det rekommenderas inte att hälla vatten på bladen. Dessutom måste du regelbundet utföra följande steg.

Vattning . Kulturen kräver inte intensiv fukt, men det är också omöjligt att föra den till markens torrhet. I genomsnitt vattnas i torrt väder var tionde dag. Om bladen börjar falla av är detta ett tecken på att det inte finns tillräckligt med fukt. Det är nödvändigt att bevattna vid den vanliga tiden inte tidigare än att marken runt buskens botten torkar ut, under överflöd kan rotkragans sönderfall börja.

Bild
Bild

Ogräs och lossning . De låter dig befria rotområdet från ogräs som kan ta bort fukt och näring från den odlade växten. Den ullbaserade skrubben är ogräs minst 2 gånger i månaden, vilket kompletterar proceduren med lätt lossning. Jordodlingsdjupet bör vara cirka 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing . Gödselmedel måste appliceras högst 1 gång per år med välruttna organiska gödningsmedel. För att öka tillväxtintensiteten kan du använda en blandning av okoncentrerad kycklinggödsel och saltpeter. Du bör inte överfodra växten, den kan förlora sin dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ta bort blomställningar . När de används i landskapsdesign avlägsnas oftast blomställningarna av ylleullarna direkt efter bildandet. Om blomningen redan har passerat bör de vissna områdena tas bort. Dessutom skärs alla döende nedre löv också för att stimulera tillväxten av nya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern . Om lufttemperaturen på vintern sjunker under -30 grader är det absolut nödvändigt att täcka växten med grangrenar.

Det är värt att notera att i kallare klimat krävs inte ytterligare skydd.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Bland de reproduktionsmetoder som är relevanta för ullväskan är användningen av frön, sticklingar eller dela busken. I det första fallet, efter blomning, samlas falska paniklar med planteringsmaterial inuti. De torkas, sedan tas fröna bort. För deras plantering krävs ett förberett område med öppen mark eller en behållare med en jordblandning på en torv-sandbas.

Frön hälls över jorden, utan att fördjupas, strös över med ett tunt lager kvartssand. Istället för vattning används sprutning från en sprayflaska . Det görs dagligen. Temperaturen under groning bör hållas i intervallet +25 grader och högre, i det här fallet kan du klara dig utan växthus. Efter att groddarna dyker upp dyker de när 2 blad dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klippning är ett lika populärt och mycket snabbare sätt att reproducera det ulliga höna. Starka skott med 3-4 blad på vardera skärs av från växten, de placeras i jorden för att rota, de är försedda med regelbunden men måttlig vattning. Plantorna hålls ihop tills de rotar och transplanteras sedan.

Buskens uppdelning kan göras vart 2-3 år . Denna föryngrande behandling utförs på våren. Uppdelning utförs manuellt, sedan placeras buskarna var och ett i sitt eget hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Normalt genomgår ullmejseln nästan aldrig utveckling av sjukdomar. Överdriven vattning leder till bildandet av rotröta, bidrar till uppkomsten och spridningen av svampinfektioner. Om växterna är allvarligt skadade är det bättre att förstöra dem och sedan behandla området med fungicida preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ullmejsel kan dekorera absolut vilken trädgård som helst. Landskapsdesigners betraktar det oftast som ett inslag i klippträdgårdar och klippor. Men bysantinsk stachis känns också bra i gränsernas sammansättning, medan peduncles tas bort eller svagt blommande sorter väljs. De använder den också i ramar av stigar, stora och små trädgårdsbäddar. Speciellt original ser ullnät ut, planterad på stödväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt val av plats tolererar denna växt delvis skugga. Dess kombination med ormbunke, mjölkväxt, värdar och nära vattendrag ser intressant ut.

Bysantinsk Stachis med sina kalla nyanser av löv kan vara ett bra komplement till plantering av olika prydnadsbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ullmejseln ser bra ut i kombination med en ljus gräslök-rosett. När du skapar kompositioner är det mycket viktigt att klippa ur blomställningarna i tid och hålla den mest dekorativa delen - bladen, i förgrunden. Denna växt passar bra med rosa rosor, söt lungwort, ringblommor, får eller cinquefoil.

Rekommenderad: