Växthus I Polykarbonat (177 Foton): Hur Man Väljer - Tips, Fördelar Och Nackdelar Med Polykarbonatstrukturer, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Växthus I Polykarbonat (177 Foton): Hur Man Väljer - Tips, Fördelar Och Nackdelar Med Polykarbonatstrukturer, Recensioner

Video: Växthus I Polykarbonat (177 Foton): Hur Man Väljer - Tips, Fördelar Och Nackdelar Med Polykarbonatstrukturer, Recensioner
Video: Ten things you must do if you get a polycarbonate greenhouse. This advise is bourn of experience. 2024, Maj
Växthus I Polykarbonat (177 Foton): Hur Man Väljer - Tips, Fördelar Och Nackdelar Med Polykarbonatstrukturer, Recensioner
Växthus I Polykarbonat (177 Foton): Hur Man Väljer - Tips, Fördelar Och Nackdelar Med Polykarbonatstrukturer, Recensioner
Anonim

Principerna för planeringszoner i en sommarstuga är sådana att minst 50% av marken är avsatt för grönsaker och en trädgård. Men många av de växter som du vill plantera på din webbplats är utformade för ett subtropiskt klimat. De behöver värme, ljus och måttlig luftfuktighet. Med brist på dessa faktorer är skörden dålig.

Erfarna trädgårdsmästare har länge funnit en väg ut med växthus. Efter att ha utvärderat alla fördelar och nackdelar med denna struktur av olika material kan vi dra slutsatsen att det bästa alternativet är växthus i polykarbonat.

Bild
Bild

Särdrag

Växthuset förväxlas ofta med ett växthus - en tillfällig en säsongsstruktur, vars möjligheter är starkt begränsade. Till skillnad från en enkel växthusdesign - en ram och flera lager film, har växthusen i polykarbonat ett antal särdrag.

Först och främst är det styrka. Växthuset har en stark metallram, som ofta köps färdig från tillverkaren. Du kan göra ramen själv av skrotmaterial, men utan svetsning blir den mindre hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En del av styrkan och stabiliteten hos en sådan solid struktur som ett växthus i polykarbonat ger grunden.

Dess närvaro avgör ett annat särdrag - växthuset saknar rörlighet . Om en lättvikts tillfällig struktur av ihåliga rör och film kan ordnas om från plats till plats, är växthuset oftast statiskt.

En annan funktion är dess stora storlek. I växthuset kan trädgårdsmästaren stå på full höjd, röra sig lugnt utan att vara rörelsehindrad. Dessutom rymmer den ett större antal grödor och det är möjligt att göra flera nivåer av planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikroklimatet inuti byggnaden kan upprätthållas av värmesystemet . Detta är en annan faktor som hindrar den från att vara mobil. Närvaron av ett värmesystem gör det dock möjligt att plantera frön direkt i marken tidigt på våren. Och på grund av den reglerade värmenivån växer utbudet av grödor som växer. I ett växthus i polykarbonat växer grönsaker och gröna vackert, som inte är avsedda för det föränderliga ryska klimatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det som skiljer växthuset från öppen mark är att het luft samlas i det. Detta tvingar trädgårdsmästaren som monterar en sådan enhet på sin webbplats att göra den hög och utrusta den med öppningsbara fönster i taket eller övre delen av väggarna.

Annars, i stället för en rik skörd, finns det risk för att inte få något.

Ventilation bör också tillhandahållas i strukturen, åtminstone den enklaste, i form av två dörrar från motsatta ändar av byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Du kan bygga ett växthus eller ett växthus i din sommarstuga med olika material: PVC -film, glas, plast, trä- och metallramelement, olika betongunderlag. Beroende på materialtyp kommer egenskaperna hos mikroklimatet inuti det att förändras.

Många trädgårdsmästare är benägna att tro att polykarbonat är bättre än andra för konstruktion . Det är flexibelt och motståndskraftigt. Detta gör det möjligt att bygga växthus i olika geometriska former med olika typer av tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är hållbart och motståndskraftigt mot mekaniska skador, fryser inte, spricker inte med en kraftig temperatur- och luftfuktighet.

Det är måttligt transparent. Det betyder att växterna kommer att ha tillräckligt med ljus, men samtidigt värmer inte solens strålar växthuset och påverkar inte grönskan som ett förstoringsglas, som det händer med glasstrukturer.

Materialets struktur är cellulär eller monolitisk . Det rekommenderas att välja ett cellulärt (bikakematerial) för att täcka växthus. Det ger tomrum och förstyvningar, som i plastfönster. Det är dessa luftrum i cellerna som ger de unika egenskaperna hos växthus i polykarbonat. Luften tillåter inte att rummet tappar värme och fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat är bekvämt att använda i konstruktion. Den kan skäras och böjas utan risk för att skada bikakestrukturen. Detta gör det bekvämt för gör-det-själv-rammantel.

Slutligen ser materialet estetiskt tilltalande ut . Ett sådant växthus behöver inte döljas på platsens djup från nyfikna ögon. Det kommer att se vackert ut när du använder transparent polykarbonat eller när du väljer ett färgat material.

Materialets färgintervall är mycket varierande. Polykarbonatark kommer i klart, vitt, gult, grönt, lila, orange, blått, rött och grått. Nyansen kan vara mer eller mindre mättad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att tillsatsen av ett pigment till kompositionen från vilken den är gjord är obetydlig, men minskar fortfarande dess motståndskraft mot frysning.

Det blir mer ömtåligt, därför rekommenderas att använda ett transparent eller dunkelt material.

Nackdelen med polykarbonat är behovet av snygg installation. Eftersom öppna celler finns kvar på "snitt" av arken kan vatten komma in i dem, och detta kommer att leda till frysning på vintern. I det här fallet kan materialet skadas och bli oanvändbart i början av trädgårdsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en risk för skador på materialet vid användning av självgängande skruvar som fästning av manteln på ramen. På den plats där den självgängande skruven kommer in i arket kan det bildas ett för stort hål eller sprickor, vilket minskar materialets effektivitet. Fukt kommer in genom sprickorna och värmeförlusten kommer att öka.

Bild
Bild

För- och nackdelar med polykarbonat som byggnadsmaterial avgör fördelarna med designen:

  • I ett växthus är en fullständig cykel av grödväxt möjlig: från att plantera frön i beredd jord till skörd.
  • Ett kontrollerat mikroklimat för växter skapas inuti. Under den kalla årstiden (tidig vår och sen höst) hålls den varm, och under den varma årstiden tillhandahålls svalhet så att greenerna inte torkar ut. Fuktighetsnivån regleras på samma sätt. Oavsett hur torrt eller regnigt vädret är kommer växterna i växthuset att få så mycket fukt som de behöver.
  • Det blir möjligt att odla grödor som inte kan odlas på det öppna fältet. Dessa inkluderar till och med bär och frukter, främst från de södra delarna av landet: vindruvor, vattenmeloner, aprikoser, citrusfrukter och andra typer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eftersom du kan börja plantera växter mycket tidigare än början av säsongen och avsluta mycket senare, ger växthuset sina grönsaker, bär och frukter inte bara på sommaren. Du kan få en gröda på ett ställe två gånger under en säsong. Samtidigt måste marken befruktas och odlas så att den förblir bördig.
  • Förhållandena är lämpliga för att korsa olika grödor.
  • Den slutna designen skyddar växterna inte bara från nedkylning eller stekande sol, utan också från surt regn, vind, skadliga insekter och damm.
  • Det transparenta materialet överför solljus, men inte skadliga ultravioletta strålar. Detta underlättas av en speciell filmbeläggning.
  • Polykarbonat har en lång livslängd - 10-20 år.
  • Växthuset ser vackert ut på trädgårdstomten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla positiva aspekter har växthuset nackdelar

  • Strukturen måste vara genomtänkt, planerad och monterad. Detta tar tid, kompetens och betydande ekonomiska kostnader.
  • Polykarbonat är inte reptåligt.
  • Närvaron av ett ljusstabiliserande lager (UV -skydd) gör materialet mindre hållbart. Dess livslängd reduceras med flera år.
  • På det öppna fältet pollineras växter av insekter, utan detta blir det ingen skörd. Under isolerade förhållanden måste du ta hand om hur detta kommer att ske, eller skaffa sig självpollinerande växtsorter. Om du inte håller koll på luftfuktighet och värme kommer pollen att "dämpa" och växten kommer inte att bära frukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Samma växter kan inte odlas i växthuset två år i rad. Detta beror på att gurkor, tomater och andra grönsaker har olika skadedjur. Om du byter grödor på vissa ställen dör skadedjuren, växterna skadas inte. Om samma grödor år efter år odlas på ett ställe, försämras skörden.
  • Kondens kan uppstå i ett växthus i polykarbonat om det inte är korrekt monterat.
  • Mörkt polykarbonat är mindre genomträngligt för solljus. Detta stör fotosyntesen och god växttillväxt.
  • Materialet expanderar och dras ihop med förändringar i omgivningstemperatur. Om detta inte beaktas under konstruktionen, skär ut materialet med en marginal för expansion, på vintern kan växthuset spricka vid punkterna av veck och fästelement;
  • Genomskinligt polykarbonat blir grumligt med tiden och färgen bleknar. Detta är inte det största problemet mot bakgrund av materialets fördelar, men som ett resultat kommer byggnadens estetik att drabbas innan livslängden löper ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ett viktigt steg i att ordna ett växthus i polykarbonat är att välja en mängd olika material.

Huvudkriteriet för detta är bladets struktur . Det kan vara monolitiskt (gjutet) eller cellulärt (honungskaka).

Monolitisk har en tät struktur utan luftgap. Det kan vara smidigt och vågigt. I första hand i listan över dess fördelar är dess estetiska utseende - det ser ut som färgat glas. När det gäller ett växthus ser det ganska ovanligt ut. Dessutom är materialet mer motståndskraftigt mot repor och skador, har större styrka och bidrar till bullerisolering. Men för resten av egenskaperna är den sämre än den cellulära. På grund av dess större styrka är det svårare att böja och skära, och ljudisolering spelar ingen roll i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Honeycomb -karbonatets struktur innebär håligheter och skiljeväggar i arket. På snittet liknar det en bikakeanordning, därav namnet. Dess tjocklek är 4-16 mm, beroende på arktyp.

Det finns flera typer av ark

  • 2H - paneler som består av två lager. Honeycomb inuti i form av rektanglar. Förstärkare är enkla skiljeväggar. De minst motståndskraftiga mot belastningen från våt snö på vintern, från mekanisk belastning bryts de snabbare än andra typer. Böj lätt.
  • 3H - treskiktspaneler med rektangulära "bikakor" och enkla förstyvningsribbor. Revbenen är vertikala. Plåttjocklek - 6, 8 och 10 mm. 6 mm ark är lämpliga för dubbel mantel av växthusramen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • 3X - treskiktsark med kombinerade förstyvningar. Vissa är upprätt, andra är benägna. Den genomsnittliga plåttjockleken är 12-16 mm. Det bästa alternativet för att täcka växthus.
  • 5W - ark om 5 lager med rektangulärt nät och vertikala förstyvningar. Tjockleken varierar från 16 till 20 mm.
  • 5X - femlagersark med raka och lutande förstyvningar. De har den största tjockleken - 25 mm. Lämplig för täckning av växthus som fungerar året runt och för att ordna växthus i kalla regioner i landet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cellplåtar är mer lämpade för att ordna ett växthus, eftersom de bromsar processen med värmeförlust och uppvärmning av solen inuti. De är mer flexibla än monolitiska och väger mindre.

Bild
Bild

Konstruktioner

Växthus är olika i form och typ av konstruktion.

Formmässigt skiljer de byggnader som är fristående på trädgårdstomten och väggmonterade . Ett väggmonterat växthus kombineras vanligtvis med ett lanthus på ena sidan.

Fördelen med ett växthus mot vägg är att det fryser mindre på vintern på grund av sitt läge. Det är också möjligt att lägga grunden för ett växthus samtidigt som man bygger ett hus. Detta förenklar arbetet och sparar material och utrymme i ett litet område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med strukturen mot väggen är att det är svårare att organisera enhetlig ventilation och luftcirkulation i ett sådant växthus.

Dessutom påverkar konstant luftfuktighet och värme inuti byggnaden tillståndet på husväggen negativt. Och på vintern kan snö från taket på stugan falla på växthusets tak. Om det inte rengörs regelbundet kan detta leda till att växthuset blir oanvändbart om ett eller två år.

Det finns också en uppdelning av strukturer i stationära och hopfällbara . Stationära växthus är bekvämare, eftersom de måste installeras en gång vart tionde år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fällbara har också sina fördelar: de kan flyttas från år till år till olika platser på platsen, vilket kommer att vara användbart för växter som inte kan planteras på ett ställe två år i rad. Dessutom kan hopfällbara och glidande strukturer tas bort under den kalla årstiden och inte oroa sig för deras säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Grunden är det som gör växthuset stabilt, hållbart och annorlunda än andra strukturer med liknande syfte. Förutom att lägga till styrka behåller den cirka 10% av värmen inuti, skyddar jorden från att sköljas av regn och skyddar växter från frost.

Bild
Bild

Det finns flera typer av stiftelser

Fast

En sådan grund anses vara den mest mödosamma i arrangemanget, eftersom den överlappar jorden helt och kräver en ny organisering av det bördiga skiktet över cementmassan. Det är nödvändigt i områden där grundvattnet stiger för högt, varför plantorna i jorden börjar ruttna. Med hjälp av en solid grund kan du också jämna ut kuperade områden på jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det görs enligt följande: det bördiga jordlagret avlägsnas, en fördjupning grävs i marken 15-20% större yta än växthuset, strös med sand och komprimeras tätt, vattentätning läggs. Skiktet sandkudde ska vara 15-20 cm tjockt. Vattentätning på toppen krävs - det skyddar grunden från förstörelse av grundvatten. En frostbeständig cementfundament hälls över vattentätningen. Fundamentet i sig måste förstärkas med ett metallnät så att det inte spricker under växthusets och jordens vikt. Ett växthus kan installeras ovanpå.

Dess höjd bör ta hänsyn till att ett lager av bördig jord bildas artificiellt ovanpå cementen. Ett alternativ för ojämn terräng är en högfundament.

Bild
Bild

Tejp

Denna typ är mycket lättare att skapa. En fördjupning grävs i marken (till djupet av jordfrysning) beroende på växthusramens storlek. Därefter sprinklas dessa skyttegravar med sand, utrustas med vattentätning och färdiga cementblock läggs ovanpå. De är tillräckligt starka, så den inre omkretsen behöver inte hällas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

För växthus används detta alternativ sällan, i grunden är det nödvändigt för att ordna ett lusthus i landet. Anledningen är att denna metod låter dig fylla grunden för strukturer av komplexa polygonala former, vilket sällan gäller växthus.

Det pelarformade fundamentet läggs nästan identiskt med bandfundamentet, men det är en liten skillnad . Om tejpen helt fyller spåren i marken och ramen är i kontakt med den vid alla stödpunkter, kan cementstolparna endast installeras i ramens hörn. Ett viktigt villkor: växthusets vikt måste vara liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en bar för växthus i trä

Alla köper inte färdiga metallramar. För dem som monterar ramen för hand från trä, rekommenderas att använda en grund av samma material. Här kan du använda både virke med speciell impregnering och sliprar behandlade med bituminös murbruk.

I hörnen av träfundamentet bör stolpar av tegel eller betong installeras så att strukturen inte hakar.

Bild
Bild

Från tillgängligt material

Virket kan ersättas med gamla pallar genom att impregneras med en skyddande förening. En betongfundament är ett bra substitut för bildäck med stora stenar eller spillror inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Valet av grunden för hela strukturen måste hanteras klokt. Det finns två alternativ för att välja en ram: montera den själv och köp den färdig.

Med tanke på det faktum att produktionen av växthusramar av olika former och höjder i vårt land är väl etablerad, förlorar det första alternativet i alla avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera skäl att välja en färdig ram:

  • det är en solid, robust konstruktion som kommer att hålla mer än 20 år;
  • tillverkaren ger en garanti på det;
  • kostnaden för förbrukningsmaterial för oberoende tillverkning av ramen är lika med kostnaden för den färdiga produkten;
  • att köpa en färdig ram sparar tid och ansträngning;
  • produktionsmöjligheterna är bredare än med oberoende tillverkning av ramen, till exempel köp ett växthus med önskad höjd och bredd så att mikroklimatet inuti är lämpligt för växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan självständigt göra en ram av trä, galvaniserade profiler, PVC -rör.

Trädet ger fler alternativ . Växthuset kommer att visa sig ha samma höjd, bredd och form som det var tänkt.

En galvaniserad profil är svårare att arbeta med, eftersom du behöver verktyg för metallbearbetning. Och en stålram med egna händer kan inte tillverkas alls utan specialutrustning som du kan böja, skära och svetsa den med.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -rör är lätta att hantera, men de ställer många begränsningar. Endast ett välvd växthus kan monteras från rör och det kommer att förlora för andra typer i styrka, stabilitet och livslängd.

Därför är den bästa lösningen att köpa färdiga ramar eller fabrikstillverkade hopfällbara växthus, som kan tas bort under den kalla årstiden för förvaring i ett grovkök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller växthusets form påverkar det både byggnadens funktion och dess estetiska kvaliteter.

Det finns i olika former:

  • rektangulär;
  • polygonal;
  • pyramidalt;
  • välvd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje art har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar.

Det välvda växthuset är det enklaste att installera . För att montera den kan du använda ihåliga aluminiumrör eller PVC -rör. Det kommer att vara möjligt att bygga ett växthus med egna händer på en dag, och du behöver inte så många material som för ett rektangulärt växthus.

Men proffsen slutar där.

Höjden på ett sådant växthus tillåter inte varm luft att stiga upp en lång sträcka, varför plantorna i det börjar överhettas. Detta minskar avkastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte att fungera att arbeta i full tillväxt i ett sådant växthus . Dess maximala höjd är cirka 150-160 cm. Detta är under den genomsnittliga mänskliga höjden. Det kommer också att vara problematiskt att plantera höga växter i det, eftersom de inte har någonstans att nå i ett trångt utrymme.

Ett pyramidalt växthus är en sällsynthet på platsen. Trädgårdsmästare väljer henne som en experimentell modell. Ett sådant växthus har sällan en grund; tillfälliga hopfällbara strukturer är mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramid växthus är praktiska för att experimentera med att plantera nya växter.

Polygonala växthus ser original och vackra ut . Dessutom garanterar deras sofistikerade design en jämn fördelning av solvärme och ljus under hela dagen. Men det är svårare och dyrare att bygga ett sådant växthus än ett välvt eller rektangulärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär husbyggnad är det vanligaste och bekvämaste alternativet . Det är väl upplyst av solen, värmer upp jämnt och det är bekvämt att ventilera det. Växthusets höjd är i genomsnitt 2-2, 5 meter, så det finns tillräckligt med utrymme i det för varm luft att gå upp, växterna är fritt utsträckta i höjd och det var bekvämt att arbeta i rummet på full höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus med ovanliga former används sällan på grund av att de är svårare att göra med egna händer och dyrare att köpa färdiga. Samtidigt är de funktionella och lätta att använda. Icke-standardiserade typer av växthus inkluderar:

"Hus" med lutande väggar

Detta är en modifierad rakväggig struktur i ett hus, som kombinerar fördelarna med en rektangulär och en välvd. På grund av att polykarbonatväggar är installerade med en inåtlutning (liten, 20 grader), finns det mer utrymme för plantering av sängar. Samtidigt ger husets förlängda tak borttagning av varmluft uppåt och fri rörelse inuti byggnaden.

Bild
Bild

Mantelböjda växthus med polykarbonat är bekvämare än glas, eftersom det är flexibelt och mer pålitligt än PVC -film, eftersom karbonatark är starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geodetisk kupol

Förutom att den sfäriska strukturen ser original ut i trädgården har den många fördelar. På grund av det stora antalet kanter i strukturen fångar den geodetiska kupolen solljus hela dagen. Inuti är den väl ventilerad och den aerodynamiska formen skyddar mot starka vindar. Strukturen förblir intakt trots sin låga vikt.

Nackdelen med ett sådant växthus är att du kan röra dig i det bara om det är tillräckligt stort.

Bild
Bild

Greenhouse Meatlider

Upptäckten av den amerikanska trädgårdsmästaren hjälpte till att lösa huvudproblemet med låga växthus - dålig luftcirkulation. Växter dör bokstavligen och andas inte. Det säregna med den design som Meatlider föreslår är att växthusets norra sluttning är 30-45 centimeter lägre än den södra och är mindre brant. Den ansluter till södra sluttningen som ett steg. Utifrån ser det ut som om två välvda växthus av olika storlekar delades i hälften och kombinerade den mindre halvan med den större, fäst med ett steg ovanpå. Detta steg förblir otäckt och luft cirkulerar genom det.

Under förhållandena i det ryska klimatet rekommenderas att använda en modifierad version - med stängbar ventilation. Vid de första svåra frosten kommer växter att skadas på grund av en så aktiv tillförsel av kall luft.

Bild
Bild

Vegetarian

Faktum är att det är samma som ett växthus mot vägg, men har sin egen tomma vägg. Resultatet är en förstärkt och pålitlig design med funktionella funktioner.

Dess största skillnad är att det finns ett reflekterande material på den tomma väggen. Det fördubblar solens exponering, vilket ökar växthusets effektivitet till en mycket låg kostnad.

Att montera en grönsak är svårare än andra typer av växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dropp

Ett sådant växthus liknar ett välvt växthus, men takets centrala del bildas inte av en slät båge av ett böjt polykarbonatark utan av skarven av två ark.

Taket i strukturen är oskiljaktigt från väggarna, eftersom det är ett ark som böjer sig smidigt från botten till toppen och bildar en strömlinjeformad triangel. Taket dröjer inte kvar på det på vintern, och höjden gör att en person kan stå inne på vinden i full höjd.

Bild
Bild

Tak

En viktig faktor är takets konstruktion. De varierar i form och rörlighet.

Vissa tak är stationära, det vill säga de har ingen öppningsmekanism, medan andra glider. De kan öppnas och stängas beroende på väderförhållanden och tid på året.

Bild
Bild

Taket kan vara av flera typer i form

  • Skjul . Detta alternativ är relaterat till väggväxthus och Ivanovs vegetarianer. Eftersom en av sidorna är en tom vägg, är det ingen mening med ett gaveltak. Arrangemanget av en sluttning förenklar skötseln av växthuset på vintern - snö dröjer inte på det.
  • Gavel . Detta är en klassisk version av växthuset "hus". Ju skarpare lutningsvinkeln på lutningen är, desto bättre glider snömassorna av polykarbonatarken på vintern och desto mindre är risken för skador på strukturen på grund av våt snö. Taket på ett droppväxthus kan också betraktas som en gavel. Även om det tekniskt sett är en enda helhet med väggen, fungerar den som ett tak i strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Multi-lutning . Sådana växthus påminner mer om fyra-, sex- och åttkantiga lusthus. Deras ram är vanligtvis gjord av trä, och transparent polykarbonat väljs för beklädnad. Det lutande taket gör att solen kan tränga in jämnt i växthuset under hela dagen och inte samlar snö.
  • Mansardrum . Detta takalternativ innebär växthusets stora dimensioner. Strukturellt är detta en modifierad version av "huset", men med en smidigare övergång från taklutningen till väggen.
  • Kupol . Inneboende i sfäriska växthus. Oftare uppfattas strukturen som en helhet, utan att den delas upp i komponenter i form av väggar och tak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Runda . Dess andra namn är välvd. Detta är ett växthustak som erhålls genom att vika ett ark av polykarbonat. Ett ark bildar både väggar och byggnadens övre del på en gång. Installationen är den enklaste, men dess möjligheter är också begränsade på grund av dess låga höjd.
  • Avtagbar . Växthus med avtagbart tak har ännu inte blivit utbredd, men detta är en lönsam byggnad i många avseenden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst kommer det inte att drabbas av en stor mängd snö på vintern. Det kommer att falla inuti byggnaden, varifrån det blir lätt att ta bort det närmare våren.

Och det faktum att på vintern kommer landet att vara under snö är en ytterligare fördel för henne. När allt kommer omkring är snö naturlig nederbörd, och det skyddar marken från att frysa.

Det avtagbara taket gör det också lätt att ventilera växthuset när det är varmt väder.

Bild
Bild

Det är viktigt att välja typ av grund och takkonstruktion i enlighet med flera faktorer . Dessa inkluderar: platsens dimensioner och topografi, fuktighet och jordens bördighet, klimattypen i regionen, de typer av grödor som kommer att växa i växthuset. Inte under alla förhållanden blir samma växthus så effektivt som möjligt.

Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller övergripande dimensioner kan växthuset vara litet, medelstort eller stort.

Uppdelningen enligt sådana kriterier är mycket godtycklig, eftersom det är nödvändigt att ta hänsyn till tre huvudparametrar: konstruktionens längd, bredd och höjd.

Växthusets bredd är en avgörande faktor . Det beräknas med antalet sängar som kan planteras parallellt. Vanligtvis är dessa två - vänster och höger, för ett växthus med standardbredd. Ett litet växthus bör vara minst 180 cm brett. Det är viktigt att ta hänsyn till att det kommer att finnas en dörr i växthuset, och dörröppningens bredd är utformad för parametrarna för en genomsnittlig person och är 50-60 cm.

Bild
Bild

För en medelstor struktur är indikatorer på 240-340 cm karakteristiska. Dessa växthus gör det möjligt att utrusta en tredje säng i mitten av byggnaden.

Ett stort växthus har en bredd på 340 till 440 cm. Det är möjligt att passa det största antalet sängar och hyllor i 3 eller 4 rader i det.

Konstruktionens höjd är lika viktig . Så att du i växthuset inte behöver arbeta konstant i en lutning, på huk eller ens på knäna, det ska ha en sådan höjd att det gör att du kan räta upp till sin fulla höjd. Minsta värde för objektets höjd är 160 cm, medelvärdet är 200 cm och den stora höjden är 250 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höga växthus är mer produktiva, eftersom luft cirkulerar bättre i dem och ett mikroklimat som är mest lämpligt för växttillväxt skapas. Och det är bekvämare att arbeta i dem under lång tid.

Växthusets höjd bestäms av konstruktionens form och bredd. Det mest praktiska i detta avseende är växthus med hus, dropp och vind.

Växthuset kan ha valfri längd. Det enda villkoret är att det måste vara en multipel av ett jämnt tal så att du kan välja det exakta antalet polykarbonatark utan att klippa dem.

Bild
Bild

En annan riktlinje är storleken på typiska pallar för plantering av grönska . Detta är nödvändigt för dem som inte vill bilda sängarna på egen hand. Flera pallar måste passa exakt i växthusets längd. Antal är valfritt.

Längden på ett litet växthus är bara några meter, i genomsnitt ett - 4-6, ett stort - cirka 10. Välj inte en för lång struktur, eftersom du måste pilla med fundamentets uppläggning och utbudet av värme och vatten.

Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att ju större konstruktionens dimensioner, desto starkare bör ramen vara och desto mer tillförlitlig grund.

Med en ökning av växthusets storlek ökar också de finansiella kostnaderna för dess arrangemang och underhåll. Detta gäller både byggmaterial och system inuti byggnaden: bevattning, uppvärmning, ventilation.

Bild
Bild

Ytterligare material

Uppsättningen av material för att ordna ett växthus, från fundament till ventilation, är relativt liten. Låt oss börja från botten upp.

Det första som kommer att behövas i arbetet är alluvial flod eller stenbrottssand för en sanddyna under grunden. Då behöver du arkmaterial för vattentätning så att fundamentet inte faller ihop från grundvattnet. En tjock polymerfilm med en överlappning på 15-20 cm eller bituminöst papper är lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden själv väljs beroende på typ av ram . Trä växthus kräver balkar eller impregnerade sliprar och tegelstolpar. För tunga konstruktioner är en betongblandning av cement, sand och sten lämplig; för mindre viktiga konstruktioner kan tegel och betongpelare användas utan invändig fyllning av utrymmet.

För hällning av fundamentet är cement av minst M300 lämpligt. Det är önskvärt att det är motståndskraftigt mot fukt och frysning.

Bild
Bild

Därefter kommer själva ramen. Polykarbonat fungerar bra med alla typer av material.

Om vi pratar om självmontering av ramen är sortimentet att välja mellan ganska stort

  • Virke och trä . Träet är bekvämt för handgjord montering. Ramen kommer att visa sig vara stark och ha goda värmeisoleringsegenskaper. Men glöm inte att trä är rädd för en stor mängd fukt och inte tillhör bioresistenta material. Det kan förstöras av skadedjur och väderförhållanden, därför är trädet impregnerat med speciella skyddande föreningar för att skydda ramen.
  • PVC -rör och profiler . Lätt, biostabilt och plastmaterial med låg värmeledningsförmåga. Det är bekvämt att arbeta med det, men växthus av plast från vår egen produktion är inte särskilt hållbara och motståndskraftiga mot stress. Man bör också komma ihåg att plasten smalnar och expanderar kraftigt med temperaturförändringar, därför måste konstruktionen ge termiska expansionsgap. Den fabrikstillverkade plastramen är mer pålitlig och hållbar. Tillverkaren ger en garanti för det under flera år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall slaktkropp . Galvaniserade rör eller profiler kan användas här, för vilka en speciell maskin behövs för att ge konstruktionsdelarna önskad form. Oftare, när de pratar om en metallram, menar de fabriksämnen. De är hållbara, stabila och har en lång garantitid.

Bild
Bild

Ramens hållfasthet säkerställs genom korrekt montering. En pålitlig struktur som tål snömassan på vintern är gjord med ett steg av profilen som bildar den på 50-60 cm. Steget kan vara mindre, men inte mer.

För beklädnad av ramen behövs flexibla ark av lätt polykarbonat med en tjocklek på cirka 15 mm. Föredraget cellulärt polykarbonat, mellan arken där det finns vertikala och lutande revben av grymhet.

Polykarbonat ensam räcker inte för beklädnad. Förutom honom behöver du ett tätningsmedel för att täta sektionerna så att fukt inte kommer in i dem och fästelement.

Bild
Bild

Karbonat fixeras på två sätt . För det första behöver du en speciell profil. Karbonatarket sätts in i spåret, sedan fästs profilen på ramen med självgängande skruvar. Du måste vara försiktig med ett sådant fäste, eftersom polykarbonat kommer att expandera och dra ihop sig med temperaturförändringar. Om den inuti profilen sys med en självgängande skruv utan förbehåll för expansion, kan det i framtiden bildas en spricka på denna plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden innebär användning av de så kallade "termiska brickorna" och vattentätning. Det är mer komplicerat och dyrare, men mer pålitligt.

För hela monteringen av strukturen behöver du fler tillbehör (gångjärn, handtag, öppnings- och stängningsmekanismer) för att ordna dörrar och ventilationshål.

Vissa trädgårdsmästare kommer att sluta täcka strukturen med skyddande medel för att förlänga livslängden. Det är viktigt att inte överdriva det här, för växthuset är viktigt inte i sig, som en struktur, utan som en funktionell byggnad.

Det är nödvändigt att välja sådana skyddande beläggningar (filmer eller aerosoler) som inte kommer att störa solens penetration i växthuset, till växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att förbereda installationen och utföra själva processen kan du behöva ritverktyg, ett måttband och en byggnivå. De behövs för att installera styrningarna för självmontering av ramen och dess mantel.

Så att polykarbonatarken inte går slumpmässigt, bör det första av dem installeras så jämnt som möjligt.

För att skära ark behöver du en cirkelsåg så att karbonatarket inte smuler, men visar sig med ett jämnt och rakt snitt. Om du inte har en såg kommer en vass konstruktionskniv att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att arket har skurits måste karbonatflisen avlägsnas från insidan. Detta kan göras med en dammsugare.

För att fästa ramen på fundamentet behöver du en borr och ankarbultar. En skruvmejsel behövs för att mantla ramen, eftersom borrmaskinen för detta har överdriven kraft och antal varv. Det är bättre att välja en sladdlös skruvmejsel och ha ett extra batteri för det, eftersom en laddning inte räcker för ett heltäckande skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du täcker ett högt växthus behöver du en stabil stege. En skruvmejsel, en snickerihammare och en gummihammare kan vara till nytta. Glöm inte heller grundläggande skyddsutrustning: handskar, glasögon (vid skärning av lakan) arbetskläder, bekväma skor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man täcker?

Professionella installatörer känner igen den mest pålitliga typen av polykarbonatfäste som ska monteras på termiska brickor. Dessa är fästdelar, som är en struktur av en o-ring, en kropp och en skyddskåpa. Skruven skruvas fast i ett speciellt hål i mitten av fodralet och stängs med ett lock på toppen.

Brickans "kropp" kan också vara gjord av gummi . Sådana brickor är dyrare men effektivare. När du använder dem skyddas polykarbonat från sprickor på den plats där skruven skruvas in. Det finns ett gap under O-ringen av gummi för att möjliggöra expansion av materialet med stigande temperatur, och samtidigt tillåter det inte att varm luft släpps ut genom hålen i fästet och vatten kommer in.

Bild
Bild

Termiska brickor finns i olika diametrar, tjocklekar och färger. Den sista parametern är inte så viktig, den är ansvarig för den estetiska funktionen, men diametern bör överlappa hålet i arket med några millimeter. O-ringen bör väljas med en tjocklek på minst några millimeter.

Bild
Bild

När materialet är valt kan du fortsätta med beklädnaden.

Processen utförs steg för steg

  • Förarbete . I detta skede är det nödvändigt att kontrollera om växthuskroppen är i ordning, om det finns några skador på polykarbonatarken. Alla material installeras exceptionellt torra i varmt och torrt väder.
  • Klipp ut ark . Detta steg är inte alltid nödvändigt. Till exempel, för ett välvd växthus är det tillräckligt att köpa karbonatark av den längd som är nödvändiga för att bilda väggar och tak samtidigt. Du måste pilla med växthus med mer komplexa former, mäta önskad storlek på fragment, rita konturerna på ett ark och klippa ut dem med en kvarn eller en byggkniv.
  • Skärbearbetning . Om polykarbonatark inte monteras med en tät profil, i vilken arket passar tätt, behandlas sektioner med öppna "honungskakor" med ett tätningsmedel. Detta är nödvändigt så att fukt, damm och insekter inte kommer in. Det flytande tätningsmedlet kan ersättas med tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hålmarkeringar . Färdiga fragment för plätering appliceras på skrovet. Detta arbete måste utföras med minst fyra händer så att arken inte glider av när markeringarna appliceras på dem.
  • Borrning av hål . Att skruva den självgängande skruven direkt i arket och ramen är ett stort misstag. Först måste du bestämma med vilket steg och vid vilka punkter fästelementen ska fixas. Borra sedan ett hål med en borr med stor diameter, som kommer att vara större än skruvens diameter. Först då kan arken appliceras på ramen och fixeras.
  • Mantel . Fragment av polykarbonat monteras växelvis med en skruvmejsel och fästelement. Den självgängande skruven måste skruvas in i kroppen vinkelrätt mot ramen, inte snett. Varje fäste måste kontrolleras omedelbart, eftersom demontering av arket kommer att ta lång tid, och det kommer att vara möjligt att återanvända det endast med mindre skador runt hålen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativt monteringsalternativ är profiler. De är avtagbara och i ett stycke, väggmonterade, ände, ås och hörn. Profilerna används för sammanfogning av beklädnadselement, separering och tätning.

Profiler har flera fördelar: de gör det möjligt att montera delar av strukturen på marken och sedan ansluta dem runt ramen som delar av designern och säkra dem med fixeringselement. Det är också enkelt att byta ut dem. När du använder profiler behöver du inte täcka sektionerna med ett tätningsmedel. De är lämpliga för beklädnad av komplexa växthus, men inte lämpliga för välvda växthus.

Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för strukturen med fästprofiler och komplexiteten i beräkningen av delar.

Profiler är gjorda av samma polykarbonat eller aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intern organisation

Växthusbeklädnad är bara halva striden. För effektiv användning är det viktigt att utrusta utrymmet ordentligt: välj sängarnas storlek och plats, organisera ett bevattningssystem eller vattentillförsel, belysning och uppvärmning.

Konstgjord belysning i växthuset utförs som i alla andra tvättstugor i landet. Den största utmaningen är att välja rätt typ av lampor för din belysning.

Bild
Bild

Typer av lampor

  • Glödlampor . Det billigaste, men snabbt föråldrade alternativet. Dess fördelar är trevligt gult ljus och lågt pris. De har mycket fler nackdelar: en ömtålig glaskolv som inte tål temperatur- och luftfuktighetsförändringar i växthuset, kort livslängd, hög uppvärmningsgrad.
  • Halogen . Den skiljer sig från sin tidigare prototyp i en mer komplex intern struktur, därför håller den längre, men för växthusförhållanden är det inte det bästa alternativet.
  • Självlysande . Sådana lampor kallas också energibesparing. De har en solid kropp och en bekväm form - långsträckta rör. De håller längre, men avger skadliga strålar, och kvicksilverångor används vid skapandet. Om en sådan glödlampa går sönder i växthuset blir konsekvenserna obehagliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

LED. LED lampa - belysningsenhet av den senaste generationen. Den vinner på energieffektivitet, ekonomi, motståndskraft mot användning i ett växthusmikroklimat, lång livslängd. Det finns en nackdel, men det lönar sig med tiden - den höga kostnaden för lysdioder.

Lampval är inte allt. För att belysningen ska vara säker i ett växthus, där det finns konstant fukt, måste du ta hand om högkvalitativ isolering av ledningarna. Det är bäst att installera skyddslådor och montera dem på toppen av väggarna.

Bild
Bild

Vattning

Växtbevattning och vattning kan göras manuellt och automatiskt. För manuell bevattning behöver du en behållare med vatten och en slang med utbytbara munstycken och för automatisk bevattning, en komplex mekanism som fungerar endast vid behov. I det här fallet installeras temperatur- och klimatsensorer inuti växthuset, och när luftfuktigheten och värmen blir för hög aktiveras bevattningsmekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att göra det lättare att ta hand om dina växter, finns det andra fördelar med automatisk vattning. Till exempel möjligheten att värma vatten till en viss temperatur vid olika tider på året eller att leverera vatten i enskilda portioner för opretentiösa och nyckfulla växter.

Det finns tre bevattningsmekanismer: "Sprinkling", underjordiskt system, droppsystem.

Sprinkling är en av de enklaste metoderna. Det bör snarare betraktas som halvautomatiskt på grund av enhetens beskaffenhet.

Bild
Bild

Vid sprinkling monteras sprinkler ovanför rabatterna, och vid behov är de anslutna till en slang för bevattning. Vatten går genom en slang till sprutmunstyckena och bevattning sker. Odlarens engagemang hålls på ett minimum.

Droppsystemet är utformat för denna typ av sommarstuga, där vatten tillförs en eller två gånger om dagen vissa timmar och det inte är möjligt att använda det för bevattning i obegränsade mängder. Vattnet för ett sådant system lagras i ett fat som behöver fyllas på regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett komplext markvattenförsörjningssystem finns för nyckfulla växter . Den består av rör eller slangar längs sängarna med dräneringssystem för varje buske. Genom tunna rör levereras vatten till varje anläggning separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

Närvaron av ett värmesystem är det som skiljer ett växthus från ett växthus och gör det möjligt att börja och avsluta skörden tidigare och senare. Det är viktigt att inte räkna fel med valet av system.

Bild
Bild

Det kan vara av flera typer

  • Luft . Detta är användningen av termiska kuddar i form av fläktar som fästs på ett visst avstånd inuti växthuset. De värmer snabbt upp rummet, håller önskad temperatur och är lätta att använda. Temperaturen kan kontrolleras så exakt som möjligt. Nackdelarna med luftvärme är att systemet är beroende av el och har betydande energikostnader. Konstanta strömmar av varm luft kränker mikroklimatet och torkar ut det.
  • Vatten . Denna metod innebär installation av järn- eller PVC -rör genom vilka varmvatten strömmar. Vattensystemet ska helt enkelt anslutas till kommunikationerna i huset, annars blir det dyrt och problematiskt att lägga och ansluta det.
  • Gas . Gasuppvärmning är billig och effektiv, men osäker. Att installera gasrör i ett rum som fryser och överhettas och där aktivt trädgårdsarbete pågår är ett riskabelt företag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kabel . Ett modernt och effektivt system, som i sin struktur liknar kabelgolvvärme. Värmer jorden snabbt och jämnt, men energiförbrukningen för att underhålla systemet är för hög.
  • Radiator . Alternativt alternativ till luftvärme. Som värmekälla fungerar vanliga landsradiatorer, drivna av nätet. De värmer snabbt upp rummet, men förbrukar mycket energi och avger värme ojämnt. Luften nära kylaren kommer att vara flera grader varmare än på avstånd.
  • Infraröd . Det mest moderna och pålitliga systemet. Det värmer inte bara växthuset bra utan avger också långvågiga UV-strålar som är användbara för växttillväxt och desinficerar luften. Installation av ett IR -system kommer att kosta mer än något annat, men dess strömförbrukning är den minsta och dess livslängd är lång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett värmesystem bör du se till att rören i marken inte fryser, elektriska ledningar inte utsätts för fukt och radiatorer och fläktar inte skadar växter.

Bild
Bild

tips och tricks

Ett trädgårdsväxthus kommer att hålla länge och kommer att glädja dig med en bra skörd från år till år, om du närmar dig valet av material och konstruktionstyp korrekt.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du följer flera viktiga regler när du väljer rätt växthus

  • Välj polykarbonat med en tjocklek på minst 5 mm. Detta material är lämpligt för välvda växthus. För strukturer som inte kräver maximal arkflexibilitet är det värt att välja ett material med en tjocklek på cirka 10 mm med kombinerade förstyvningar.
  • Välj noga en plats på platsen för att placera ett växthus. Den mest lämpliga är en plats som inte är skuggad av träd eller skugga från ett lanthus, är så stängd som möjligt från vinden och inte har stora avlastningsdroppar.
  • Polykarbonat för växthuset måste ha ett skyddande skikt mot ultravioletta strålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Att försöka spara pengar på material är notoriskt sett en dålig idé. Kvalitetspolykarbonat kan inte vara billigt. En billig produkt är en falsk som kommer att bli oanvändbar på en säsong.
  • Bygg alltid ett växthus på en grund. Nybörjarträdare frestas ofta att installera ramarna direkt i marken. Detta är inte värt att göra, annars kommer växthuset inte att överleva den första vintern.
  • Behandla alltid sektioner med förseglad tejp eller mortel.
  • Skruva inte i självgängande skruvar utan termiska brickor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att exakt bestämma storleken på hålet för skruvmejseln med en marginal för expansion, är det nödvändigt att mantla höljet med polykarbonat vid en temperatur på +10 grader. Vid denna tidpunkt är materialet i sitt naturliga tillstånd.
  • Växthuset måste ha ventilation på toppen av strukturen.
  • Köp material från betrodda tillverkare som kan bekräfta varornas kvalitet med kundrecensioner och relevanta certifikat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Växthusunderhåll är viktigt eftersom det påverkar både dess effektivitet och livslängd.

Först och främst gäller vårdåtgärder byggnadens utseende . I slutet av trädgårdsäsongen ackumuleras damm och smuts från insidan och utsidan på växthuset i polykarbonat. Det rekommenderas att ta bort det inte bara för att växthuset ska få ett snyggt utseende, utan också så att solljus fritt kan passera in i byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det översta lagret av polykarbonat tolererar inte de aggressiva effekterna av alkaliska och slipande material. De kan inte användas när du tvättar strukturen.

Repor och fläckar finns kvar på ytan.

På vintern är det viktigaste för en bra trädgårdsmästare att förhindra att snö och is samlas på växthusets tak. De är mycket tunga och kan skada polykarbonatet. För att minska snöproblem rekommenderas det att välja växthus med en brant taklutning eller en strömlinjeformad form. Om byggnadens tak är plant eller välvt måste det regelbundet rengöras från snömassor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Recensioner av erfarna och nybörjade sommarboende talar mest för växthus i polykarbonat. Bland fördelarna noterar de möjligheten att börja plantera frön och gröna tidigare och öka avkastningen. Hemmafruarna är glada över att i närvaro av ett växthus är det mindre arbete med sängarna, eftersom marken inuti kan förberedas på hösten och på våren kan plantorna planteras vid en lämplig tidpunkt.

Fördelarna inkluderar enkel montering av strukturen och låga priser på färdiga växthusramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det klassiska växthuset "hus" erkänns av de flesta som det mest motståndskraftiga mot väderförhållanden och tuff övervintring utan mycket underhåll.

Det finns också en negativ andel av recensionerna. Som regel är det klagomål från hantverkare, vars arbete på beklädnaden inte tål belastningen av snö och vind på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

En bra trädgårdsmästare kommer inte att tillåta sig att bygga ett växthus som inte är förutseende på tomten. Det kommer inte att fungera att dölja denna byggnad bakom huset eller i trädets snår, den ska vara på den mest öppna och upplysta platsen. Det återstår att välja en vacker design för henne.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att växthuset inte bara ska tjäna ett praktiskt utan också ett dekorativt syfte måste det harmoniskt passa in i trädgårdsplanens landskapsdesign. Detta innebär att du måste välja en växthusdesignstil i enlighet med stilen på ett hus eller tomt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgården tillhör ett av de klassiska alternativen rekommenderas att använda enkla och begripliga symmetriska former och polykarbonat i en diskret färg.

Transparent, pastell, grönt kommer att göra. Mer moderna områden kräver geometriska former, skarpa hörn, funktionalitet och transparens. Till exempel kan du göra sluttande väggar till en framträdande strukturell egenskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För land, Provence eller rustika hem, är varma och levande färger lämpliga. Du kan använda ritningar på väggar, fönster och tak av ovanlig form, plantera blommor i närheten.

Det är möjligt att kombinera växthuset till en ensemble med andra byggnader genom att använda polykarbonat som taket på ett lusthus, veranda, sommarhus.

Rekommenderad: