Ljudförstärkare I Sovjetunionen: Det Bästa Sovjetiska Röret, Pop Och Andra Modeller Av Högsta Klass Hi-Fi, Kvalitetsbedömning

Innehållsförteckning:

Video: Ljudförstärkare I Sovjetunionen: Det Bästa Sovjetiska Röret, Pop Och Andra Modeller Av Högsta Klass Hi-Fi, Kvalitetsbedömning

Video: Ljudförstärkare I Sovjetunionen: Det Bästa Sovjetiska Röret, Pop Och Andra Modeller Av Högsta Klass Hi-Fi, Kvalitetsbedömning
Video: Smygpremiär av den nya Bluesound Powernode (N330) 2024, April
Ljudförstärkare I Sovjetunionen: Det Bästa Sovjetiska Röret, Pop Och Andra Modeller Av Högsta Klass Hi-Fi, Kvalitetsbedömning
Ljudförstärkare I Sovjetunionen: Det Bästa Sovjetiska Röret, Pop Och Andra Modeller Av Högsta Klass Hi-Fi, Kvalitetsbedömning
Anonim

I Sovjetunionen producerades en mängd olika hushålls- och professionell radioelektronisk utrustning; det var en av de största tillverkarna i världen. Det fanns radioer, bandspelare, radioer och mycket mer till försäljning. Denna artikel kommer att fokusera på en mycket viktig enhet - ljudförstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Det hände så det fanns inga förstärkare av hög kvalitet i Sovjetunionen förrän i slutet av 60-talet . Det finns många anledningar till detta, inklusive: eftersläpningen i elementbasen, industrins fokus på militära och rymduppgifter, bristen på efterfrågan bland musikälskare. Vid den tiden var ljudförstärkare mestadels inbyggda i annan utrustning, och man trodde att detta var tillräckligt.

Separata förstärkare av inhemsk produktionstyp " Elektronik-B1-01 " och andra kunde inte skryta med hög ljudkvalitet. Men i början av 70 -talet började situationen förändras. Efterfrågan började dyka upp, så grupper av entusiaster uppstod som var engagerade i utvecklingen av lämplig utrustning. Sedan började ledningen för ministerier och avdelningar inse att eftersläpningen efter västerländska modeller är ganska imponerande och måste hållas uppe. På grund av sammanflödet av dessa faktorer 1975 föddes en förstärkare som kallades "Brig ". Han blev förmodligen ett av de första serieproven av den sovjetiska utrustningen av högsta klass.

Bild
Bild

Minns att vid den tiden var konsumentelektronik indelad i klasser. Det första numret i enhetens namn betydde dess klass. Och det var nog att titta på enhetens märkning för att förstå vilket segment det tillhör.

Utrustningen av högsta klass, till vilken "Briggen" tillhörde, i namnet var de första nollor, "premium" bar stolt en i namnet, "mitten" - en tvåa, och så vidare, upp till klass 4.

På tal om Brig kan man inte annat än komma ihåg dess skapare. De var ingenjör Anatoly Likhnitsky och hans medmekaniker B. Strakhov . De erbjöd sig bokstavligen att skapa detta mirakel av teknik. Dessa två entusiaster, på grund av bristen på högkvalitativ utrustning, bestämde sig för att skapa den själva. De ställde sig allvarliga utmaningar, och de lyckades designa den perfekta förstärkaren. Men troligen hade han stannat kvar i två exemplar, om inte för Likhnitskijs bekantskap med inflytelserika tjänstemän i Leningrad om "musikälskare". Vid den tiden var uppgiften att skapa en förstklassig förstärkare, och de bestämde sig för att locka en begåvad person till detta arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom Likhnitsky arbetade i en ointressant sfär för sig själv, accepterade han detta erbjudande med stor entusiasm. Tidsfristerna var snäva, förstärkaren behövde snabbt sättas i massproduktion. Och ingenjören erbjöd sitt arbetsprov. Efter mindre förbättringar, några månader senare dök den första prototypen upp och 1975 - en fullfjädrad seriell förstärkare.

Dess utseende på hyllorna i butiker kan jämföras med effekten av en exploderande bomb, och i ett ord var det en triumf. "Brig" kunde inte köpas i fri försäljning, men det var bara möjligt att "få det" med ett betydande tillägg.

Sedan började ett segerrikt angrepp på marknaderna i västerländska länder. " Brig" såldes framgångsrikt till europeiska länder och Australien. Förstärkaren tillverkades fram till 1989 och kostade mycket pengar - 650 rubel.

På grund av dess överlägsna prestanda satte enheten ribban för de kommande generationerna av sovjetiska förstärkare och var den bästa på mycket länge.

Bild
Bild

Särdrag

För att få utrustningen att låta mer kraftfull, en ljudförstärkare krävs . I vissa prover kan den vara inbäddad inuti enheten, medan andra måste anslutas separat. En sådan speciell elektronisk enhet, vars uppgift är att förstärka ljudvibrationer inom området för mänsklig hörsel. Baserat på detta bör enheten fungera i intervallet från 20 Hz till 20 kHz, men förstärkare kan ha bättre egenskaper.

Efter typ håller förstärkarna för hushåll och proffs . De förstnämnda är avsedda för hemmabruk för högkvalitativ ljudåtergivning. I sin tur är utrustningen för det professionella segmentet indelad i studio, konsert och instrumental.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ är enheterna indelade i följande typer:

  • terminal (utformad för att förstärka signaleffekten);
  • preliminär (deras uppgift är att förbereda en svag signal för förstärkning);
  • full (båda typerna kombineras i dessa enheter).

När man väljer det är det värt uppmärksamma antalet kanaler, effekt och frekvensområde.

Och glöm inte en sådan egenskap hos sovjetiska förstärkare som fempoliga kontakter för anslutning av enheter. För att ansluta moderna enheter till dem måste du köpa eller göra en speciell adapter själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

På detta stadium i utvecklingen av elektronik kan många musikälskare säga att sovjetiska ljudförstärkare inte är värda uppmärksamhet. Utländska motsvarigheter är bättre i kvalitet och kraftfullare än sina sovjetiska bröder.

Låt oss uttrycka det så här: detta påstående är inte helt sant. Det finns naturligtvis svaga modeller, men bland överklassen (Hi-Fi) finns det några anständiga exempel. Till en låg kostnad producerar de ett mycket anständigt ljud.

Bild
Bild

Baserat på användarrecensioner bestämde vi oss för att sammanställa en klassificering av hushållsförstärkare som är värda att visa intresse för

I första hand är den legendariska "Brig ". Den stöder högkvalitativ ljuduppspelning, men bara om bra ljudsystem är tillgängliga. Detta är en ganska kraftfull enhet som kan leverera 100 watt per kanal i topp. Klassiskt utseende. Frontpanelen är stålfärgad och innehåller kontrollerna. Flera enheter kan anslutas till förstärkaren och kan enkelt växlas mellan varandra medan du lyssnar på musik. Denna förstärkare är perfekt för att lyssna på jazz, klassisk eller levande musik. Men om du är en heavy rock- eller metalälskare låter den här musiken inte så bra som du vill.

Den enda nackdelen med enheten är dess vikt, den är 25 kg. Tja, det är allt svårare att hitta det i den ursprungliga fabriksversionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra platsen intas av "Corvette 100U-068S ". Han är nästan inte på något sätt underlägsen den första platsen. Den producerar kraftfullt 100 watt ljud, frontpanelen är utrustad med indikatorlampor, bekväma reglage. Men det finns en nackdel - det är så. Den är gjord av plast, som med en ganska stor vikt av enheten har en negativ effekt på driften.

Med tiden tar fasadpanelen helt enkelt ett skrämmande utseende. Men fyllningen av förstärkaren och utmärkta parametrar kan uppväga denna nackdel.

Bild
Bild

Det hedervärda tredje steget är " Estland UP-010 + UM-010 " … Detta är en uppsättning av två enheter - en förförstärkare och en effektförstärkare. Designen är stram och cool. Även nu, år senare, kommer det inte att sticka ut från någon utrustnings sortiment och kommer inte att orsaka estetiskt avslag. Förförstärkarens frontpanel har många olika knappar och rattar som gör att du kan justera ljudet som du vill och bekvämt. Det finns inte många av dem på den slutliga förstärkaren, bara fyra, men det finns tillräckligt med dem.

Denna enhet kan leverera ljud med en effekt på 50 watt per kanal. Ljudet är mycket trevligt, och även rock låter bra.

Bild
Bild

Fast på fjärde plats " Surf 50-UM-204S ". Han var den första hushållsrörförstärkaren, och det är inte lätt att träffa honom nu. Designen på fodralet liknar moderna datorblock, det är i sig gjort av bra metall. Frontpanelen innehåller endast strömbrytaren och volymkontrollerna, en per kanal.

Denna enhet ger ett mycket tydligt och trevligt ljud. Rekommenderas för levande musikälskare.

Bild
Bild

Slutför toppen " Radioteknik U-101 ". Denna förstärkare kan kallas ett budgetalternativ, men även nu, när det gäller ljudkvalitet, ligger det före många ljudsystem från startnivå från Mellanriket. Den här enheten har inte mycket effekt, bara 30 watt per kanal.

För audiofiler är det naturligtvis inte lämpligt, men för nybörjare musikälskare på en liten budget är det helt rätt.

Bild
Bild

Top Variety förstärkare

En separat grupp är professionella scenförstärkare. Det fanns också många av dem, och de hade sina egna detaljer. Dessa enheter var mycket kraftfullare än hushållsapparater. Och eftersom musikerna var tvungna att resa mycket, var förstärkarna utrustade med bland annat specialfodral för transport.

" Trembita-002-stereo " … Detta är förmodligen det första och mest framgångsrika exemplet på en professionell förstärkare för scenframträdanden. Han hade också en mixerkonsol. Det fanns inga analoger till det förrän i mitten av 80-talet.

Men den här enheten hade också en betydande nackdel - låg effekt - och misslyckades under tung belastning.

Bild
Bild

" ARTA-001-120 ". En konsertförstärkare med en god ljudkraft på 270 W vid den tiden hade många ingångar för att ansluta ytterligare enheter. Kan användas som mixerkonsol.

Bild
Bild

" Estrada - 101 " … Det var redan ett helt konsertkomplex, bestående av flera kvarter.

Bild
Bild

Detta är naturligtvis ett subjektivt betyg, och många kan inte hålla med om det, som påminner om förstärkare av modeller som t.ex. " Electronics 50U-017S", "Odyssey U-010", "Amfiton-002", "Tom", "Harmonica", "Venets", etc . Denna åsikt har också rätt till liv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av allt det ovanstående kan vi dra slutsatsen: för en nybörjare som älskar högkvalitativt ljud är det bättre att köpa en förstärkare tillverkad av Sovjet än att använda obegripliga förfalskningar från Asien.

Rekommenderad: