Energibesparande Lampor (45 Bilder): är De Skadliga För Människors Hälsa, Typer Och Regler För Val Av Gatubelysning Och Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Energibesparande Lampor (45 Bilder): är De Skadliga För Människors Hälsa, Typer Och Regler För Val Av Gatubelysning Och Hemma

Video: Energibesparande Lampor (45 Bilder): är De Skadliga För Människors Hälsa, Typer Och Regler För Val Av Gatubelysning Och Hemma
Video: Byta lysrör, glimtändare och lampor 2024, April
Energibesparande Lampor (45 Bilder): är De Skadliga För Människors Hälsa, Typer Och Regler För Val Av Gatubelysning Och Hemma
Energibesparande Lampor (45 Bilder): är De Skadliga För Människors Hälsa, Typer Och Regler För Val Av Gatubelysning Och Hemma
Anonim

I den moderna världen spelar konstgjord belysning en stor roll. Elektriskt ljus omger oss överallt: på jobbet, hemma, i köpcentra, kaféer och restauranger. I samband med en ständigt växande energiförbrukning och samtidigt den ökande avgiften för förbrukad energi måste man tänka på att minska materialkostnaderna utan att äventyra kvaliteten på belysningen i rummet. Energisparlampor klarar framgångsrikt denna uppgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I mer än ett sekel har glödlampan som alla känner till belyst våra lägenheter, hus och olika institutioner. Men nyligen blir den energisparande lampan mer och mer populär. Detta är samma glödlampa som har en större ljuseffekt jämfört med en vanlig glödlampa, och strömförbrukningen är mindre.

En okonomisk och energiförbrukande glödlampa har inte varit efterfrågad i europeiska länder på väldigt länge. I Ryssland stoppades det först 2013.

Den ersattes av en energibesparande modell, vilket möjliggör betydande energibesparingar.

Bild
Bild

Egenskaper, enhet och funktionsprincip

För egenskaperna hos varje lampa, oavsett dess typ, finns det vissa parametrar. Dessa inkluderar ljuseffektivitet (effektivitet), strålningsintensitet (ljustemperatur) och effektivitet.

Lampan förbrukar en viss mängd energi, mätt i watt, och som svar avger ett ljusflöde, mätt i lumen. För 1 watt förbrukad elektricitet avger den en viss mängd ljus. Om vi tar en vanlig 75 W glödlampa som grund, kommer dess effektivitet att vara cirka 900 lm. Energibesparande typer med lägre effekt har liknande effektivitet.

Bild
Bild

En viktig parameter är färgtemperaturen, som indikerar våglängden från det ljusemitterande elementet, mätt på Kelvin-skalan. Den kan användas för att bestämma lampans färg. De mjuka vita modellerna har lägst 2700 K. Medelvärdet är 4200 K för dagsljus, medan de svala vita modellerna har det högsta vid 6400 K.

Bild
Bild

En annan parameter som är viktig är lampans livslängd. Detta värde beror på dess typ och design.

För att jämföra alla parametrar som kännetecknar olika typer av energisparlampor är det nödvändigt att hänvisa till korrespondanstabellen.

Parametrar

måttenhet

Glödlampa

Energibesparande lampor

Halogen Självlysande LED
Kraft Watt 75 45 15 10
Ljusflöde Lm cirka 900 cirka 900 cirka 900 cirka 900
Ljuseffektivitet Lm / Watt ≈12 ≈20 ≈60 ≈90
Energiförbrukning per drifttimme kWh / timme 0, 075 0, 045 0, 015 0, 01
Energiförbrukning (10 timmars arbete per dag) Watt / år 273, 75 164, 25 54, 75 36, 5
Livstid Timme 1 000 3 000 3 000 50 000
Bild
Bild

Var och en av sparlamporna har sin egen enhet.

Den enklaste enheten halogen lampa … Det liknar mycket en glödlampa, men med vissa skillnader. Kolven innehåller buffertgasångor.

En helt annan enhet har Lågenergilampa … Den har ett hus med en elektronisk start- och strömförsörjningskrets ansluten till en gasurladdningslampa. Kolven innehåller elektroder i olika ändar, en inert gas som ökar produktens livslängd och kvicksilverånga. Insidan av detta rör är täckt med ett lager fosfor.

Dess princip är enkel. Strömmen strömmar till elektroderna, som börjar värmas upp. När en viss temperatur uppnås kommer en ström av negativt laddade elementarpartiklar ut från dem, som kolliderar med kvicksilveratomer. På grund av denna kollision sker ultraviolett strålning, som när den träffar fosforskiktet omvandlas till synligt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fosfor finns i olika fraktioner. Från den kemiska sammansättningen, eller snarare, från förhållandet mellan aktivatorer erhålls olika typer av fosfor, som har sitt eget emissionsspektrum. Kromatiteten hos lampstrålningen kan ta olika nyanser: blå, rosa, gulaktig och andra färger.

Lampans funktion, nämligen lampans väggar, påverkas av omgivningstemperaturen. Temperaturfluktuationer minskar lampans ljusflöde. Standardprodukter minskar inte ljusflödet vid en lufttemperatur på 15 ° C till 40 ° C. Det bästa ljuset uppstår när temperaturen hålls mellan 20-25 ° C.

Bild
Bild

Temperaturregimen för lampor med maximal effekt ligger inom lite olika gränser.

Ljusegenskaperna hos en lampa med en effekt på 125 W minskar inte om omgivningstemperaturen sträcker sig från -15 ° C till + 10 ° C. När man avviker från dessa gränser minskar ljusflödet. Nedgångsprocenten är annorlunda och beror på i vilken riktning fluktuationerna sker.

LED -modeller har en enhet som skiljer sig från självlysande typer. Glödlampan innehåller lysdioder anslutna i en krets. Den interna strukturen innehåller föraren. Det behövs för att omvandla växelströmsspänningen till likström. Dessa designegenskaper påverkar lampans vikt, som ligger i intervallet 120-130 g. Och detta är 5, och ibland 6 gånger tyngre än en glödlampa.

Bild
Bild

Skillnader från glödlampor

Alla lampor har en prestanda eller effektivitetskoefficient. I energibesparande modeller kan den nå 80% (beroende på utformningen av en viss modell). För en konventionell lampa överstiger effektiviteten i regel inte 18%. Om vi tar 100 watt förbrukad energi som grund, kan en glödlampa bara omvandla 18 watt, den återstående energin värmer upp spiralen.

En viktig fördel med energieffektiva enheter är deras hållbarhet . Lysrörets livslängd, och särskilt LED -modellen, är flera gånger längre än en vanlig glödlampas livslängd. De kräver inte ofta byte och därför kan de installeras säkert på svåråtkomliga platser (högt i tak, trappor, nischer).

Bild
Bild
Bild
Bild

Energibesparande modeller, i jämförelse med de vanliga glödlamporna, värmer mindre, och därför är mindre brandfarliga … En högre effekt och mindre uppvärmning gör att de kan installeras i sträcktaknischer, ljuskronor, lampor och andra komplexa strukturer. Uppvärmningstemperaturen för ekonomiska alternativ når inte sådana gränser vid vilka det skulle vara möjligt att smälta trådar och andra plastelement i patronen.

Den otvivelaktiga fördelen med ekonomiska alternativ är förekomsten av flera ljusa nyanser , tack vare vilken du kan välja en nyans efter eget val.

Dessutom tillåter närvaron av olika ljusa nyanser att de inte bara kan användas hemma, utan också i olika branscher.

Bild
Bild

Till skillnad från en glödlampa finns det en garanti för alla energisparlampor.

Men det finns också nackdelar med ekonomiska lampor

Kostnaden för dessa alternativ är flera gånger högre än priset på glödlampor. Men med tanke på deras livslängd och energibesparingar är inköp av energibesparande produkter mer lönsamt för budgeten.

Vissa typer av energieffektiva enheter är hälsoskadliga.

Bild
Bild

Först och främst lider människor som har ökad ljuskänslighet. Långvarig exponering för energisparlampor kan förvärra olika hudsjukdomar. Sådana lampor är också farliga för personer med epilepsi, eftersom de kan framkalla en attack av migrän och yrsel.

Glöm inte den stroboskopiska effekten av ekonomiska lampor. Glödintensiteten hos en sådan lampa ändras hundra gånger på 1 sekund vid en strömfrekvens på 50 Hz, det vill säga lampan tänds och slocknar hundra gånger per sekund (flimrar).

Flimring märks inte för det mänskliga ögat, men det har en negativ effekt på den mänskliga hjärnan, vilket resulterar i att den verkliga bilden av rörelse förvrängs.

Lysande modeller innehåller kvicksilverånga. Dess innehåll varierar från 1-70 mg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag finns det en mängd olika typer av energibesparande belysningsenheter. De är indelade i produkter för hemmet, industriföretag och specialiserade alternativ som utför specifika funktioner.

För industriella och industriella lokaler används lysrör med en blå nyans av luminescens, som har en hög ljuseffektivitet, vars färgtemperatur inte överstiger 6500 K. I rum där kraven för färgåtergivning ökas (museer, utställningshallar), exemplar med bra eller utmärkt färgåtergivning installeras.

Bild
Bild

För hemmet används kompakta modeller oftast med en färgtemperatur som inte överstiger 6000 K. Naturliga ljuslampor ger en mjuk, solig vit nyans. Färgåtergivning kan vara bra, eller det kan vara acceptabelt, allt beror på siffrorna som anges på förpackningen.

Den första siffran visar färgåtergivningsindexet. Värdet 100 anses vara ett ideal, och ju närmare värdet är detta nummer, desto bättre blir färgen på lampan. De återstående två siffrorna visar färgtemperaturen. Produkter med den första siffran 8 eller 9 har bra färgåtergivning.

Varmvita lampor kan användas för både industriella och hemmiljöer. Instanser som avger vitt ljus med en rosa nyans används i serveringsanläggningar, och de som avger varmt vitt ljus med en gul nyans används i bostadslokaler.

För sovrum och kök är icke-blinkande lampor med en färgtemperatur på cirka 2700 K lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vardagen kan lampor användas i ljuskronor och olika lampor. Vissa typer kan levereras med dimmare. Dessa enheter är utformade för att smidigt justera ljusstyrkan. Modeller med dimmare är utrustade med en speciell enhet, som tillverkare varnar konsumenterna för med särskild märkning. Dimbara lampor är mycket praktiska att använda, om det behövs kan ljuset dämpas eller tvärtom, göras ljusare.

För hemmabruk har vissa tillverkare utvecklat lökar som är ovanliga i form och funktion. Det finns modeller med olika inbyggda lägen som kan styras via Wi-Fi. Dessutom har designers utvecklat modeller som inte behöver en platta och en ljuskrona. Dessa lampor har en ovanlig form och är därför samtidigt en armatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta flimrar energieffektiva belysningsarmaturer när lamporna är släckta. Det kan finnas flera anledningar till detta. Detta fenomen är associerat med en LED -belyst strömbrytare. Genom att ta bort lysdioden kan du eliminera flimmer.

Spegelmodeller används för att framhäva ljusflödet. Oftast används dessa alternativ i tak-, spot- och bordslampor.

Det finns alternativ för gatubelysning.

Sådana lampor måste ha ett högt ljusflöde och en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Energibesparande ljuskällor inkluderar två typer av lampor: lysrör och LED. Villkorligt kan halogenmodeller hänföras till ekonomiska alternativ.

Självlysande modeller

Självlysande modeller är indelade i linjära och kompakta versioner. Båda alternativen har en identisk funktionsprincip, men skiljer sig åt i vissa avseenden.

De linjära modellerna är större än de kompakta versionerna och kategoriseras i raka, ring- och U-formade modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

De raka modellerna är baserade på ett långt glasrör med metallstavar fixerade i ändarna, tack vare vilka rören är anslutna till nätverket med hjälp av terminaler. Dessa enheter skiljer sig åt i rörets diameter och längd, och det finns också skillnader när det gäller källarelementets bredd. Ballasten för den här versionen sitter på karossen, medan den för kompakta modeller sitter i basen.

Normalt beror energiförbrukningen på produktens storlek. Ju större enheten desto högre flödeshastighet. Stora enheter används för att belysa produktionshallar, kontor, stora hallar och andra lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakta självlysande modeller har en något annorlunda lampform. Som regel kännetecknas denna sort av antingen en välvd eller en spirallampa, som kan användas i ljuskronor och andra lampor. Modeller med en spirallampa skiljer sig från andra i sin högre kostnad, eftersom tillverkningstekniken är något mer komplicerad jämfört med andra lysrör.

Bild
Bild

LED -alternativ

Den mest moderna ljuskällan är en LED-lampa, eftersom den förbrukar minst energi bland energibesparande enheter och är den överlägset säkraste under drift.

Förutom lysdioderna på brädet och föraren, innehåller denna typ av design en radiator som hjälper till att kyla lysdioderna och en diffusor. Det sista elementet krävs för att expandera ljusstrålen. När allt kommer omkring överstiger vinkeln som täcker området vid belysning som regel inte 60 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Former och sockeltyper

Basen är ett element i lampan. Med sin hjälp är den ansluten till patronen i belysningsenheten, liksom en elektrisk ström leds genom kontakterna utanför. Socklar varierar i typ och form.

De vanligaste typerna är gängade (E) och stift (G) socklar, som har sina egna märken. Gängade socklar finns i olika storlekar, där de två sista siffrorna anger sockeldiametern i millimeter. De vanligaste typerna är E-27 och E-14. Glödlampans runda form är den vanligaste, men det finns lampor med en liten sockel, där glödlampan har ett mycket ovanligt utseende. "Candle in the wind" med E14 -bas är lämplig för öppna armaturer utan nyanser.

Stiftbottnar finns i en mängd olika former. Långa lysrör har en liten rundad bas, medan kompakta modeller tenderar att ha platta basformer. Antalet stift varierar från 1 till 5 st.

De vanligaste tvåpoliga socklarna, som oftast är utrustade med infällda strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Ekonomilampor används i en mängd olika branscher. Som redan är känt beror lampans färg på fosforet som appliceras på lampans inre glasyta. Men ibland, förutom fosforskiktet, påverkar själva glödlampan lampans färg, som kan vara gjord av glas i olika färger. Oftast används sådana modeller för dekorativ färgbelysning.

Men det finns modeller som endast används i smala industrier. Till exempel använder rättsmedicin en assisterad modell som upptäcker olika biologiska spår. Denna modell tillhör självlysande typer, men har en signifikant skillnad, nämligen lampans svarta färg. Modellen har sitt eget namn, Wood's lampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märkesbetyg

Det finns många tillverkare av elektriska energibesparande produkter på den ryska marknaden.

  • Det mest kända är ett holländskt företag Philips , som var en av de första som släppte ut kraftfulla energisparlampor på marknaden. Detta företag producerar dem i ett brett sortiment och av utmärkt kvalitet.
  • Tyskt företag Osram har tillverkat lampor sedan 1985.

Deras modeller kännetecknas av en lång livslängd och tål ett stort antal omstarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag Navigatör och Camelion dök upp på den ryska marknaden för inte så länge sedan, men har redan lyckats erövra sin konsument. Camelion producerar tre typer av energisparlampor som passar alla typer av hembelysning och säljs till ett överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns många punkter att tänka på när du väljer en lampa. Först och främst lampans kraft, typen av belysningsarmatur och dess placering.

Strömmen bör motsvara typen av din armatur, det är bättre om den är mindre än eller lika med enhetens deklarerade effekt. LED-alternativ är mer lämpliga för inbyggda platser, eftersom de har obetydlig uppvärmning och acceptabel effekt. För en ljuskrona bör du inte välja lampor över 12 w om den är lysrör och mer än 7 w om den är LED.

När du väljer en lampa för utomhusbelysning, förutom kraft, är det värt att överväga de inte alltid gynnsamma miljöpåverkan. I passet anger tillverkarna graden av skydd mot fukt, inträngande av fasta ämnen, samt temperaturen vid vilken lampan fungerar utan att minska ljusflödet.

Bild
Bild

Driftsregler och sätt att öka livslängden

För att öka livslängden för en energisparlampa måste du känna till vissa regler.

När du installerar i patronen är det bättre att hålla på kroppen, särskilt för lysrör, vars glödlampa representeras av tunna rör. Du bör inte slå dem på och av ofta. Det är bättre att inte stänga av modeller med låg effekt alls eller använda alternativ som har en dimmer.

Installera inte enheterna i slutna belysningsarmaturer, eftersom det finns risk för överhettning av lampan, vilket påverkar livslängden negativt.

Det finns ett stort antal ekonomiska lampor på marknaden till olika priser.

För billiga lampor håller inte alltid under angiven tid, och därför är det bättre att köpa produkter från kända märken i specialaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man göra sig av med det?

Varje lampa har sin egen livslängd, i slutet av vilken de måste kasseras. Kassering av lysrör kan vara svårt. Trots det faktum att använda kvicksilverhaltiga lampor tillhör den första faroklassen och inte hushållsavfall, finns det i de flesta bosättningar inga specialiserade punkter för mottagning och bortskaffande av dessa enheter.

Eftersom lampan är gjord av glas finns det risk för skador. Den trasiga lysröret måste försiktigt samlas i en behållare med vatten, efter att du har tagit på dig handskar, varefter det är nödvändigt att ringa till nödsituationsministeriet och ventilera rummet i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om energisparlampor i följande video.

Rekommenderad: