Hur Man Transplanterar Ett Ek? När Kan Du Transplantera Ek Från Skogen Till Platsen? Hur Gräver Och Planterar Jag Rätt? Hur Man Matar En Ung Planta?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Transplanterar Ett Ek? När Kan Du Transplantera Ek Från Skogen Till Platsen? Hur Gräver Och Planterar Jag Rätt? Hur Man Matar En Ung Planta?

Video: Hur Man Transplanterar Ett Ek? När Kan Du Transplantera Ek Från Skogen Till Platsen? Hur Gräver Och Planterar Jag Rätt? Hur Man Matar En Ung Planta?
Video: Ett vinnande scenario 2024, Maj
Hur Man Transplanterar Ett Ek? När Kan Du Transplantera Ek Från Skogen Till Platsen? Hur Gräver Och Planterar Jag Rätt? Hur Man Matar En Ung Planta?
Hur Man Transplanterar Ett Ek? När Kan Du Transplantera Ek Från Skogen Till Platsen? Hur Gräver Och Planterar Jag Rätt? Hur Man Matar En Ung Planta?
Anonim

I Ryssland har eken länge ansetts vara en symbol för hälsa och livslängd. Detta träd förekommer ofta i ryska sagor, filmer, tecknade serier. Det är därför vanliga trädgårdsmästare ofta vill plantera ekar på sina tomter. Det enklaste sättet är att transplantera ett ungt ek. Vi kommer att överväga funktionerna i denna process i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med kultur

Idag har forskare mer än 500 sorter av ek. De växer alla på olika breddgrader runt om i världen. Ekarnas särart ligger i deras livslängd: många träd kan stå i 300 eller fler år på ett ställe. Dessutom kan kulturen växa till en enorm storlek. Fördelarna med att plantera ek på platsen är följande:

  • detta är ett mycket vackert träd som kommer att bli en accent;
  • kultur kommer att ge en stor krona, under vilken du kan sätta ett lusthus eller till och med placera ett helt hörn för avkoppling.

Den enda nackdelen är att eken kommer att växa kraftigt med tiden och bli enorm. Sådana träd måste planteras i rymliga områden och bort från byggnader, annars kan rotsystemet, kraftfullt och hållbart, förstöra grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Vissa trädgårdsmästare odlar ekar direkt från ekollon. Detta är en mycket lång och tråkig process, så det är mycket lättare att ta ett färdigt träd. Planteringsdatum kommer att bero på var kulturen växer.

  • Om eken tas från en plantskola måste den planteras i oktober. Alternativet är tidig vår, innan saftflödet börjar.
  • Plantor som tas från skogen planteras i april eller maj. Om allt görs korrekt kommer prover att slå rot även med blommande löv.
  • En planta som odlas hemma från en ekollon transplanteras i oktober eller mars.

Separat bör det sägas om åldrarna på ekarna som ska transplanteras. Experter rekommenderar att man tar plantor som inte är äldre än ett år, annars finns det risk för att rötterna skadas. För plantskolor försvinner detta problem, eftersom du kommer att få material redo för plantering. Men när det gäller skogsboende bör du vara extremt försiktig.

Även ett år gammalt ek har redan rötter på nästan en meter, så du måste gräva det noggrant, och det är bättre att ta en assistent för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsprocess

Att transplantera en planta börjar med valet av en plats. Detta bör vara ett ventilerat område bort från bostadshus. Tänk på att ett ek kan växa 30 meter i höjd, eller ännu mer, så en plats hemifrån är ett måste ur säkerhetssynpunkt . Det finns ofta fall när träd bryter under vindbyar och stormar, faller på hus, kraftledningar.

Det är också viktigt att uppmärksamma mängden solljus . Mogna träd reagerar inte på något sätt på dess överskott eller brist, men unga ekar brinner om de utsätts för ultraviolett ljus hela dagen. Om det inte finns något val måste de täckas under en tid. Efter att ha grävt eller köpt en färdig planta måste den transporteras ordentligt till huset. Instanser i behållare kommer inte att orsaka problem, men plantor med ett öppet rotsystem måste förpackas i duk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att rötterna ligger snyggt, eftersom det är stor risk att de går sönder under transporten. Det är också viktigt att komma ihåg att trädet måste planteras så snabbt som möjligt . Om du har en lång väg ska trasan som rötterna är inslagna fuktas något. Men under inga omständigheter bör du sänka rötterna i vattnet, eftersom de helt enkelt kommer att ruttna. Förberedelsen av platsen börjar en månad innan köpet av en planta. Det valda området måste grävas upp, bli av med ogräs, rester av vegetation, lövverk.

Sedan gräver de ett hål meter för meter, dess djup bör vara 80 cm.

I det här fallet är det nödvändigt att dela jorden korrekt. Den nedre halvan läggs omedelbart åt sidan - det behövs inte längre, men den övre halvan behålls. Därefter blandas den övre delen av jorden med några andra komponenter:

  • två fulla hinkar humus (kan ersättas med kompost);
  • ett kilo aska;
  • kalk och dubbel superfosfat (1,5 kilo vardera);
  • klorid och kaliumsulfat - 65 g vardera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter delas den resulterande blandningen i två. Dränering placeras inuti gropen: stora stenar eller brutet tegel kommer att föredras här, varefter dräneringen hälls halvvägs med jordblandning. Ett ungt ek är placerat i mitten, för att inte glömma det rothalsbandet ska vara över marken (2,5 cm) , somna med den andra delen av jorden.

Noggrann packning av jorden är ett måste . Trädet vattnas med minst 10 liter varmt, sedimenterat vatten. Om starka vindar förutses kan du säkra eket genom att binda det. Det sista steget är mulching. Växtens nära stamcirkel är mulched med färskt gräs eller torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha transplanterat ett ek får man inte glömma bort att ta hand om det. Låt oss se vilka rekommendationer erfarna trädgårdsmästare ger på denna poäng.

  • Vattning . De första sju dagarna efter plantering måste plantan vattnas varje dag, med en hink vätska per 1 kvadratmeter. Då kan ek praktiskt taget inte vattnas, förutom i varmt väder. Vid nederbörd stoppas all vattning.
  • Lossar . Det är nödvändigt att lossa jorden bara under det första året av ekens liv. Detta är viktigt eftersom plantan fortfarande är ung och kan påverkas av ogräs. Mulch som sågspån kan minska behovet av lossning.
  • Toppdressing . Gödsling av kulturen börjar under det andra året. Ekologisk kan inte användas, men mineralkompositioner är ganska acceptabla. Ett av de bästa medlen som kan mata en ekbrunn är "Kemira-Universal". Det kommer att leverera alla nödvändiga element till rötterna, vilket bidrar till deras accelererade tillväxt och korrekta utveckling.
  • Beskärning . Sanitär beskärning bör göras regelbundet eftersom det kan förnya trädet. Denna procedur består i att skörda torra och icke-livskraftiga grenar och löv. En gång vartannat år, i slutet av februari, kan du ordna en formativ beskärning genom att nypa stammen som växer i mitten lite. Trädet kommer att sluta växa ett tag, men sedan blir det ännu mer frodigt och vackrare.
  • Förbereder sig för vintern . Mogna träd behöver inte skydd för vintern. I naturen klarar ekar att övervintra på egen hand och överlever alltid. Det rekommenderas att täcka unga exemplar. Den nära stammen cirkeln är mulched med torrt lövverk, kvistar är noggrant böjda till stammen och täckta med säckväv på toppen. På våren, efter att ha öppnat en planta, kontrolleras den omedelbart. Om en gren är frusen måste den avlägsnas omedelbart genom att applicera en antiseptisk komposition och trädgårdslack på såret.

En vacker och spridande ek kan bli ägarens verkliga stolthet. Ett stort träd som har växt i många år kommer att glädja inte bara ägaren utan också hans barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn. Det är mer än lätt att ta hand om en sådan kultur, så det bör i alla fall betraktas som ett tillägg till en rymlig tomt.

Rekommenderad: