Klar Trälack: Snabbtorkande, Klar, Luktfri Version, Brandhämmande Spray Och Epoxigolv, Exempel På Inredningsapplikationer

Innehållsförteckning:

Video: Klar Trälack: Snabbtorkande, Klar, Luktfri Version, Brandhämmande Spray Och Epoxigolv, Exempel På Inredningsapplikationer

Video: Klar Trälack: Snabbtorkande, Klar, Luktfri Version, Brandhämmande Spray Och Epoxigolv, Exempel På Inredningsapplikationer
Video: 7 Factors that cause Epoxy Floors to FAIL 2024, April
Klar Trälack: Snabbtorkande, Klar, Luktfri Version, Brandhämmande Spray Och Epoxigolv, Exempel På Inredningsapplikationer
Klar Trälack: Snabbtorkande, Klar, Luktfri Version, Brandhämmande Spray Och Epoxigolv, Exempel På Inredningsapplikationer
Anonim

Träprodukter, särskilt när det gäller mjuka arter, är ganska lätta att skada. För att göra detta är det inte alls nödvändigt att utsätta det för mekanisk stöt - ibland räcker det bara att blöta det. Och ingrodd mat eller kemikalier kan irreversibelt förstöra det övergripande utseendet. En av skyddsmetoderna är lackering. Och den mest populära lacken är färglös.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Klar trälack bör:

  • Forma en hållbar beläggning och ge en tillräcklig grad av skydd mot miljöfaktorer;
  • betona träets skönhet;
  • vara miljövänlig, säker, fri från toxiner och används under olika förhållanden, utan att skada barn och vuxna;
  • ha en lång livslängd utan kostnad för restaurering under drift;
  • lätt att applicera och torka snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klara lacker kan vara:

  • enkomponent;
  • tvåkomponent (med härdare);
  • multikomponent (förutom härdaren inkluderar de lösningsmedel och andra tillsatser).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområdet är ganska omfattande . Färglöst lack kan inte bara utföra en dekorativ funktion, vilket ger saker ett vackert utseende med eller utan glans, utan skyddar också mot repor och betydande skador, liksom förändringar i samband med väderförhållanden eller mikroklimatet i huset. Transparent lack används för träleksaker, pennor, musikinstrument, möbler, golv, väggar och till och med yachter. Inuti inuti husen används de för att måla träpaneler för väggar eller parkettskivor för golvet, och används också för att täcka de yttre fasaderna på hus, bad och lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Flera typer av lacker skiljer sig beroende på basen.

  • Akryl . Den mest populära typen. Det är vattenlösligt, luktfritt och giftfritt, brandhämmande, ånggenomsläppligt, lätt att applicera. En sådan beläggning kommer att bli spröd, utsatt för nötning. Akryl-uretanlack har förbättrade egenskaper.
  • Alkohol (lack) . Snabbtorkande lack på grund av dess relativt låga kostnad. Den resulterande filmen är ganska spröd, förlorar styrka vid uppvärmning och brinner.
  • Olja . Dess densitet och styrka beror på förhållandet mellan harts och olja i dess sammansättning. Feta lacker, även om de torkar längre, är mer motståndskraftiga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Harts . Dess särdrag är plasticitet, som direkt beror på användningen av naturliga eller artificiellt syntetiserade hartser. Det torkar snabbare än oljelack, men det är sämre i styrka.
  • Alkyd . Beroende på dess beståndsdelar kräver det tillsats av ett förtjockningsmedel eller härdare, vilket påskyndar dess torkning. Hållbar, tål hög luftfuktighet och temperaturförändringar. Uretan-tillsatta betyg varar dubbelt så länge.
  • Epoxi . Tål tung belastning, repar inte, slits inte. Livslängden beror på tillämpningsområdet, men denna siffra är ganska hög. Objektet som täcks av det kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polyester . Avser multikomponentlack. Beläggningen deformeras inte av värme, vatten och kemikalier.
  • Nitrocellulosa . Den har genomsnittlig prestanda för alla krav, men torkar bra. Den bildade filmen kan deformeras om den blir våt.
  • Polyuretan . Torktiden mäts inte i dagar, utan i veckor. Det resulterande skiktet är jämförbart i styrka med de hårdaste mineralerna. Skyddar ytan väl under alla väderförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av dessa klara lacker, även om de inte har några speciella pigment som ger dem färg, efter härdning, får de en gulaktig nyans. När det läggs över träets naturliga färg kan det göra det mörkare i tonen.

Sådana förändringar i ljusstyrkan är inte kritiska, men de måste beaktas.

Ansökan

Objektets yta måste vara noggrant förberedd, eftersom användning av en färglös färg och lackmaterial kommer att lämna alla brister synliga.

Låt oss överväga dessa processer med exemplet på inre lack

  • Först och främst måste du rengöra den gamla beläggningen (med ett lösningsmedel eller spatel), och även ta bort damm eller annan smuts (detta kräver en dammsugare eller svamp).
  • Slipa ytan väl och gör den så platt som möjligt (med en slipmaskin eller sandpapper). Det slipade föremålet ska torka ordentligt.
Bild
Bild
  • Applicera en primer. För det första hjälper det till bättre vidhäftning av lacken till arbetsytan. För det andra tillåter det inte att materialet absorberas och låter dig spara pengar. För det tredje, på grund av detta kommer efterföljande lager att appliceras tunnare och jämnare. För det fjärde, även utan att prima på en obehandlad yta, kommer även ett glansigt lack att se matt ut på grund av dess höga absorptionsförmåga, och du måste applicera det igen.
  • Efter härdning måste primern också jämnas med slipning. Här behöver du redan en finkornig typ av sandpapper.
  • Ge god ventilation om det luktar. Torkningsprocessen kommer att ske snabbare vid en temperatur som inte är lägre än rumstemperatur och i torr luft. Bra belysning är ett måste.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsförfarandet är så enkelt att alla kan hantera det, även utan erfarenhet och kompetens inom detta område.

För att göra detta behöver du bara utföra en viss handlingsordning

  • Om lacken kräver förberedelse måste den spädas med vatten eller en speciell förening.
  • Applicera det första skiktet med en pensel eller rulle. Det finns bara en appliceringsteknik: rörelserna ska vara strikt längs fibrerna.
Bild
Bild
  • Torktiden är olika för varje tillverkare, så läs noggrant informationen på förpackningen. Efter det måste du slipa det härdade skiktet och ta bort de separerade partiklarna.
  • Sedan kan du naturligtvis applicera efterföljande lager först efter den sista torkningen av det föregående. Antalet lager beror på det resultat du vill ha. Det tar minst tre lager för att glansen ska bli riktigt blank. Denna process är ganska lång, så den måste beaktas när du planerar arbetet.
Bild
Bild

Hur man väljer

I det fall en person inte kan avgöra om han behöver en transparent lack eller med en nyans, valet till förmån för en färglös lack sker i följande fall.

  • När dyra träslag används. Ek, wenge, mahogny, bok har sin egen, ganska märkbara färg och konsistens. Därför är det ingen mening att tillämpa färgversionen i det här fallet.
  • Om interiören betonar naturlighet. Naturligtvis ser obehandlat trä naturligt ut, men det är inte alltid bekvämt att använda, och ingen avbröt lackens skyddande funktion. Huvudnyansen är att lackbeläggningen kommer att vara mer lämplig för rustika, Provence, lantliga stilar.
  • Den matta versionen är praktisk om det lackerade föremålet kommer att användas ofta, eftersom repor inte är så märkbara på det, även om allt beror på produktens märke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet måste du ta hänsyn till några punkter när du väljer en lack

  • Säkerhetsgraden . Först och främst måste du utvärdera lukten. Dess närvaro minskar omedelbart användningsområdet, exklusive kontakt med mat och barn. Detta gäller typerna alkyd, nitrocellulosa och polyuretan. Det vattenbaserade materialet kan användas nästan var som helst.
  • Genomförbarhet . Varje typ av lack har sina egna fördelar och nackdelar, så de måste vägas. Du bör också ta hänsyn till användningsvillkoren och alla möjliga påverkan på objektet som ska lackeras.
Bild
Bild
  • Enkel användning . Frisättningsformen i form av burkar är bekvämare, eftersom den inte kräver verktygskostnader och appliceras jämnare. Sprayen kan snabbt och helt återuppliva vilken yta som helst.
  • Budget . Eftersom det finns många sorter av färglöst lack kan du nästan alltid hitta ett billigare alternativ.

Rekommenderad: