Hur Använder Man Polyuretanskum? Hur Man Tätar Dörren Ordentligt, Hur Man Arbetar, Regler För Användning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man Polyuretanskum? Hur Man Tätar Dörren Ordentligt, Hur Man Arbetar, Regler För Användning

Video: Hur Använder Man Polyuretanskum? Hur Man Tätar Dörren Ordentligt, Hur Man Arbetar, Regler För Användning
Video: Lower Your Energy Bills by Weatherizing Your Home | How to Seal Windows and Doors 2024, Mars
Hur Använder Man Polyuretanskum? Hur Man Tätar Dörren Ordentligt, Hur Man Arbetar, Regler För Användning
Hur Använder Man Polyuretanskum? Hur Man Tätar Dörren Ordentligt, Hur Man Arbetar, Regler För Användning
Anonim

Nästan varje person har åtminstone en gång använt polyuretanskum - ett modernt medel för tätning, reparation, installation av fönster och dörrar, tätning av sprickor och skarvar. Det är ganska enkelt att använda polyuretanskum. Det finns en speciell pistol för detta, men ibland kan du klara dig utan det för små reparationer i huset. Men även enkelt arbete måste utföras korrekt för att uppnå hög kvalitet.

Bild
Bild

Särdrag

Ett stort sortiment av polyuretanskum i specialiserade butiker får dig att tänka när du väljer det nödvändiga materialet. Var och en av oss vill välja en högkvalitativ och billig formulering. För närvarande erbjuder specialbutiker kunderna två typer av detta material: hushåll och professionella. Tänk på funktionerna i varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll

De främsta kännetecknen för hushållspolyuretanskum är cylinderns volym. Tillverkare producerar detta material i små behållare (cirka 800 ml). Paketet innehåller ett litet rör med ett litet tvärsnitt. I cylindrar av hushålls polyuretanskum är trycknivån låg, detta är nödvändigt för att avsevärt minska materialförbrukningen under reparationsarbete. För att utföra dem med hushållspolyuretanskum kan du använda en speciell pistol. Cylinderventilen är utformad för att hålla röret och monteringspistolen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

För installation av dörrar, fönster använder rörmokare en professionell typ av polyuretanskum. Tillverkare producerar sådant material i cylindrar med en kapacitet på mer än 1,5 liter. Tätningsmedlet är i behållaren under högt tryck. Det rekommenderas att arbeta med ett professionellt tätningsmedel med hjälp av en speciell pistol. För att göra användningen av materialet det mest praktiska är cylindern dessutom utrustad med fästelement för fast fixering inuti pistolen. En stor mängd tätningsmedel i en behållare är avsedd för storskaligt arbete.

Tätningsmedel av dessa sorter har liknande tekniska egenskaper . När du väljer önskat material måste du överväga för vilket ändamål skummet behövs. Dessutom är mängden arbete också viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos formuleringarna är möjligheten till återanvändning.

Driftsregler

För att utföra reparations- eller installationsarbete av hög kvalitet med ett tätningsmedel, du måste känna till några regler för tillämpning av materialet.

  • Användningen av en speciell monteringspistol garanterar ett bättre resultat av det utförda arbetet.
  • Det är nödvändigt att använda en professionell version av tätningsmedlet, som har en användbar egenskap: en tillräckligt låg sekundär expansion.
  • Det rekommenderas att utföra installations- och reparationsarbeten under den varma säsongen: detta kommer att påskynda skumhärdningsprocessen och behålla alla dess tekniska egenskaper.
  • Vid arbete är det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas att använda ett tätningsmedel för att täta mindre sprickor med en bredd på cirka 8 cm. Om sprickornas bredd överstiger denna indikator är det lämpligt att använda andra material (tegel, trä, plast).
  • För att täta sprickor och sprickor som är mindre än 1 cm breda är det mer ekonomiskt och praktiskt att använda ett kitt.
  • Under arbetets gång måste cylindern med polyuretanskum hållas upp och ner.
  • Fyll gapet med tätningsmedel en tredjedel av djupet.
  • När tätningsmedlet har stelnat måste du ta bort överskottet av polyuretanskum med en speciell kniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter avslutat arbete är det nödvändigt att täcka det frysta skumskiktet med särskilda medel för att skydda det från exponering för solljus.
  • För att utföra arbete i taket måste du använda speciellt skum: en sådan tätningsflaska kan användas i vilken position som helst.
  • För att fylla djupa sprickor eller sprickor måste du använda speciella förlängningskort.
  • Under arbetets gång måste skumcylindern skakas och munstycket på monteringspistolen rengöras från överflödigt tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Innan du börjar arbeta med detta tätningsmedel måste du studera alla invecklade användningsområden. Annars kommer kvaliteten på arbetet att drabbas, konsumtionen av tätningsmedlet kommer att öka avsevärt, vilket kommer att leda till ytterligare finansiella kostnader. Först måste du välja rätt polyuretanskum. Valet av material beror på omfattningen av arbetet.

Om du planerar storskaligt arbete med installation av dörrar, fönster eller VVS, eller en stor mängd reparationsarbete, är det bättre att välja professionellt polyuretanskum. Kostnaden för material av detta slag är mycket högre, men resultatet av det utförda arbetet kommer att glädjas.

Små reparationer i rummet (till exempel fyllning av luckor) innebär köp av ett hushållstätningsmedel.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att applicera tätningsmedel utan verktyg på en yta

  • För mindre reparationer kan du klara dig utan pistol. Ett speciellt litet rör är installerat på cylinderventilen. Därefter börjar de börja reparera.
  • Professionellt skum kan appliceras med hjälp av ett rör, men denna metod kommer att leda till ett stort slöseri med material och onödiga ekonomiska kostnader.
  • Om det inte är möjligt att använda en monteringspistol när du arbetar med ett professionellt tätningsmedel kan du använda två rör med olika diametrar. För att göra detta fästs ett rör med stor diameter på en ballong med professionellt skum, sedan fästs ett andra (mindre) rör på detta rör, försiktigt fixerat. Denna metod kommer att avsevärt minska materialförbrukningen och minska de finansiella kostnaderna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har bestämt dig för hur du applicerar skummet måste du förbereda ytan. I vissa fall kan tätningsmedlets yta bli falsk. Kvaliteten på sömtätningen beror på hur noggrant ytan förbereds. Ytan rengörs noggrant från damm och smuts. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt de sprickor som måste skummas. Ibland måste ytan avfettas.

Stora sprickor är förfyllda med skum eller annat lämpligt material. Först då kan de fyllas med skum. Detta kommer att minska konsumtionen av skum avsevärt, öka kvaliteten på värmeisolering. Innan arbetet påbörjas måste ytan fuktas. För dessa ändamål är en enkel sprayflaska perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du börja täta. Skum måste vara i rumstemperatur för korrekt arbete. Innan processen påbörjas skakas ballongen ordentligt. Först därefter fixeras ett rör eller en pistol på cylindern. Nu kan du applicera kompositionen.

Om du bestämmer dig för att använda skum utan en speciell pistol, måste du överväga nackdelarna med denna process

  • På grund av det höga trycket i cylindern ökar skumförbrukningen betydligt (ibland två, tre gånger).
  • Vissa cylindrar är inte konstruerade med slangar.

Att utföra tätningsarbete med en pistol sparar mycket tid. Att skumma ytan med polyuretanskum med en pistol är inte alls svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker med att lära sig hur man doserar skumutmatningen. På så sätt kan du limma alla föremål utan att glömma ytbehandling. Sedan börjar vi applicera tätningsmedlet. Det är viktigt att komma ihåg att du måste fylla det vertikala gapet med tätningsmedel från botten och flytta smidigt uppåt.

Efter avslutat arbete är det nödvändigt att rengöra pistolen noggrant från skum med en speciell spolningsvätska . Det måste hällas i instrumentet. Om en liten mängd tätningsmedel kommer på händerna under arbetet måste det avlägsnas med ett lösningsmedel. Överskott av skum från förorenade områden måste avlägsnas under arbete med en svamp som är genomblöt i lösningsmedel. Om tätningsmedlet hinner härda måste det tas bort mekaniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte arbeta med utgånget skum. Var försiktig när du hanterar sprayburk. Du kan inte ta det till elden. Om utgångsdatumet för polyuretanskummet har passerat förlorar materialet sina egenskaper.

Tips

När du väljer ett polyuretanskum, kom ihåg att cylindern bara kan användas en gång. Därför måste du noggrant beräkna den nödvändiga volymen innan du köper. Om du har några tvivel om detta är det bättre att rådgöra med en specialist.

Notera några användbara tips

  • Innan arbetet påbörjas bör du förbereda en sprutpistol för att spruta vatten på ytan innan du applicerar skummet, en kniv kommer att behövas för att skära bort överflödigt material.
  • Under arbetets gång behöver du en svamp eller en mjuk trasa fuktad i aceton eller lösningsmedel.
  • Korrekt dosering av tätningsmedel minskar materialförbrukningen avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är mer bekvämt att ta bort överflödigt tätningsmedel från ytan efter fyra timmar efter applicering; efter fullständig härdning kommer denna process att bli mycket mer komplicerad.
  • Var noga med att använda personlig skyddsutrustning (andningsskydd, skyddsglasögon, handskar).
  • Det är nödvändigt att ventilera rummet under arbetet.
  • Efter avslutat arbete är det nödvändigt att behandla det frysta skummet med ett speciellt medel för att skydda det från solljus. Detta måste göras innan skummet mörknar.
  • Det är strängt förbjudet att använda cylindern nära öppen låga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämna inte skummet i solen under påverkan av solljus. Detta kan leda till obehagliga konsekvenser.

Detta bör särskilt beaktas vid bearbetning av ett stålbad. Polyuretanskummet innehåller brandfarliga ämnen. Därför, när du väljer ett tätningsmedel, bör du vara uppmärksam på vilken typ det valda materialet tillhör (brandsäkert, självsläckande, brännbart). Detta hjälper dig att komma ur problem.

Vid lagring av polyuretanskum är det nödvändigt att observera temperaturregimen . Den optimala lagringstemperaturen varierar från +5 till +35 grader. Underlåtenhet att följa temperaturstandarder leder till en betydande förlust av de tekniska egenskaperna hos polyuretanskummet. Helårsskum finns i butikerna. Den optimala lagringstemperaturen för sådant skum varierar från -10 till +40 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om du aldrig har använt polyuretanskum, efter att ha läst alla tips och tricks, kan du enkelt och enkelt klara av denna process. Med hjälp av sådant material kan du oberoende isolera dörr- och fönsteröppningar, försegla alla onödiga sprickor, sprickor och skarvar i väggytorna. Glöm inte säkerhetsreglerna under arbetets gång.

Rekommenderad: