Bandinspelare: Vad är Det? Modern Ljudinspelare Och Digital Bärbar, Skiva Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Bandinspelare: Vad är Det? Modern Ljudinspelare Och Digital Bärbar, Skiva Och Andra Modeller

Video: Bandinspelare: Vad är Det? Modern Ljudinspelare Och Digital Bärbar, Skiva Och Andra Modeller
Video: Lär känna din Zoom H6 2024, April
Bandinspelare: Vad är Det? Modern Ljudinspelare Och Digital Bärbar, Skiva Och Andra Modeller
Bandinspelare: Vad är Det? Modern Ljudinspelare Och Digital Bärbar, Skiva Och Andra Modeller
Anonim

Framstegen står inte stilla och nya tekniska enheter med många användbara funktioner dyker upp regelbundet i butikerna. Förr eller senare är de alla uppdaterade, förbättrade och ofta ändrade till oigenkännlighet. Detsamma hände med bandspelare. Detta hindrade dock inte fans av sådana enheter från att fortsätta älska dem och njuta av magnetiska inspelningar. I den här artikeln kommer vi att lära oss mer om bandspelare och ta reda på hur man väljer dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan vi går in på en detaljerad undersökning av alla funktioner i bandspelaren, bör huvudfrågan besvaras: vad är det? Så, en bandspelare är en elektromekanisk enhet som är utformad för att spela in och återge signaler som tidigare spelats in på magnetiska medier.

Medias roll spelas av material med lämpliga magnetiska egenskaper: magnetband, skiva, magnetisk trumma och andra liknande element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Idag vet nästan alla hur en bandspelare ser ut och vilka egenskaper den har. Men få är medvetna om hur det utvecklades. Under tiden principen för magnetisk registrering av ljudsignaler och deras lagring på ett medium föreslogs av Smith Oberline . För rollen som en magnetisk ljudbärare föreslog han att använda en siden tråd med stålvener. Denna ovanliga idé förverkligades dock aldrig.

Den första fungerande enheten, som användes enligt principen för magnetisk registrering på ett lämpligt medium, gjordes av den danska ingenjören Waldemar Poulsen. Dessa händelser ägde rum 1895. Som transportör bestämde sig Valdemar för att använda ståltråd. Uppfinnaren gav enheten namnet "telegraf".

Med början 1925 utvecklade och presenterade Kurt Stille en speciell elektromagnetisk enhet som var utformad för att spela in en röst på en speciell magnetisk tråd. Därefter började liknande enheter, med en design som utvecklats av honom, produceras under varumärket "Marconi-Shtille". Dessa enheter användes aktivt av BBC från 1935 till 1950.

Bild
Bild
Bild
Bild

År 1925 patenterades det första flexibla bandet i Sovjetunionen. Den var gjord av celluloid och täckt med stålspån. Denna uppfinning utvecklades inte. År 1927 patenterade Fritz Pfleimer den magnetiska tejpen. Först hade den en pappersbas, men senare ersattes den av en polymer. På 1920 -talet föreslog Schuller den klassiska designen av ett ringformat magnethuvud. Det var en ringkärna av magnetisk typ med en lindning på ena sidan och ett gap på den andra. Under inspelningen kom en likström in i lindningen, vilket fick magnetfältet att dyka upp i det angivna gapet. Den senare magnetiserade bandet baserat på förändringar i signalerna. Under läsningens gång stängde tejpen tvärtom det magnetiska flödet genom gapet på kärnan.

1934–1935 påbörjade BASF massproduktion av magnetband som baserades på karbonyljärn eller diacetatbaserad magnetit. År 1935 släppte den kända tillverkaren AEG sin första kommersiella bandspelare, kallad Magnetophon K1 .… Själva namnet har länge varit ett varumärke som tillhör AEG-Telefunken.

På vissa språk (inklusive ryska) har denna term blivit ett känt namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av andra världskriget togs denna tillverkares bandspelare från Tyskland till Sovjetunionen, USA, där några år senare utvecklades liknande funktionella enheter. Viljan att minska storleken på bandspelare och förbättra användarvänligheten har lett till att nya modeller av enheter dök upp på marknaden, där speciella kassettsystem fanns.

Vid andra hälften av 1960 -talet hade den kompakta kassetten praktiskt taget blivit den enhetliga standarden för kassettmodeller av bandspelare . Dess utveckling är förtjänsten hos det berömda och än idag stora märket Philips.

På 1980- och 1990-talet ersatte kompakta kassettapparater praktiskt taget de "gamla" rulle-till-rulle-modellerna. De försvann nästan från marknaden. Experiment relaterade till magnetiska videoinspelningar startade under första hälften av 1950 -talet. Den första kommersiella videobandspelaren släpptes 1956.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

En bandspelare är en tekniskt komplex enhet som består av många viktiga komponenter. Låt oss titta närmare på de viktigaste komponenterna och ta reda på hur de säkerställer att produkten i fråga fungerar.

Banddrivningsmekanism

Det kallas också bandtransportmekanismen. Namnet på detta element talar för sig själv - det behövs för att mata bandet. Egenskaperna hos denna mekanism har en direkt inverkan på enhetens ljudkvalitet. Alla de snedvridningar som bandmekanismen introducerar i signalen är orealistiska för att på något sätt ta bort eller korrigera.

Bild
Bild

Huvudkaraktäristiken för reservdelen i fråga i bandinspelaren är detonationskoefficienten och den långsiktiga stabiliteten för bandets framfart. Denna mekanism bör ge:

  • enhetligt framsteg av det magnetiska mediet under inspelning och under uppspelning vid en inställd hastighet (kallas ett arbetsslag);
  • optimal spänning av magnetbäraren med en specifik kraft;
  • högkvalitativ och pålitlig kontakt mellan bäraren och magnethuvudena;
  • förändringar i remhastighet (i modeller där flera hastigheter tillhandahålls);
  • snabbspola media i båda riktningarna;

hjälpfunktioner baserade på bandinspelarens klass och syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Magnetiska huvuden

En av de viktigaste komponenterna i en bandspelare. Egenskaperna hos dessa delar har en direkt inverkan på enhetens kvalitet som helhet. Magnethuvudet är utformat för att fungera både med ett spår (monoformat) och med flera - från 2 till 24 (stereo - kan finnas i stereobandspelare). Dessa delar är indelade efter deras syfte:

  • ГВ - huvud som ansvarar för reproduktion;
  • GZ - detaljer som är ansvariga för reproduktion;
  • HS - huvud som ansvarar för radering.
Bild
Bild

Antalet av dessa komponenter kan variera. Om det finns flera magnethuvuden i den övergripande designen (i en trumma eller bas) kan vi prata om en magnetisk huvudenhet (BMG). Det finns sådana bandspelare där det finns utbytbara versioner av BMG . På grund av detta är det möjligt att få till exempel ett annat antal spår. I vissa fall används kombinerade huvuden.

Det finns också sådana modeller av bandspelare, i vilket ett speciellt huvud för förspänning, inspelning och uppspelning av hjälpsignaler tillhandahålls . Som regel utförs processen för att radera en specifik post tack vare ett högfrekvent alternerande magnetfält. I de mest primitiva och billigaste modellerna av bandspelare användes HM ofta i form av en permanent magnet av en speciell struktur. Delen fördes mekaniskt till bandet under radering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektronik

Bandspelarna var också utrustade med en elektronisk del, som måste innehålla följande komponenter:

  • 1 eller flera förstärkare för reproduktion och inspelning;
  • 1 eller fler effektfrekvensförstärkare;
  • en generator som ansvarar för att radera och magnetisera (i de enklaste bandspelarna kan denna del saknas);
  • brusreducerande enhet (det kommer inte nödvändigtvis att finnas i bandspelarens design);
  • elektroniskt styrsystem för LMP -driftlägen (även tillval);

olika noder av hjälpkaraktär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elementbas

Den elektroniska komponenten i de första modellerna av bandspelare gjordes på speciella vakuumrör. Dessa komponenter i den aktuella enheten ställde till med flera specifika problem.

  • Lampor genererar alltid tillräckligt med värme som kan orsaka allvarliga skador på bandet . I stationära typer av bandspelare gjordes det elektroniska systemet antingen i form av en separat enhet eller placerades i ett rymligt fodral med bra ventilation och värmeisolering. I miniatyrkopior försökte tillverkarna minska antalet lampor, men öka storleken på ventilationshålen.
  • Lampor är benägna att specifika mikrofoniska effekter, och bandet kan generera imponerande akustiskt brus . I avancerade enheter måste särskilda åtgärder vidtas för att bekämpa en sådan obehaglig effekt.
  • Lampor behöver en högspänningsförsörjning för anodkretsarna, liksom en lågspänning för att värma katoderna .… I de aktuella enheterna behövs ytterligare en strömkälla, som är nödvändig för elmotorn. Som ett resultat blir batteripaketet på en bärbar bandbandspelare för skrymmande, tungt och dyrt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När transistorer dök upp började de installeras i en bandstruktur. På detta sätt löstes problemen med värmeavledning och obehaglig mikrofoneffekt. Transistortypbandspelaren kan drivas av billiga och lågspänningsbatterier, som varade mycket längre. Utrustning med sådana komponenter visade sig vara mer bärbar. I slutet av 1960 -talet drevs lampprover nästan helt bort från marknaden. Moderna enheter lider inte av de listade nackdelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även i enheten för bandspelare kan sådana komponenter finnas

  • Antenn … Teleskopisk del designad för både mottagning och överföring av analoga och digitala signaler.
  • Kontrollknappar . Moderna modeller av bandspelare är utrustade med många kontroll- och omkopplingsknappar. Detta är inte bara en nyckel för att slå på och stänga av enheten, utan också bakåt, byta ljudspår eller radiostationer.
  • Strömkabel . En del som har ett par kontakter på anslutningskontakten. Om vi pratar om en enhet med kraftfulla högtalare, och det finns möjlighet att ansluta extrautrustning, kan en stor tvärsnittskabel komplettera en sådan modell.

Se alltid till att bandspelarens sladd inte skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Bandinspelare klassificeras i många underarter enligt flera parametrar. Låt oss titta närmare på de olika typerna av dessa enheter.

Efter medietyp

Olika modeller av bandspelare kan skilja sig åt beroende på vilket medium de använder. Så, standardrulle-till-rulle-kopior använder magnettejp som bärare . Annars kallades det alltid en rulle. Detta är den vanligaste produkten. Dessa sorter var mycket relevanta tills nya kassettspelare dök upp på marknaden.

Rulle-till-rulle bandspelare utmärkte sig med utmärkt ljudåtergivningskvalitet . Denna effekt uppnåddes på grund av bandets tillräckliga bredd och dess höga hastighet. En musikalisk anordning av denna typ kan också ha låg hastighet - sådana alternativ kallas "diktafon". Det fanns också hushålls- och studiorulle-till-rulle-bandspelare. Den snabbaste inspelningen av högsta kvalitet var i de senaste versionerna, som tillhörde proffsklassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid ett tillfälle var de väldigt populära kassettmodeller av bandspelare . I dem fungerade kassetter, där det fanns ett magnetband, som en bärare. De första bärarna var utrustade med sådana band, som visade sig vara ganska bullriga i drift och hade ett mycket litet dynamiskt omfång. Lite senare dök metallband upp av bättre kvalitet, men de lämnade snabbt marknaden. År 2006 återstod endast remmar av typ I i massproduktion.

I kassettspelare har olika brusreduceringssystem använts för att eliminera och minska buller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att lyfta fram multikassettbandspelare . Dessa är mycket lättanvända och kompakta enheter, som möjliggör automatisk kassettbyte. Under 1970-80-talen producerades sådana kopior av det välkända varumärket Philips och den inte mindre kända Mitsubishi. I sådana enheter fanns det 2 banddrivare. En överskrivnings- och kontinuerlig uppspelningsfunktion tillhandahålls.

Det finns också kassettdiskmodeller av bandspelare. Sådana enheter är göra flera saker samtidigt eftersom de kan arbeta med olika medier.

Med det ögonblick då kassetter blev mindre och mindre populära, blev hårddiskar mer relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten med den registrerade informationen

Ljudbandspelaren kan också delas upp enligt den direkta metoden för den inspelade informationen. Det finns analoga och digitala enheter. Tekniska framsteg står inte stilla, därför ersätter de andra sorterna med säkerhet den första . Bandspelare som arbetar med digitala inspelningar (enligt ett schema som skiljer sig från analoga versioner) är märkta med en särskild förkortning - Dat eller Dash.

Dat-enheter utför direktinspelning av digitaliserad ljudsignal på ett magnetband . Provtagningshastigheten kan variera. Digitala bandspelare var ofta billigare än analoga, så de uppskattades av många konsumenter. Men på grund av det faktum att inspelningstekniken ursprungligen var mycket liten kompatibilitet har Dat -enheter blivit oftare använda för professionell inspelning i studioförhållanden.

Dashsmaker utvecklades ursprungligen för professionell studioanvändning . Detta är en välkänd utveckling av varumärket Sony. Tillverkarna var tvungna att arbeta hårt med sitt "hjärnskap" så att de kunde konkurrera med de vanliga analoga kopiorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

Bandinspelare kan användas på olika områden. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Studio . Till exempel inkluderar dessa produkter professionell utrustning av högsta kvalitet, som ofta användes i filmstudior. Numera ger tyska Ballfinger -enheter tillbaka populariteten hos dessa bandspelare som arbetar med stora rullar med magnetband.
  • Hushåll . De enklaste och mest utbredda modellerna av bandspelare. Moderna enheter kan levereras komplett med högtalare, ofta kompletteras de med en pekskärm och en USB -kontakt för att installera ett flash -kort - det finns många ändringar. Hushållsapparater kan också komma med en radio.
  • För säkerhetssystem . I det här fallet används flerkanalsmodeller av avancerade bandspelare oftare.
Bild
Bild
Bild
Bild

De ursprungliga bandspelarna med lätt musik är också populära idag. Sådana enheter installeras sällan hemma. Oftast finns de i olika offentliga institutioner - barer och kaféer.

Denna teknik ser ljus och slående ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av rörlighet

Absolut alla modeller av bandspelare är klassificerade enligt parametrarna för rörlighet. Tekniken kan vara så här:

  • bärbar - det här är små och bärbara enheter (miniformat), de kan fungera medan de rör sig, i rörelse;
  • bärbar - modeller som kan flyttas från plats till plats utan större ansträngning;
  • stationär - vanligtvis stora, skrymmande och kraftfulla enheter utformade speciellt för kompromisslös ljudkvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

Till denna dag tillverkar många tillverkare olika modeller av bandspelare, kompletterade med olika funktionella komponenter. Till salu finns både billiga och dyra och enkla och invecklade kopior med många konfigurationer. Låt oss överväga hur man väljer rätt teknik av denna typ.

  • För det första en sådan teknik bör väljas utifrån preferenser och önskemål hos den person som vill köpa den … Om användaren gillar att arbeta med spolar är det bättre för honom att hitta en rulleversion. Vissa människor föredrar att lyssna uteslutande på kassettmusik - sådana konsumenter bör välja lämplig kassettinspelare.
  • Om användaren inte kommer att använda bandspelaren för ofta, men han vill lyssna på de gamla sparade inspelningarna, det är bättre att hitta en mer modern radiobandspelare . Det kan vara av kassettyp.
  • Att välja den perfekta bandinspelaren, dess tekniska och operativa egenskaper bör beaktas . Var uppmärksam på effektindikatorer, bärarhastighet och andra grundindikatorer. Vanligtvis anges alla de angivna egenskaperna i den medföljande tekniska dokumentationen som följer med enheten.
  • Det är lämpligt att själv bestämma innan du köper en sådan enhet, vilken typ av funktionell "fyllning" du vill få från det . Du kan köpa en billig och mycket enkel modell med en minsta uppsättning funktioner, eller så kan du spendera lite mer och hitta en multitaskingsteknik med ytterligare alternativ.
  • Tänk på måtten på bandspelaren som ska väljas . Ovan listades olika storlekar på enheter i enlighet med graden av deras rörlighet. Om du vill ha en liten och lätt modell är det ingen idé att titta på skrymmande alternativ, särskilt om de är stationära. Om du vill köpa exakt det sista exemplaret, bör du vara beredd på att det inte kommer att vara billigt (vanligtvis är detta en professionell teknik), och du måste tilldela tillräckligt med ledigt utrymme för det.
  • Var uppmärksam på tillverkaren . Idag producerar många stora märken liknande enheter i en mängd olika modifikationer. Det rekommenderas inte att spara pengar och köpa billiga kinesiska kopior, eftersom det är osannolikt att de håller länge. Välj enheter från kända märken.
  • Om du köpte en bandspelare i en järnaffär, du bör undersöka det noggrant innan du betalar . Enheten får inte ha de minsta defekterna eller skadorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att kontrollera sitt arbete i butiken för att se till att allt fungerar som det ska.

Rekommenderad: