Träfoder (38 Bilder): Ekprodukter, Bredd Och Tjocklek På Alternativ För Inredning, Idéer För Träfinish

Innehållsförteckning:

Video: Träfoder (38 Bilder): Ekprodukter, Bredd Och Tjocklek På Alternativ För Inredning, Idéer För Träfinish

Video: Träfoder (38 Bilder): Ekprodukter, Bredd Och Tjocklek På Alternativ För Inredning, Idéer För Träfinish
Video: Ett chiliväxthus blir till 2024, Maj
Träfoder (38 Bilder): Ekprodukter, Bredd Och Tjocklek På Alternativ För Inredning, Idéer För Träfinish
Träfoder (38 Bilder): Ekprodukter, Bredd Och Tjocklek På Alternativ För Inredning, Idéer För Träfinish
Anonim

Beklädnad med träskiva blir allt mer populär idag. Innan du börjar arbetet måste du veta hur du spikar det korrekt och vilka fästelement du ska välja. Läs svaren på dessa frågor nedan.

Särdrag

Träfoder är ett mångsidigt fasadmaterial, installationen på någon typ av yta är inte förknippad med särskilda svårigheter. Funktionerna i de operativa egenskaperna tillåter användning av träfoder under nästan alla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Träfoder är ett praktiskt och pålitligt material med omfattande fördelar, och dess nackdelar kan kompenseras genom ytterligare bearbetning av beläggningen.

Flera egenskaper kan tillskrivas fodrets positiva egenskaper

  • Helt naturlig produkt. Giftfri, orsakar inte allergiska reaktioner, avger inte giftiga ämnen vid förbränning.
  • Trevlig doft. Träet, beroende på art, utstrålar en viss specifik lukt och skapar därmed en utmärkt atmosfär som har en positiv effekt på invånarnas hälsa och humör.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bra utseende. Ur estetisk synvinkel är träkornets konsistens attraktiv. Ett brett urval av olika mönster, färger och nyanser tillhandahålls av en mängd olika träslag, låter dig skapa en unik inredning och tillfredsställa den mest sofistikerade smaken.
  • Godtagbart pris.
  • Kamouflerar kommunikationslinjer. Gas- och värmerör, ledningar, distributionsenheter och andra föremål kommer perfekt att gömma sig under skivan.
  • Hög ångpermeabilitet. Ger ventilation av väggarna, till följd av lokalens "andning" och frånvaron av fukt.
  • Enkel installation. Ytan som är avslutad med spånskiva kräver ingen noggrann bearbetning, panelerna kan enkelt skäras i storlek. Produkterna fästs med lamellmetoden - för varandra och kan monteras av en person utan perfekta färdigheter, föremål för bekantskap med tekniken.
Bild
Bild
  • Varaktighet. Med rätt val av impregneringar och rätt underhåll kan träfoder användas i upp till 50 år.
  • Ytterligare efterbehandling. Fodrets yta kan beläggas med olika typer av efterbehandlingsmaterial: färg, lack, konstnärlig dekoration, etc.
  • Svag fuktbeständighet. Den dubbla kvaliteten, i positiv bemärkelse, betraktas som en naturlig fuktregulator, när träet, när det stiger, absorberar överskott och när det minskar, avdunstar fukten tillbaka till luften.
  • Utmärkt värme- och ljudisolering.
Bild
Bild

De svaga egenskaperna hos träfoder inkluderar:

  • svag fuktbeständighet;
  • sårbarhet för plötsliga temperaturförändringar;
  • hög brandfarlighet;
  • möjligheten att deformera strukturen.

Nackdelarna med trä kan kompenseras genom att behandla materialet med en impregnering mot de negativa påverkan som finns i en viss situation, till exempel med en hydrofob blandning när den används i ett badrum. Dessutom varierar graden av fuktmotstånd, beroende på träslag, vilket också måste beaktas vid val av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets huvudsakliga egenskaper

För att bättre förstå egenskaperna hos fodret är det värt att bekanta sig med de viktigaste egenskaperna hos det material som det är tillverkat av - trä.

Flera indikatorer är de viktigaste kvalitetsparametrarna

  • Styrka. En egenskap som kännetecknar ett träds förmåga att motstå mekanisk påfrestning. Styrkan beror på panelens tjocklek och träslag. När du väljer lameller bör de specifika egenskaperna för deras funktion beaktas och lämpligt alternativ väljas.
  • Hårdhet. När hårdheten ökar blir bearbetningen svårare, till exempel att trimma paneler, men denna egenskap påverkar direkt ytans förmåga att motstå föremål som är fästa på den, till exempel en TV.
  • Fuktmotstånd. Bestämmer under vilka förhållanden en eller annan träslag kan utnyttjas, kan förbättras med hjälp av impregnering.
Bild
Bild

Kvalitet. Bestämmer kvaliteten på de råvaror som fodret är tillverkat av. Huvudstandarderna är europeiska DIN och GOST, dessutom tillverkaren kan ha sina egna betygskriterier, så det är värt att känna till de allmänna skillnaderna .

  1. " Toppbetyg", "Extra", "Premium ". Den perfekta produktstrukturen utan defekter som knutar eller sprickor, färgfel eller ojämnhet är endast möjlig på baksidan av stången.
  2. " Klass A ". Förekomsten av knop med en diameter på upp till 1 cm, högst 1 bit per linjär meter, små, eventuellt kittsprickor, är acceptabel. Mindre brister på baksidan.
  3. " Klass B ". Knutar med en diameter på högst en tredjedel av panelens bredd, kvantitativt - 4 stycken per löpmeter. Ihåliga hartsfickor, mindre genomgående sprickor kan förekomma.
  4. " Klass C ". Allt foder som inte uppfyller ovanstående kriterier. Ett betydande antal och styrka av defekter, kränkning av färgens monotoni med fläckar och andra brister.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slitstyrka. En viktig egenskap när man inreder rum med konstant kontakt med ytan, till exempel ett badhus eller ett gym.
  • Brandmotstånd. Bestämmer hastigheten på träförbränning, kan modifieras genom impregnering. Egenskapen är viktig när den används på platser med öppen eldkälla, till exempel i bad eller nära eldstäder.
  • Estetiska egenskaper.
  • Terapeutisk effekt.
Bild
Bild

Vyer

Träfoder har två huvudklassificeringar: beroende på materialet från vilket det är gjort och formen som det ges under bearbetningen.

Efter tillverkningsmaterial

Fodret är tillverkat av olika träslag, det avgör både de viktigaste operativa och estetiska egenskaperna hos produkten. Materialet bestämmer också priskategorin för fodret: ju sällsyntare träslag, desto dyrare lameller. Huvudtyperna är:

Bild
Bild

Lövfällande

  • Lind . Hög hållfasthet, trevlig konsistens och färg som mörknar med tiden. Behöver impregnering för att förbättra hållbarheten och bibehålla utseendet. Kan användas i rum med hög luftfuktighet.
  • Al . Den utmärker sig för sin utmärkta fuktbeständighet och det höga innehållet av tanniner som avdunstar i luften vid uppvärmning. För sina egenskaper används den ofta i dekoration av bastur och bad. Vacker nyans, hög värme och ljudisolering. Måste behandlas med impregnering för att förlänga livslängden.
  • Ek . En elitsort bland lövträ. Hög hållfasthet, utmärkta estetiska egenskaper och prestandaegenskaper. Används främst för invändig beklädnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exotisk

En grupp värdefulla röda raser, främst växande i tropikerna. Trä med utmärkta estetiska egenskaper används för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd

Ett utmärkande drag är hela gruppens höga fuktbeständighet.

Gran . Det sticker ut för sin mjukhet och plasticitet, det är lätt att bearbeta, det kan böjas i rundade former permanent. Mycket låg ytråhet. Vacker men diskret konsistens. Svagheter är: ett stort antal knutar, en anlag för svampinfektion och förekomsten av buggar, en av barrträdens mest fuktbeständiga. Ofta genomgår den ytterligare bearbetning under produktionsprocessen. Granskivor kan användas för både inredning och fasadarbete.

Bild
Bild

Tall . Ett av de vanligaste fodermaterialen. Kombinerar styrka och lätthet med bred tillgänglighet. Bra konsistens och färg, samt en behaglig lukt kommer att skapa en utmärkt atmosfär av mysighet och komfort till ett överkomligt pris.

Nackdelarna inkluderar eventuell frisättning av harts även efter specialbehandling i upp till 10 år. Låg densitet bidrar till skador på plankornas yta, även vid mindre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lärkträd . Hög hållfasthet, jämförbar med ek, förbättras med tiden från resiniseringsprocessen, utmärkt prestanda i alla parametrar och överstiger motsvarande egenskaper hos andra barrträd. Utmärkt värmeisolering, rasen innehåller fytoncider, naturliga antioxidanter och ämnen som lugnar nervsystemet. Trädets harts är ett naturligt botemedel mot parasiter, vilket minskar kostnaden för ytterligare bearbetning. Utmärkt konsistens i kombination med en trevlig röd nyans som inte bleknar med tiden. Nackdelen med denna ras är dess höga kostnad.
  • Ceder . Det har en uttalad karakteristisk lukt på grund av det höga hartsinnehållet i träet. Materialet utsätts inte för vridningsprocessen och har en hög densitet. Bra värmeisolering kombineras med hållbarhet både för inomhusbruk och för fasaddekoration, förutsatt att den är impregnerad med en hydrofob blandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innehåller också thujaplicin, ett naturligt antiseptiskt medel som hjälper till att lugna nervsystemet och lindra trötthet. Dessutom avvisar den specifika lukten av rasen myggor. Nackdelarna, liksom lärk, inkluderar den höga kostnaden för cederträ.

Efter tillverkningsform

I bearbetningsprocessen ges lamellerna en viss form, som bestämmer specifikationerna för låsmekanismen och följaktligen installationen av produkten och dess utseende.

Nyligen har tegelprodukter blivit populära

  • "Standard" ("Lugn"). Den har en plan och mycket slät yta, som påminner om en bar.
  • "Eurolining". Det liknar standardformen, men lämnar ett litet spår 15 mm brett vid fogen. Högre kvalitetsstandarder följs vid tillverkningen.
  • Mjuk linje. Det liknar standardutseendet, men har mer rundade hörn, vilket skapar en specifik lättnad av den färdiga ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "Landhouse" ("Village House"). Den kännetecknas av längsgående spår och något konvexa kanter.
  • "Amerikansk". Det utmärks av en specifik horisontell fästmetod. Bildar en karakteristisk beläggning med ett överlappande arrangemang av lameller, vilket hjälper till att skydda panelerna från penetration av nederbörd under ytan.
  • "Blockhus". Väggen, som är trimmad med en sådan skiva, liknar väggen i ett hus av rundvirke.
  • "Trä tapeter". En ny typ av foder för inredningsarbete, imiterar väggarna i ett trähus. Den är indelad i underarter:

    1. "Vinka";
    2. "Hus";
    3. "Präglad";
    4. "Med borstning";
    5. "trådad".
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Förutom en viss form kan plankor tillverkas i olika storlekar. De tillåtna avvikelserna för europeiska produkter regleras av DIN -kvalitetsstandarder, inhemska tillverkare - av GOST.

Följande värden gäller för standarderna

  • " Standardfoder ". Tjockleken på sådana produkter varierar från 12 till 40 mm, bredden är från 76 till 200 mm och längden är från 20 cm till 6 meter. Törn - från 4 till 5 mm. Ganska stor vikt är karakteristisk.
  • " Eurolining ". Det kännetecknas av mer exakta dimensioner, i tjocklek är det 13, 16 och 19 mm, i bredd - 80, 100, 110, 120 mm, längden är från 50 cm till 6 meter, spiken är från 8 till 9 mm.

Kan ha fel: tjocklek 0,7 mm, bredd 1 mm, längd +/- 5 mm, tagg +/- 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera idéer

Fodret kan användas för en solid, opretentiös beklädnad och samtidigt skapa en ganska vacker miljö, det kan också användas för olika designtekniker.

  • För att öka känslan av öppet utrymme måste du kombinera foder med matt konsistens och lackade produkter när du klädde väggar och tak.
  • Genom att måla fodret med oljefärger med egna händer kan du uppnå en konstnärlig konsistens med ett originalmönster. Denna metod är utbredd bland kreativa människor.
  • Med hjälp av foder kan du skapa olika former genom att applicera plankorna lokalt, snarare än som en kontinuerlig beläggning.
  • "Japansk bearbetning" innebär att man skapar mönster med hjälp av en blåslampa med ytterligare öppning med oljefärg, vilket avslöjar strukturen som skapas av utbrändheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En utmärkt kombination är träpaneler, målade i pastellfärger och en ljus, kontrasterande takyta, till exempel lila eller syragrön.
  • En intressant idé är kombinationen av träfoder och fytopliter av mörka nyanser med en uttalad träig konsistens i olika kombinationer.
  • Du kan placera belysningsarmaturer under skivbrädan, medan du lämnar små luckor för att ljus ska tränga in. Sådan dekoration kommer att skapa en mysig, lugn, lugnande atmosfär.
  • Att dekorera enskilda zoner med skivfäste förbättrar rummets komfort. Det är bättre att använda produkter målade med rosa, blåaktiga, pastellfärger och andra mjuka nyanser, i kombination med ljusa men inte prickiga möbler.
  • För vindsgolvet är ett bra alternativ att kombinera foder för takplan och tapeter för väggarna. Denna design är inte lika överväldigad som den massiva beklädnaden av "trärummet".
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver mantla en plastdörr är det bäst med vitt foder.

Vackra exempel i inredningen

En kontrasterande kombination av mjölkiga och kaffe nyanser kombineras med användning av foder i olika former. Rummet är zonindelat, den tvåfärgade interiören ser väldigt imponerande och original ut.

Harmonin mellan fodret och de transparenta panelerna som döljer belysningsarmaturerna i det vågiga taket ger rummet en unik originalitet och djup ideologisk anda av dyr designrenovering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av kontrasterande färger förändrar den visuella uppfattningen av rummet, den ursprungliga dekorationen på balkongen skapar ett utmärkt humör medan du dricker en kopp kaffe eller te.

Rekommenderad: