Tjockleken På OSB -kort: Vad är OSB -arken? Tjocklek För Mjuka Tak Och Andra Områden, Tunnaste Paneler Och Maximal Tjocklek

Innehållsförteckning:

Video: Tjockleken På OSB -kort: Vad är OSB -arken? Tjocklek För Mjuka Tak Och Andra Områden, Tunnaste Paneler Och Maximal Tjocklek

Video: Tjockleken På OSB -kort: Vad är OSB -arken? Tjocklek För Mjuka Tak Och Andra Områden, Tunnaste Paneler Och Maximal Tjocklek
Video: Framing : OSB vs. Plywood - Whats the difference in COST AND PERFORMANCE 2024, Mars
Tjockleken På OSB -kort: Vad är OSB -arken? Tjocklek För Mjuka Tak Och Andra Områden, Tunnaste Paneler Och Maximal Tjocklek
Tjockleken På OSB -kort: Vad är OSB -arken? Tjocklek För Mjuka Tak Och Andra Områden, Tunnaste Paneler Och Maximal Tjocklek
Anonim

OSB - orienterad strängbräda - har på ett tillförlitligt sätt gått in i konstruktionsmetoden. Dessa paneler skiljer sig markant från andra komprimerade paneler genom att de omfattar träspån. Goda prestandaegenskaper tillhandahålls av en speciell tillverkningsteknik: varje bräda består av flera lager ("mattor") med flis och träfibrer i olika riktningar, impregnerade med konsthartser och pressade till en enda massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tjocka är OSB?

OSB-skivor skiljer sig från traditionella trä-rakmaterial, inte bara i utseende. De kännetecknas av:

  • hög hållfasthet (enligt GOST R 56309-2014 slutlig böjhållfasthet längs huvudaxeln är från 16 MPa till 20 MPa);
  • relativ lätthet (densiteten är jämförbar med naturligt trä - 650 kg / m3);
  • bra tillverkbarhet (lätt att skära och borra i olika riktningar på grund av den homogena strukturen);
  • motståndskraft mot fukt, röta, insekter;
  • låg kostnad (på grund av användningen av trä av låg kvalitet som råmaterial).

Ofta finns istället för förkortningen OSB namnet OSB-plattan. Denna avvikelse beror på det europeiska namnet på detta material - Oriented Strand Board (OSB).

Bild
Bild

Alla tillverkade paneler är indelade i 4 typer beroende på deras fysiska och mekaniska egenskaper och deras driftförhållanden (GOST 56309 - 2014, s. 4.2) . OSB-1 och OSB-2-skivor rekommenderas uteslutande för förhållanden med låg och normal luftfuktighet. För lastade strukturer som fungerar under våta förhållanden föreskriver standarden att välja OSB-3 eller OSB-4.

På Ryska federationens territorium gäller den nationella standarden GOST R 56309-2014, som reglerar de tekniska villkoren för produktion av OSB. I grund och botten överensstämmer det med liknande dokument EN 300: 2006 som antogs i Europa. GOST fastställer minsta tjocklek för den tunnaste plattan med 6 mm, maximalt - 40 mm i steg om 1 mm.

I praktiken föredrar konsumenter paneler med en nominell tjocklek på 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 21 millimeter

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar på ark från olika tillverkare

Samma GOST fastställer att längden och bredden på OSB -ark kan vara från 1200 mm eller mer med ett steg på 10 mm.

Förutom ryska är europeiska och kanadensiska företag representerade på hemmamarknaden.

Kalevala är en ledande inhemsk paneltillverkare (Karelia, Petrozavodsk) . Storlekar på ark som produceras här: 2500 × 1250, 2440 × 1220, 2800 × 1250 mm.

Bild
Bild

Talion (Tver -regionen, staden Torzhok) är det andra ryska företaget . Den producerar ark med 610 × 2485, 2500 × 1250, 2440 × 1220 mm.

OSB -paneler produceras under varumärkena från österrikiska företag Kronospan och Egger i olika länder. Bladstorlekar: 2500 × 1250 och 2800 × 1250 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det lettiska företaget Bolderaja gör liksom tyska Glunz OSB -skivor på 2500 × 1250 mm

Nordamerikanska tillverkare arbetar efter sina egna standarder. Så, Norbord -plattorna har en längd och bredd på 2440 respektive 1220 mm.

Endast Arbec har en dubbel storlek, i linje med europeiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För sluttande tak används ofta bältros. Sådana material för mjukt tak måste skapa en solid, jämn bas, som OSB -brädor framgångsrikt ger. Allmänna rekommendationer för deras val dikteras av hänsyn till ekonomi och tillverkbarhet.

Typ av platta

Eftersom plattorna under monteringen av taket med hög sannolikhet kan falla under nederbörd och läckage inte utesluts under byggnadens drift, rekommenderas det att välja de två sista typerna av plattor.

Med tanke på den relativt höga kostnaden för OSB-4 föredrar byggare i de flesta fall OSB-3.

Bild
Bild

Plattans tjocklek

Regelverket för joint venture 17.13330.2011 (tab.7) reglerar att när man använder OSB-plattor som bas för bältros är det nödvändigt att konstruera ett kontinuerligt golv. Tjockleken på plattan väljs beroende på takbjälkens stigning:

Spärrhöjd, mm Plåttjocklek, mm
600 12
900 18
1200 21
1500 27
Bild
Bild
Bild
Bild

Kant

Kantbehandling är viktigt. Plattor produceras både med plana kanter och med spår och åsar (två- och fyrsidiga), vars användning gör det möjligt att få en yta med praktiskt taget inga luckor, vilket säkerställer en jämn fördelning av lasten i strukturen.

Därför, om det finns ett val mellan en slät eller räfflad kant, är den senare att föredra.

Bild
Bild

Plattform

Vid montering av taket rekommenderas att ta hänsyn till att plattorna vanligtvis placeras längs spärren på kortsidan, med en panel som täcker tre spann. Det är viktigt att se till att plattorna fästs direkt på fackverkarna med ett gap för att kompensera för fuktdeformation.

För att minimera arbetet med att justera arken rekommenderas att du använder ark med en storlek på 2500x1250 eller 2400x1200. Erfarna byggare, när man utvecklar en designritning och installerar ett tak, monterar man en takkonstruktion med hänsyn till måtten på det valda OSB -bladet.

Rekommenderad: